Fotbalistul Dorin Goian și Sfântul Nectarie

8:03 pm LD. Publicistică, OrthoGraffiti, Sf. Nectarie al Eghinei

goian si sf. nectarie

Laurențiu Dumitru

(Editorial scris pentru revista Orthograffiti, nr. 24, februarie-martie 2012)

Cine frecventează Biserica sigur a auzit de Sfântul Nectarie al Eghinei. E imposibil să nu fie pomenit uneori prin predici sau să nu atragă atenția numele său pe coperțile cărților de la pangare. Este unul din marii Sfinți făcători de minuni din toate timpurile. Mulți au auzit de tămăduirile lui miraculoase, unii au și citit.

La vremea apariției unei cărți despre minunile săvârșite în România de Sfântul Nectarie al Eghinei, am dedicat și noi în revista Orthograffiti două pagini prezentării cărții, dar și vieții Sfântului (vezi colecția revistei, nr. 16, noiembrie 2010).

De-a lungul timpului, pomenind de acest Sfânt ierarh Nectarie (1846-1920), făcătorul de minuni, am întâmpinat rețineri din partea oamenilor, puțini dând crezare nenumăratelor minunilor, unii pe motiv că sunt cu adevărat nenumărate, ceea ce șochează, alţii, pentru faptul că cei ce le istorisesc sunt niște anonimi și, ziceau ei, ar putea fi inventate.

Rezervele, însă, de cele mai multe ori, vin din necredința în puterea tămăduitoare a lui Dumnezeu prin sfinții Lui. Spun asta pentru că reținerile au persistat și atunci când am spus că știu personal trei persoane tămăduite de Sfântul Nectarie.

De curând, o persoană publică a dat mărturie despre ajutorul primit de la Sfânt. E vorba de fotbalistul Dorin Goian. Deși informația a circulat, fiind preluată din Libertatea, pe site-urile gsp.ro și sport.ro, apoi și pe nenumărate bloguri ortodoxe, ea a trecut aproape neobservată prin vâltoarea de știri din ultimul timp, despre vremea de afară sau schimbarea Guvernului.

Să vedem ce spune fostul fundaș stelist, Dorin Goian. El povesteşte că un miracol i-a salvat cariera, că avea dureri insuportabile la spate, încât nici nu mai putea merge pe stradă, și credea, în urmă cu vreo 4 ani, că va fi nevoit să pună înainte de vreme ghetele în cui.

„În 2008, am vrut sa renunț la fotbal. Aveam o durere extrem de puternică la spate și sufeream de discopatie lombară. Puteam juca doar daca apelam la injecții. Nici cortizonul nu-şi făcea efectul! Ajunsesem să nu mai pot merge pe stradă: ieşeam la plimbare şi după două minute mă aşezam pe bancă, din cauza crizelor… Preotul la care merg atunci când sunt în România, mi-a spus să mă duc la o biserică din București (Radu Vodă, n.n.) să mă rog la moaștele Sfântului Nectarie. Asta am făcut, împreună cu soția mea. După foarte puțin timp, am scăpat de orice durere, fără ca măcar să am nevoie de operație! A fost un miracol!”, a spus Dorin Goian pentru Evening Times, respectiv pentru Libertatea.

În plus, Nadia, soția lui Dorin Goian, a rămas însărcinată în acea perioadă. Atunci, s-au decis să-şi boteze copilul Nectarie, precizează Libertatea. „Am un motiv foarte bun pentru asta, trebuia sa mulțumesc într-un fel pentru ajutorul pe care l-am primit. Dumnezeu m-a ajutat mereu, inclusiv când am primit oferta de la Rangers. Totul s-a întâmplat într-un moment foarte potrivit pentru mine!”.

Să luăm aminte! Să credem în minuni, căci minunat e Dumnezeu întru sfinții Lui!

2 Responses
 1. silica voicu :

  Date: April 6, 2012 @ 11:53 pm

  Multumesc mult ! Si Dumneavoastra si acestui tanar fotbalist cunoscut ca stie sa-L marturiseasca pe Dumnezeu si Puterea Sa.
  Cu trei ani in urma am ajuns acasa in tara si l-am rugat pe fiul meu sa ma duca cu masina la Biserica Radu Voda . Am cautat adresa si am gasit-o….m-am mirat ca era aproape de Mitropolie si niciodata nu am fost sa o vizitez. Am ramas atat de incantata inca de la intrare, cat este de frumoasa si de impunatoare prin zidurile ei martore ale atator evenimente de sute de ani istoriei…Am ajuns la Sfintele Moaste si fara voia mea am inceput sa plang …de dragostea mare ce aveam pentru Sfantul Nektarie.Ii citisem cartea cu viata si minunile ce le-a facut insa nu stiam ca o parte din moaste se gasesc si la noi in Bucuresti. Cand mi-am facut rezervarea pentru avion, am uitat de o programare la un medic specialist la care trebuia sa ajung (in Spania poti astepta si 6 luni o programare la un medic specialist) Aveam dureri cumplite la mana dreapta insa aveam biletul cumparat sa sosesc acasa si la ora aceea nu m-am gandit ca trebuia sa ajung si la doctor.
  Doctorul sufletesc si trupesc insa, Sfantul Nektarie, din momentul in care m-am apropiat de El si pana astazi nu am mai avut nici o durere. Nu am cuvinte sa va povestesc in amanunt tot ce mi s-a intamplat , de cand am plecat de aici si pana am sosit.
  Domnul fie laudat impreuna cu Sfintii pe care ni-i facem prieteni de rugaciune si care nu ne uita cand suntem in nevoi.
  Cu deosebit respect Va multumesc pentru articolele frumoase si interesante si va asigur ca sunt fericita ca pot sa scriu ” cred Doamne si marturisesc”. Cred ca este de datoria noastra a tuturor sa-L marturisim pe Dumnezeu mai ales acum in acest “tarziu” de istorie…
  Doamne Ajuta !

 2. MARIA :

  Date: May 1, 2012 @ 12:52 pm

  M-AM ANGAJAT………UNDE IMI DOREAM. MAI MULT DE ATAT NU POT SPUNE, VA LAS SA TRAGETI SINGURI CONCLUZIILE. MARE E DUMNEZEU INTRU SFINTII LUI. MARE E AJUTORUL MAICUTEI DOMNULUI.

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.