Laurentiu Dumitru
<< Rugaciunea particulara - intre strigat de disperare si asezare sufleteasca, intre cuvintele noastre si cuvintele cartii >>


Dupa Sfanta Liturghie, in drum spre casa ma intalnesc cu o eleva de-a mea, cu sora ei si prietenul acesteia din urma... un tanar surdo-mut. Baiatul este informat prin limbajul mimico-gestual ca sunt profesor de Religie. Ma arat interesat de modul in care se traduce cuvantul "religie". Fata imi arata semnul - mainile impreunate ca in rugaciune. Religie sinonim, care va sa zica, cu rugaciune. Adica, sunt profesor de... rugaciune. Am avut revelatia simpla ca fara rugaciune atasamentul nostru fata de religie, fata de Dumnezeu, e vorba goala! Al nostru, adica al meu si al elevilor deopotriva. Rugaciunea este si ramane barometrul crestinului ortodox. Este esential, de asemenea, sa impletim rugaciunea cu implinirea poruncilor, pentru ca Hristos ne atentioneaza in finalul predicii de pe munte: Nu oricine Imi zice: Doamne, Doamne, va intra in imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu Celui din ceruri (Matei 7, 21).

Putini crestini cunosc rugaciunea si binefacerile ei. S-a impamantenit obiceiul de a-I oferi lui Dumnezeu oboseala noastra, un Tatal nostru aproape cascat, o cruce in fuga inainte de culcare. Nici nu mai avem ragazul de a lepada grijile zilnice, ci ne gandim la ele si cand ne rugam. Iar dimineata am pierdut obiceiul mantuitor de a ne incredinta din inceputul zilei lui Dumnezeu. El primeste putinul nostru facut pe fuga, dar din dragoste, dar parca sufletul nostru nu-si gaseste astfel linistea si pacea. Daca ar exista interes, inima deschisa, omul ar invata usor sa se roage, caci insasi rugaciunea ne invata cum sa ne rugam. Cantitatea aduce si calitatea, spuneau Parintii. Noi suntem neputinciosi si nestiutori, insa Domnul a zis ca cele cu neputinta omului sunt cu putinta lui Dumnezeu (Luca 18, 27). Instrainarea de rugaciune a multora dintre credinciosii nostri e marea noastra lacuna, marea noastra amaraciune[134]. Putini se roaga, din pacate, folosind cuvintele Sfintilor Bisericii din cartile de rugaciune. Cand observ vreun elev ca nu stie sa scrie corect numele Mantuitorului, ma gandesc cu durere ca nu se roaga pentru ca n-ai cum sa nu vezi ca in orice carte de rugaciuni se scrie Iisus Hristos si nu Isus sau Christos. Daca nu stii ca Sfantul Apostol Luca a pictat icoane sau nu ai auzit de Povatuitoarea inseamna ca nu te-ai rugat cu rugaciunile Paraclisului Maicii Domnului, daca nu stii ce sunt catismele inseamna ca nu citesti Psaltirea (si cat folos aduce..., dupa cuvantul Sfintilor Parinti). Uneori nasii, la botez, desi se doresc parinti spirituali, nu stiu Crezul, dar "nici o problema", spun zambind ca stiu sa-l citeasca. Macar sa avem bunavointa, caci nimeni nu se naste invatat, e un inceput bun in toate!

Aveam sa aflu ca Vladica, Prea Sfintitul Calinic, ii cerceteaza pe teologii[135] ce ajung cu diverse probleme si solicitari la Episcopie cerandu-le sa spuna una sau alta dintre rugaciunile consacrate. Uneori are si surprize neplacute... Pentru a intelege folosul rugaciunii, Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca mai bine sa inceteze soarele calatoria sa decat sa inceteze citirea Psaltirii. Iar Sfantul Vasile considera ca nici o alta carte nu slaveste pe Dumnezeu asa ca Psaltirea si nici nu se poate asemana cu folosul ei. Rugaciunile intocmite de Sfinti si cuprinse in cartile de rugaciuni sunt extrem de folositoare, pentru ca imbina desavarsit cererea, multumirea si slava adusa lui Dumnezeu. De altfel, Mantuitorul Iisus Hristos raspunde fiilor lui Zevedeu si mamei acestora la o cerere necuvenita un cuvant ce ni se potriveste si noua uneori: Nu stiti ce cereti (Matei 20, 22), asa ca bine e a ne ruga astfel, adica folosind cuvintele cartii; au stiut sfintii exact ce sa ceara si cum sa multumeasca lui Dumnezeu atunci cand le-au intocmit.

