Seria “Anomalii”: C-A-P-I-T-A-L-I-S-M-U-L

3:50 am Octavian Dărmănescu, Seria "Anomalii"

capitalism

Se ia un creion banal şi se desenează inspirat triunghiul amoros al progresului: vânător, păstor, agricultor. Capitalismul e boala progresului, boala înaintează, şi uite-aşa rămân frigiderele pe stoc. E decadent, burghez adică, are cultura trotuarului, permiteţi să raportez, printre noi sunt poponari! Capitalismul exportă ilicit, în canapele, ideea de confort, ce n-a pupat ţăranul neam de neamul lui, bunădimineaţa Nelule, poftiţi ceaiul, îl vrei pe stânga sau pe dreapta? Capitalismul educă cu chitanţierul, Petrache s-a maturizat, nu mai cheamă aiurea satul în privinţa lupului, pentru că acum plăteşte intervenţia. Capitalismul speculează la maxim relaţia proastă dintre fericire şi venit, promite prin reclamă un rai terestru, până când îţi prinzi unghiile în scara rulantă.

Capitalismul e pe interes, ca damele de companie, cultura angrosiştilor preferă berea, micii şi starea de bine. Capitalismul dezumanizează, bărbatul e unealtă, femeia tonomat. Un gard întreg de cobe ţipă a sfârşit, bocitoarele angajate cu carte de muncă îi ţin sâmbetele, dar el tot rezistă, rezistă, e campion absolut la căzutul în picioare. Dimpotrivă, s-a dezvoltat multilateral, cum s-ar zice. El aruncă autostrada înainte, dă de lucru la îngerii obligaţi acum să alerge după toţi vitezomanii inconştienţi, cu copiii pe genunchi să vadă şi ei cum e la volan. El umflă până la refuz cele şapte vaci grase, reticente la presare, din cauza cărora nu se mai închide Scriptura. Capitalismul, de altfel, a avut cel mai straşnic tupeu din istorie: s-a suit pe Lună, i-a pus buiestru, a mai domolit-o, a avertizat-o să nu-i mai bage-n priză pe nebuni.

Apostolul capitalismului e patronul. Suflet mic ca o şaibă plată, patronul are ceva comun cu feţele desfigurate din Turul Franţei. E căpos, găină legionară care fierbe greu, stă la pândă la caimac şi face vad din piatră seacă, e isteţ, deci. Un alt exemplu e asiguratorul. Plantă de birou carnivoră, el a învăţat din corporatism regula de aur: unu plus unu nu fac doi, ci multiplu de doi. Lipitoare nevinovată pe pielea mută a poporului, asiguratorul execută pe loc, la domiciliul clientului, piruetele fiscale inerente meseriei lui onorabile, te fură din pix, prezintă ceva cu totul nou în istoria filosofiei: îţi arată că dacă mori, poţi să faci bani frumoşi. Tu eşti clientul, adică aproapele în sens protestant.

Clientul, al doilea element al schemei, preluat, testat, învăţat, injectat, aprovizionat, este jalnicul din mine şi din tine, dedaţi la cumpărături, rămaşi în fundul gol, fără hârtie, nişte canibali autodidacţi care au uitat ce urmează după trei. Mii de sondaje ne urmăresc, un fel de tomografie a pepenilor, ni s-a dat şi poreclă, consumişti, vom muri de inimă într-un scaun 6d. Capitalismul a prostituat fericirea, a băgat-o la pachet, a pus-o pe raft. Ochelari Ray Ban, blugi Levi’s şi brichete Zippo, simple mijloace, jalnice, au devenit peste noapte scop, brand, accesoriu obligatoriu. O ştire proastă pentru roacheri: Harley Davidson se va închide, veţi rămâne tatuaţi degeaba, vă va râde lumea. Să nu fie! Mai bine luaţi o mână de pământ din curtea firmei şi mergeţi la babe ca să vă descânte de faliment.

Capitalismul fâlfâie ipocrit principiile liberalismului, stânga, dreapta, alba neagra. Azi semnalizează dreapta, mâine face stânga, până ce va face buf, lovit în plin de un camion robust, mare şi surd, pe care scrie tragic madeinchina.

4 Responses
 1. Marina :

  Date: October 10, 2010 @ 6:30 pm

  UN Leac Capitalismului o fi Comunismul (caci alta lternativa inca nu s-a inventat – sau poate este?) – desi in magazine nu poti gasi o bucata de piine sensul fericirii pe pamint nu te mai lasa… Si esti bucuros de orice framatura sau laturi de la stat caci el ‘STATUL’ are grija ta… Iti ofera un post de lucru intr-un Colhoz Imerit la care lucrezi pe aproape gratis pina la finele vietsii – dar cel putin nu esti o unealta a Capitalismului murdar care tsi-ar fi oferit un salariu decent, un oficiu in loc de noroi si ciubote de cauciuc (poate) pentru ca vezi cum e cu Capitalismul – lucrul de cimp e deobicei mecanizat si vacile aproape ca se mulg singure! Da Made in China – o colaborare extraordinara dintre Comunism si Capitalism – dar ce sa spun tot Capitalistii sunt de vina pentru ca cauta sa profite din nenrocirea cuiva… Dar cum se zice in afaceri poti negocia – nu iti place pretul nu oferi serviciul si asti Capitalisti hapsini sa isi caute un alt loc de exploatare! Caci vezi ca nu e in interesul Capitalismului sa schimbe un sistem politic intr-o tsara – pentru caci o data ce o face e prezentat ca drept Colonialist. Dar ce sa zic Capitalismul e un inamic! Producind intr-un singur stat California indeajuns orez sa mai exporteze si in China Comunista sa hranseasca poporul de acolo – care de atita prosperitate Comunista nu are ce minca!
  Sau poate a avut dreptate Lenin cind s-a apucat de nimicirea Ucrainenilor Interprenori care si ei in felul lor Capitalisti nu doreau sa cadoneze CAPITALUL – ‘PAMINTUL RODITOR MOSTENIT DIN TATA’N FIU’ – regimului care ar fi impartit-o la egal – tuturor nevoiasilor prin Colhozuri Comuniste?! Dar tot ce-i posibil ca au meritat-o ca erau si ei PATRONI bogati cu “Suflet mic ca o şaibă plată”.

  Deci DA!

  UN Leac Capitalismului o fi Comunismul – caci alta lternativa inca nu s-a inventat – sau poate este?

 2. Marina :

  Date: October 10, 2010 @ 6:33 pm

  BE CAREFUL WHAT YOU WISH FOR BECAUSE YOU MIGHT JUST GET IT!

 3. fusarum :

  Date: October 19, 2010 @ 8:55 am

  Imi placeti, domnule profesor, sunteti optimist! Sa fim seriosi, cand camionul chinez va lovi capitalismul, el insusi va mirosi a hot-dog!

 4. Angel Bohnn :

  Date: October 26, 2010 @ 3:08 pm

  Augustin-Nicolae este numele de botez al patronului care a finantat constructia bisericii la care merg regulat. Sau capitalismul din Romania nu este reprezentativ pentru aceasta descriere? Problema nu o reprezinta capitalismul ci fondul uman, pentru a castiga in capitalism trebuie sa te adaptezi la piata. Atunci cand ai de-a face cu oameni incluti, imorali, corupti, lacomi etc, ca sa poti supravietui trebuie sa faci unele compromisuri ca altfel va trebui sa inchizi, cum spui ca vor face cei de la Harley Davidson. Occidentul s-a contruit prin capitalism, in timp ce comunismul nu numai ca nu a adus nimic bun, dar a distrus multe valori. Parerea mea este ca sistemul capitalist este pe masura oamenilor, a pietei, care daca ar fi mai buni, ar fi si el mai bun.

  Doamne ajuta.

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.