Spre Hristos via Lupsa, via Essex

6:01 pm LD. Publicistică

Laurențiu Dumitru

Cu mila Domnului, mergând când pe picioare, când pe genunchi, sunt de mai bine de cincisprezece ani în Biserică. În acest răstimp am avut bucuria să văd multe colțișoare de rai și să ascult nenumărați părinți cu viață curată. Mărturisesc că nu credeam ca după atâta vreme să mă mai poată impresiona ceva în mod deosebit.

În vara anului trecut însă am poposit pentru vreo 4 zile la mănăstirea Lupșa din Alba. Aici am aflat o mică obște de monahi frumoși, iubitori ai liniei duhovnicești ce o avem de la Cuviosul Siluan Athonitul (de altfel, Cuviosul Siluan cel Mare este al doilea hram al bisericii mari a mănăstirii). 

Tot aici, la Lupșa, am descoperit rugăciunea lui Iisus rostită în biserică la vreme de vecernii. O rânduială de obște cu 400 de „Doamne, Iisuse”, apoi alte 100 rugăciuni scurte la Maica Domnului , apoi la Sfântul Siluan ori la diferiți sfinți. Ea este identică cu cea de la Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul de la Essex, ctitoria Arhim. Sofronie Saharov, unde tot anul trecut mi-a ajutat Domnul să ajung. Rânduiala facerii slujbelor cu „Doamne, Iisuse” se trage însă din Sfântul Munte, de la chiliile pustniceşti din Karulia, Katunakia, dar nu numai. Părintele Sofronie, ca monah aghiorit, a preluat-o, silit fiind şi de condiţiile practice ale obştii sale de la Essex (multietnică şi, la început, lipsită de cărţile de cult).

Primul contact cu o astfel de rânduială de rugăciune de obște este răvășitor. Prezența în biserică la rugăciunea ceasta devine un barometru onest care îți dezvăluie întreaga neputință și akedie a firii, dar trezește și un dor neostoit de a trăi fără încetare cu Domnul.

Deși s-au editat nenumărate cărți care vorbesc pe-ndelete despre practica rugăciunii lui Iisus, am observat că de cele mai multe ori părinții sfătuiesc ucenicii să se roage cu „Doamne, Iisuse” cât și cum pot. Astfel, rugăciunea ceasta de toată vremea, zisă și a monahilor, devine pentru mirean un fel de accesoriu pentru vremurile în care nu are altceva de făcut – în drum spre școală, în drum spre casă, prin magazine, când spală un vas ori înainte de a adormi. Nu spun acestea cu sens peiorativ, e bine că oamenii se roagă cât și cum pot. E o măsură și asta, iar pentru vremurile noastre se poate socoti chiar o măsura mare.

Cele ce voi spune de acum sunt doar impresiile mele personale, cu totul subiective, așa cum le-am simțit și trăit. Rânduiala de obște cu rostirea lui „Doamne, Iisuse” este o slujbă… dificilă, greu de parcurs cu mintea și inima. Realizezi de-ndată că e cu totul altceva decât te așteptai să fie. Realizezi că slujbele noastre, Liturghia în special, dar și celelalte, se desfășoară înaintea noastră aidoma unui spectacol (la care, desigur, suntem co-participanți), cu momente și gesturi liturgice bine stabilite care rememorează întreaga istorie a mântuirii noastre. Desfășurarea ceasta pas cu pas, ca într-un algoritm, ușurează cumva înțelegerea și participarea noastră la slujbă. Rânduiala cu „Doamne, Iisuse”, îți dă o altă vedere a lucrurilor. Pomenirea neîncetată a Numelui și lipsa unei desfășurări ori a unor momente anume, dă un caracter ușor static care însă te pune pe jar. Rugăciunea ceasta nu îți dă voie să ieși din tine, să te gândești la altceva. La fiecare 2-3 secunde se aude iarăși și iarăși din strana în care pâlpâie o lumânare, aceeași scurtă și dulce rugăciune: „Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieşte pre noi și lumea Ta!”. Iarăși, și iarăși, și iarăși, și iarăși, și iarăși. Și o bucurie de nedescris te inundă și parcă te doare că te-ai rugat astfel doar pe autobuz sau la coadă la Orange, când de fapt se putea mai des. Și iaca, în vreo două ceasuri rânduiala ceasta se sfarșește, dar parcă nu-ți vine să o mai lași. Parcă nu te lasă inima…

Dimineața, după rânduială, Sfânta Liturghie și un număr mare de credincioși și monahi se împărtășesc. În următoarea zi se împărtășesc alții. Uimire, bucurie și cutremur. Deasa împărtășire fiind și ea o rânduială a obștii de la Essex pe care pr. Rafail (Noica) în conferințele sale ne-a dezvăluit-o și care se trăiește aidoma în mănăstirile legate întrucâtva de Părintele Sofronie. Din păcate asta nu se întâmplă în prea multe locuri. Deși Sfinți mari au scris inspirat despre împărtășirea deasă, încă suntem tributari unor catehisme mai noi care rânduiesc nejustificat ca fiind suficientă împărtășirea de 4 ori pe an.