Avem insa si posibilitatea ca in camara noastra sa strigam pur si simplu spre Hristos - Dumnezeul nostru, ca odinioara David catre Domnul[136], sa-i spunem of-ul, necazul, ispita, neputinta, deznadejdea, dar si bucuria noastra. Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vietii celei vesnice (Ioan 6, 68) avea sa spuna Simon Petru Mantuitorului Hristos atunci cand unii ucenicii s-au smintit de cuvintele Lui si s-au indepartat de El. Gasesc ca nu suntem in ratacire nici daca ne razboim cu El, ca odinioara Iacob cu Ingerul, nici daca-i spunem toate nemultumirile sufletului nostru, aratandu-ne insa, totodata, si dependenta de El, caci in nici un alt loc nu vom gasi raspuns la necazurile vietii si mantuire.

Prea Sfintitul Calinic Argesanul, arhiereul nostru, evoca candva o astfel de rugaciune adresata Sfantului Ierarh Nicolae la vreme de grea incercare si lipsa pe cand pastorea obstea Manastirii Sinaia. Nu a spus nici un "Bucura-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni!", asa cum se obisnuieste in astfel de momente[137]; mai mult, a tinut sa-i precizeze sfantului ca are in biserica o frumoasa icoana ruseasca aurita, in timp ce obstea se afla in lipsa. Sfantul Nicolae a lucrat chiar a doua zi o minune, manastirea primind o nesperata danie, exact suma necesara. Rugaciunea trebuie spusa cat mai direct si mai simplu. Spre o astfel de rugaciunea ne indeamna si Sfantul Macarie Egipteanul cand raspunde celor ce intrebau cum sunt datori sa se roage. Le zice Sfantul: "nu este trebuinta a vorbi multe, ci a intinde adeseori mainile si a zice: Doamne, precum vrei si precum stii, miluieste! Iar de iti sta razboi asupra, zi: Doamne ajuta-mi! Si El stie ce e de folos si face cu noi mila"[138].

Parintele Rafail Noica[139] aminteste intr-o cartea a sa o intamplare povestita de parintele sau duhovnicesc, arhimandritul Sofronie. Vine la dansul o anglicana care cercetase multi parinti pentru a gasi raspuns potrivit la intrebarea: "Cum sa gasesc rugaciunea?" Primise multe sfaturi si raspunsuri stereotipe de genul: "de la pagina 10 la pagina 35". Era pe punctul de a se lepada de credinta pentru totdeauna cand parintele Sofronie o "castiga" pentru Dumnezeu spunandu-i: "Cu Dumnezeu nu e nevoie sa fii politicos. Toarna inaintea Domnului ceea ce este in inima ta, asa cum este". Pentru femeie a fost o adevarata revelatie, i s-au deschis ochii si L-a vazut altfel pe Dumnezeu, ca pe un prieten, ca pe un tata iubitor. Avea mai apoi sa treaca la Ortodoxie[140]. Rugaciunea particulara, deci, trebuie facuta si intr-un sens si in altul, dar numai sa fie facuta, cu indrazneala, cu inima smerita... Zaboviti mai mult ca nu e timp pierdut, dimpotriva este singurul timp cu adevarat castigat, e timpul ce ne invesniceste. Cand vom gusta cu adevarat din rugaciune vom dori sa nu se mai opreasca, vom dori sa fim permanent nedespartiti de Hristos, vom dori sa respiram rugaciunea.

Experienta de zi cu zi dovedeste multora ca televizorul, Internetul etc. ne castiga repede si pentru mult, mult prea mult timp fata de cat ne castiga Dumnezeu, rugaciunea sau lectura duhovniceasca. O vorba inteleapta spune ca dintre toate pierderile cea mai mare este pierderea de timp.[135] Evagrie Ponticul spunea ca teolog este cel ce se roaga si ca cel ce se roaga e teolog.

[136] "Catre Tine, Doamne, am strigat, Dumnezeul meu, ia aminte! Ca de nu ma vei auzi, ma voi asemana cu cei care se coboara in groapa. Asculta glasul rugaciunii mele cand ma rog catre Tine, cand ridic mainile mele catre locasul Tau cel sfant" (Psalmi 27, 1-2). David foloseste in rugaciunile sale catre Domnul verbul "a striga" de 62 de ori!!

[137] Biserica noastra a randuit rugaciuni si slujbe specifice (acatiste) inchinate Persoanelor Sfintei Treimi, Maicii Domnului si sfintilor.

[138] Patericul, "Inceputul slovei M. Pentru avva Macarie Egipteanul", Alba Iulia, 1994, p. 134.

[139] Ieromonahul Rafail Noica (n. 1942), fiul cunoscutului filosof de la Paltinis, este sihastru in muntii Apuseni. A fost ucenicul arhimandritului Sofronie Saharov (1896-1993) de la Manastirea Essex, Anglia, la randul sau ucenic al Sfantului Siluan Athonitul (+1938).

[140] Intamplarea e relatata in cartea Celalalt Noica (marturii ale monahului Rafail Noica insotite de cateva cuvinte de folos ale Parintelui Simeon), Editura Anastasia, 1994, p. 59.

Cre┼Ytinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet