Decalogul Părintelui Savatie Baștovoi

4:25 pm Pr. Savatie Baştovoi


Decalogul a apărut în revista moldovenească VIP Magazin (februarie 2013, nr. 104-105).

1. Să nu uiţi că trebuie să mori
Când aveam doi ani, am căzut din sania înhămată la cal, iar tata s-a dus fără să mă observe. Tata era pădurar pe atunci şi întâmplarea a avut loc chiar la poarta cantonului din Oricova. Când calul a pornit, eu am căzut pe spate, în zăpadă, amestecându-mă cu cerul alb de iarnă. Atunci am avut pentru prima oară descoperirea singurătăţii şi a morţii. Nu am plâns şi nici nu am strigat. Ţin minte că eram îmbrăcat într-o salopetă albastră cu glugă. M-am întors tăcut în casă, la mama, mergând atât de încet, încât să-i dau răgaz tatei să mă ajungă din urmă.

2. Să nu uiţi că trebuie să iubeşti
Cel mai cumplit lucru care i se poate întâmpla unui om este să nu fie iubit. Dar cred că şi mai cumplit este să nu iubeşti. Întotdeauna mi-a fost uşor să iubesc oamenii, să mă bucur că-i văd. De aceea, nu am avut nicio piedică în a înţelege Evanghelia. Când făceam vreo bazaconie, mamica îmi spunea: „Du-te de la mine, nu te mai iubesc”. Asta era pentru mine pedeapsa supremă, pe care eu o trăiam ca pe o izgonire din Rai. Sfântul Isaac Sirul spunea că focul iadului nu este altceva decât dragostea pierdută pe care eşti condamnat să o contempli veşnic.

3. Să nu preţuieşti în bani ceea ce Dumnezeu ţi-a dat în dar
Am înţeles asta în adolescenţă. Eu fiind elev la Liceul de Artă („Octav Băncilă”) din Iaşi, mama m-a dus la Petersburg să văd Ermitajul. Acolo, am stat la o familie de abhazi, o femeie divorţată cu doi copii, dar foarte descurcăreaţă. O chema Izolda şi ea mi-a cumpărat prima mea chitară. Dumnezeu să-i dea sănătate! Avea grătar şi făcea mulţi bani. Eu niciodată nu am văzut atât de mulţi bani. Vindea frigărui noaptea, până spre dimineaţă, că erau nopţile albe. Uneori ieşeam şi eu cu ei, că era interesant. Ei făceau şi vindeau frigărui, iar eu desenam într-o mapă pe care o sprijineam pe genunchi. Cât oamenii mâncau, eu aveam timp să le „fur” portretele. Un bărbat chel şi vesel s-a apropiat de mine şi a început să exclame: „Păi ăsta sunt eu! Sunt chiar eu! Cât să-ţi dau ca să mi-l vinzi?”. Eu zic, vi-l dau aşa, eu nu vând. Şi i-am dat acel portret. Bărbatul totuşi mi-a dat un dolar, era în 1991. Apoi s-a dus. Eu am rămas cu acel ban. L-am pus într-un caiet şi nu l-am folosit niciodată.

4. Să nu crezi răul
De câte ori am crezut un rău despre cineva, am avut doar de pierdut. M-am simţit murdar, părtaş la o lucrare de urâţire a omului. Am vorbit şi eu de rău, iar timpul mi-a demonstrat de fiecare dată că nu am avut dreptate. Prefer să greşesc prin a-mi păstra o părere bună despre un om rău decât să ajung să cred o vorbă proastă despre un om bun. Orice rău este o minciună. Răul, aşa cum spunea fericitul Augustin, nu există. Răul este o mare absenţă, absenţa binelui şi a iubirii. De aceea, a crede răul este totuna cu a te cufunda în absenţă, în minciună.

5. Să nu te crezi pierdut
Eu sunt o fire înclinată spre deznădejde, cunoscând toate relele care ies din această cădere sufletească. Dar într-o zi mi-a venit gândul salvator. Mi-am zis că Dumnezeu cunoştea căderile mele, şi cele trecute, şi cele viitoare şi totuşi m-a creat, iar Dumnezeu nu aduce pe nimeni pe lume spre pierzare. Dacă ne-am născut înseamnă că Dumnezeu şi-a pus toată încrederea în noi. E o mare încurajare să te gândeşti că Dumnezeu are încredere în tine. La disperare omul e capabil de orice rău, el se porneşte cu război împotriva propriei fiinţe, având parcă o plăcere demonică din a-şi călca propriile principii, practic sinucigându-se spiritual. Cred că orice duhovnic adevărat îşi începe sfătuirea de după spovedanie prin cuvintele: „Să nu deznădăjduieşti”.

6. Să nu te crezi sfânt
Sfântul Siluan Athonitul zicea: „Două gânduri să nu le primeşti şi să nu le crezi, primul că nu te vei mântui şi al doilea că eşti sfânt”. Să nu te crezi mai bun ca alţii. Lucrarea pe care o faci, prin darul lui Dumnezeu, poate fi mai bună decât a vecinului, dar asta nu înseamnă că tu eşti mai bun ca el, doar lucrarea e mai bună. Darurile date de Dumnezeu nu se iau înapoi, dar oricine se mândreşte cu lucrările sale ajunge să se întunece şi să folosească darul prosteşte, după care ajunge să-şi piardă demnitatea.

7. Să nu te pui chezaş
De câte ori m-am pus chezaş pentru cineva, am încurcat oamenii şi am făcut rău. De când mă ţin minte, mă băgam să salvez pe toată lumea. Narcomani, beţivi, femei bătute de bărbat şi aşa mai departe. N-am salvat pe nimeni, numai necazuri, bani furaţi, lucruri dispărute, probleme cu vecinii. Am ajuns la concluzia că dacă vrei să ajuţi pe cineva, ajută cât te ţin curelele, dar fără să implici şi alţi oameni. Asta înseamnă să te pui chezaş pentru cineva, să garantezi că el se va îndrepta, că te reprezintă. Mare greşeală. Odată am citit din Pildele lui Solomon sfatul acesta: „Să nu te pui chezaş”. Noi, când citim Scriptura, înţelegem şi reţinem doar atât cât am experimentat, celelalte cuvinte nici nu le vedem.

8. Să nu te răzbuni de două ori
Răzbunarea este un păcat, dar este omenească. Scriptura spune să nu pedepseşti de două ori pentru aceeaşi greşeală, principiu care a ajuns şi în dreptul roman. Pot înţelege un gest de răzbunare, deşi e mai bine să nu te răzbuni, dar mă înstrăinez de omul care se răzbună de două ori, adică la nesfârşit, pentru o singură greşeală. Când m-am răzbunat o dată, a mai mers cum a mai mers, m-a iertat Dumnezeu, dar când m-am răzbunat a doua oară, s-a întors totul în capul meu şi am ajuns să înţeleg că m-am războit cu mine însumi.

9. Să nu învingi cu orice preţ
Oamenii care caută să fie învingători cu orice preţ, în cele din urmă, pierd totul. Prefer să fiu considerat învins uneori pentru a-mi păstra şansa să înving la urmă. Odată un episcop român mi l-a lăudat pe Adrian Năstase (se întâmpla prin 2004): „Vă daţi seama, omul acesta (Adrian Năstase) a avut doar note de zece, niciun nouă! E extraordinar, nu-i aşa?”. Eu i-am răspuns: „Eu nu am încredere în oamenii care au avut numai note de zece”. „De ce?”, m-a întrebat episcopul surprins. „Pentru că ei nu ştiu să piardă, iar omul care nu ştie să piardă te vinde pentru o victorie vremelnică”.

10. Să nu râzi de ruşinea nimănui
Când eram mic, am auzit băieţii mai mari râzând de cineva care a fost prins într-un păcat ruşinos. Apoi, de fiecare dată când mă întâlneam cu acel om sau auzeam vorbindu-se de el, îmi venea în minte, fără să vreau, păcatul pe care îl făcuse. Dar nicodată nu am spus cu buzele mele acel păcat şi m-am purtat aşa cu acel om ca şi cum nu aş şti nimic. Nici acum, când el a murit, nu pot spune ce am auzit, pentru că nu vreau să-i răscolesc ruşinea.

Text: Savatie Baștovoi

Foto: Pavel Brighidin
13 Responses
 1. Decalogul Părintelui Savatie Baştovoi | pongogonzo :

  Date: March 15, 2013 @ 5:03 pm

  […] http://www.vipmagazin.md/tema/Decalogul_lui_Savatie_Bastovoi/ via http://laurentiudumitru.ro/blog/2013/03/15/decalogul-parintelui-savatie-bastovoi/ Share this:TwitterEmailFacebookLike this:Like Încarc… Categories: Uncategorized | Scrie un […]

 2. Părintele Savatie și Adrian Năstase :

  Date: March 16, 2013 @ 2:02 pm

  […] VIPMAGAZIN 相關文章By TagDict Etichete: Adrian Nastase, decalogul parintelui Savatie, omul care nu ştie […]

 3. Decalogul Părintelui Savatie Baștovoi | bacanudragos :

  Date: March 20, 2013 @ 6:40 pm

  […] http://www.vipmagazin.md/tema/Decalogul_lui_Savatie_Bastovoi/ via http://laurentiudumitru.ro/blog/2013/03/15/decalogul-parintelui-savatie-bastovoi/ Share this:TwitterFacebookLike this:Like Loading… Image | This entry was posted in diverse. […]

 4. Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” – Coslada (Madrid) » Blog Archive » Decalogul Părintelui Savatie Baștovoi :

  Date: March 22, 2013 @ 11:29 am

  […] sursa: http://www.vipmagazin.md/tema/Decalogul_lui_Savatie_Bastovoi via laurentiudumitru.ro […]

 5. H. :

  Date: April 11, 2013 @ 5:34 pm

  #Laurențiu,

  ești de acord cu tot ce se zice în punctul 8?

 6. laurentiu :

  Date: April 16, 2013 @ 2:51 pm

  Da, de ce n-aș fi?

 7. H. :

  Date: April 16, 2013 @ 3:10 pm

  Pr. Baștovoi acreditează ideea că a te răzbuna o dată este acceptabil („a mai mers cum a mai mers”). Ți se pare ortodoxă o asemenea abordare?

 8. laurentiu :

  Date: April 16, 2013 @ 3:20 pm

  Subiectul e altul, nu răzbunarea, ci răzbunarea a doua oară. Cred că zisa ceea trebuie citită în context. Părintele Savatie vorbește de experiența personală când zice că „a mai mers cum a mai mers”, nu spune că e bine, ci, dimpotrivă, încă de la început zice că e păcat. Intenția lui nu cred că e de a minimaliza gravitatea răzbunării, ci de a vorbi de gravitatea celei de-a doua răzbunări.

 9. H. :

  Date: April 16, 2013 @ 4:30 pm

  Ortodoxia osîndește atît prima, cît și a doua sau a 100-a răzbunare. Este falsă această separare. Mesajul indirect (deși mi se pare suficient de direct pentru mulți din cei care înghit totul) este că prima răzbunare este acceptabilă în contrast cu cea de-a doua. Și nu e vorba de „experiența personală”, ci de un stil de a vorbi de la persoana întîi.
  Esența este că această idee mi se pare smintitoare pt începători și pt cei rîvnitori în lupta cu păcatul. Ce face pr. Baștovoi este o relativizare a păcatului. Mîntuitorul ne spune clar că răzbunarea nu este creștinească, că răspunsul la răul personal (nu cel împotriva credinței) este exclusiv dragostea. Nimic altceva. Pr. Baștovoi adaugă de la sine noi învățături străine Ortodoxiei.

 10. laurentiu :

  Date: April 16, 2013 @ 4:51 pm

  Vă respect părerea chiar dacă o găsesc pe alocuri puțin exagerată. Nu cred că intențiile Pr. Savatie au fost cele pe care le deduceți dvs. Dar ca să vă limpeziți în ce privește cugetul Părintelui, puteți să-i scrieți personal, are blog și poate răspunde pentru ceea ce spune și scrie. Doamne, ajută!

 11. H. :

  Date: April 16, 2013 @ 6:48 pm

  Uneori, intențiile sincere se pervertesc de forma prin care acestea se manifestă în exterior.

  Toate bune.

 12. Alina-Nicoleta :

  Date: May 8, 2013 @ 2:12 pm

  Mulțumim pentru acest articol.

 13. magda s. :

  Date: June 11, 2013 @ 8:04 am

  Aceasi impresie ca si “H”.Subscriu intru totul parerii lui/ei!

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.