Mulți se odihnesc astăzi în felul cesta curat, evanghelic de a trăi Ortodoxia pe linia duhovnicească a cuviosului Siluan continuată de Arhim. Sofronie și de ucenicii acestuia dintre care avem încă aproape pe Avva Rafail Noica și Arhim. Zaharia Zaharou.

La ceas de miezonoptică, întâmpinat cu un cuvânt bun și un ceai cald la pangarul părintelui Simeon la Lupșa sau al părintelui Anthony la Essex, nu pot să nu observ că tocmai acestea sunt cele mai frumoase și îngrijite pangare mănăstirești din câte am văzut.

Am realizat parcă pentru prima oară care este esența viețuirii creștine. Ea este cuprinsă în chip profetic în cuvintele Psalmisului (115, 4): „Paharul mântuirii voi lua (Sfânta Împărtășanie) și numele Domnului voi chema (chemarea numelui lui Iisus)”. Cu cât trăim mai adânc, mai deplin, mai des aceste realități duhovnicești, cu atât mai mult suntem mai aproape de Viață.

27.01.2011

+++

UPDATE

Părintele Zaharia (Zaharou) povestește într-o conferință că venind oarecând un preot catolic la Mănăstirea “Sf. Ioan Botezatorul”, la Essex, UK, s-a mirat ca părintii se rugau în biserică cu rugaciunea lui Iisus: “Nu pot să înțeleg de ce trebuie să repetați atâta timp aceeași rugăciune…”. Părintele Sofronie Saharov, însă, într-un mod foarte prietenos, i-a raspuns: “O repetăm pentru că o înțelegem greu și odată ce am înțeles-o nu mai vrem s-o lăsăm”. Dea Domnul să o înțelegem și noi și să n-o mai lăsăm!

 

Doamne Iisuse Hristoase... from delia on Vimeo.

 

17 Responses
 1. Alexandru :

  Date: January 27, 2011 @ 9:15 pm

  Adevarat final de articolul.Desi am tot auzit stihul lui David nu m-am gandit la interpretarea lui. Dar si PS-ul e înţelept cuvânt. Multumim de partasie!

 2. Dana :

  Date: January 28, 2011 @ 12:00 am

  >:d<

 3. Efthimie :

  Date: January 28, 2011 @ 12:28 am

  Unde e făcută poza cu necuvântătoarele din fundal? 🙂

 4. Spre Hristos via Lupsa, via Essex | Prietenii Sfântului Munte Athos :

  Date: January 28, 2011 @ 5:48 am

  […] 27.01.2011, Blogul dlui prof. Laurentiu Dumitru […]

 5. laurentiu :

  Date: January 28, 2011 @ 11:39 am

  La Essex. Pe peretele exterior, lateral al trapezei e o reprezentare in mozaic a Arcei lui Noe 🙂

 6. viorica :

  Date: January 28, 2011 @ 6:08 pm

  buna dimineata!

 7. Daniel Dorofte :

  Date: January 29, 2011 @ 11:05 am

  Draga Laurentiu,

  Nu te supara ca nu incep mai protoclar, dar “draga” este sincer (drag dupa mai bine de trei ani in care popsesc printre paginile tale), iar numele, Laurentiu, sparge gheata unui rece si inutil protocol, inutil intre oameni care cauta iubirea aproapelui, dupa modelul desavarsit al iubirii cu care Hristos ne inconjoara pe fiecare.
  Nu ti-am mai scris si nici nu stiu cand o voi mai face, dar, pentru ca in vara trecuta am fost si eu la Tolleshunt Knights, la Manastirea Sf. Ioan Botezatorul, m-am bucurat sa retraisec prin cuvintele tale, cele cateva ore petecute acolo. Imi stauire inca pe buze caldura bucuriei de a saruta particia din moastele Sfantului Siluan. Spre rusinea mea, abia acolo, in Essex, am auzit si despre manastirea Lupsa, si azi, din spusele tale, am inteles ca si acolo trebuie sa ajung.
  Iti multumesc sincer pentru ca ne faci partasi unor asemenea bucurii. Voi veni aproape zilnic la tine in Pridvor, pentru ca intr-o lume “miscatoare”, intre bloguri anti-sistem si “vizionar apocaliptice”, care “detin adevarul” si deci se socotesc vrednice a arunca cu pietre spre tot si spre toti, duhovnici sau ierarhi, clerici sau mireni, prefer sa ma asez pe stanca ( Matei 8,24) (nu ma pot socoti intelept, dar …). Multumesc pentru ca mi-ai amintit astazi esentialul: “Doamne Iisus Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul”. Se potriveste extraordinar cu exemplul minunat al lui Zaheu, din evanghelia duminicii de maine si ne aseaza pe fagasul pocaintei, pe care vom pargurge calea catre bucuria Invierii Domnului nostru Iisus Hristos. Iti multumesc inca o data! Dan

 8. olaru ionut :

  Date: January 31, 2011 @ 11:24 am

  Am mai auzit cuvinte de lauda despre frumoasa viata despre Manastirea Lupsa si as dori sa stiu cum se poate ajunge acolo.As dori sa mentionez ca nu am masina personala si daca stiti cumva mijloace de transport in comun.
  Doamne ajuta!

 9. Cristian :

  Date: February 1, 2011 @ 1:11 am

  Manastirea Lupsa este situata la cca. 12 km de orasul Campeni jud. Alba. Se ajunge cu autobuzele de Campeni.

 10. Editura Iona :

  Date: February 1, 2011 @ 1:21 pm

  Editura Iona vă invită la un CONCURS
  Cei trei câştigători for primi o carte la alegere şi 30% reducere la un al doilea titlu comandat (dacă doresc).

  Pentru a participa vă aşteptăm pe blogul nostru http://edituraiona.blogspot.com

  Editura Iona a luat chip din dorinţa de a face o trecere lină de la cele ale lumii acesteia la năzuinţele duhului. Conceptul editurii se situează la graniţa dintre tărâmul Dreptei Credinţe şi cel al culturii, încercând să cultive în cititori nu numai o desfătare a sufletului, ci şi să înfăţişeze ochiului omenesc bucuria cărţilor frumoase.

  Editura publică cărţi de teologie ortodoxă, dar şi cărţi pentru copii, încercând să îmbine mesajul creştin-ortodox cu ilustraţii minunate, astfel încât copiii să se simtă atraşi să răsfoiască paginile poveştilor noastre.

 11. Pr Timotei :

  Date: February 1, 2011 @ 4:46 pm

  Iata motive foarte serioase, fundamentate teologic, canonic si patristic pentru ca Seful de Stat al Vaticanului sa NU vina in Romania:

  1. CREDINCIOSII SE SMINTESC CREINDU-SE CONFUZIE. MULTI VOR CONSIDERA CA BISERICA ORTODOXA SI PAPISTASII AR FI O BISERICA, PE CAND
  BISERICA ESTE UNA SI ANUME CEA ORTODOXA, CEI CARE AU AFIRMAT TEORIA RAMURILOR SUNT ANATEMATIZATI DE SINODUL BISERICII RUSE DIN EXIL PRELUATA DE BISERICA RUSIEI DECI DE BISERICA ORTODOXA IN PLENITUDINEA EI.
  2. PAPA ESTE ERETIC SI ACEASTA O SPUN TOTI SFINTII SI SINOADELE ECUMENICE SI LOCALE; (SINODUL 2 ECUMENICvezi Filioque pana la Sinoadele Patriarhilor Rasaritului, Patriarhul Ieremia al 2 lea al Constantinopolului! Sfantul Marcu Eugenicul si Sinodul din Constantinopol!
  Sfatul Grigorie Palama si Sinoadele Ecumenice Isihaste-Ecumenice dupa cum spue Pr Gheorghios Metallinos, si multi Teologi contemporani! )
  3 NU SE CUVINE CA ORTODOCSII SI ERETICII PAPISTASI SA SE ADUNE IN LOCASURI DE CULT IMPREUNA, CONFORM TUTUROR CANOANELOR BISERICII
  4 PAPA VINE CA SEF AL EREZIEI CATOLICE SI E PRIMIT CA EPISCOP CANONIC AL ROMEI CU SUCCESIUNE APOSTOLICA DE CATRE PATRIARHIA ROMANA, CEEA CE ESTE BLASFEMIE, PENTRU CA PAPISTASII ODATA CE AU INTRAT IN EREZIE AU PIERDUT SI SUCCESIUNEA APOSTOLICA SI EPISCOPIA ROMEI!
  5 SUNTEM DEACORD CA PAPA SA VINA CA SIMPLU VIZITATOR SAU CA SEF DE STAT DAR SA NU FIE PRIMIT LA SFINTELE SLUJBE IN BISERICILE ORTODOXE SI NICI VREUN IERARH AL BOR SA PARTICIPE LA MESA PAISTASA !
  6PARINTELE DUMITRU STALILOAE AFIRAMA IN DOGMATICA CUM CA PAPISTASII SE INCHINA LA ALT DUMNEZEU DECAT CRESTINII ORTODOCSI, SI ANUME UN DUMNEZEU APROPIAT DE CEL AL HINDUSILOR-UN FEL FE BRAHMA VISNU SIVA, PRIN EREZIA FILIOQUE DESFIINTAND PERSOANELE SFINTEI SI DE VIATA FACATOAREI TREIMI!
  RESPECTAM PE CREDINCIOSII PAISTASI SI PE PAPA SI LE DORIM INTOARCERE GRABNICA LA BISERICA CEA UNA, ADICA CEA ORTODOXA PRIN BOTEZ, MIRUNGERE , SFANTA IMPARTASANIE SI CELOR NUMITI CLERICI DINTRE EI HIROTONIE ORTODOXA. ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!

 12. Pr Timotei :

  Date: February 2, 2011 @ 12:51 pm

  Petitie ON LINE impotriva venirii papei in romania! Va fi inaintata Patriarhiei Romanesi Statului!
  http://www.petitieonline.ro/categorie/religie-spiritualitate.html

 13. mihaela :

  Date: March 6, 2011 @ 7:23 pm

  multumesc Laurentiu pt ca ai readus in discutie puterea rugaciunii ,,Doamne Isuse fiul lui Dumnezeu miluieste ne pe noi si lumea ta”.minunata si binecuvintata rugaciune!Lupsa este o manastire aparte unde puterea dragostei se simte de cum ii treci pragul.Este un loc minunat si cu adevarat vindecator,inchizind ranile sufletului prin iubirea parintilor fata de toti cei care vin sa se roage,sa se ragaseasca sau mai bine zis sa regaseasca cararea cea strimta a credintei pe care din cind in cind o mai pierdemCine ajunge acolo la Lupsa cu siguranta va reveni!O data ce ai gustat din Iubirea cea adevarata vrei sa ramii in ea pt totdeauna.iertare frati si surori Post usor si luminos

 14. Revista Orthograffiti, nr 20, mai 2011 « Despre sufletul meu :

  Date: June 11, 2011 @ 4:00 pm

  […] lui Laurenţiu Dumitru se numeşte Creştinismul, religia curajului! Din start m-am arătat nemulţumită de ceva; […]

 15. petru jigorea // blog > cuvânt ortodox > “de ce trebuie să repetați atâta timp aceeași rugăciune…” :

  Date: April 5, 2012 @ 11:12 pm

  […] pridvorul lui laurentiu dumitru postat de petru la 6.4.2012 Categorii: […]

 16. Adina :

  Date: April 6, 2012 @ 11:51 am

  Buna ziua Lurentiu,
  este prima oara cand ajung aici pe blogul tau, insa iti spun ca voi reveni cat de des o sa pot de acum in colo. Am citit cu interes articolul despre vietuirea de la Manastirea Lupsa si pe aceasta cale vin sa te intreb daca stii ceva si despre vecina ei Manastirea Muncel(Baia de Aries). Nevoia de a stii mai multe despre aceasta manastire vine din faptul ca aici vietuieste o persoana din copilaria mea despre care nu mai stiu nimic in ultimii 20 de ani, si acum un “dor” ma aduce cu gandul aproape de ea. Imi doresc sa o pot vedea daca Bunul Dumnezeu V-a randui asta in luna mai, insa inainte de a ajunge acolo m-as bucura sa aflu lucruri noi despre acele locuri si despre vietuitorii lor. Sper sa ma fi facut inteleasa, multumesc. Doamne Ajuta!

 17. Alina :

  Date: August 3, 2016 @ 7:13 pm

  Va recomand cu caldura sa mergeti la Lupsa pt ca monahii de acolo sunt niste persoane absolut deosebite, iubitoare, smerite, pricepute in orice problema duhovniceasca ! un loc extraordinar, intr-adevar, multumesc lui Dumnezeu ca m-a invrednicit pe mine pacatoasa sa ajung in acest loc “taboric”>

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.