Dragă CNA, cum poate un colind scris în urmă cu mai bine de o sută de ani să fie “profund antisemit, care incită la arderea evreilor”?

7:08 pm LD. Publicistică

Colind-antisemit

Mare agitatie, mare scandal, pentru o interpretare a textului cu totul eronata. Pe 6 decembrie ac a fost transmis la TVR 3 un “colind nazist”, interpretat de Ansamblu “Dor Transilvan”, pentru care TVR-ul s-a trezit cu o amenda de 50.000 RON din partea CNA… Este vorba despre un colind cules din zona Ardealului (mai precis din satul Bârlea, judeţul Cluj), ce are o vechime de 100 de ani, adica, se-ntelege, anterior nazismului, deci nu poate “glorifica holocaustul”…

Sa facem cateva precizari logice si… teologice. Colindatul e un ritual format din cântece (colinde) şi, prin unele zone de la noi, din scurte dansuri ceremoniale. Colindătorii vestesc bucuria că ni s-a născut Mântuitor. Colindul e o mărturie, dar şi o reactualizare, o rememorare a acelui timp şi spaţiu sacru punctat de întruparea Fiului lui Dumnezeu. Se intelege ca un astfel de cantec face trimitere la timpul Nasterii Domnului, iar in contextul evenimentelor evocate, el poate face si precizarea ca evreii nu L-au primit pe Hristos (Întru ale Sale a venit, dar ai Săi nu L-au primit – Ioan 1, 11), acesta fiind un fapt istoric, asa cum este, spre exemplu, faptul ca evreii au fost tinuti in robia babiloniana si egipteana sau cum este faptul ca romanii au cucerit Dacia.  

Asadar, un colind de acum 100 de ani NU POATE sa fie “profund antisemit, care incita la arderea evreilor”, avand in vedere ca holocaustul este un eveniment posterior scrierii colindului.

Si totusi sa vedem ce spune textul colindul.
“A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum”.

Da, la prima vedere multi ar spune ca se face trimitere la holocaust, la gazarile de la Auschwitz sau Dachau. Nimic mai fals. Nu este vorba de asa ceva in acest colind. Versurile din colind se referă la asa zisa afumătoarea din Ardeal, care de multe ori era afară, in curte, şi expresia arată că cei ce îl neagă pe Hristos nu trebuie să fie ţinuţi în casă, ci lângă afumătoare, în curte, sau chiar afară, în drum. Adica, altfel spus, cu unii dintre acestia crestinii nu au comuniune, nu au partasie. E vorba de comuniune in contextul praznicului Nasterii Domnului pe care ei nu-l recunosc si nu-l cinstesc. Altfel spus – noi nu impartasim bucuria Nasterii cu evreii, pentru ca ei nu L-au primit pe Hristos. Stim ca Fecioara Maria L-a nascut pe Hristos intr-o iesle saracacioasa din Betleemul Iudeii, pentru ca nimeni nu a primit s-o gazduiasca. Ceea ce este un fapt istoric, nimic mai mult. Sigur ca pe alocuri cuvintele sunt mai ferme, mai “suparate” (ele se regasesc si in Prohodul Domnului), insa asta e o alta poveste, nu are a face cu nazismul si cu holocaustul si, in consecinta, nici cu antisemitismul ce se revendica de acolo. Spun asta pentru ca, vrem, nu vrem, istoria ne arata ca de-a lungul timpului evreii au fost mai mereu persecutați, multe cetati adoptand legi anti-evreiești sau anti-pagane, privandu-i pe acestia de drepturile fundamentale de care se bucurau restul locuitorilor. Doar ca aici, repet, este vorba de altceva, de lipsa comuniunii dintre crestini si evrei, nu de un “indemn la arderea evreilor”, cum s-a tot comentat.

A se vedea mai jos, pe la mijlocul explicatiei si etimologia cuvintelor arhaice impricinate, informatie ce a circulat zilele acestea pe net pentru “talcuirea” corecta a colindului.
cotlón (cotloáne), s.n. – 1. Foc primitiv, făcut cu pietre îngrămădite, care protejează flăcările. – 2. Nişă, firidă. – 3. Ascunzătoare, vizuină. – 4. Loc stîncos, stîncărie. Mag. katlan (DAR), din sl. kotĭlŭ „căldare” (Miklosich, Slaw. Elem., 26; Miklosich, Lexicon, 306; Cihac, II, 76), cf. cocli, şi ceh. kotlina „căldare, crater”. Este dublet de la coclan (var. cotlan, corlan), s.n. (Olt., cămin), ca şi de la coclauri, s.n. pl., cu sing. analogice coclaur şi coclaur şi coclaură (loc stîncos, creastă, ţanc), care pare a proveni de la un sing. *coclău, var. de la cotlon 4 (după DAR, din mag. kö „piatră”; după Byck-Graur, 28, din sl. *kotlavŭ). – Der. cotloni, vb. (a face fumar la un cuptor; a iscodi, a căuta); cotloneală, s.f. (căutare, cercetare).
Dicţionarul etimologic român, Alexandru Ciorănescu, Universidad de la Laguna, Tenerife, 1958-1966

Laurentiu Dumitru

23 Responses
 1. Corin Toporas :

  Date: December 12, 2013 @ 8:21 pm

  Ziceti dvs.: acest colind “nu are a face cu nazismul si cu holocaustul si, in consecinta, nici cu antisemitismul.”

  Este evident pentru toata lumea ca acest colind precede nazismului. Dar nu nazistii au inventat antisemitismul, ei doar l-au perfectat, daca pot sa-mi permit o gluma proasta.

  Antisemitismul si prigonirea evreilor sunt, din pacate, mult mai vechi si crestinii, iarasi din pacate, sunt principalii vinocati, muslumanii intrand mult mai tarziu in acest “joc”.

  Si, in cele din urma, ascultind acest colind in 2013, este imposibil sa nu faci conexiunea intre ce s-a intimplat de cand acest colind a fost compus si pana in ziua de azi. Holocaustul a fost posibil tocmai pentru ca germanul de rind considera antisemitismul ceva normal, care exista “dintotdeauna”.

  In consecinta, argumentele dvs. sunt nu doar incorecte, ci cu-adevarat strigator la cer de strambe si nedreptate.

 2. Ambasada SUA, jignire si ignoranta crasa asupra culturii si traditiilor romanesti in cazul colindei “antisemite”. O atitudine “diplomatica” rusinoasa: romanii crestini – “ciuma”, maghiarii antisemiti – ̶ :

  Date: December 12, 2013 @ 9:50 pm

  […] UPDATE: Multumiri si felicitari lui Laurentiu Dumitru! Din pridvor: Dragă CNA, cum poate un colind scris în urmă cu mai bine de o sută de ani să fie “profund ant… […]

 3. antiroman :

  Date: December 12, 2013 @ 10:19 pm

  nu degeaba acum cateva sute de ani vecinii inapoiatilor de pe meleagurile romanasilor le ziceau acestora ”valahi”,adica ”spurcati”,si se vede si din colinda arhaica difuzata,ca aveau mare dreptate.Pe valahi asta i-a invatat religia cresina,sa-i puna pe jidovi la ”afumatoare”,asta fiind ca o expresie a ”iubirii apropelui”,propovaduita de ortodoxia stramoseasca,in intelesul colindelor romanesti.

