Laurentiu Dumitru
<< "Babilonia" sminteste Romania. Barierele tolerantei >>


Odata cu grila de toamna 2002, la Televiziunea Antena 1 a aparut o noua emisiune cu format de succes (marca Valeriu Lazarov) - "Babilonia"- moderata de fosta prezentatoare de stiri a postului TVR 2, Augusta Dumitrascu.

Reclama acestui show interactiv suna cam asa: "Iti plac aventurile de-o noapte? Te doare in cot de ce spun ceilalti? Esti iesit din comun uneori? Hai sa vorbim despre tine... Vorbim, gandim, traim diferit. Dar important este sa ne facem auziti. In fiecare zi, de luni pana joi, de la 17:50, Augusta Dumitrascu te asteapta la << Babilonia >> La Antena 1".

Zi de zi, telespectatorii emisiunii vad si asculta marturisirile unor oameni "simpli, interesanti, pitoresti, chiar extravaganti" - de fapt, marea majoritate sunt extravaganti, anarhici, iesiti din comun, altfel, dar nu prin cine stie ce fapte bune, ci prin excese si patimi.

Emisiunea vrea intr-un fel sa pledeze, pare-se, pentru mai multa toleranta. Dar si de data aceasta toleranta se dovedeste a fi rau inteleasa. Daca de multe ori ea este o masca a urii, toleranta este in cazul emisiunii noastre inteleasa ca obisnuinta cu raul, cu pacatul, cu nefirescul. Este adevarat ca uneori cazurile sunt dramatice si ai ce invata din ele, insa, de cele mai multe ori, se prezinta mofturi si teribilisme pe care ar trebui sa le acceptam ca fiind d-ale noastre. De altfel, misiunea "augustei" prezentatoare este destul de ingrata pentru ca e neutra, nu da verdicte, nu concluzioneaza si nu ia atitudine, dimpotriva, prin tacere si zambetul molipsitor, incuviinteaza. Uneori din public se aude un haa, uuu sau ooo prelung, exaltat sau contrariat dupa caz, dar intotdeauna penibil.

In 1955, muzica rock a produs mare agitatie; cand Elvis Presley a aparut pe ecran, gesturile lui au fost considerate scandaloase. De aceea, in timpul spectacolelor, era filmat numai de la brau in sus. In 1970, grupului rock Led Zepellin i s-a interzis intrarea in Singapore fiindca membri trupei aveau parul prea lung. Acum insa, satanistii de la Marilyn Manson canta aproape nestingheriti prin intreaga lume, rar fiindu-le boicotate spectacolele, iar piesele cu versuri abjecte ale lui Eminem sunt difuzate zilnic pe posturile muzicale.

Dar ce vorbesc despre straini cand la noi stau lucrurile la fel, si chiar mai rau[88]? Si la noi concerteaza nestingheriti cei de la Parazitii...

Mi-am notat intr-o agenda personala un caz de toleranta bolnava, o toleranta inteleasa gresit. In seara zilei de 6 martie (dupa "noaptea diavolului"[89]), la stirile ProTv de la ora 23, psihologul B. L., invitat fiind, afirma ca: "satanismul este povestea unui adolescent". Cu aceeasi toleranta bolnava spunea ca nu trebuie sa-i incriminam pe tinerii satanisti, ideea fiind ca dupa 25 de ani cu siguranta nu vor mai fi adeptii unei astfel de orientari.

Intr-adevar, in ziua de azi toleranta a capatat foarte mari proportii. "Toate au fost la timpul lor ceva exagerat / Anii au trecut in zbor si lumea le-a uitat" cantau cei de la Phoenix... Odata cu trecerea timpului, lumea a inceput sa accepte ca firesti lucrurile care la inceput au scandalizat-o, acest lucru ducand negresit la distrugerea morala a omenirii, la pervertirea simtului care-ti spune ca unele lucruri sunt nefiresti, anormale sau imorale.

Aceasta influenta negativa, manipulare, Sfanta Scriptura o numeste sminteala. Ea este influenta rea facuta aproapelui prin cuvinte si fapte nelegiuite prin care acesta este atras spre pacat.

La adresa smintitorilor, Mantuitorul Hristos rosteste cuvant infricosator: iar cine va sminti pe unul dintre acestia mici care cred in Mine, mai bine i-ar fi lui sa i se atarne de gat o piatra de moara si sa fie afundat in adancul marii. Vai lumii din pricina smintelilor! Ca smintelile trebuie sa vina, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala (Matei 18, 6-7). Sminteala vine in cazul de fata prin initiatorii show-ului, dar nu numai...

Din nefericire, tinerii (target-ul declarat al Babiloniei) au o slaba capacitate in ierarhizarea valorilor, interesele si aspiratiile lor nu sunt bine conturate, trasaturile volitive fiindu-le dominate de labilitate. Lipsa culturii, a educatiei religioase a unei mari categorii de tineri face ca acestia sa fie cuprinsi de mirajul teribilismului, iesirii din normalitate, din banal, dar nu prin virtuti, ci prin excese.

A devenit obositor a lua atitudini de fiecare data cand ceva bizar apare pe micul ecran. Multi crestini se intreaba probabil, pe buna dreptate, ce e mai bine: sa le acceptam, sa le toleram sau sa atragem atentia? Se pare ca cel mai bine este a atrage atentia, insa cu duhul blandetii. Este ceea ce cu sfiala si dragoste pentru tinerii spectatori ai emisiunii am incercat si eu.

A tacea, a nu atrage atentia, a nu sfatui de bine inseamna in acest caz a nu iubi, iar a iubi e datoria noastra dupa cuvantul Sfantului Apostol Pavel care zice: Nimanui cu nimic nu fiti datori, decat cu iubirea unuia fata de altul; caci cel ce a iubit pe aproapele a implinit legea (Romani 13, 8).


[88] Am spus ca stam si mai rau pentru ca, spre deosebire de unele state occidentale, noi nu refuzam mai nimic din ceea ce primim. Tot ce vine din afara pentru noi e bun, minunat, chiar daca sclipeste doar ambalajul. Spre exemplu, erotic-show-ul de la Cerbul de Aur (2002) al rusoaicelor pseudo-lesbiene de la T.A.T.U. a socat putin, dar nu s-a luat atitudine (dupa toate probabilitatile concertul a fost scurtat datorita presiunilor veteranilor de la Scorpions ce erau grabiti sa intre in scena); in Marea Britanie insa, spectacolul fetelor fiind boicotat de asociatii formate din mame responsabile a facut ca show-ul sa se desfasoare in prezenta a doar 1.000 de fani (numar infim pentru o formatie de recunoastere europeana, ce putea aduna lejer 15.000 de persoane).

[89] Va amintiti ca ProTv tinea numaratoarea inversa a zilelor pana in anul 2000. Noaptea diavolului s-a serbat de catre satanistii de la noi in noaptea zilei cu numarul 666 pana in anul 2000.

Cre┼Ytinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet