Laurentiu Dumitru
<< Suntem indiferenti! Atitudine la lipsa de atitudine >>


O! om ce mai raspundere ai / De tot ce faci pe lume / De tot ce spui in scris sau grai ! / De pilda ce la altii dai / Caci ea mereu, spre iad sau rai / Pe multi o sa-i indrume...(Sfantul Ioan Iacob Hozevitul)

In urma cu ceva timp a ajuns la cunostinta opiniei publice ca Andrei Gheorghe, cunoscuta vedeta ProTv[91] si ProFm se drogheaza! Sau, mai bine zis, s-a drogat, a fumat marijuana! Deja nu mai e o noutate pentru nimeni; au aparut fotografiile flagrantului intr-o revista de scandal, el a recunoscut si a declarat: "Nu pot sa spun ca ma simt confortabil sau mandru de ce-am facut. Nu ma mandresc. Asta sunt eu, cu viciile si cu implinirile mele si nu pot sa spun decat Żluati-ma asa cum sunt si judecati-ma pentru ceea ce sunt╗". In emisiunea sa "13-14 cu Andrei Gheorghe" (din 27 februarie 2003) declara, inca o data, ca ceea ce s-a scris este adevarat: "Am fumat iarba. E adevarat ce scrie acolo...". In timpul emisiunii o ascultatoare il ia pe Andrei Gheorghe la intrebari. "Spui ca recunosti fapta si o regreti?/ Nu cred ca regret! N-ai sa mai consumi?/... Nu stiu!"

Nu trebuie sa accepti intru totul valorile spirituale ale Ortodoxiei ca sa intelegi ca atitudinea (chiar daca extrem de curajoasa) a lui Andrei Gheorghe a fost extrem de nefericita si smintitoare. Spun atitudine curajoasa pentru ca in Romania atat comercializarea cat si consumul de droguri sunt ilegale, indiferent de gradul de dependenta pe care-l dau acestea. Fosta vedeta ProTv e simbolul revoltei si idolul multor tineri, de aceea responsabilitatea lui e foarte mare. Vedetele de orice fel ar trebui sa constientizeze gravitatea manipularii, a consecintelor faptelor si cuvintelor lor. Concludent in acest sens mi s-a parut mesajul unui tanar, care semneaza CZC, postat pe 27 februarie (in aceeasi zi cu emisiunea) pe forumul de discutii de pe site-ul fostei vedete ProTv: "Am 12 ani, sunt elev si un mare admirator al lui Andrei G. Pana acum credeam tot ce imi spuneau parintii si profesorii referitor la droguri, ca sunt rele, foarte daunatoare, duc la pierderea controlului... etc... De cand cu declaratia lui A.G. am avut o revelatie... daca un om mare ca el se drogheaza..... inseamna ca e un lucru bun..... in concluzie, stie cineva de unde pot face rost de niste droguri???"

Am provocat cativa tineri liceeni la o discutie sincera si i-am intrebat ce cred ei despre toate acestea. Toti mi-au raspuns in acelasi duh: "e treaba lui", "e viata lui", "ii apreciez emisiunile, nu am treaba cu viata lui privata", "fumeaza pe banii lui...", "face ce vrea cu banii lui, cu sanatatea lui". Sincer sa fiu ma asteptam la atitudini serioase de genul: "Sa ingadui unei persoane sa apara la TV, la o ora cu audienta, si sa spuna si ce daca ma droghez? este o adevarata crima". N-a spus nici unul dintre tineri: "mi-e mila de el, isi pierde sufletul"... sau "ma gandesc la cei care-l admira si care s-ar putea sa-l si imite..." De altfel, din cei ce au vizitat site-ul lui Andrei Gheorghe dupa izbucnirea acestui scandal, si au raspuns la un sondaj, 83% au spus ca... "e problema lui".

Hristos ne indeamna sa avem dragoste unii pentru altii, ne indeamna sa suferim cu cei ce sufera... "Daca era fratele meu, poate ca mi-ar fi pasat" imi spunea cineva. Oare nu ne aminteste aceasta replica de cuvantul Scripturii: de veti iubi pe cei ce va iubesc, oare ce plata veti avea? (Matei 5, 46). Cu ce suntem, in situatia asta, mai buni decat paganii? Eu nu spun ca ar fi trebuit sa spunem ceva anume, caci sunt multe de spus, doar ca trebuia sa spunem... ceva! Suferim de boala indiferentei (a indiferentei fata de aproapele pierdut, a indiferentei fata de cel smintit ce merge pe drumul pierzarii). Intr-o reclama interesanta despre violenta in familie ce se difuzeaza pe posturile TV se spune: "Indiferenta te face complice!". Intr-alta se spune "Nepasarea este cel mai mare handicap!".

Intr-adevar, suntem indiferenti si asta ne dezumanizeaza! In acelasi duh marele Dostoievski spunea: "Suntem vinovati (responsabili n.n.) de tot si de toate".

Cre┼Ytinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet