Saint Valentine’s Day, o opinie

8:00 pm LD. Publicistică

Laurențiu Dumitru

Se spune că Împăratul roman Claudius al II-lea nu reușea să-și adune oaste necesară pentru campaniile sale militare pentru că bărbații refuzau să se înroleze ca voluntari. Oare din ce motiv junii nu voiau să slujească Romei alegând cariera militară? Claudius se dumirește repede: bărbații… romani nu voiau să își părăsească prietenele/soțiile. Din cauza acestui fapt, împăratul a interzis logodnele și nunțile în Roma.

Un preot creștin, pe nume Valentin, a intuit imediat că tinerii au primit o ispită greu de purtat; o fi văzut cu siguranță că interzicându-li-se căsătoria, unii tineri, deznădăjduind, au căzut pradă desfrâului, traiului în concubinaj. Cei ce nu pot să se înfrâneze, să se căsătorească, zice Apostolul Pavel, dar cum să te căsătorești, dacă este interzis?

Valentin preotul neputând răbda păgubirea sufletească a tinerilor, a început să cunune în secret perechile de tineri ce apelau la el. Și-o fi zis cu siguranță: „mai bine îmi pierd eu viața aceasta trecătoare, decât să-și piardă acești tineri sufletele”. Când împăratul Claudius a aflat că preotul Valentin a nesocotit hotărârea sa, l-a întemnițat pe părinte, care a și murit ca martir, în închisoare, în anul 270 d.Hr., la data de 14 februarie.

După cum observăm, Sfântul Valentin a accentuat valoarea Tainei Cununiei fiind în același cuget cu Sfântul Pavel care le spunea odinioară corintenilor: „Fugiți de desfrânare! Orice păcat pe care-l va săvârși omul este în afară de trup. Cine însă se dedă desfrânării păcătuiește în însuși trupul său (I Corinteni 6, 18).

Având în vedere cele de mai sus, îngăduiți-mi să vă întreb și să mă întreb: Ce legătură are Sfântul Valentin cu păgânul Cupidon, fiul bezmetic al zeiței dragostei Venus, cu căsătoriile de o zi (mai bine zis de-o noapte), cu chefurile monstruoase de prin stațiunile turistice și cu concursurile cu premii constând în pachete de prezervative? Răspundeți-vă sincer, în adâncul de taină al inimii!

(preluare din OrthoGraffiti nr. 4 / febr. 2009, reluat la rubrica Restituiri OG în nr. 18 / febr. 2011 / www.orthograffiti.ro )

4 Responses
 1. Mirela :

  Date: February 14, 2011 @ 2:27 am

  raspunsul e limpede ca apa de izvor.. n-are nici o legatura, din contra e o blasmie!

 2. Hedwiga Liliana :

  Date: February 14, 2011 @ 2:21 pm

  In aceasta Romanie bolnava tinerii se imbata cu apa rece luand de bun orice motiv de distractie( indiferent de origine!)Asta se intampla in lipsa promovarii valorilor reale romanesti pe canalele mass-media si acasa!Parintii si dascalii care-i incurajeaza acum nu se fac oare vinovati ca promoveaza acest tip de in- cultura ??

 3. irina :

  Date: February 15, 2011 @ 12:55 pm

  intrebare de ce acest Sfant Valentin nu este trecut in calendarul ortodox? La data de 14 februarie sunt trecuti: Sf. Auxentiu din Siria; Cuv. Maron si Avraam; Sf. Filimon, Episcopul Gazei

 4. irina :

  Date: February 15, 2011 @ 2:15 pm

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.