Lista celor 10 strategii de manipulare prin mediile de informare în masa, Noam Chomsky

7:35 pm Big Brother / New World Order / cipuri / 666

Noam Chomsky

A cunoaste tehnicile de manipulare, este indispensabil pentru a ne elibera de robie!!!

Cunoscutul politolog, filozof si lingvist nord-american Noam Chomsky (profesor emerit la MIT) a stabilit lista celor ’’Zece strategii de Manipulare” prin mediile de informare în masa. Evreu si de sensibilitate anarhista, semnase o petitie pentru a apara libertatea de exprimare a lui Robert Faurisson.

Pentru Chomsky, ’’libertatea de exprimare este mai importanta decât orice versiune a faptelor sustinuta de ordinea stabilita, oricare ar fi raportul pe care aceasta îl întretine cu adevarul faptelor în sine.”

Chomsky evoca diferitele tehnici de manipulare si, în primul rând, strategia diversiunii.

1. Strategia diversiunii

Strategia diversiunii consista în deturnarea atentiei publicului de la problemele importante si de la schimbarile hotarâte de elitele politice si economice, printr-un potop continuu de distractii si de informatii neînsemnate. Chomsky analizeaza diferitele tehnici de spalare a creierului, pe care o îndura poporul nostru.

’’A distrage în permanenta atentia publicului, departe de adevaratele probleme sociale, captivata de subiecte fara importanta adevarata. A tine mereu publicul ocupat, ocupat, ocupat, fara niciun timp pentru gândire” scrie Chomsky.

2. A cauza probleme si apoi, a oferi solutii.

Aceasta metoda se mai numeste si ’’ problema – reactie – solutie”. La început, se creeaza problema, sau „situatia”, prevazuta pentru a suscita o anume reactie a publicului, pentru ca tocmai acesta sa ceara masurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate. De exemplu: dezvoltarea intentionata a violentei urbane sau organizarea de atentate sângeroase, pretinse antisemite, pentru ca publicul sa ceara legi represive, în detrimentrul libertatii.

3. Strategia „în degradeu”.

Pentru ca publicul sa accepte o masura inacceptabila, este de ajuns sa fie aplicata în mod progresiv, în ’’degradeu”, pe o durata de zece ani. În acest fel, au fost impuse conditii sociale si economice absolut noi au fost impuse din 1980 pâna în 1990. Somaj masiv, imigratie – invazie, precaritate, flexibilitate, delocalizari, salarii care nu mai asigura un venit decent, iata schimbarile care ar fi provocat o revolutie daca ar fi fost aplicate în mod brutal.

4. Strategia actiunii cu date diferite.

O alta maniera de a obliga publicul sa accepte o hotarâre nepopulara este de a o prezenta ca “dureroasa, dar necesara’’, obtinând acordul publicului în prezent, pentru aplicarea în viitor. Este mult mai usoara acceptarea unui sacrificiu viitor decât al unuia apropiat. În primul rând, pentru ca efortul nu trebuie facut imediat, apoi, pentru ca publicul are mereu tendinta de a nadajdui ’’totul va merge mai bine mâine” si ca sacrificiul cerut va putea fi evitat. În fine, aceasta maniera lasa publicului timp pentru a se obisnui cu ideea schimbarii, pe care o va accepta cu resemnare la momentul venit.

Exemplu recent: trecerea la Euro si pierderea suveranitatii monetare si economice, acceptate de tarile europene între 1992 – 1995 si aplicate în 2002.

5. A se adresa publicului ca unor copii mici.

Cea mai mare parte a publicitatilor destinate marelui public folosesc discursuri, argumente, personaje si un ton absolut copilaresti, aproape debile, ca si cum spectatorul ar fi un copil mic sau un handicapat mental. De ce oare ? ’’de 12 ani.”Daca ne adresam unei persoane ca si cum ar avea 12 ani, atunci aceasta, prin sugestibilitate si cu o oarecare probabilitate, va avea un raspuns sau o reactie tot atât de lipsita de simt critic ca al unui copil de 12 ani” analizeaza Chomsky.

6. A face apel mai mult la partea emotionala decât la gândire.

Este o tehnica clasica pentru a opri analiza rationala si, deci, simtul critic al oamenilor. Ïn plus, folosirea emotionalului deschide accesul la subconstient, pentru implantarea unor anumite idei, dorinte, spaime, pulsiuni sau comportamente.

7. Mentinerea poporului în nestiinta si prostie.

A face în asa fel ca poporul sa nu înteleaga tehnologiile si metodele folosite pentru controlarea si robirea lui. Calitatea educatiei data claselor inferioare trebuie sa fie cât mai slaba, încât prapastia de nestiinta, care separa clasele de jos de cele de sus sa fie si sa ramâna de neînteles de catre cele dintâi.

8. A încuraja publicul sa se complaca în mediocritate.

A încuraja publicul sa creada ca e ”bine” sa fi prost, vulgar si incult. A-l îndopa cu seriale americane si emisiuni de tele-realitate, niste dobitocenii monstruoase.

9. A înlocui revolta cu învinovatirea.

A face omul sa creada ca numai el singur este vinovat de propria-i nenorocire, din cauza unei inteligente insuficiente, sau a capacitatilor si eforturilor necorespunzatoare. Astfel, în loc sa se ridice împotriva sistemului, individul se sub-estimeaza si se învinovateste, ceea ce creaza o stare depresiva, având ca efect abtinerea de la actiune. Si, fara actiune, nu exista revolutie !

10. A cunoaste oamenii mai bine decât se cunosc ei însisi.

Ïn ultimii 50 de ani, progresele fulgeratoare ale stiintei au sapat o prapastie crescânda între cunostintele publicului si acelea detinute si folosite de elitele conducatoare. Multumita biologiei, neurobiologiei si psihologiei aplicate, ”sistemul” a ajuns la cunoasterea avansata a fapturii omenesti, fizic si psihic. Sistemul cunoaste individul mediu mai bine decât el însusi. Aceasta înseamna ca, în majoritatea cazurilor, sistemul detine un control mai mare si o putere mai importanta asupra oamenilor decât ei însisi.

9 Responses
 1. marius13 :

  Date: November 6, 2011 @ 1:42 pm

  Nu e greu de observat ca si politicienii nostri respecta integral principiile astea !!

 2. Zob :

  Date: November 13, 2011 @ 3:37 pm

  Propune ceva pentru contracarare.

 3. Placinta Vlad :

  Date: November 14, 2011 @ 3:13 pm

  Buna ziua ,
  Ma iertati ca va deranjez dar vin cu rugamintea la d-voastra sa sustineti proiectul pe care l-am inceput “Sa fim oameni…”.Doresc sa puneti un banner pe blogul d-voastra.ca sa putem ajuta oameni care are nevoie de noi.http://safimoameni.blogspot.com/
  Va multumesc pentru intelegere!
  Impreuna putem schimba vieti
  Atept raspunsul d-voastra la pagina de e-mail placintavlad@yahoo.com

 4. heraasku :

  Date: November 15, 2011 @ 8:08 pm

  buna. nu-l mai citati/ cititi pe chomsky. nu avem ce invata de la un socialist marxizant.

 5. Ortodox :

  Date: November 15, 2011 @ 10:38 pm

  Condiţii ca rugăciunea să fie ascultată

 6. betivan ratât :

  Date: November 17, 2011 @ 2:10 am

  Unde e aberatia din declaratia lui Kenneth “am fost in nirvana, vedeam totul dar pe mine nu ma vedeam…”? A fost adica, asa cum spune, cel putin in cartile pe care le-am citit eu, inselat de diavol. Imi pare rau sa o spun, dar eu vad ca altii sunt cei ce se predica pe ei insisi. E bine sa avem caini la stana numai ca tare mi-e teama ca astia l-ar latra pana si pe Hristos! Veniti cu argumente serioase, cu inregistrari, nu cu barfe si pareri personale.

 7. betivan ratat :

  Date: November 17, 2011 @ 2:33 am

  Cat despre tampenia asta a lui Chomsky, n-am cuvinte. De exemplu punctul 9: pai cine mama naibii e de vina ca eu sunt lacom, mediocru, curvar, etc.? Sionistii? Ce revolutie sa fac eu in tara asta care isi macelareste zi de zi copiii in pantecele propriilor mame. Ce revolutie? Astea sunt aberatii pentru legionaroizi dar n-au a face nimic cu dreapta slavire. La Judecata n-o sa mergem cu scuzaa ca am fost manipulati ci cu tolba noastra personala…lipsita de dragoste!

 8. Ortodox :

  Date: November 30, 2011 @ 12:43 pm

  VALOAREA TIMPULUI !!!

 9. Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” – Coslada (Madrid) » Blog Archive » Lista celor 10 strategii de manipulare prin mediile de informare în masa, Noam Chomsky :

  Date: March 18, 2013 @ 3:07 pm

  […] sursa: Laurenţiu Dumitru […]

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.