Raspunsul lui Danion Vasile la atacurile legate de asa-zisa “propaganda stilista”

10:20 am Danion Vasile

Imag034

Un răspuns la atacurile legate de aşa-zisa „propagandă stilistă”

„Toate inovaţiile sau adăugirile făcute pe lângă învăţă­tura formulată de pururea pomeniţii Părinţi ai Bisericii, să fie anatema!”

Din hotărârile Sinodului VII Ecu­me­nic

Pentru că în ultimele zile au început să circule o sumedenie de minciuni despre mine şi despre lucrarea mea, la sfatul duhovnicului, am întocmit acest răspuns. Sunt uimit de nonşalanţa cu care acuzatorii mei mint; cel mai tare mă uimeşte că sunt atacat nu de către cei pe care i-am combătut în cuvintele mele, ci de către cei cu care mă consideram de aceeaşi parte a baricadei.

Cred însă că Dumnezeu va face dreptate, mai devreme sau mai târziu.

Întrucât am ajuns în Bucureşti abia în ziua de luni din Săptămâna Patimilor, nu am apucat să răspund mai devreme, în scris, acestor atacuri. Îl iau martor pe Dumnezeu în ceea ce spun. Dacă eu mint, Dumnezeu să vădească aceasta, spre ruşinarea mea. Dacă nu mint, Dumnezeu să vădească minciunile celor ce mă prigonesc invocând în chip mincinos învăţătura ortodoxă.

Atacurile împotriva mea au avut două momente mai importante. Unul a fost cu mai mult de două săptămâni în urmă. Anunţasem că voi veni la Mănăstirea Petru Vodă – voiam să iau binecuvântare de la părintele Iustin înaintea conferinţelor pe care urma să le ţin în ţară. Dar, din cauza unor schimbări de program în Basarabia, am intrat în ţară abia duminică, chiar înaintea conferinţei de la Adjud.

Sâmbătă am primit un telefon de la maica Fotini, de la Petru Vodă: „De ce nu aţi ajuns? Vă aşteaptă părintele să predicaţi mâine…” Am explicat că nu am putut ajunge.

Venind însă în ţară, deschizându-mi telefonul, am primit câteva informaţii ciudate, printre care şi cea că „părintele Iustin spune că sunteţi eretic”. Aşteptam să vin la Petru Vodă, să discut cu părintele direct, dar, întrucât mă invitase să predic, era clar că nu mă consideră eretic, şi nici nu avea motive să o facă.

Joi, pe 18 martie 2010, aveam programată o conferinţă la Piatra Neamţ, împreună cu părintele Hrisostom Manolescu. Datorită intervenţiei protopopului, conferinţa a fost anulată, afişele rupte, organizatorul ameninţat că rămâne fără post de cântăreţ etc.

Fiind foarte trist că nu pot vorbi în Piatra Neamţ, am rugat să fiu sunat de părintele Iustin pentru a discuta despre această temă. Părintele m-a sunat pe 18, seara, şi mi-a spus aşa: „Nu te întrista că nu ai putut vorbi la Piatra, dar mâine vei vorbi la Iaşi, şi se va duce vestea despre ce mărturiseşti peste marginile Iaşului” (sau şi în afara Iaşului, nu îmi aduc aminte formularea exactă, reproduc însă fidel ideea).

Părintele a avut dreptate – a doua zi a avut loc conferinţa de la Iaşi, de pe 19 martie, când din racla cu sfinte moaşte ale mărturisitorilor de la Aiud a izvorât mir (văzându-se clar cum mirul ieşea ca un mic izvoraş din bucata de craniu de mărturisitor – pe care o primisem cu vreme în urmă de la părintele Iustin, ca binecuvântare).

După această conferinţă, am pornit spre Petru Vodă. Am ajuns sâmbătă noaptea, între orele 1 şi 2, şi părintele se culcase deja.

Duminică am ţinut o predică în care am repetat temele prezentate în anul 2009 în conferinţa de la Iaşi: apostazia contemporană, ecumenismul, masoneria, schimbarea calendarului, globalizarea, teme care se regăseau şi în conferinţa din 2010.

La sfârşitul predicii, ducându-mă la părintele Iustin, acesta mi-a spus:

„- Ai grijă cum vorbeşti, că nu or să te mai lase să mărturiseşti.

– Am greşit cu ceva, părinte?

– Nu, nu ai greşit cu nimic, dar fii atent pe viitor. Ce bine ar fi dacă România ar avea zece ca tine…

– Zece ce, părinte? Mireni sau…

– Mireni, că nu  mai avem călugări care să mărturisească. Ai mare grijă, să poţi propovădui cuvântul mai departe.

La plecare, i-am cerut părintelui o cruce, să o am ca binecuvântare de la sfinţia sa. Când am văzut că mi-a dăruit chiar crucea cu care binecuvânta credincioşii, emoţionat l-am întrebat:

– Părinte, îmi daţi binecuvântare să o ţin în mâini la conferinţe, în timp ce vorbesc?

– Da, cu crucea înainte”, a  spus, şi mi-a dat binecuvântare de drum.

Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-am auzit din gura părintelui Iustin, duminica trecută, duminica Sfintei Maria Egipteanca. De atunci, mi s-au „transmis” tot felul de afirmaţii ale părintelui împotriva mea.

Mă simt cu inima împăcată şi aştept să ajung la Petru Vodă pentru a vedea în ce măsură părintele a fost dezinformat de către prigonitorii mei. Îi rămân oricum îndatorat pentru tot ce a făcut pentru mine în aceşti ani.

Acum, trec la partea a doua a atacului împotriva mea. Rezumatul acuzelor se află comprimat într-un articol difuzat cu mare repeziciune pe net, intitulat „Propaganda stilista sub numele unei conferinte”. Mărturisesc cu tristeţe că oameni cunoscuţi mie au preluat şi difuzat materialul fără să îmi dea vreun telefon, fără să audă şi ce am eu de spus.

În continuare, analizez materialul punct cu punct:

1.  În seara zilei de Buna Vestire, in cadrul unei conferinte organizata de ASTRADROM, conferinta cu tema „Semnele vremurilor de pe urma” sustinute la Oradea, teologul Danion Vasile a vorbit despre semnele vremurilor apocaliptice. Printre aceste semne spune ca ar fi si calendarul nou acceptat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 1923.

Nu am afirmat că schimbarea calendarului ar fi un semn apocaliptic. Am spus doar că Sfântul Kukşa al Odessei numea noul calendar „calendarul Antihristului”. Părinţii cu viaţă sfântă din Patriarhia Rusă au protestat împotriva schimbării calendarului. De aceea Sfântul Patriarh Tihon a readus Biserica Rusă pe stil vechi, după ce tot el impusese noul calendar. Despre acest lucru nu se învaţă la nicio facultate de teologie din ţară (detalii se găsesc în cartea Elder Michael, The Last Mystic from Valaam, tipărită de părintele Serafim Rose; varianta românească a cărţii, inclusă în „Tebaida Nordului”, a fost cenzurată de traducător). Eu cred că principala problemă legată de schimbarea calendarului este schimbarea modului de raportare la Tradiţie.

2. Aducand argumente din canoanele Bisericii Ortodoxe si ale unor Sfinti Parinti, Danion a afirmat ca in Biserica Ortodoxa Romana nu exista har.

Nu am făcut o astfel de afirmaţie.

3. In aceeasi conferinta invitatul a spus ca parintele Cleopa Ilie de la manastirea Sihastria “a mintit credinciosii in problema calendarului”

În volumul „Călăuză în credinţa ortodoxă”, apărută la Editura Mănăstirea Sihăstria, la paginile 413-427, părintele Cleopa analizează într-un capitol problema schimbării calendarului. Pe viitor voi analiza mai detaliat acest capitol, deocamdată voi menţiona doar câteva greşeli:

a) INVATACELUL: Dar cum si cand s-a facut aceasta indreptare? (a calendarului – n.n.)

PREOTUL: Iata cum. In anul 1923 s-au adunat la Constantinopol, intr-un sinod, reprezentanti ai tuturor Bisericilor Ortodoxe.

La Constantinopol, în 1923, nu a fost Sinod. A fost o întrunire ortodoxă, la care au refuzat să participe Patriarhia Alexandriei, a Antiohiei, a Ierusalimului, Arhiepiscopia Sinaiului, Biserica Ortodoxă Bulgară (bulgarii erau consideraţi schismatici, şi pentru a reintra în comuniune cu Patriarhia de Constantinopol li s-a cerut să accepte schimbarea calendarului, în 1968). Patriarhia Rusă nu a avut delegaţi.

b).  Acolo, cercetand cu frica lui Dumnezeu si cu amanuntime chestiunea calendarului iulian si vazand ca prin indreptarea lui nu se aduce nici o stirbire dogmelor, canoanelor Bisericii si randuielilor sfintilor parinti (notă – trebuie precizat că şi aici părintele Cleopa vorbeşte în necunoştinţă de cauză. În realitate calendarul bisericesc a fost schimbat după vestita Enciclică a Patriarhiei Ecumenice din 1920 – cu trei ani înainte de Constantinopol. În această Enciclică se precizează că: „După părerea noastră, o asemenea prietenie şi o dispoziţie primitoare a Bisericilor [este vorba de Biserica Ortodoxă şi pseudo-bisericile eretice – n.n.] între ele, poate fi arătată şi demonstrată în particular în următoarele moduri: I) prin acceptarea unui calendar uniform pentru celebrarea marilor sărbători creştine în acelaşi timp de către toate Bisericile”; celelalte puncte ale documentului se pot citi pe http://www.danionvasile.ro/blog/2009/05/20/apostazia-patriarhiei-ecumenice-%E2%80%93-enciclica-din-1920/ . Schimbarea calendarului a fost un pas spre dezbinarea Ortodoxiei şi apropierea de celelalte confesiuni. Documentul din 1920 o vădeşte cu prisosinţă.) si ca prin ramanerea in urma a calendarului de la 21 la 8 martie, se calca randuiala stabilita de Sfantul si Marele Sinod ecumenic de la Niceea, au hotarat cu totii sa indrepte calendarul iulian si sa aduca echinoctiul de la 8 martie la 21 martie, asa cum il asezasera cei 318 sfinti si dumnezeiesti parinti de la Niceea, pe vremea sfantului si marelui imparat Constantin.

Sinodul respectiv nu a fost sinod pan-ortodox, a fost o adunare bisericească, deoarece au lipsit mai multe Biserici locale. Din vechea pentarhie, Roma era în erezie, iar din celelalte patru patriarhii vechi au lipsit trei, fiind prezentă doar Patriarhia de Constantinopol. După cum putem citi şi în volumul de Îndrumări misionare, volum elaborat de un colectiv de autori de la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, apărut la Editura Institutul Biblic în 1986, „la consfătuirea inter-ortodoxă [iată termenul corect, “consfătuire”, nu “sinod” – n.n.] din Constantinopol (1923), n-au participat însă toate Bisericile Ortodoxe Autocefale sau naţionale”. De fapt, la şedinţe au participat doar nouă membri: şase episcopi, un arhimandrit (acesta fiind din partea Bisericii Române) şi doi laici. Iată marele sinod „panortodox” care a schimbat calendarul!

c) Hotararea a fost primita de catre toate Bisericile Ortodoxe, care au luat parte la sinod, prin mitropoliti, episcopi si delegatii lor, urmand ca fiecare Biserica sa faca indreptarea calendarului cand va gasi vreme potrivita.

Hotărârea nu a fost primită de toate Bisericile Ortodoxe. Mitropolitul Anastasie Gribanovki, din partea Sinodului rus din exil, a părăsit întrunirea, declarând că „nu are instrucţiuni precise din partea ierarhilor ruşi”. Ulterior, un ierarh din acelaşi sinod, Mitropolitul Antonie Hrapoviţki (pe care Sfântul Ioan Maximovici îl considera sfânt), afirma că „reforma calendarului nu poate fi acceptată de către Biserica Rusă, deoarece contrazice sfintele canoane şi vechea tradiţie a practicii Bisericii consfinţită de către Sinoadele Ecumenice”.

Pe 25 iunie 1923, Patriarhul Fotie al Alexandriei a numit reforma calendarului „fără rost, necanonică şi dăunătoare”, iar despre rezoluţii spunea că „duhnesc a erezie şi schismă”.

Pe 7 octombrie 1923, Patriarhul Grigorie al Antiohiei a numit reforma „nepotrivită şi dubioasă”

d) Astfel, in anul 1924, la 10 martie, a indreptat calendarul Patriarhia ecumenica de Constantinopol si Biserica Greciei. Apoi, pe rand, Patriarhia Alexandriei, Biserica Serbiei, Patriarhia Antiohiei si in anul 1924, in octombrie, a indreptat calendarul si Biserica noastra Ortodoxa Romana, socotind ziua de 1 octombrie drept 14 octombrie, sarind peste cele 13 zile cu care ramasese in urma calendarul iulian.”

Şi aici, datele sunt eronate. Dacă la tipărirea ediţiilor din 1981 şi 1985 ale volumului „Călăuză ortodoxă” părintele Cleopa nu ştia cum stau lucrurile – deşi a fost în Serbia şi s-a putut lămuri că sârbii nu au schimbat calendarul şi nici nu au de gând să o facă -, totuşi, în ediţia din 1991 a cărţii sale ar fi fost potrivit ca părintele Cleopa să retracteze toate afirmaţiile inexacte.

Revin la analiza materialului „Propaganda stilistă”.

4. In aceeasi conferinta invitatul a spus ca parintele Cleopa Ilie de la manastirea Sihastria “a mintit credinciosii in problema calendarului, iar parintele Arsenie Boca dadea credinciosilor “invataturi in contradictie cu traditia Bisericii” si a sfintilor parinti, Ioanichie Moroi a fost un depravat etc.

În Dicţionarul explicativ al limbii române, cuvântul „depravat” înseamnă „descompus din punct de vedere moral, corupt, decăzut, desfrânat”. Pentru părintele Ioanichie mă rog aproape în fiecare seară (ca şi pentru părintele Cleopa şi părintele Arsenie). Nu am spus că este depravat, pentru că nu a fost. Am spus că am rezerve faţă de vedenia pe care a avut-o privitoare la schimbarea calendarului şi am cerut celor din sală să judece vedenia acestuia după criteriile expuse de părintele Cleopa în cartea sa „Despre vise şi vedenii”. Câtă vreme o vedenie se contrazice cu o hotărâre a unui sinod din vechime – cum este cazul acestei vedenii –, Sfinţii Părinţi recomandă prudenţă şi reţinere.

Cât priveşte cazul părintelui Arsenie Boca, afirm că învăţătura sa privitoare la catolici este eronată, străină duhului Bisericii Ortodoxe. El învăţa că cele două Biserici sunt cei doi plămâni ai Bisericii. Învăţătura greşită a părintelui privitoare la catolici se regăseşte şi în vestita pictură de la Biserica Drăgănescu. Pictură cunoscută, lăudată, dar – necanonică.

În albumul „Biserica Drăgănescu – Capela Sixtină a Ortodoxiei româneşti”, tipărit la Deva în 2005, la pagina 168 apare Francisc din Asissi zugrăvit între sfinţii ortodocşi, având aură în jurul capului, şi stă scris: „Sfântul Francisc de Asissi”… În timp ce sfinţii canonizaţi ai Bisericii Ortodoxe ne spun că sfinţii catolici nu sunt sfinţi, iar despre Francisc, Sfântul Ignatie Brianceaninov scria că a ajuns în „cea mai vârtoasă înşelare demo­nică”.

Părintele Arsenie Boca spunea chiar că putem să îi cinstim pe sfinţii catolici, important fiind însă să nu îi uităm pe ai noştri.

La Drăgănescu, părintele Arsenie a zugrăvit apostata unire dintre Biserica Ortodoxă – reprezentată de Biserica Sfânta Sofia – şi Catedrala Sfântul Petru, care a fost ridicată în secolul al XVI-lea, la multă vreme după schismă (pagina 187, în albumul mai sus menţionat).

5. In opinia lui Danion Vasile doar sfintii de la Optina (care indeamna la necomuniune cu cei de pe stil nou) detin Adevarul de credinta.

Nu cred şi nu am afirmat aşa ceva.

 6.  Tot in cadrul aceleiasi conferinte, Danion a spus ca “Muntele Athos a cazut” si singura manastire care s-a mentinut este Esfigmenu, o manastire zelotista.

Am afirmat că singura mănăstire care a ţinut cu stricteţe tradiţia ortodoxă este Mănăstirea Esfigmenu –pe care, de altfel, nu am vizitat-o niciodată. Este foarte important de cunoscut adevărata istorie a Muntelui Athos în secolul XX. După ce patriarhul Athenagoras a ridicat anatemele contra catolicilor, stareţii athoniţi au încetat pomenirea lui. În România istoria Athosului nu este cunoscută şi foarte puţini ştiu faptul că, în timp ce asupra altor mănăstiri se făceau mari presiuni pentru schimbarea calendarului, şi au rezistat, mănăstirea Vatopedu a schimbat calendarul, izolându-se de celelalte mănăstiri. Şi abia după zeci de ani a revenit la calendarul vechi. O dovadă că Vatopedu a trecut la calendarul nou se găseşte menţionată chiar în cartea Îndrumări misionare, amintită mai sus, tipărită la Editura Institutului Biblic, p. 703.

7. In cele din urma conferinta lui Danion Vasile s-a transformat intr-o propaganda stilista condamnand totodata oameni de valoare ai Bisericii Ortodoxe Romane.

Singurele persoane care s-ar putea regăsi în descrierea de mai sus, deşi  termenul „condamnat” mi se pare total nepotrivit întrucât oricine  se poate pocăi, sunt mitropolitul Corneanu şi episcopul Sofronie. Despre părintele Cleopa am spus că a ţinut Moldova în spate.

8. Atat Danion cat si duhovnicul sau, ieroschimonahul Hrisostom Manolescu, au sustinut ca parintele Iustin Parvu de la manastirea Petru Voda apreciaza gestul de “curaj” al celor doi “eroi” care au raspandit acelasi mesaj in mai multe orase din tara.

a) Părintele Hrisostom nu este duhovnicul meu.

b) Cât priveste susţinerea părintelui Iustin, da, părintele mi-a dat binecuvântare să ţin conferinţe în toată ţara, mărturisind adevărul Sfinţilor Părinţi împotriva ereziilor. Ultima dată m-a binecuvântat chiar în duminica de dinaintea conferinţei de la Oradea.

  9. Organizatorii conferintei ASTRADROM, se dezic de unele afirmatii la adresa duhovnicilor sus amintiti: “Danion ne-a contactat cerandu-ne sa il invitam la o conferinta in Oradea si eventual in alte orase unde avem filiale. Nu stiam ce ganduri are. Fiecare e responsabil pentru afirmatiile facute” spune Ancuta Avram, presedinte interimar a asociatiei organizatoare.

Nu aveam niciun motiv să contactez o asociaţie pentru a ţine conferinţe într-un oraş. În cazul Oradei, lucrurile stau simplu: după ultima mea conferinţă ţinută la Cluj – pe 16 decembrie 2008, părintele Eftimie m-a întrebat dacă aş putea ţine o conferinţă la Oradea. Anul acesta, ţinând conferinţe în zonă, l-am contactat pe părintele Eftimie şi s-a bucurat că pot veni. Am fost rugat să ţin şi o conferinţă în Beiuş. Nu numai că nu am cerut să mi se organizeze o conferinţă acolo, ci, fiind un oraş mic, nici nu mă gândeam să ajung acolo. Dar am mers doar pentru că fusesem invitat de părintele Eftimie.

Îi rog pe cei care îl cunosc să îl întrebe direct pe părintele Eftimie: am fost invitat sau am rugat să fiu invitat de ASTRADROM – pe care nu îi cunoşteam – la Oradea?

10.  In ziua de Buna Vestire, Danion Vasile si parintele Hrisostom au asistat la Liturghie la Schitul Huta unde si-au manifestat nemultumirea fata de faptul ca a auzit pomenindu-se numele episcopului Sofronie (din a carui subordine canonica se afla schitul). Staretul schitului de la Huta, ieromonahul Visarion, a spus ca intr-o discutie ce a purtat-o la masa in prezenta a aproximativ 20 persoane Danion i-a propus sa iasa de sub ascultarea canonica a Bisericii Ortodoxe Romane. Mijlocitor intre Danion si ASTRADROM a fost parintele Eftimie de la Huta care regreta ca s-a ajuns aici. L-am contactat telefonic si ne-a spus ca: “afirmatiile dure la adresa marilor duhovnici m-a surprins ca venind din partea unui om ca Danion,

a) pe mine mă suprinde că pe părintele Eftimie l-a surprins critica mea, justificată, faţă de unele greşeli ale celor doi părinţi, Cleopa şi Arsenie Boca, în loc să-l fi surprins greşelile sesizate. E puţin lucru să amesteci un catolic înşelat cu sfinţii Bisericii?

 la fel si problema calendarului care nu vad ce rost are sa o agitam acum dupa atatea decenii.

b) problema calendarului este o problemă actuală. Liderii Consiliului Mondial al Bisericilor au hotărât în anul 1997 la Aleppo, în Siria, reschimbarea calendarului, mai exact ca Paştele să fie sărbătorit de toate confesiunile în aceeaşi zi. Documentele – în engleză – pot fi consultate la adresa http://www.oikoumene.org/en/documentacion/documents/comisiones-del-cmi/comision-de-fe-y-constitucion/i-unidad-la-iglesia-y-su-mision/towards-a-common-date-for-easter-version-en-ingles/towards-a-common-date-for-easter.html.

Ne-a intrebat daca vrem sa trecem sub ascultarea canonica a unui episcop Antonie, pe stil vechi, al unei biserici numite de sub catacombe.Mi s-a parut dubioasa propunerea dar pe moment nu am realizat. Abia dupa conferinta de la Oradea m-am dezmeticit despre ce e vorba.

Părintele dă afirmaţii inexacte. Nu i-am sugerat să treacă la niciun episcop Antonie din Biserica de catacombe – chiar şi numai pentru faptul că un astfel de episcop nu există, sau nu ştiu să existe. Nu i-am indicat niciun nume de ierarh. El mi-a spus că, împreună cu 20 sau 30 de preoţi din zonă, nu l-au mai pomenit pe PS Sofronie, până ce a fost judecat de sinod. Apoi l-au pomenit din nou, sfătuiţi de mitropolitul Bartolomeu.

Apoi a căutat, împreună cu grupul de preoţi din zonă, să intre sub un mitropolit grec, dar că nici unul nu a vrut să îi primească. Mi-a spus că mai încearcă să intre sub o jurisdicţie grecească din Constanţa, de care eu nu am auzit până acum.

Eu i-am spus că degeaba încearcă să fie primit de Biserica Greacă, întrucât nimeni nu va avea curajul de a-i primi, şi i-am recomandat să cerceteze Sinodul ROCOR – partea care nu s-a unit cu Moscova, sau chiar Biserica din catacombe.

Tare ma tem ca cineva profita de zelul lui Danion si vrea sa faca o dezbinare in Biserica, ceea ce nu foloseste nimanui. Nu cred ca trebuie condamnat ci mai degraba sa il ajutam sa se linisteasca.

Mulţumesc pentru grijă, dar sunt foarte liniştit. Nu ştiu cât de liniştiţi sunt cei care mă acuză pe nedrept. Oare chiar nu le e teamă de Dumnezeu?

A facut multe lucruri bune si ar fi pacat ca acum sa dea cu piciorul in tot.

Eu nu dau cu piciorul în nimic, apăr aceleaşi lucruri de ani de zile.

Extremele acestea nu sunt bune, nici ecumenismul dar nici stilismul”.

A pomeni un episcop pe care îl consideri eretic e o dovadă de ecumenism, aşa că nu înţeleg delimitarea de ecumenism. Cât priveşte faptul că apăr vechiul calendar, în timp ce noul calendar se află sub anatema mai multor sinoade, iată un pasaj din hotărârea Sinodului din 1583, de la Constantinopol.

„VII. Orişicine nu ar urma hotărârile Bisericii statuate în cele Şapte Soboare Ecumenice şi Sfintele Paşti socotite pentru a le urma, ci vrea să urmeze noua invenţie a pascaliei şi a noului calendar al astronomilor atei papişti, şi vor să răstălmăcească şi să distrugă dogmele şi tradiţia Bisericii pe care noi le-am moştenit de la Sfinţii Părinţi, anatema unora ca aceştia şi să fie îndepărtaţi de Biserică şi de împărtăşirea credinţei. (…)

Semnăturile ierarhilor:

† Ieremia al Constantinopolului

† Silvestru al Alexandriei

† Sofronie al Ierusalimului

dimpreună cu tot soborul episcopilor prezenţi în Sfântul Sinod.” (Documentul, numit Sigilion, a apărut prima dată tipărit la Bucureşti, în anul 1881, în revista „Biserica Ortodoxă Română” nr.12, de arhimandritul rus Porfirie Uspenski, care l-a copiat dintr-un manuscris al bibliotecii Mănăstirii Sinai – Codexul 772 din biblioteca Mănăstirii Sf. Pantelimon şi în mss. Codex 285 în chilia “Imnul Acatist” din Schitul Kapsocalivia din Sfântul Munte Athos. Se poate citi pe integral la adresa: http://209.85.135.132/search?q=cache:Qq7PvkGp4bsJ:logos.md/2007/12/21/istoria-schimbarii-calendarului-bisericesc-ii/+sigilion,+1593&cd=1&hl=ro&ct=clnk&client=firefox-a )

Documentul osândeşte precis nu doar schimbarea Pascaliei, ci şi a calendarului.

E important de menţionat că, în 1903, Biserica Ortodoxă a României a decis: „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a României este de părere şi propune că trebuie să rămânem unde ne găsim astăzi, pentru că este imposibil să nu încălcăm rânduielile canoanelor dacă am dori să schimbăm sau să reformăm calendarul iulian, pe care Biserica Ortodoxă îl foloseşte de atât de mult timp. Pe lângă aceasta, nu ne este permis să atingem nici chiar cu un deget hotărârile străvechi care însemnează slava Bisericii noastre.

   Pentru a afla pozitia parintelui Iustin Parvu ne-am deplasat pana la manastirea Petru Voda. Aici am aflat ca ieroschimonahul Hrisostom care pretindea ca e trimis de parintele Iustin sa marturiseasca nu a mai fost prin aceasta manastire de cativa ani. „A fost mai demult pe aici – spune un monah – dar nu a rezistat sa stea mult. Tot il vorbea de rau pe parinte”.

Părintele Hrisostom nu a pretins că e trimis de părintele Iustin, ci chiar s-a mirat că a fost întrebat dacă vorbeşte cu binecuvântare de la părintele Iustin, precizând că a luat binecuvântare de la duhovnicul său.

  Intrebandu-l pe parintele Iustin despre sustinerea celor doi “misionari” ne-a spus ca: Nu am nici o partasie cu oamenii Satanei care vor sa dezbine Biserica. Niciodata nu mi-am amestecat limba si neamul, nici cu rusii si nici cu americanii. Cleopa, Arsenie si toti ceilalti au luptat pentru unitatea Bisericii, pentru apararea si pastrarea traditiilor neamului si a bisericii noastre, cum sa ii vorbesti in halul acesta! Ce interese se ascund in spatele acestor vorbe? Fiecare sa ramana in Biserica, asa cum a fost botezat”.

Ultima dată când m-am văzut cu părintele Iustin, m-a încurajat să lupt în continuare. Voi încerca să ajung la părintele Iustin, să vorbesc cu el faţă către faţă. Dacă a fost minţit de intermediari, spunându-i-se lucruri neadevărate, nădăjduiesc că le va retracta cât mai curând. Faptul că anumite persoane au răstălmăcit cuvintele mele nu mă priveşte pe mine, ci îi priveşte pe ei. Au produs, oricum, multă sminteală. Aştept, oricum, ca părintele Iustin să lămurească lucrurile.

ASTRADROM si-a propus sa nu il mai invite pe Danion la nici o conferinta in orasele unde are filiale si nici sa nu ii mai distribuie carti pana ce nu isi va revizui greselile morale fata de atitudinea sa.

Prima parte a formulării este exactă: „Şi-a propus să nu îl mai invite…” Se arată clar că am fost invitat, şi nu m-am autoinvitat. Deci, acuzatorii se contrazic. Cât priveşte expresia „pana ce nu isi va revizui greselile morale fata de atitudinea sa” – arată nivelul intelectual, îndoielnic, al celui care scrie…

   Parintele Eftimie considera ca orice farmitare duce la tulburare “iar acum, cand vremurile sunt tot mai tulburi, numai de asa ceva nu avem nevoie. Nu suntem ecumenisti dar nici nu trebuie sa parasim Biserica. Daca un episcop a cazut in erezia ecumenista nu inseamna ca am cazut si noi. Sa ramanem in Biserica si sa ne ducem crucea cu demnitate”.

L-am auzit pe părintele Eftimie spunând acelaşi lucru. Totuşi, dacă un episcop este eretic, preoţii nu îl pot pomeni la Sfânta Liturghie. I-am cerut părintelui Eftimie să îmi aducă un singur canon în favoarea faptului că preotul poate pomeni un episcop eretic la slujbă, şi mi-a răspuns: „Cred că, dacă citim scrierile Sfinţilor Părinţi, vom găsi.”

Afirmaţia este foarte gravă – şi mă mir că cei care au fost de faţă la discuţie păreau de acord cu părintele. Nu găsim în nici un loc la Sfinţii Părinţi o astfel de aberaţie, ci toţi învaţă acelaşi lucru, rezumat de mărturia Sfântului Teodor Studitul: „Dar dacă [preotul] pomeneşte vreun episcop ere­tic, chiar dacă [preotul] are vieţuire fericită, chiar dacă e ortodox, trebuie să ne depărtăm de dumneze­ias­ca împărtăşanie; dar când e vorba de masa de ob­şte – de vreme ce doar acolo [la liturghie], din frică, îl pomeneşte [pe episcopul eretic] –, ar putea fi ac­cep­tat [acel preot] să binecuvânteze şi să cânte cu noi, dar numai dacă nu a slujit, nici nu a avut conştient păr­tăşie nici cu eretic, nici cu episcopul său, nici cu vre­un altul [de acest fel]. Scrisoarea 49, Fiului Naucratie.

„Dacă un preot îl pomeneşte pe un eretic în public, dar, fiind chemat în particular de către un ortodox într‑o casă de rugăciune, evită să‑l pomenească pe eretic, cel ce ţine cu acrivie [ortodoxia] trebuie să se roage într‑o ase­me­nea casă de rugăciune? – Nicidecum”. Scrisoarea 384, Fiului Naucratie.

Textul „Propaganda stilistă…” este semnat:

Viorel Nistor,

Oradea, 28 martie 2010.

Nu ştiu cine este acest Viorel Nistor. Poate l-am cunoscut, dar numele nu îmi spune absolut nimic. Îi transmit atât – în cazul în care acest mesaj va ajunge şi la el. Poate să mă clevetească cât vrea şi cum vrea, dar, dacă vrea să se împărtăşească cu Sfintele Taine la acest sfârşit de post, să nu uite că o spovedanie mincinoasă îi este spre osândă…

Eu cred că e nevoie ca ortodocşii să înţeleagă că nu există Ortodoxie adevărată decât în duhul Sfinţilor Părinţi. Dacă ne lepădăm de tradiţie, chiar şi de o mică parte, ne lepădăm de Adevăr şi ne pierdem mântuirea.

59 Responses
 1. Laurentiu_x3 :

  Date: March 30, 2010 @ 1:35 pm

  Sunt de acord cu Danion, insa cred ca Parintele Justin are dreptate.

  Trebuie sa fie mai moderat in ceea ce spune. Nu zic ca trebuie sa ascunda adevarul dar sa fie atent la cuvintele pe care le foloseste ca sa nu lase loc de interpretari. Si sa fie si el mai receptiv la critici…cateodata si criticile pot folosi la ceva.

  Dreata socoteala – si sa-i dea Domnul intelepciune ca sa poate lua deciziile cele mai bune si sa poata rosti cat mai bine in conferintele lui!

  Doamne ajuta!

 2. Ovidiu :

  Date: March 30, 2010 @ 3:18 pm

  Seamana foarte mult cu ponegrirea lui Dan Puric de acum un an. Probabil ca tulburarea vine din aceleasi cercuri.

 3. mihailt :

  Date: March 30, 2010 @ 4:01 pm

  Mai frate Laurentiu vezi ca parintele Cleopa nu a afirmat de BO Sarba ca tine calendarul indreptat.
  Vezi iarasi de Sfantul Sinod panortodox din 1948 de la Moscova tcam toate Bisericile ortodoxe exceptand patriarhia ecumenica si unde s-a decis cam asa ceva in privinta calendarului:
  “„I. În dorinţa de a păstra unitatea întregii Biserici,
  consfătuirea întâistătătorilor şi reprezentanţilor Bisericilor
  Ortodoxe Autocefale de la Moscova a ajuns la concluzia că
  importanţa calendarului pentru Biserica Ortodoxă se defineşte
  mai ales prin faptul că el se raportează la sărbătoarea Sfintelor
  Paşti, fiindcă această prăznuire trebuie să se bazeze pe legile
  biblice în acord cu hotărârile Sinoadelor şi să fie săvârşită
  pretutindeni la aceeaşi dată, în zi de Duminică, dar nu odată cu
  Pastele iudaic. Pascalia alexandrină satisface întru totul această
  cerinţă a Bisericii.
  II. Pentru a înlătura deosebirile cu privire la sărbătoarea
  Sfintelor Paşti, cauzate de diferite sisteme de calendare ce
  există în Bisericile autocefale, consfătuirea consideră obligatoriu
  pentru toată lumea ortodoxă a sărbători praznicul Sfintelor
  Paşti numai după stilul vechi, potrivit pascaliei alexandrine.
  III. Până în momentul în care va fi întocmit şi recunoscut
  calendarul desăvârşit, consfătuirea consideră că pentru sărbătorile
  stabile fiecare Biserică autocefală să se poată folosi de
  calendarul întrebuinţat actualmente în acea Biserică.
  IV. Consfătuirea consideră obligatoriu pentru cler şi
  credincioşi de a urma stilul Bisericii locale pe teritoriul căreia
  se găsesc, ca unul din obiceiurile acestei Biserici, a cărui
  păstrare în numele unităţii şi al iubirii ne este poruncită de către
  sfintele canoane”.”

 4. mihailt :

  Date: March 30, 2010 @ 4:02 pm

  Am vrut sa zic ca la acel sinod panortodox cam toate Bisericile ortodoxe au participat exceptand patriarhia ecumenica.

 5. MariuS :

  Date: March 30, 2010 @ 7:47 pm

  faramiteaza si condu, da-le paine si circ
  mai bine sa-si scoata ochii, ca doar sunt orgoliosi si nu accepta decat laude, se cred infailibili, toti sunt inselati, numai ei nu… decat sa discute despre
  IISUS DUMNEZEU

 6. MariuS :

  Date: March 30, 2010 @ 7:52 pm

  ORA ET LABORA
  labora nu inseamna a cauta nod in papura, a trai pe spinarea altora, a fura…
  am fost martor cand intr-un orasel de provincie conferentiarii luau bani pentru BENZINA
  Pavel facea corturi si predica
  Luca era doctor si predica
  Iisus era tamplar
  Matei era vames
  Petru era pescar
  Voi ce sunteti?
  Pastorul lui Herma: cel ce ia bani din predicare Cuvantului sa fie anatema…

 7. laurentiu :

  Date: March 30, 2010 @ 11:06 pm

  @ MariuS

  Tare m-ati mahnit cu comentariu de mai sus. Nu era mai simplu sa spuneti punct cu punct ce nu vi se pare ok in postarea de mai sus?

  “a trai pe spinarea altora, a fura…”… nu vad sa aiba vreo legatura cu banii de benzina. Transportul e o cheltuiala necesara si, indeobste, este suportata de organizatori. Nu generalizez, nu am date, dar asa stiu ca se intampla uneori si nu vad nimic dubios in asta.

  O, frate, frate! Tare imi e ca din judecari de felul asta ne vatamam rau sufletele.

  Iertare!

 8. mihailt :

  Date: March 31, 2010 @ 12:09 am

  @MariuS: mai frate editura Egumenita se vede clar ca e sponsorizata,dar nu te astepta ca fratele Laurentiu sa iti si zica de unde le vin lor banii.Ei nu fac banii din publicarea cartilor au altii cu bani care le sponsorizeaza cartile.
  Probabil de pe undeva din SUA dar nu numai de pe acolo.
  Sa fim seriosi cartoiul acesta are 536 de pagini,conditii grafice deosebite si costa 27 de ron:
  http://www.egumenita.ro/Proiect/arataCarte.php?id_carte=571
  Iti spun eu de unde e tradusa de la niste stilisti din SUA.
  Pai numai hartia si tiparitul ar costa mult mai mult de atat daca ar fi facuta numai alb-negru.

  Hai mai frate Laurentiu ne crezi orbi,nu am observat ca ai publicat tabara cavalereasca cruciata pe blogul fratiei tale?Aceea de la Postavaru .
  (Parintele Arsenie Boca l-a vazut pe Dumnezeu Iisus Hristos deasupra Muntilor Carpati care erau un loc Sfant si acum au ajuns aceste ordine aparute prin lucrarea dracilor sa faca acolo tabere…Ne-a mustrat Dumnezeu Iisus Hristos pentru pacatele noastre!)

  Apoi sa fim iar seriosi IPS Hrisostom de Etna e stilist dintr-o biserica stilista din SUA.
  http://www.synodinresistance.org/Administration_en/ChrysostomosEtna.html
  Vedeti aci carte la Egumenita scrisa de Hrisostom de Etna:
  http://www.egumenita.ro/Proiect/arataCarte.php?id_carte=34
  (la un pret mic normal, 5.5 lei sa fie incurajata cumpararea cartii).

  Am fost la o manastire noua a BOSV era foarte bogata!
  S-ar putea ca acestia sa fie ajutati de ordine cruciate secrete care au bani cu duiumul,de nu au ce face cu ei.

 9. florentin :

  Date: March 31, 2010 @ 12:24 am

  Nu stiu cati dintre comentatori sau dintre cei care s-au intrebat vreodata despre aceasta schimbare a calendarului, cat este ea de corecta, au fost prezenti intr-o tara ortodoxa ce tine calendarul neindreptat,insa vreau sa dau si eu marturie despre lucruri ce mi-au dat de gandit in legatura cu aceasta schimbare..
  De fiecare dat cand merg in aceasta tara(MD),simt ca e altceva. Mancarea are alt gust, oamenii sunt altfel, aerul, slujbele parca au o alta profunzime(cu toate ca se canta foarte simplu, un gen ecfonetic, bine inteles si coral )insusi timpul are o nuanta deosebita si multe, multe altele.
  Cel mai potrivit ar fi ca sa se experimenteze acest lucru.(cred ca se potriveste aici spusa sf ap Pavel “Toate sa le incercati.. tineti ce este bine”.)

 10. mihailt :

  Date: March 31, 2010 @ 1:28 am

  Mai frate Laurentiu te rog sa ma ierti ca poate am gresit si eu acuzandu-te pe fratia ta degeaba.
  Acum poate nici fratia ta nu ti-ai dat seama cand ai publicat acea tabara pe acolo.
  Poate am gresit si eu cu ce am presupus pe aci,or fi aiureli.

 11. MariuS :

  Date: March 31, 2010 @ 7:46 am

  frate Laurentiu,

  nu tie iti suna acuza, nici lui DV
  voi sunteti o exceptie
  nu imi place ca DV se leaga de Cleopa si Boca, dar poate stie mai multe si vorbeste in cunostinte de cauza
  acuzele erau adresate fratilor care imita ceva, dar nici ei nu stiu bine ce

  fac si altii conferinte, oho, unde numa’ seara duhovniceasca nu e
  pe astia sunt nervos eu
  nu ii nominalizez, stiu sigur ca citesc acest blog si se simt
  astia sunt un pericol, frate, cica sunt si teologi, dar de fapt sunt un SRL care are putine cheltuieli si multe castiguri banesti
  conferinta e pt ei un pretext de parvenire
  scuze ca v-am mahnit

 12. alexander :

  Date: March 31, 2010 @ 8:31 am

  nu cred ca aceste zile erau tocmai potrivite pentru un astfel de text (duhul textului).

  imi pare tare rau sa constat ca domnul Danion a gasit “cuvintele potrivite” in apararea domniei sale tocmai “urecheala” publica a parintelui Cleopa si a “Sf.Ardealului” – parintele Arsenie Boca.

  De neinteles pentru mine.

  Pacat!

 13. C. :

  Date: March 31, 2010 @ 8:34 am

  Nu inteleg ce legatura au banii pt.transport care s-ar da conferentiarilor.Daca unul din voi ar avea cate conferinte are Danion intr-un post….plus o familie de intretinut,nu stiu daca ati rezista sa platiti la fiecare conferinta cateva milioane pe benzina.In loc sa ii multumiti ca sustine conferinta….va legati de niste lucruri pe care nu le cunoasteti…dar le judecati.

  “Nu judecati, ca sa nu fiti judecati. Caci cu judecata cu care judecati, veti fi judecati, si cu masura cu care masurati, vi se va masura” (Matei 7, 1-2)

 14. Petru Avram :

  Date: March 31, 2010 @ 8:38 am

  Incepe sa traga in jos… In jos, frate, in jos… cat mai in jos.

  Daca Biserica romaneasca toata ar trece pe stilul vechi DV tot ar fi nemultumit. Sunt sigur ca ar incerca sa ne aduca apoi la calendarul nou.

  Poate ar dori sa citeasca si vedenia marelui Iosif Isihastul si alte decizii sinodale gen aceea de la 48 de la iubita lui Moscova.

  Un viclean… Iarta-ma, L, dar am dat un citat despre DV. L-am auzit zilele trecute in Bucovina.

 15. VELA GHEORGHE :

  Date: March 31, 2010 @ 10:33 am

  Pe siteul “+ Apologeticum” am scris un comemtariu la apararea pe care a facut-o Danion Vasile la acuzatiile care i s-au adus in legatura cu conferinta de la Oradea!

  Iata mai jos acest comentariu (nitel slefuit si corectat…):

  ” Danion a spus CLAR in apararea sa scrisa (am citit cu OCHII MEI…punctul 2 al apararii sale) ca el nu a afirmat ca BOR nu ar avea har!
  Si atunci DE CE II PUN IN CARCA niste oameni pusi pe harta (ca tine) …”afirmatii” gresite si FALSE pe care el nu le-a facut…? Si de ce ii rastalmacesc tentdentios si viclean spusele lui, INSINUAND si INDUCAND altora parerea eronata ca Danion ar fi vrut sa spuna (evident si chipurile indirect, si “pe ocolite”…) ca BOR nu ar avea “har”, cand de fapt, el, Danion, nu a spus asta??

  Cum spunea si “VULTURUL”, este o “diversiune” (eu i-as pune mai mult…”TICLUIRE”) ordinara a spuselor lui Danion!
  Danion face RECURS LA ISTORIE! Sf. Grigorie Palama a spus ca cine nu-i respecta pe Sfintii Parinti nu merita nici el sa fie respectat!
  Temelia Gandirii lui Danion sunt SFINTII RUSI (mai ales Sf. Ignatie Briancianinov si Teofan Zavoratul dar si Ioan Maximovic) si o buna cunoasterea a ISTORIEI BISERICII (nu numai a celei romane ci si universale)!
  Danion nu a facut altceva decat sa ARATE “TRECUTUL” nou si recent al greselilor ierarhiei BOR, un trecut care va fi “dezvelit” si “dezgropat” (daca nu integral, totusi destul de mult, fie si partial…) in curand! Nu oamenii vor dezgropa acest trecut, ci Dumnezeu din Ceruri il va dezgropa…!

  Adevarul a durut si a deranjat intotdeauna, si i-a solicitat si cernut si COSTAT uneori, pana la jertfa suprema a martirajului, pe cei care l-au spus si propovaduit!

  Oare noi, romanii, de ce nu putem avea o Biserica CURATA?
  Cu o ierarhie CURATA?
  Cu un Invatamant Teologic CURAT?
  Cu preoti de mir cu DEMNITATE si care sa nu aprobe mecanic din cap si supus toate “fitele” si “secretiile mentale filosofice scolastice” ale Iararhilor scoliti in Occident ??

  Parintele Cleopa (ii voi vesnic recunoscator caci de la el am sorbit primul “lapte” de invatura curata ortodoxa ca un prunc duhovnicesc, cand m-am intors din nebunia lumii, in primul an de studentie…) a AVUT TOTUSI (am simtit asta in scrisul sau…) O SLABICIUNE…si anume a “respectat” (evident facand ASCULTARE dar o “ascultare” uneori traita si manifestata pana la ADULARE…) niste ierarhi ai Moldovei (printre ei numarandu-se si “Finul” sau de calugarie ajuns ulterior Patriarh…), cu idei moderniste de provenienta occidentala, si NU A LUAT ATITUDINE ferma (putea sa o faca datorita STATURII SALE DUHOVNICESTI si renumelui sau de care se bucura in tara si in Biserica, si mai ales ATUNCI CAND TREBUIA SA O FACA) impotriva unor greseli ale ierarhilor BOR din perioada comunista si din cea imediat urmatoare anului 1989!

  A fi INVATATOR al oamenilor in alte Credintei Drepte ORTODOXE, impune si necesita si implica nu numai MULTA CUNOASTERE a Invataturii DreptMarritoare a Bisericii noastre Ortodoxe, ci implica si cere si MULT CURAJ si MULTA INDRAZNEALA!

  Parintele Cleopa a fost un MARE INVATATOR si LUMINATOR Ortodox al romanilor (poate unul din cei mai mari ai neamului), dar nu a fost si un “mare curajos”?
  A tunat si a fulgerat impotriva stilistilor, ostasilor Domnului, altor “schismatici” din Biserica, dar A TACUT si A INCHIS OCHII in fata ierarhilor despre care stia el insusi ca fac greseli!
  Intr-unele din Scririle sale (nu imi amintesc acum care…) spunea ca au venit la el, la chilie, la Manastire, niste reprezentanti ai Cosiliului Mondial al Bisericilor ca sa-l intrebe despre UNIREA CATOLICILOR CU ORTODOCSI, iar Parintele Cleopa a spus ca aceasta “unire” nu o vor face oamenii, ci doar Dumnezeu, si prin LUMINAREA DE CATRE DUHUL SFANT a mintilor si cugetelor (reproduc din memorie, dar acum vine partea importanta…) Ierarhilor Catolici ai a celor Ortodocsi.
  Sa-mi fie cu iertare DUHUL SFANT, DUHUL ADEVARULUI nu lumineaza mintile unor HULITORI ai DOGMELOR ORTODOXIEI care sunt in Biserica Catolica !

  In Danion sunt imbinate doua trasaturi importante de caracter :
  1. este (chiar daca unii nu vor sa accepte asta, dar Dumnezeu va arata pana in sfarsit cat de Teolog este Danion…) UN MARE TEOLOG crestin ORTODOX, si
  2. este un roman MIREAN crestin ortodox INDRAZNET!

  Are familie, are copii, poate fi in primejdie el si ai lui, si totusi omul acesta (mireanul acesta) NU SE DA INNAPOI de a MARTURISI Ortodoxia CURATA! (in comparatie cu altii care sunt atat de mari apologeti pe internet, dar care nu ar dori nici macar pentru un ceas sa se EXPUNA la vreo primejdie…care i-ar putea paste pe ei sau pe ai lor…).

  Sa nu fiu inteles gresit nu-i fac nici o “apologie”, chiar m-am suparat pe el in urma cu ceva vreme, ca nu este dispus la comunicare (vroiam sa mai vorbesc cu el…dar mi se parea distant si rece si rezervat fata de mine…), si m-am suparat intr-o seara si in urma unei scurte discutii cu el, i-am dat “delete” din lista mea de messenger.
  Inca ceva, nici nu imi prea place cum predica (nu continutul ideilor sale, pe care il apreciez ca valoros), ci stilul lui oratoric, la care mai are inca mult de lucrat. Isi impune sa fie “mat”, “cenusiu’, ‘fad”, si “smerit” in vorbirile sale, sa nu cumva sa “straluceasca” si sa se asemene cu “predicatorii protestanti”, insa prin asta nu face un lucru bun nici pentru el, nici pentru ascultatorii conferintelor sale, care ASTEAPTA mult mai mult de la el, asteapta si ARTA si nu numai, “mestesug” de conferentiar…).

  Dar nici nu pot sa tac cand vad ca este ACUZAT PE NEDREPT ! Si pentru ce? Pentru ca spune si arata si invedereaza romanilor ortodocsi ADEVARUL care este ASCUNS despre trecutul recent al Bisericii Noastre??
  Pana cand sa fim tot copii la minte? Pana cand sa tot tacem in fata unor IERARHI, care sunt clar (si tot mai pe fata…) STRAINI DE CUGETUL SFINTILOR PARINTI, si pana cand sa ii acuzam si ponegrim pe cei care ne arata Adevarul??

  Pentru mine, faptul ca ARE BINECUVANTAREA PARINTELUI ISUTIN PARVU de a vorbi prin tara si faptul ca isi intemeiaza gandirea sa pe Invataturile Sfintilor RUSI, a fost important si de ajuns, ca sa imi fac o parere definitiva despre acest om, si FRATE DE CREDINTA ORTODOXA!

  Dumnezeu sa-i ajute si sa-l intareasca sa faca fata la aceste ACUZATII NEDREPTE (care sunt inca un “semn” al adevaratilor marturisitori, nici unul dintre Marturisitorii Adevarului NESCAPAND de “crititicile” clevetitorilor) si cum spunea si Parintele Iustin CU CRUCEA INAINTE sa isi implineasca “menirea” de marturisitor al ADEVARULUI Ortodoxiei, care i-a fost harazita lui de Hristos in timpul pribegiei sale prin aceasta lume, tot mai aproape de sfarsit…!

  Amin!”

 16. pr. Timotei :

  Date: March 31, 2010 @ 12:34 pm

  CRED CA IN URMA ACESTUI SINOD ESTE CLAR PENTRU TOATA LUMEA CA FIE TII UN CALEENDAR FIE ALTUL NU IMPIETEAZA CU NIMIC MANTUIREA NICI HARUL, PARINTII DIN ATOS ATUNCI CAND MERG IN GRECIA SLUJESC PE STIL NOU, DAR ATUNCI CAND SUNT IN ATHOS SLUJESC PE STIL VECHI! cE ALT EXEMPLU MAI BUN VRETI??
  Vezi iarasi de Sfantul Sinod panortodox din 1948 de la Moscova tcam toate Bisericile ortodoxe exceptand patriarhia ecumenica si unde s-a decis cam asa ceva in privinta calendarului:
  “„I. În dorinţa de a păstra unitatea întregii Biserici,
  consfătuirea întâistătătorilor şi reprezentanţilor Bisericilor
  Ortodoxe Autocefale de la Moscova a ajuns la concluzia că
  importanţa calendarului pentru Biserica Ortodoxă se defineşte
  mai ales prin faptul că el se raportează la sărbătoarea Sfintelor
  Paşti, fiindcă această prăznuire trebuie să se bazeze pe legile
  biblice în acord cu hotărârile Sinoadelor şi să fie săvârşită
  pretutindeni la aceeaşi dată, în zi de Duminică, dar nu odată cu
  Pastele iudaic. Pascalia alexandrină satisface întru totul această
  cerinţă a Bisericii.
  II. Pentru a înlătura deosebirile cu privire la sărbătoarea
  Sfintelor Paşti, cauzate de diferite sisteme de calendare ce
  există în Bisericile autocefale, consfătuirea consideră obligatoriu
  pentru toată lumea ortodoxă a sărbători praznicul Sfintelor
  Paşti numai după stilul vechi, potrivit pascaliei alexandrine.
  III. Până în momentul în care va fi întocmit şi recunoscut
  calendarul desăvârşit, consfătuirea consideră că pentru sărbătorile
  stabile fiecare Biserică autocefală să se poată folosi de
  calendarul întrebuinţat actualmente în acea Biserică.
  IV. Consfătuirea consideră obligatoriu pentru cler şi
  credincioşi de a urma stilul Bisericii locale pe teritoriul căreia
  se găsesc, ca unul din obiceiurile acestei Biserici, a cărui
  păstrare în numele unităţii şi al iubirii ne este poruncită de către
  sfintele canoane”.”

 17. pr Ciprian :

  Date: March 31, 2010 @ 12:57 pm

  Exista in Filocalie, parca in scrierile Sf. Maxim Marturisitorul, mentiunea despre o patima mai putin cunoscuta, aceea de a lupta mereu impotriva patimilor, in sensul de a vedea patimi si pacate peste tot, chiar si acolo unde ele de fapt nu sunt, si a nu te putea linisti.
  Eu il cunosc pe Danion foarte bine si pot spune urmatoarele
  – mi-a marturisit de mai multe ori ca este foarte mandru. L-am intrebat cum poate atunci sa isi asume misiunea de marturisitor, atata vreme cat nu lupta cu patima aceasta. Intr-adevar, orice ortodox este dator sa marturiseasca credinta sa, insa cand el este manat de mandrie si de slava desarta, nu va reusi sa marturiseasca pe Hristos, adica sa zideasca Adevarul in sufletele celorlalti, ci va reusi numai sa se marturiseasca pe sine, folosindu-se de Hristos.
  – Danion, chiar daca nu o marturiseste public, intr-adevar nu mai crede ca Biserica Ortodoxa Romana are har, ci adevarata Biserica este cea din catacombe.
  – insa Danion nu vrea sa plece singur din Biserica Ortodoxa, ci vrea sa ia cu el pe enoriasii lui – asa ii considera pe cei care il asculta la conferinte. El stie ca datorita pacatelor tineretii – ma refer la yoga si sex, pe care le-a publicat in Jurnalul convertirii – are impediment major la preotie. De aceea incearca sa isi formeze, incet-incet, propria lui Biserica.
  – parintele Iustin l-a tinut aproape pentru ca l-a vazut ca este bolnav de un spirit pseudo-mesianic – de genul eu sunt adevaratul marturisitor si toti trebuie sa fie de acord cu mine – si a incercat sa ii insufle din adevarata dragoste fata de oameni. Adica Danion iubeste mult adevarul, insa nu accepta nici o parare contradictorie.
  – cred, si i-am spus asta si personal, ar trebui sa se testeze putin, in sesnsul de a avea o perioada in care sa se linisteasca. Chiar si parintele Arsenie Boca, vazand ca predicile sale nu dau roadele asteptate, a tacut, mi se pare vreo 3 ani, in sensul ca nu a mai predicat.
  – acolo ar fi adevaratul test pentru Danion – hai ca stim cat bine a facut, eu respect enorm munca lui de propovaduire, insa sa taca – nu pentru a ascunde adevarul, ci pentru a face loc lui Hristos, Pacea cea adevarata, sa se salasluiasca in sufletul lui – asadar sa taca, macar pentru o scurta perioada ar putea ?
  Mie mi-a spus odata – pr Iustin sa faca bine sa fie de acord cu ceea ce spun eu, ca sunt mai bine informat ca el.
  Deci, ca orice om care s-a expus mult atacurilor diavolului, si Danion are nevoie de linistire, de interiorizare. Asta pentru a se putea odihni si a recapata forte noi. Sper, si i-am scris si personal, ca Dumnezeu nu il va lasa sa plece din Biserica Ortodoxa, ca nu va cobori in catacombe. Nu acolo e harul.
  Vrem sa stim unde e Biserica adevarata si ne smintim de ierarhi ? Atunci sa ii urmam pe parintii duhovnicesti adevarati, sa facem cum fac ei. Iar la acest capitol toti marii parinti de azi – pr Iustin – Dumnezeu sa ii dea sanatate si sa ni-l mai lase alaturi de noi, pr Arsenie Papacioc, pr Iulian de la Prodromu, pr Stefan de la Lacu etc etc – toti sunt pe aceeasi linie, neparasind pentru nici un motiv Biserica Ortodoxa.
  Pr Dr Staicu Ciprian-Ioan

 18. Ioana :

  Date: March 31, 2010 @ 1:57 pm

  Va rog iertati, dar Danion va trebui sa specifice limpede in ce scriere a Parintelui Arsenie Boca, a gasit cele afirmate de el, ca biserica catolica impreuna cu Biserica Ortodoxa reprezinta cei doi stalpi ai Bisericii; cu atat mai mult cu cat parintele Arsenie Boca a fost cel care a afirmat ca ecumenismul este “Erezia tuturor ereziilor”; si doar stim cu totii ca parintele Arsenie Boca a fost un om de mare cultura.
  Asteptam raspunsul.
  Doamne ajuta !

 19. mihailt :

  Date: March 31, 2010 @ 2:33 pm

  Mai frate Laurentiu te rog sa ma ierti pentru acuzatiile pe care le-am facut in postul acela de aci erferitor la tine si la editura Egumenita.
  Cred ca si eu sufar de pacatul dracesc de a-i vedea pe toti rai…

 20. giovanna :

  Date: March 31, 2010 @ 2:34 pm

  Cata rautate!observ mai ales la cei de pe site ul http://www.razbointrucuvant.ro , despre ai carui administratori nu stim nimic,cine sunt,ce “hram “poarta,nu fac altceva decat sa”dea copy paste”de pe alte situri ortodoxe(ca sa citez din Danion Vasile,pe care il respect mult si care intodeauna a indemnat pe oameni sa se spovedeasca,sa vorbeasca cu duhovnicul cand au probleme si care a dat foarte multe sfaturi bune,si in plus are publicate pe net toate cartile sale,neurmarind sa-si faca neaparat bani din vinderea lor,cum se procedeaza in general,etc).Practic cei de la acest site aproape l-au desfiintat, consideranu-l un “prooroc mincinos”.Macar Danion are curajul sa se arate ,nu se ascunde dupa pseudonime,nume false,etc..toti ne credem mari apologeti,dar nu vrem sa ni se intample ceva daca marturisim adevarul.Si mi se pare ciudat cum a aparut acest scandal,atat de mediatizat prin mailuri(expeditori necunoscuti),la cateva zile dupa aparitia lui Danion Vasile la tv,spunand niste adevaruri..In fine,Doamne iarta-ne!

 21. mircea :

  Date: March 31, 2010 @ 2:39 pm

  Adeptii noului calendar si cei care se ataca la orice amintire despre strambatatea noului calendar sa faca bine sa il anunte si pe Dumnezeu sa nu mai trimita norul luminos pe muntele Tavorului pe 19 august, cand sarbatoarea Schimbarii la Fata ar fi trecut deja de 13 zile dupa noul calendar catolic, iar la fel sa faca si in privinta intoarcerii apelor Iordanului, ca Dumnezeu intoarce apele Iordanului pe 19 ianuarie in loc sa tina si El calendarul nou, papistas. Daca tot aveti grija sa nu cumva sa sustina cineva cauza calendarului vechi, macar anuntati-l si pe Facatorul Cerului si al pamantului despre noul calendar, ca tot dupa calendarul vechi ne trimite minunile.
  Apropos, despre felul cum a murit masonul acela Meletie, care a rupt mintile ortodocsilor cu calendarul nou, despre asta nu trebuie amintit nimic?
  Simplu fapt ca schimbarea calendarului in Romania a avut ca rasplata infiintarea Patriarhiei Romane este dovada mituirii unui mitropolit care s-a visat patriarh si nu si-a atins visul decat amagind un popor intreg ca sa nu mai tina o parte din sarbatori (cele cu data fixa).
  Totusi toti patriarhii care i-au urmat ar fi putut sa faca indreptarea daca ar fi vrut. Dar avem pastori pe masura calitatii oilor…

 22. Cristian S. :

  Date: March 31, 2010 @ 3:02 pm

  Mare ispita la romani polemica!
  Cred cu tarie ca atunci cand un om vadit greseste pe o anumita directie, cu cat ii dai sansa sa se indreptateasca pe sine, cu atat se va afunda mai rau.
  Cred ca aceste discutii nu sunt ziditoare, ci rascolesc si mai puternic in patimile fiecaruia.
  Cu ceva timp in urma tu Laurentiu ai inchis coemntariile la un articol care o luase razna.
  Cred ca si acum sr trebui facut la fel.
  Cred ca este un mod de ispitire. Suntem cu totii slabi.
  Cu cat se va da apa la moara pe anumite subiecte cu atat prapastia se va adanci.
  Cred ca este nevoie de putina liniste, de putina cugetare la saptamana in care suntem.
  Dezbinarea este la ea acasa.

  Aceasta este umila mea parere!

  Frate Laurentiu, iti doresc o saptamana plina de cugetare interioara si de impliniri duhovnicesti!

  Doamne ajuta!

  Cristian S.

  http://cristianstavriu.wordpress.com/2010/03/04/sfatul-lupilor-pilde/

 23. aurel pirv :

  Date: April 1, 2010 @ 12:34 am

  Argumentele aduse de Danion si Parintele Hrisostom sunt doar din Sfintii Parinti …..anumite critici la adresa Parintelui Cleopa nu trebuie considerate ca fiind atacuri sau o incetare a cinstirii de catre Danion sau ori care constata anumte fisuri. Perfectiunea o intalnim doar la “CATOLICI” ,ei le stiu pe toate.

  Consider ca este un subiect de mare finete iar datu cu parerea nu se potriveste de data aceasta

 24. mihailt :

  Date: April 1, 2010 @ 11:48 am

  BOSV e recunoscuta de Patriarhia Ierusalimului si de acolo primesc ei Sfantul si marele mir.
  Patriarhia Ierusalimului insa recunoaste BOR ca BO oficiala in Romania.
  Eu mi-am cerut iertare fata de fratele Laurentiu D dar asta nu inseamna ca acea carte despre Sfantul Grigorie Palama aparuta la Egumenita nu e neortodoxa.
  (si cea groasa de multe pagini si cea mica).
  Acestea sunt de la o biserica stilista care se considera ei singurii ortodocsi ramasi si sunt cam inselati de duhuri rele.

  Fratele Danion nu are dreptate vis-a-vis de PS Sofronie.
  PS Sofronie s-a pocait de ce a facut.

  Insa IPS Nicolae care pe langa ca s-a impartasit la catolici a mai adus si niste ordine cavaleresti pe acolo prin catedrala mitropolitana din Timisoara nu s-a pocait.

  Cei din mitropolia Banatului ar trebui sa se mute cu totii la alt episcop crestin ortodox din Romania,la fel ar trebui sa faca si cei din Mitropolia Munteniei,sa nu mai pomeneasca pe PF Daniel la slujbe ci alt episcop din BOR.

  Ce a facut PF Daniel?
  L-a pus pe IPS Teofan sa mearga la adunarea popularilor europeni;
  s-a apucat si a modificat textul unor Sfinte Slujbe;
  a tinut predici care contineau erezia gnostica in care a zis ca trupul si simturile sunt rele;
  agentia de “pelerinaj” pe care PF Daniel a infiintat-o (www.basilicatravel.ro) de fapt e o societate comerciala de unde se pot lua si bilete de avion pe unde vrei;
  (daca va uitati la pelerinajul din Siria vedeti ca se viziteaza pe acolo si templul lui Baal Shamin ?!?
  De ce ?nu stiu intrebati-l pe PF Daniel)
  http://basilicatravel.ro/index.php/bilete-de-avion/bilete-avion.html
  http://basilicatravel.ro/index.php/pelerinaj-siria/pelerinaj-in-siria-si-liban.html
  )
  a dat cu chirie pentru diverse evenimente cladirile BOR;
  etc
  Probabil Sfantul Sinod al BOR ar trebui sa depuna din treapta arhieriei si pe PF Daniel si pe IPS Nicolae.

 25. mihailt :

  Date: April 1, 2010 @ 11:54 am

  Cei din Mitropolia Banatului pot foarte bine sa se planga la Sfantul Sinod la sedinta care se va tine acusi ,sa prezinte abaterile dogmatice ale lui IPS Nicolae si sa ceara Sfantului Sinod sa le dea alt mitropolit.
  (sa se duca si staretii si staretele si reprezentanti ai preotilor si ai mirenilor la Sfantul Sinod.)
  La fel pot sa faca si cei (staretii,staretele,reprezentantii preotilor si ai mirenilor) din Arhiepiscopia care tine de PF Daniel sa se planga de PF Daniel la Sfantul Sinod al BOR tot in sedinta urmatoare in care se aduna tot Sfantul Sinod si sa ceara sa le fie dat alt mitropolit aci.
  Parca sedinta urmatoare generala a Sfantului Sinod al BOR este in iulie.

 26. mihailt :

  Date: April 1, 2010 @ 12:08 pm

  Eu nu am zis sa se desprinda careva din BOR,sa nu inteleaga careva gresit ce am zis aci.
  Am zis ca “sfaturile” si “predicile” pe care acesti doi arhiepiscopi rataciti le dau adica IPS Nicolae si PF Daniel sa fie luate cu mult discernamant.
  Eventual sa fie ceruta parerea duhovnicului pentru aceste sfaturi si predici.
  Iar cartile de slujba daca se vede ca s-a modificat ceva prin ele la fel se merge la un parinte duhovnicesc din BOR si se intreaba daca sa se primeasca noua carte sau sa se tina cartile vechi.
  De pomenit la slujbe ii pomeneste ca sa ii vindece Dumnezeu pe acesti rataciti adica PF Daniel si IPS Nicolae de inselarea draceasca de care sufera.
  Normal daca opinia bisericeasca e favorabila sa fie schimbati se poate merge si cu jalba la Sfantul Sinod sa fie cerut sa fie caterisiti.

 27. mihailt :

  Date: April 1, 2010 @ 12:34 pm

  Daca vreti sa vorbiti ceva dogmatic cu acesti inselati de duhuri rele anume PF Daniel si IPS Nicolae nu va bazati pe puterea fratiilor voastre sa mergeti sa vorbiti singuri cu ei ci mai luati macar doi crestin ortodocsi care se pricep la invatatura crestin ortodoxa dogmatica si sunt traitori.Si impreuna cu aceia si de acord cu aceia vorbiti cu acesti inselati de duhuri rele.
  Nu mergeti singuri.

 28. nina :

  Date: April 1, 2010 @ 4:40 pm

  Unde oare se spovedeste dl.Danion: in Atos sau la Ierusalim sau poate in Rusia? Unde oare a cunoscut adevarul cand s-a intors din ratacirea in care traia? In ce biserica s-a petrecut? Si eu cand m-am trezit din viata in care traiam( nu una care sa-L bucure pe Dumnezeu) am deschis ochii sufletului in Biserica Ortodoxa Romana fara sa ma gandesc vreodata la calendar. M-a primit, m-am spovedit, m-am impartasit si am incercat sa-mi indrept viata.
  Daca nu mai este har in Biserica noastra, insamna ca nu suntem nici botezati, inclusiv dl.Danion.

 29. Daniel :

  Date: April 1, 2010 @ 10:58 pm

  M-a mirat expresia lui Danion despre parintele Cleopa ,spunand ca acesta a mintit…!!!Putea sa spuna ca a gresit,sau a omis..In sfarsit,nu il inteleg pe fratele Vasile pe ce drum vrea sa mearga..Sa speram ca pe cel corect,al nostru ,al romanilor,drumul pe care el insusi l-a inceput ,in BOR..
  Mai multe pueti citi la adresa:
  http://unblogcrestin-ortodox.blogspot.com/2010/04/cu-ce-gresit-danion-vasile.html

  Sa avem un Paste plin de pace si bucurie duhovniceasca,sa uitam in aceste zile de aceasta polemica…

 30. ionut :

  Date: April 2, 2010 @ 6:34 pm

  Eu nu anteleg un lucru…de ce ne faceti pe noi stilisti,cata vreme noi nu am schimbat nimic.Stilisti sant acei care au acceptat achimbare calendarului, an frunte cu cei care al accepta.Fratilor schimbarea calendarului este o problema foarte spinoasa… . Dupa cum se vede, afirmatiile dl.Danion V. deranjeaza foarte multa lume. Eu nu am citit nici o carte scrisa de el, antamplator am intrat pe acest site,si dupa cate imi dau seama este crescut an sanul biserice de pe nou, dar dupa cum se vede nu mai poate sa fie partasi atator minciuni, si spune adevarul… .Dumnezeu sal antareasca, si sai deie putere sa marturiseasca adevarul, pentru ca o sa aiba multe obstacole din partea MINCINOSILOR. ,, MINCIUNA REPETATA LA NESFARSIT DEVINE ADEVAR,,

 31. mihailt :

  Date: April 3, 2010 @ 12:30 am

  Ce il mai inseala dracii pe PF Daniel sa publice:
  http://www.basilica.ro/ro/stiri/biserica_ortodoxa_se_afla_in_sfanta_si_marea_sambata.html
  “Tot Tatălui i-a dat şi propriul Său sânge, fără să-I fie cerut; iar sângele Lui a fost preţ de răscumpărare pentru noi.”

  Ce zice IPS Ierotheos Vlachos talcuind de la Sfantul Grigorie Teologul:
  http://www.crestinortodox.ro/diverse/deosebirea-intre-papism-ortodoxie-69388.html
  “Asadar prin Jertfa de pe cruce Hristos nu L-a imbunat pe Tatal Sau, ci a tamaduit firea suferinda a omului. Si aceasta nu se spune doar despre Jertfa de pe cruce, ci despre intreaga lucrare a iconomiei dumnezeiesti. Faptul ca El nu a imbunat pe Tatal, cum se sustine de catre cei din Apus, se vede limpede intr-un pasaj deosebit, de la Sfantul Grigorie Teologul. Pe vremea sa se discuta cum anume Si-a dat Hristos sangele, diavolului sau Tatalui. Iar Sfantul Grigorie a raspuns ca este necuvios sa sustinem ca Dumnezeu Si-a varsat sangele si l-a dat rascumparare diavolului spre a ne slobozi de sub stapanirea lui. Este o “ocara” pentru noi sa sustinem ca diavolul a primit sangele lui Hristos. Dar nici Dumnezeu nu avea trebuinta sa primeasca sangele Fiului Sau cel Unul-Nascut, prin urmare Tatal nu avea nevoie sa fie impacat prin sangele lui Hristos. Si intreaba Sfantul Grigorie: “Care ar fi temeiul pentru ca sangele Fiului Sau cel Unul-Nascut sa-L fi desfatat pe Tatal, Carele nu il primise nici macar pe Isaac cand ii fusese afierosit de catre tatal sau ci a schimbat jertfa, punand un berbece in locul jertfei omenesti ?”. A sustine ca Dumnezeu-Tatal S-ar fi bucurat de sangele Fiului Sau cel Unul-Nascut este hulire. Ceea ci este de negandit chiar pentru starea omeneasca este si mai de negandit pentru Dumnezeu. Iar mai apoi Sfantul Grigorie spune ca Tatal nici nu a cerut si nici nu avea trebuinta de sangele Fiului Sau cel Unul-Nascut. Insa Hristos Si-a dat sangele spre tamaduirea si sfintirea omului.”
  (din cuvantul IPS Ierotheos Vlachos).

 32. mihailt :

  Date: April 3, 2010 @ 1:31 pm

  Se pare ca formularea anterioara era oarecum corecta din punct de vedere teologic ca nu zicea ca Dumnezeu Iisus Hristos a dat sangele sau Tatalui ca pret de rascumparare ci zicea in sensul in care trupul si sangele sau au ramas unite cu Dumnezeirea sa,dupa care e una cu Tatal.
  Iar sangele sau adica trupul si sangele sau sunt rascumparare pentru noi si prin ele iesim din robia pacatului,a mortii si a dracilor.
  Formularea asa mie mi-a produs confuzie (recunosc ca si sufar de mandrie si de pofta de osandire a altora) si poate produce si altora si poate se poate modifica sa fie mai clara.

 33. Petru :

  Date: April 5, 2010 @ 8:50 pm

  …cei de la ,,razbointrucuvant” cenzureaza unele comentarii care nu sunt pe placul lor…si mie mi-au cenzurat,asta apropo de ce scrie cineva mai sus…cat despre Danion Vasile si problema calendarului…sa ne lumineze bunul Dumnezeu mintile si sa ne rugam unii ptr. altii

 34. MariuS :

  Date: April 6, 2010 @ 2:04 pm

  “Benzina” = combustibil pt trambitatori, donatii, bani spalati, nu doar Eco 95
  Si, repet, nu e vorba de cei doi, ci unii pe care ii cauta ANAFUL

 35. VELA GHEORGHE :

  Date: April 10, 2010 @ 12:46 pm

  Si totusi …!

  Nu exista nici macar o “singura “ afirmatie spusa in public (la vreo conferinta sau predica in vreo Biserica, in care a predicat…) a lui Danion sau scrisa in vreo carte de a lui, in care Danion sa spuna si sa sustina clar si limpede si fara echivoc ca Biserica Noastra Ortodoxa Romana actuala, pe stil nou “nu” ar avea …”har”!

  Am ascultat cu rabdare inregistrarile audio cu cuvantarile lui Danion de la conferintele tinute de el la Iasi si Oradea si Beius, si tin sa spun ca NU mi s-au parut deloc “extraordinar” de exagerate…! Si de asemenea nu mi s-a parut deloc ca Daion sa fi fost “tulburat” in glas si atitudine, ci mai de graba a lasat impresia ca a fost stapan pe sine, asezat, ferm si hotarat , cand a vorbit ascultatorilor sai…!

  Or, am si eu de facut niste aprecieri (personale) pe seama asa-zisei lui “sminteli”, si “tulburari”pe care ar fi facut-o Danion (consider ca mai degraba acest VLAD NISTOR a facut “tulburare” si “zazanie” si “sminteala” in randurile credinciosilor…) caci am vazut ca a fost aproape “desfiintat” de multi blogeri ortodocsi si de multi “comentatori”…,
  Aceste aprecieri personale ale mele, s-ar putea sa nu prea placa si sa nu cada tocmai bine unor cititori, insa scriu ceea ce simt si cred si consider despre aceasta “sminteala”.
  In viitor, este posibil ca sa imi corijez si modific parerea mea despre “tulburarea” facuta de Danion si evident sa revin asupra ei….

  Gandurile si aprecierile mele le punctez mai jos.

  Din capul locului spun ca am observat ca “criticile” si “acuzele” care i-au fost aduse de bloggeri si alti comentatori lui Danion s-au concentrat si au gravitat doar asupra “calendarului”, si imi pare rau ca AU FOST UITATE, si OMISE si NELAUTE IN SEAMA si NEOBSERVATE “celelalte” afirmatii ale lui Danion legate de: a) greseala facuta de multi preoti atunci cand pomenesc ierarhi eretici; b) faptul ca unii Sfinti recenti, precum Sf. Nicolae Velimirovici NU MAI AVEAU INCREDERE in Episcopii pe stil nou, c) a avea comuniune si partasie cu ierarhi ai BOR care nu mai sunt curati in cugetul lor si “fideli” in ascultare de Randuielile Sfintilor Parinti din trecutul de aur al Bisericii Ortodoxe Universale, NE POATE PUNE IN PRIMEJDIE MANTUIREA, d) datele istorice invocate de Danion in conferintele sale, precum si citatele extrase si mentionate de Danion din spusele unor ganditori crestini din perioada interbelica SUNT CORECTE si NU inexacte…!

  Iar ceea ce am eu de spus si considerat despre “sminteala” lui Danion arat mai jos:

  1. Consider ca “greseala” principala a lui Danion Vasile este aceea ca el “catareste” si “masoara” conceptia si opinia Parintilor Ilie Cleopa si Arsenie Boc despre catolici si despre traditia Bisericii, cu “cantarul” prea exigent al Invataturii SF. Ignatie Briancianinov ! Dar, fie ca ne place sa acceptam sau nu, atat dupa Sfantul Ignatie, cat si dupa Sf. Teofan Zavoratul (care spune acelasi lucru despre catolici in Lucrarea sa “Scrisori si Invataturi despre Viata Crestina”, cat si in alte lucrari), si de asemenea dupa alti Sfinti atat rusi, cat si din intreg Spatiul Ortodox, catolicii (si mai ales IERARHIA lor sacerdotala…) sunt considerati ca fiind “eretici”…!
  Or, Parintele Cleopa ii numeste in scrierile sale doar “schismatici”…Si atunci cine are dreptate…? Sfintii RUSI sau Parintele Ilie Cleopa??

  2. Parintii ortodocsi mai noi, afirma la unison ca “biserica “ catolica si cele protestante si neoprotestante NU SUNT BISERICI! Iar “Biserica” Catolica NU ESTE SORA Bisericii Ortodoxe!! Or, daca Parintele Arsenie Boca spune ca Biserica Catolica si catolicii sunt “aproape” fara greseala, iar catolicii sunt “fratii nostri din cealalta strana”, si ca Biserica Catolica este celalalt “plaman” al Bisericii lui Hristos, atunci avem o mica/mare “problema”, respectiv o mica/mare CONTRADICTIE intre ceea ce spune Parintele Arsenie Boca si respectiv ceea ce au spus ALTI SFINTI ai Bisericii Ortodoxe despre catolici, si atunci iar ne intrebam CINE ARE DREPTATE? Parintele Arsenie Boca sau Sfintii si Parintii Ortodocsi care au spus clar si raspicat si fara sovaiala ca Biserica Catolica NU ESTE “biserica” ?!
  Si iar nu putem sa ne intrebam CU CE A GRESIT DANION ca a aratat si invederat ascultatorilor sai ca alti Sfinti din Spatiul Ortodox, au o opinie si parere DIFERITA despre catolici, decat au avut Parintii noastri Ilie Cleopa si Arsenie Boca ??

  Am vrut sa atrag atentia asupra acestei FALSE “greseli”, care i s-a aruncat in carca lui Danion, tocmai pentru a invedera ca “primul val de ponegriri” si “acuze” i-au fost atribuite (pe nedrept) tocmai pentru ca EL, “tanarul” teolog proaspat convertit de la o mentalitate pagana, s-a gasit chipurile sa conteste si sa puna la indoiala pe marii nostri duhovnici Cleopa si Boca..! Or chiar daca NU Danion ar fi pus in discutie “DIVERGENTA” si “CONTRADICTIA“ clara despre “catolici”, care la momentul actual EXISTA intre opiniile Parintilor Ilie Cleopa si Arsenie Boca si respectiv opiniile altor Sfinti din Spatiul Rasaritean Ortodox, cu siguranta ca IN VIITOR, aceasta chestiune delicata si spinoasa ar fi fost ORICUM abdordata si pusa in discutie…in Biserica Noastra, de catre alti oameni, teologi sau clerici, altii decat Danion…!

  3. Oare este “gresit” ca sa SPUI si SA ATRAGI ATENTIA crestinilor ortodocsi din BOR ca la momentul actual in Biserica noastra exista MULTE LUCRURI DE INDREPTAT ?! Ce este gresit si rau si atragi lumii atentia asupra faptului ca:
  La Facultatile de Teologie Ortodoxa aflate sub patronajul BOR, se invata (ca discipline obligatorii) cursuri despre ecumenism, si NU SE SPUN si nu se invata MARI ADEVARURI ISTORICE despre greselile si ereziile catolicilor!;
  Unii dintre Episcopii nostri NU SE MAI SUPUN SFINTILOR PARINTI, dar asteapta sa fie inca “cinstiti” si “ascultati” de credinciosi,
  Calendarul nostru (pe care atatia il apara…) este totusi CU METEHNE! Are cusururi…! Cum spunea o tanara ortodoxa pe stil nou, pe un blog ortodox (ii reproduc din memorie spusele, cu aproximatie..), “ma doare sufletul cand imi aduc aminte ca pe stilul vechi este o SARBATOARE MARE, iar eu “calc”, “gatesc” si “lucrez” prin casa, caci…deh… pe stilul nou, nu este sarbatoare in calendarul meu…!”
  Preotii nostri DOAR EXECUTA MECANIC “directivele” ierarhilo, fara sa le pese daca ceea ce spun ierahii de acum este sau nu este conform “DREPTARULUI” INVATATURII si RANDUIELILOR SFINTIILOR PARINTI.

  Si atunci cine are DREPTATE? Danion ca arata si invedereaza si condamna aceste NEAJUNSURI si chiar PRIMEJDII pentru mantuirea noastra a simplilor mireni si credinciosi din BOR? Sau cei care sunt imbracati “pe dinafara” in odajdii stralucitoare, iar pe dinauntru “au dat jos” haina ascultarii de Sfintii Parinti si a “fidelitatii” fata de cele stabilite si randuite de Sfintii Pariti la Sinoadele Ecumenice??

  4. I se reproseaza si i se imputa lui Danion ca nu l-a pus nimeni sa plece prin tara sa vorbeasca despre aceste lucruri delicate si spinoase si ca si-ar neglija familia…!
  Nu numai familia poate ca si-o neglijeaza, ci mai ales sanatatea si poate isi pune in primejdie si viata, pentru a marturisi lumii ceeea ce marturiseste!
  Si asta pentru ca CEI CARE AR TREBUI cu adevarat SA VORBEASCA, “tac” marc si las si nedrept, fiindu-le frica ca sa nu-si piarda ainea si scaunele calde pe care stau…! Sunt MONAHI fara familie si singuri, precum si Preoti de mir care ar fi cei mai potriviti SA FACA MUNCA LUI DANION, si anume SA VORBEASCA despre unele lucruri despre care vorbeste Danion, si ar trebui sa iasa ei la marturisire…! Dar nu! Ei TAC, si TAC, si TAC, si doar “macaie” si “murmura” si “barfesc” in ascuns si in particular caci le este frica sa iasa in fata…!

  Cand m-am dus, aici in Timisoara sa impart afise cu Comunicatul Parintelui Iustin, anul trecut, mi s-a spus verde in fata intr-o biserica (de catre un tanar preot) ca preotii care au refuzat pana sa si primeasca in mana acest comunicat al Parintelui Iustin, FAC ASCULTARE canonica de chiriarch, nu ca mine…! Or, anul trecut sa fi gresit cumva Parintele Iustin, ca a scris si adresat credinciosilor din BOR comunicatul sau??