 4. laurentiu :

  Date: December 12, 2013 @ 11:21 pm

  Am revenit in text cu cateva precizari necesare. Sigur ca antisemitismul nu are ca punct de pornire holocaustul, de-a lungul istoriei au fost mai mereu persecutati (mai ales dupa 313 d.Hr.), dar mi se pare nepotrivit a pune in carca acestui colind popular, faptul ca ar face trimitere la gazarile de la Auschwitz sau ca ar “glorifica holocaustul”. Eu am comentat strict pe marginea unor interventii pe care le-am citit la diverse postari cu acesta stire, parte din ele fiind sustinute si de argumentatia CNA si CNCD.
  Acest colind trecuse cu totul neobservat daca nu sesiza un anume domn din Cluj. Colindul are chiar in acel pasaj cuvinte iesite din uz pe care nu le intelegi decat cu DEX-ul. Sunt convins ca nici cei ce-l cantau nu intelegeau exact ce spun acolo.
  Chiar daca faceti niste conexiuni, precum spuneti, totusi eu nu vad in textul colindului un indemn la progrom, cum s-a scris in diverse locuri.

 5. Ambasada SUA, jignire si ignoranta crasa asupra culturii si traditiilor romanesti in cazul colindei “antisemite”. O atitudine “diplomatica” rusinoasa: romanii crestini – “ciuma”, maghiarii antisemiti – ̶ :

  Date: December 12, 2013 @ 11:45 pm

  […] UPDATE: Multumiri si felicitari lui Laurentiu Dumitru! Din pridvor: Dragă CNA, cum poate un colind scris în urmă cu mai bine de o sută de ani să fie “profund ant… […]

 6. Ambasada SUA, jignire si ignoranta crasa asupra culturii si traditiilor romanesti in cazul colindei “antisemite”. O atitudine “diplomatica” rusinoasa: romanii crestini – “ciuma”, maghiarii antisemiti – “muma”. UPDATE: Romanii dau repli :

  Date: December 13, 2013 @ 2:05 am

  […] UPDATE: Multumiri si felicitari lui Laurentiu Dumitru! Din pridvor: Dragă CNA, cum poate un colind scris în urmă cu mai bine de o sută de ani să fie “profund ant… […]

 7. Ambasada SUA, jignire si ignoranta crasa asupra culturii si traditiilor romanesti in cazul colindei “antisemite”. O atitudine “diplomatica” rusinoasa: romanii crestini – “ciuma”, maghiarii antisemiti – “muma”. UPDATE: Romanii dau repli :

  Date: December 13, 2013 @ 10:29 am

  […] UPDATE: Multumiri si felicitari lui Laurentiu Dumitru! Din pridvor: Dragă CNA, cum poate un colind scris în urmă cu mai bine de o sută de ani să fie “profund ant… […]

 8. Ambasada SUA, jignire si ignoranta crasa asupra culturii si traditiilor romanesti in cazul colindei “antisemite”. O atitudine “diplomatica” rusinoasa: romanii crestini – “ciuma”, maghiarii antisemiti – “muma”. UPDATE: Romanii dau repli :

  Date: December 13, 2013 @ 10:30 am

  […] UPDATE: Multumiri si felicitari lui Laurentiu Dumitru! Din pridvor: Dragă CNA, cum poate un colind scris în urmă cu mai bine de o sută de ani să fie “profund ant… […]

 9. ERORI DIPLOMATICE ?! | ISTORICI MARI…ŞI MICI :

  Date: December 13, 2013 @ 10:59 am

  […] UPDATE: Multumiri si felicitari lui Laurentiu Dumitru! Din pridvor: Dragă CNA, cum poate un colind scris în urmă cu mai bine de o sută de ani să fie “profund ant… […]

 10. O EROARE DIPLOMATICĂ MAJORĂ ?! | CENZURA ESTE FRÂNA GÂNDIRII LIBERE :

  Date: December 13, 2013 @ 11:21 am

  […] UPDATE: Multumiri si felicitari lui Laurentiu Dumitru! Din pridvor: Dragă CNA, cum poate un colind scris în urmă cu mai bine de o sută de ani să fie “profund ant… […]

 11. hai :

  Date: December 13, 2013 @ 3:28 pm

  JIDOV este un cuvant cu sens peiorativ. Ca atare, un cantec (o colinda, fie ea veche de 100 de ani) continand astfel de cuvinte nu ar trebui difuzata la nivel national. Jignire si ignoranta crasa asupra culturii si traditiilor romanesti? Imi vine sa rad! Nu toate traditiile sunt in mod necesar benefice, iar cultura romana este si ea plina de rebuturi. Ar trebui sa ne fie rusine ca acest colind a fost difuzat si sa ne comportam ca atare. Dar noi, ehehheee, noi avem dreptul sa spunem orice, iar cand cei jigniti “indraznesc” sa spuna ceva, sarim la gatul lor. Felicitari! Mare atitudine crestineasca! Nu va e rusine?

 12. EXCLUSIV. Presedintele CNCD despre scandalul colindului “antisemit”: “Producatorul responsabil de transmisia de la Cluj este evreu: Adrian Rozenberg”. PLUS: Christian Mititelu, membru CNA: Amendarea TVR nu intruneste conditiile Leg :

  Date: December 13, 2013 @ 4:10 pm

  […] altfel, dl. Csaba Asztalos a afirmat si ca stie de interpretarea privind afumatoarea din afara casei pentru ca si el, nu-i asa, este din […]

 13. EXCLUSIV. Presedintele CNCD despre scandalul colindului “antisemit”: “Producatorul responsabil de transmisia de la Cluj este evreu: Adrian Rozenberg”. PLUS: Christian Mititelu, membru CNA: Amendarea TVR nu intruneste conditiile Leg :

  Date: December 13, 2013 @ 4:13 pm

  […] dl. Csaba Asztalos a mai afirmat si ca stie de interpretarea notei “holocaustologice” din colind cu trimitere la afumatoarea ardeleana,… pentru ca si el, nu-i asa, este din […]

 14. EXCLUSIV. Presedintele CNCD despre scandalul colindului “antisemit”: “Producatorul responsabil de transmisia de la Cluj este evreu: Adrian Rozenberg”. PLUS: Christian Mititelu, membru CNA: Amendarea TVR nu intruneste conditiile Leg :

  Date: December 13, 2013 @ 4:14 pm

  […] dl. Csaba Asztalos a mai afirmat si ca stie de interpretarea notei “holocaustologice” din colind cu trimitere la afumatoarea ardeleana,… pentru ca si el, nu-i asa, este din […]

 15. Dragă CNA, cum poate un colind scris în urmă cu mai bine de o sută de ani să fie “profund antisemit, care incită la arderea evreilor”? | Magazin Critic :

  Date: December 13, 2013 @ 9:28 pm

 16. Macarie :

  Date: December 14, 2013 @ 1:45 am

  Mi se pare chiar nasol sa aparati aceste versuri. Faptul care are 100 de ani sau cat o avea nu inseamna ca ii da dreptul sa fie colind de bucurie, de veste buna. Chiar are un mesaj urat si e descalificant sa cauti sa ii gasesti circumstante atenuante. Suferinta poporului evreu nu a fost mica si daca ar fi sa avem o minima empatie nici dvs nu v-ar placea sa inlocuiasca cineva cuvantul ‘jidovan’ cu ‘ortodox’ sau ‘roman’.

 17. EXCLUSIV. Presedintele CNCD despre scandalul colindului “antisemit”: “Producatorul responsabil de transmisia de la Cluj este evreu: Adrian Rozenberg”. PLUS: Christian Mititelu, membru CNA: Amendarea TVR nu intruneste conditiile Leg :

  Date: December 14, 2013 @ 3:41 am

  […] dl. Csaba Asztalos a mai afirmat si ca stie de interpretarea notei “holocaustologice” din colind cu trimitere la afumatoarea ardeleana,… pentru ca si el, nu-i asa, este din […]

 18. Ioan-Florin Florescu :

  Date: December 14, 2013 @ 9:12 pm

  Domnule Laurentiu

  Explicatiile dvs. sunt, cum se spune, cusute cu ata alba. Nu despre „lipsa de comuniune” cu evreii e vorba in colind, ci de blestemarea „jidovului afurisit”. Ultimele versuri ale colindului nu sunt altceva decat o forma plastica a expresiei „arde-l-ar focul!”. Evreul e invitat „la corlan”, nu pentru ca sa stea deoparte de crestini, cum spuneti, ci ca din el sa „iasa fum in drum”. Vad ca, in exegeza dvs ad-hoc, nu ati interpretat si ultimul vers al colindului ! Credeti oare ca acest blestem este un mesaj potrivit pentru un colind crestinesc, fie el vechi si de 100 de ani? Iar daca are 100 de ani, ce e cu asta? E asta o garantie a nevinovatiei sale? Iar antisemitismul, asa cum vi s-a atras atentia in primul comentariu, are varsta secolelor, nu este legat obligatoriu de nazism si holocaust. O expresie precum „neam afurisit” e pur anti-semita, nu are nimic de-a face nici cu adevarul teologic, nici cu cel istoric. Recititi Romani 11: „Dumnezeu nu si-a lepadat neamul Sau”. Atunci de ce vi se pare de tolerat expresia „neam afurisit”? Nu „neamul” l-a condamnat pe Mantuitorul, ci evreii din curtea lui Pilat si o parte din conducatorii lor. Sute si sute din acest „neam” afurisit au alcatuit de altfel primii membri ai Bisericii primare…
  Pe de alta parte, ce vreti sa simta un evreu cand aude astazi acest colind, cu foc si „fum in drum”? Cum ar putea sa nu faca legatura cu holocaustul?
  Domnule Laurentiu, a recunoaste ca ai gresit este o virtute universala. Cu atat mai mult e pacat sa o vezi nesocotita de un crestin.

  Ioan-Florin Florescu, preot

 19. Macarie :

  Date: December 15, 2013 @ 4:53 pm

  @ Ioan-Florin Florescu

  Subscriu, parinte. Ati exprimat mai bine ce ma chinuiam si eu sa scriu.

 20. constantin :

  Date: January 10, 2014 @ 10:54 pm

  interesante comentarii, se pare ca unii (o natie oricum pe cale de disparitie) sant plecati toti din tara, cum a fost titlul lui Iorga prin 40 din Universul “…de unde atata ura”. exista o revista dintr-o tara, scrisa pana in 89 in care pe prima pagina este scris sub titlu “Romania este singura tara din lume in care va este garantata securitatea”.in anii cand in Germania acele cuptoare din pacate ardeau din plin, pilotii care bombardau Europa, mai ales de o anumita natie, aveau ca instructiuni de zbor, in caz de lovire, sa ajunga in spatiul aerian romanesc, unde viata le este garantata.in 1955, 70% din populatia unui stat provenea de aici, 20 si ceva de ani toti presedintii si premierii se nascusera tot aici. Au tercut prin razboi mai greu decat bastinasii,dar infinit de ori mai usor decat restul conationalilor lor din Europa. Pana in 90 nici n-am stiut ca aici sant antisemiti, am avut ,si mai am, prieteni care cumparau coniac Ascalon de la un magazin pe langa sf Mina din Buc(magazinele noastre ereau goale) si nu-mi aduc vreodata aminte sa fi avut discutii atat de savante cand beam continutul. Din cate stiu eu parca am fost SINGURA tara din blocul comunist care a recunoscut existenta unui anumit stat. Eu cred ca facem mai mult rau, si aducem in prim plan versuri pe care bastinasii cu mintea mai mult la carnati, sarmale caltabos si bautura, decat la sarbatori religioase si Biserica nu le-ar fi retinut niciodata.Oare cati s-au uitat la Tvr3, fac pariu ca din 10000 de “numai” autohtoni, maxim 3-4 au sesizat “urarile” din colind. Un derbedeu a postat niste tampenii,vad ca toti sant foarte virulenti cu natia pe cale de disparitie si nimeni nu i-a dat peste bot, cum nu i s-a dat nici celor din neamul lui cand l-au ingropat pe Horty, calaul a sute de mii de e…suflete, cu funeralii naţionale!
  Doamne multumim ca producatorul emisiunii nu a fost bastinas, oare ce s-ar fi intamplat daca ar fi fost?

 21. MariS :

  Date: January 12, 2014 @ 3:44 pm

  Bine aţi subliniat, părinte Ioan Florescu, că în colind e vorba de un blestem, o afurisenie, şi închipuiţi-vă acum nişte copii de 7-10 ani având pe buze aceste ‘blânde’ cuvinte: ‘Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum’. Ce educaţie creştină e asta?
  Zice dl Laurenţiu: ‘Doar ca aici, repet, este vorba de altceva, de lipsa comuniunii dintre crestini si evrei, nu de un “indemn la arderea evreilor”, cum s-a tot comentat.’
  Hmm, oare aşa să hie? E trasă de .. coadă, domnu’ Laurenţiu! Cuvântul ‘şfară’ vine de la sfoară, nu de la afară, şi sugerează exact ceea ce vreţi să nu se vadă: fuiorul de fum ce iese pe horn când în ‘afumătoare’ e ars ceva. Oare ce???

 22. zenaida :

  Date: January 31, 2014 @ 4:09 pm

  Sigur ca la probleme si dezbaterile pe diverse teme actuale, orice fum este dus la stadiul de flama si daca este rational creat sau nu. Chiar duce la ganduri legate de evrei..mie chiar asta imi si transmite: evreii nu l-au dorit si l-au renegat mereu, la fel ca si acum cand ei asteapta venirea lui, nerecunoscand faptul ca Dumnezeu a venit pe pamant pentru ei si pentru intreaga omenire. Pe de alta parte, daca cna si alte entitati ar avea destula cultura generala sau religioasa, ar sti ca si colindul si orice scriere cu referire directa la ei se refera de fapt la intreaga omenire. Se stie ca evreii au fost poporul ales pe care Domnul se spune ca l-a iubit cel mai mult… Pe de alta parte, motivatia este puerila si incompetent solutionata. Colindul este simplu de interpretat, cine are diverse sechele sau ganduri legate de acest neam ar trebui sa vada lucrurile si in ansamblu. Dupa cantare, dupa atatea prigoniri si etc. nu cred ca lumea intreaga a pornit brusc impotriva lor, deci motivatia o fi fost de alta factura si cu alt interes.

 23. Vali :

  Date: April 24, 2014 @ 9:02 am

  Ca sa fiu un pic ironic la opinia CNA, eu cred ca Hitler a citit acest colind si de asta i sa pus pata pe evrei.
  Acum sa vedem si realitatea. Poate pare paradoxal dar dupa al doilea razboi mondial tot evreii au avut de castigat, caci daca Domnul nostru Isus Hristos a spalat pacatul nostru cu sangele Sau tot asa si diavolul a vrut sa spele sangele Domnului de pe mainile evreilor prin milioane de vieti ce le-a sacrificat. Si iata ca in mare parte a reusit. Astazi nici sa pronunti numele de evreu intr-un context oarecare nu poti fara sa fii considerat antisemit. Si vad din comentarii ca astazi crestinismul este blamat si scos vinovat pentru atrocitatile holocaustului. Acum spuneti si voi nu asta a dorit diavolul. 1. Credinta Crestina sa fie incriminata si apoi abandonata din aceasta cauza. Si 2. Ucigasii Domnului sa fie absolviti de aceasta vina.
  Eu cred ca si Domnul vrea intoarcerea la credinta adevarata a evreilor, insa iertarea pacatelor se face numai prin cainta nu prin minciuna.

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.