Laurentiu Dumitru
<< Cuvant inainte >>


Am adunat in acest volum articole reprezentative pe care le-am publicat in saptamanalul bisericesc si teologic Argesul Ortodox, ce apare cu binecuvantarea Prea Sfintitului Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului. Nu sunt cuvinte extraordinare, sunt ganduri simple ancorate in cuvintele Scripturii si ale Sfintilor Parinti, ganduri nascute din experienta de cinci ani la catedra ca profesor de Religie la un Colegiu pitestean.

Am indraznit sa le public la sfatul si cu binecuvantarea Parintelui Episcop, caruia ii multumesc pentru toate.

In plus, am fost incredintat ca cele scrise de mine la Argesul Ortodox au ajuns la inimile multor tineri, chiar in conditiile in care unele articole, spre final, sunt didacticiste (of, deformatie profesionala) ... Cu cativa tineri am si intrat intr-un sincer dialog prin e-mail, legand chiar prietenii.

Articolele nu sunt un tot unitar, avand mai multe feluri de abordari. Unele au fost scrise pentru cei ce cauta raspunsuri, altele pentru cei carora le repugna credinta, altele pentru profesorii de Religie, altele pentru elevi, altele au fost raspunsuri directe la intrebari concrete. Toate au insa un fir rosu si acela ar fi problemele, ispitele cu care se confrunta tinerii de azi.

Cateva articole nu apar in volumul de fata in forma aparitiei lor in Argesul Ortodox. Ele au fost putin modificate, marite, caci textul jurnalistic trebuie sa se incadreze intr-un spatiu destul de limitat. Articolul "Dragostea adevarata asteapta" nu a mai fost publicat pana acum, fiind scris special pentru acest volum.

Majoritatea au ca tema sexualitatea, pentru ca este subiectul cel mai arzator, piatra de incercare a adolescentilor, piedica reala in drumul lor spre biserica. Altele sunt atitudini la nebuniile mass-media, altele sunt cuvinte scrise ocazional. Personal nu am veleitati de scriitor, insa vremurile in care traim nu mai ingaduie tacerea. Si stiu ca cei ce au urechi de auzit, aud.

Dedic aceasta lucrare tuturor tinerilor insetati de adevar, in special elevilor de la Colegiul Economic - Pitesti, care m-au provocat sa raspund in duh ortodox unor problematici delicate, baiatului meu, Daniel, sotiei mele, Suzana, care m-a sustinut, imbarbatat si care cu intelegere si rabdare s-a ocupat de cele ale familiei pe parcursul definitivarii propriu-zise a prezentei lucrari. Multumesc din inima editorului, parintelui protosinghel Daniil Coman de la Manastirea Slanic (caci, cu ajutorul lui Dumnezeu, prin mijlocirea sa, am vazut Lumina cea adevarata), parintelui Vasile Sorescu (duhovnicul meu, pentru dragostea sa si rabdarea pe care o are cu mine), parintelui Lucian Grigore (pentru increderea pe care mi-a acordat-o) si colegilor de redactie pentru sustinere si incurajare. Slava lui Dumnezeu pentru toate!

Laurentiu Dumitru
Cre┼Ytinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet