Cărti cu și despre Părintele Arsenie Boca (1-10)

5:31 pm Anunţuri, Sfinţi Români

Targul National de Carte si Revista Religioasa

✦ Cuvinte vii, Pr. Arsenie Boca, Editura Charisma, 2006

Cele 137 de cuvinte duhovnicesti, de dimensiuni si extensiuni diferite, s-au nascut in linistea chiliei Parintelui Arsenie de la staretia veche a sfintei manastiri de la Sambata de Sus, cu vedere spe muntii Fagarasului si in taina chiliei Parintelui Arsenie de la sfanta manatire Prislop, cu deschidere spre dealurile Prislopului si au fost scrise “cu timp si fara timp” (II Timotei 4, 2) intre 25 noiembrie 1946 si 27 martie 1959, in duhul comentariilor patristice: al Sfantului Ioan Gura de Aur la Evanghelia de la Matei, al Sfantului Ambrozie al Mediolanului la Evanghelia de la Luca, si al Sfantului Chiril al Aexandriei la Evanghelia de la Ioan.

[Cartea poate fi comandată online de la linkul: http://goo.gl/lJZ5MY ]

✦ Părintele Arsenie Boca. Mărturia mea, Petru Vamvulescu, Editura Agnos, 2012

Zicea Părintele Arsenie: “Mă, eu nu am pretenţie să mă înţeleagă cei mai mulţi. Căci fiecăruia ni S-a dăruit Duh Sfânt cât ne-a rânduit Hristos. Însă, cum zice sfântul apostol Pavel, în măsura în care am suferit Cruce, pentru numele Lui, aşa vom fi şi răsplătiţi de Dumnezeu.”
De aceea el mulţumea lui Dumnezeu şi Maicii Domnului pentru fiecare spin al Crucii.
Mai zicea ceva înfricoşător: “Pe mine, pentru jertfa Brâncovenilor, m-a semănat Dumnezeu la voi.” Ce mare taină! Dar câţi o pot crede?
Părintele Arsenie, când m-a văzut, după ce am intrat, s-a dat jos de pe schelă şi mi-a zis: “Bine ai venit, Petre”. Mi-a zis pe nume!
Părintele purta ochelari fumurii. Atunci s-a întâmplat minunea cea mai mare. Am văzut venind, de la ochii sfinţiei sale, spre ochii mei, două funii de foc!
Eu m-am minunat tare, însă el mi-a reprodus gândul şi mi-a zis: “De ce zici aşa, Petre? Doamne ce ochi minunaţi are părintele Arsenie?! Uite, sunt ochi ca şi ochii tăi.” Apoi şi-a luat ochelarii de la ochi. Luminile cereşti au dispărut.

[Cartea poate fi comandată online de la linkul: http://goo.gl/1N6ZcE ]

✦ Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securității. Opis de documente. Vol. I (Sâmbata de Sus 1943-1949), Coordonatori Florian Bichir, Romeo Petrașciuc, Editura Agnos, 2013

S-a scris mult despre părintele Arsenie Boca, de la volume hagiografice până la unele cu atitudini de inchiziţie, care-i reproşau Părintelui o anumită afinitate politică în tinereţe. Câteodată, de la Zenit la Nadir nu-i decât un pas… . De data aceasta, Editura Agnos a decis să pună la dispoziţia istoricilor, cercetătorilor şi, de ce nu, a cititorilor dosarul de securitate al celui denumit cu dragoste Sfântul Ardealului, fără a omite sau a eluda vreun document. Pentru prima oară, iată, avem la dispoziţie un opis complet, pentru că cercetarea academică nu se poate face decât studiind documentele în integralitatea lor”, a spus dr. Florian Bichir, membru al Colegiului CNSAS.Acest prim volum, abia aparut, acopera perioada anilor 1943-1949, adica timpul in care Parintele Arsenie s-a gasit la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus. Interesant de stiut este faptul ca prima nota din primul dosar de urmarire a parintelui este datata 5 iunie 1943, in aceasta fiind catalogat drept “un infocat legionar si credem ca face chiar parte din conducerea clandestina legionara.” Dosarul de urmarire i s-a deschis deci in vremea conducerii tarii de catre Maresalul Ion Antonescu, iar implicarea in miscarea legionara l-a urmarit practic incontinuu, chiar daca niciodata ea nu a putut fi dovedita.

[Cartea poate fi comandată online de la linkul: http://goo.gl/2lGWXa ]

✦ Părintele Arsenie Boca. Taina căsătoriei, Editura Cristimpuri, 2012

Lucrarea cuprinde: Accente ale teologiei Părintelui Arsenie Boca privind căsătoria şi viaţa de familie * Mărturie în grădina de la Hăţăgel * Noi mărturii ale Părintelui Pantelimon * Relaţia duhovnicească dintre Părintele Dumitru Stăniloae şi Părintele Arsenie Boca * Familia creştină şi căsătoria în scrierile Părintelui Dumitru Stăniloae

[Cartea poate fi comandată online de la linkul: http://goo.gl/Dd7b00 ]

✦ Părintele Arsenie Boca. Darul lui Dumnezeu pentru poporul care strigă, Coordonator Cristian Șerban, Editura Cristimpuri, 2013

„Mă bucur de această nouă carte despre Părintele Arsenie care apare la Editura Cristimpuri prin osteneala unui număr mare de credincioşi şi a tânărului teolog Cristian Şerban. În prima carte de mărturii ale Părintelui Pantelimon despre Părintele Arsenie, apărută la aceeaşi editură, spuneam că Părintele Arsenie este o personalitate unică în Istoria Bisericii Ortodoxe Române, care se bucură de cinstirea unui sfânt de o mulţime imensă de credincioşi înainte de a fi canonizat, cum nu s-a întâmplat cu nici un alt sfânt român. […] Cartea de faţă vine să completeze aceste mărturii şi să întărească convingerea că Părintele Arsenie este un mijlocitor înaintea lui Dumnezeu pentru credincioşii care îi cer ajutorul cu credinţă, ca şi pentru poporul său pe care l-a iubit ca puţini alţii. Un neam rezistă când are o sănătate morală viguroasă. Istoria stă mărturie că imperiile şi neamurile au dispărut atunci când au decăzut moral. Părintele Arsenie ştia aceasta şi o spunea cu tărie, tocmai pentru că-şi iubea neamul şi nu voia să-l ştie că se îndreaptă spre dispariţie datorită înmulţirii păcatelor. De aceea osândea cel mai mult păcatul desfrâului şi al avortului care într-adevăr pustiesc neamul nostru. În această privinţă şi în multe altele, Sfinţia Sa a fost un Profet căci iată, de la Revoluţie încoace, s-au făcut milioane de avorturi, iar alte milioane de români au părăsit ţara din motive materiale, fără să se gândească prea mult sau fără să se gândească deloc la sufletul lor şi al copiilor lor. […] Deşi necruţător cu păcatul şi mustrător al păcătoşilor, totuşi Părintele Arsenie a inspirat întotdeauna şi inspiră şi după moarte nădejde şi curaj în lupta cu păcatele şi cu greutăţile vieţii ca şi consecinţe fireşti ale păcatului. Nimeni din cei ce nădăjduiesc în rugăciunea lui nu rămâne nemângâiat şi neajutat. Să-l chemăm deci mereu în ajutor alături de ceilalţi sfinţi: „Părinte Arsenie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi păcătoşii!” (Mitropolitul Serafim Joantă) [Cartea poate fi comandată online de la linkul: http://goo.gl/2rWn0A ]

✦ Părintele Arsenie Boca. Fost-a om trimis de Dumnezeu, Coordonator Romeo Petrașciuc, Editura Agnos, 2012

Cartea aceasta este încă o minune a Părintelui Arsenie Boca. După volumul „Sfântul Ardealului” , apărut nu cu multă vreme în urmă în cadrul Editurii Agnos, mărturiile pe care le veţi regăsi aici s-au orânduit de la sine între copertele unei noi cărţi. Fost-a om trimis de Dumnezeu e mai mult decât o culegere de interviuri; e un dialog legitim cu cei care, ajunşi, într-un fel sau altul, în conjuncţie cu Părintele Arsenie, nu pot să nu dea seamă şi celorlalţi de ceea ce adesea le spunea Sfântul din inimă de Ardeal: calea Ortodoxiei nu e imposibilă. Ci tocmai acest imposibil e Calea de a ajunge biruitori la Hristos!
De aceea, Ortodoxia şi-a redefinit, încă o dată, la vremea încercării, mărturia de jertfă şi credincioşie, prin covârşitoarea prezenţă a Părintelui Arsenie. Ca un organism cibernetic, ce îşi semnifică şi resemnifică mereu conţinuturile, prin bogăţia harismelor pe care, din vreme în vreme, Dumnezeu le dăruieşte unor oameni, pentru a-L înlocui, a-i face voia Sa între semeni.
Am cunoscut, cu acest prilej, oameni cu adevărat minunaţi, suflete fremătând de dragoste şi credincioşie. Lor li se datorează această carte. Fie doar pentru atât, şi demersul şi-a împlinit sensul. Ţin să le mulţumesc autorilor acestui volum, fără de care dimensiunea hagiografică a Părintelui Arsenie ar fi fost ceva mai sărăcită, în detaliile ce o înstructurează. Mulţumesc, totodată, Constanţei Abalaşei Donosa, pentru generozitatea cu care a răspuns invitaţie de a ne fi alături prin realizarea copertei acestor culegeri de mărturii.
Cărţii acesteia îi vor urma altele… Pentru că Părintele Arsenie e în continuă lucrare. Şi mulţi, tot mai mulţi credincioşi dau mărturie despre aceasta.
Viaţa – o ştim cu toţii – e o cale, nu o destinaţie. Părintele Arsenie, prin viaţa sa, a reuşit să descifreze harta spre această Destinaţie. Fie-ne, de aceea, îndrumător şi sprijin pe Cale, fiecăruia dintre noi… (Romeo Petrașciuc)

[Cartea poate fi comandată online de la linkul: http://goo.gl/eYpMjE ]

✦ Părintele Arsenie Boca 1910-1989. Biografie vizuală, Autor Florin Duțu, Editura Floare Albă de Colț, 2014

Aceasta lucrare reprezinta o biografie in imagini si text a Parintelui Arsenie Boca, bazandu-se pe documente de arhiva. Au fost prezentate cauzele pentru care a fost urmarit, timp de 46 de ani de catre Serviciile Secrete, in vremea falsificatorilor, lichidatorilor, tortionarilor si duplicitarilor, arestat, precum si cele ale scoaterii pe nedrept din Manastire.

A dus o viata de sfant intru toate, fiind “un calugar de reala valoare spirituala” (Nichifor Crainic), “curat, opus oricarei patimi si oricarui gand de mandrie” (Dumitru Staniloae), a dobandit toate virtutile si a ajuns la indumnezeire conform criteriilor isihaste de unire cu Dumnezeu in har ale Traditiei Ortodoxe.

[Cartea poate fi comandată online de la linkul: http://goo.gl/awNzQe ]


✦ Părintele Arsenie Boca, un sfânt al zilelor noastre, Dan Lucinescu
, Editura Siaj, 2009

Despre viata parintelui Arsenie Boca s-au scris multe pagini si se vor mai scrie cu siguranta, pentru ca existenta sublima a Parintelui este coplesitoare din multe puncte de vedere. Cartea evoca viata celui care, in plin atac ateist, a creat si condus cea mai mare scoala de purificare a sufletelor, in frumoasa Tara a Fagarasului Lucrarea de fata este cu atat mai speciala cu cat Dan Lucinescu a avut marea sansa ca in tineretea sa, inaite de a fi inchis pentru 15 ani in inchisorile comuniste, sa-l cunoasca pe parinte, la Sambata. “Binecuvantez initiativa scriitorului Dan Lucinescu de a evoca figura luminoasa a Parintelui Arsenie Boca de la Sambata de Sus,cel care,pe durata primei jumatati a vietii sale,a fluturat steagul marturisirii ortodoxe in plina era stalinista,cu ecouri la scara nationala. Tinerele noastre generatii trebuie sa il cunoasca pe marele duhovnic” (ÎPS Bartolomeu al Clujului)

[Cartea poate fi comandată online de la linkul: http://goo.gl/f0rNkk ]

✦ Marele examen. Un manuscris al maicii Magdalena Ivan (Mănăstirea Tismana), Pr. Arsenie Boca, Editura Agnos, 2014

Însemnările pe care ni le dăruieşte maica Magdalena sunt gânduri pe care le spunea cel mai adesea Părintele Arsenie obştii de la Prislop la masă, ori diferite cuvântări pe care tânăra maică de atunci le sorbea cu nesaţ, de fiecare dată, şi pe care a dorit să nu le piardă nicicum, imortalizându-le în momente de răgaz şi pe hârtie.

[Cartea poate fi comandată online de la linkul: http://goo.gl/iBK6yl ]

✦ Fiți îngăduitori cu neputințele oamenilor. Mărturii despre Părintele Arsenie Boca, Romeo Petrasciuc (coord.), Editura Agnos, 2013

Cu un limbaj simplu şi direct, Avva Arsenie a descoperit intervievaţilor prezentaţi în acest volum, şi în cele care constituie deja tezaurul de mărturie arseniană a zilelor noastre, voia lui Dumnezeu: fără fasoane, fără duplicităţi duhovniceşti, fără încurajări false. Veţi remarca, fie că e vorba de minunatele interlocutoare Zoe Daian (un glas cu infuziuni copilăreşti), ori maica preoteasă Emilia Şpan (cu mărturii ferme, pe viaţă şi pe moarte), ori Livia Trâmbiţaş din Pojorta, fie că reţineţi cuvintele bărbaţilor-monah, preot ori mirean, discursul Părintelui Arsenie este unul viu, atât de viu încât şi atunci când îl rostesc ei te cutremuri, cauţi să înţelegi şi să schimbi ceva, spre mai bine. Este frisonul de duh pe care îl descoperă sufletului doritor de Dumnezeu lucrarea mântuitoare a Duhovnicului în lume, constanta descoperire a Mântuitorului Hristos drept Domn şi Dumnezeu, fără de care nu există împărăţie şi mântuire.
îndemnul consemnat de titlul cărţii acesteia mărturisitoare, Fiţi îngăduitori cu neputinţele oamenilor, nu e nicidecum un îndemn la a lăsa jos garda lucrării duhovniceşti, ci un îndemn la o lucrare însoţită de iubire, de îngăduinţă nădăjduitoare. Cred că, până astăzi, cei care urcă pe culmea înflorită de Har a Prislopului caută o astfel de mângâiere. Este limpede că Dumnezeu, la vremea prigoanei comuniste, fiecărui profil de căutător în credinţă a Căii Sale a dăruit un profil de duhovnic.

[Cartea poate fi comandată online de la linkul: http://goo.gl/d0Gyem ]

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.