  Bine spunea Danion despre acel Parinte grec care a scris despre “Sfanta” NEASCULTARE si despre GRESITA si VINOVATA “ascultare”….

  5.Exista RISCUL ca multi bloggeri si multe situri crestine ortodoxe din blogosfera ortodoxa, “dupa ce au inceput in duh, sa sfarseasca in trup” (cf. Galateni, cap.3, vers.3).
  Pana mai ieri, LUPTA impotriva greselilor sacerdotilor BOR, era SIMBOLUL si STINDARDUL care flutura pe multe bloguri ortodoxe. Incepand de anul trecut de la Comunicatul Parintelui Iustin Parvu, in randurile multor crestini ortodocsi “s-a aprins” focul RAVNEI CELE BUNE a LUPTEI apologetice pentru Apararea Ortodoxiei.
  Cate “rauri de cerneala” au curs de atunci si pana acum, cate argumente extraordinar de mari si pertinente au fost aruncate in lupta pentru apararea apologetica a Adevarului de Credinta al Bisericii Noastre!
  Dar deodata, la “ravna” asta sfnata si curata, se ALATURARA, siret si chipurile “prietenos”…, noi luptatori, care afirmara ca vor sa ajute RAVNA in sfanta ei lupta pentru Adevar, si acestia isi declarara rand pe rand numele lor: ”cumintenia”, “prudenta”, “discernamantul”, “tactul”, “judecarea la rece si critica a celor care pana mai ieri erau considerati FRATI de lupta…”, si mai ales “condamnarea ” celor care aveau zel exagerat apologetic, si care puteau chipurile sa tulbure lumea…!
  Sarmana RAVNA pentru Apararea Ortodoxiei a inceput sa fie tot mai stanjenita si incorsetata si sufocata de acesti noi…”aliati”, fiind in primejdie mare de A MURI si A SE STINGE…!

  6. Cat este de FINA dar si de PUTERNICA lucrarea demonica a “amagirii”. Cum stie ea sa acopere cu perdele fumigene LUMINA CLARA a Cuvantului Inspirat de Duhul Sfant al unor oameni care marturisesc limpede ADEVARUL, folosindu-se de argumente care sunt “corecte”. Insa ceea ce nu poate ascunde aceasta lucrare demonica a inselarii este “duhul” apasator, si secatuitor si epuizant si obositor pe care il lasa in urma ei.
  Adevarul aduce INTRARIPARE si INALTARE sufleteasca (si nu exaltare…), iar lucrarea inselatoare aduce CONFUZIE si secatuire, in urma unei false dar eficace “convingeri” de “justetea” adevarurilor ei!

  In urma “incoltirii” si “condamnarii” si “clevetirii” lui Danion, multi crestini ortodocsi nu vor fi cu nimic mai “luminati si edificati” si “lamuriti” si “clarificati” cu privire la calendarul nou si vechi, ci din contra vor fi poate mai tulburati decat din “tulburarea” facuta chiar chipurile de el. …
  In schimb cei care LUCREAZA si SAPA “tainic” dar “eficient” la temeliile Bisericii SE VOR BUCURA, ca Danion va fi compromis si de acum incolo “etichetat” ca “nevrednic” de a mai fi credibil…
  Ei insa vor merge (linistit si sigur) cu INSELAREA lor inainte, si vor avea tot mai putini oponenti si tot mai putine obstacole in cale, iar lumea va fi din ce in ce mai amagita si inselata…si dusa in ratacire!
  Si sunt aproape “vremurile” profetite de Sf. Lavrentie de Cernigov, cand oamenii vor merge la Biserica, la slujbe dar acolo NU VA MAI FI DUHUL SFANT…!

  7. Imi pare sincer rau de “aportul” si “ajutorul” poate NESPERAT si NEPREVAZUT si NESCONTAT pe care l-au dat si il vor mai da comentatorii “apologeti” care sunt “ANTI Danion”, celor care sunt “la un pas” de a arunca Biserica noastra Ortodoxa intr-una din cele mai primjedioase etape istorice de cand exista ea…si anume aceea de a fi “inghitita” de lucrarea nimicitoare a “fiarei” antihristice care cucereste si cuprinde tot mai multe natiuni si limbi si popoare dupa cum a fost prezis…! (cf. Apocalipsa 13,7)

  Dumnezeu sa aiba Mila de noi Toti…!

 36. VELA GHEORGHE :

  Date: April 10, 2010 @ 8:38 pm

  (un raspuns pe care l-am scris pe siteul Apologeticum, unui comentator, indignat tocmai de micile mele aprecieri si pareri despre “sminteala” lui Danion pe care le-am postat si pe “Apologeticum”, precum si pe siteul acesta in comentariul meu anterior…)

  @ azucena,

  Nu stiu cine esti frate/sora, “azucena”, insa iti recomand sa citesti cu atentie numele celor carora le faci observatii si recomandari…!

  Nu sunt “fata”, sunt barbat…si sunt obsinuit sa imi prezint cat de cat inlantuit ideile, si nu sa fac un ghiveci din ceea ce spun…Sistematizarea ideilor, organizarea si coordonarea lor, si chiar armonizarea lor, este o munca si o indeletnicire cu care sunt obisnuit de multi ani…!

  Detest insa stilul “mistocaresc” si flegmatic al unor comentatori ortodocsi ca tine… din blogosfera, care atunci cand nu au argumente de a “replica”, fie trantesc niste expresii zeflemesitoare, fie fac trimitere la ceea ce spun “altii” despre ceea ce ei nu sunt in stare sa argumenteze…!

  Am citit ceea ce au scris fratii de la Razboi Intru Cuvant!

  Este admirabila “munca” lor de cautare a documentelor istorice care “fac lumina” cu privire la multe lucruri despre disputa referitoare la schimbarea calendarului care a avut loc in perioada interbelica!

  Insa este mai putin demn de laudat “ATACUL” pe care l-au intreprins asupra unui CONFRATE si CAMARAD si IMPREUNA LUPTATOR pe acelasi front “apologetic” al apararii Credintei Ortodoxe!
  Asta m-a durut si m-a indignat profund la fratii de la “Razboi Intru Cuvant”! Nu mi-a fost drag nici un alt site mai mult ca siteul lor, si nu m-am rugat poate pentru nimeni, mai mult decat pentru ei, pomenindu-i in rugaciunile mele, dar pentru ca l-au atacat pe Danion o sa fiu mult mai rezervat fata de fratiile lor, in viitor, sau poate o sa le calc “pragul” casei lor virtuale extrem de rar…

  Si tot asa consider ca s-a pripit si Parintele Mihail Stanciu de la Antim, lovind in Danion…!

  Avem loc sub soare toti…! Frontul si campul de lupta este mare, fiecare avem “postata” si partea lui, si nu putem inlocui munca si jertfa si trauda fratelui nostru…!

  Domnului nu-i place sa lovim in “lucrul” altui frate si sa dam cu piciorul in truda fratelui nostru…!

  Oare a spus HULE Danion in conferintele lui?
  Oare nu a aratat clar ce au spus Sfintii Parinti despre condamnarea celor care indraznesc sa “schimbe ” ceva oricat de mic, in Biserica?
  Oare nu au fost adevarate Relatarile sale cu privire la CRUCEA ruseasca care s-a aratat pe cer in Grecia in anii 1920?
  Oare nu este cu adevarat gresit sa pomeneasca preotii pe episcopii care nu mai respecta pe Sfintii Parinti (cand merg la liturghie si se pomeneste mitropolitul de aici nu spun cu draga inima (la Iesirea cu Sfintele Daruri, dupa heruvic…) si alta data nu spun deloc…“amin”, nu pentru ca m-ar fi indemnat la asta Danion, ci pentru ca asa simt…in acel moment)?

  Foarte ciudat este insa faptul ca de acest “VLAD NISTOR” nimeni nu zice nimic…!
  A ticluit, a inveninat, a rapandit, a smintit, si a …iesit neobservat din atentia noastra, precum faceau submarinele germane in al doilea razboi, cand se furisau neobsrvate in convoiele anglo-americane, “torpilau” cu putere si apoi ieseau fara pierderi din mijlocul lor…

  NE-A DAT FOC LA TOTI! Dar noi nu stim nici macar cine este…! A “torpilat” toata blogosfera ortodoxa, a asmutit pe toata lumea impotriva lui Danion, ne-a invrajbit unii impotriva altora…dar a iesit…”discret” din mijlocul disputelor care au urmat…!!!

  Azucena! Nu am nimic de riscat, cum insinuezi… insa sunt format si educat si obisnuit sa lupt pentru DREPTATE!
  Am invatat in timp sa “recunosc” o “dreptate” care desi este justificata cu multe argumente “solide” se vadeste pana la urma NEDREAPTA…si am invatat sa recunosc si o “INVINUITA nedreptate”, care cu timpul se vadeste si dovedeste…”dreptate”….!

  Pacat de dezbinarea pe care a creat-o aceasta ALARMA trasa si declansata de acest Vlad Nistor!

  Pentru viitor refuz sa mai replichez la alte …”raspunsuri” date de tine sau altii!

  Tin sa arat clar si limpede si fara ocolisuri, ca in aceasta “disputa” pro/contra Danion ma pozitionez si ma declar “PRO”…DANION si raman pentru viitor un sustinator al sau, cu toate riscurile care pot decurge din aceasta sustinere a mea…!

  Cineva spunea ca Danion imi este “idol”! Nu, nu sunt idolatru, dar simt/presimt/intuiesc ca prin el Dumnezeu va face niste lucruri mari in viitor in Biserica noastra, fiindca este “hotarat” in ceea ce face si afirma, hotarare care lipseste multor altor crestini in ziua de azi, si imi lipseste si mie…!

  Altceva nu mai am de adaugat, si in viitor nici nu imi va mai arde sa mai scriu pe net…prea mult (decat pe cateva putine siteuri unde mai am de terminat niste lucruri incepute…), ci mai bine o sa ma rog…!

  Cred ca un alt blogger – apologet “SCEPTIK” a anticipat corect cu catva timp in urma, faptul ca internetul secatuieste puterile multor crestini si ca nu (mai) merita asa mult sa lupti in felul acesta pentru CAUZA LUI HRISTOS in lume, ci mult mai bine este sa te rogi fierbinte pentru mantuirea ta si a semenilor tai…!

  Iti doresc mantuire si tie…si la fel si mai multa lumina de la Duhul Sfant pentru mintea si inima ta…!

  Hristos a inviat!

 37. eugen :

  Date: April 11, 2010 @ 4:53 pm

  PF Daniel e cel mai bun, imbatabil teologic, e in totalitate in duhul ortodoxiei, sa stati cu lupa si nimic nu-i gasiti care sa-l incrimineze. cica Biserica Ortodoxa nu primeste crezul catolic fiindca nu ca este neortodox dar este si necatolic. :)) cel mai tare PF.

 38. Al :

  Date: April 11, 2010 @ 6:45 pm

  Bre Vela, dar te-ai infocat nu gluma.

  Noua tuturor ne-a fost drag Danion atata timp cat a stat in limitele lui de crestin. Din nefericire printre altele in conferinta lui ne-a atacat parintii nostri dragi.

  Tu o iei acum pe linia lui Danion si-l ataci pe parintele Mihail.

  Nu te mai supara ci roaga-te. E normal sa te doara anumite comentarii, dar te-ai gandit ca poti gresi, ca esti intr-o ispita mare?

  Sa ne rugam si Dumnezeu sa ne dea gandul bun, sa ne trezim din lucrurile astea periculoase.

  Doamne ajuta

 39. ivlach :

  Date: April 14, 2010 @ 12:24 pm

  mie mi se pare ca Danion
  vorbeste mult prea mult fata de cate fapte face concret

  Danion vorbeste la scara pantagruelica,
  dar in afara de a tine conferinte si a scoate carti la editura lui,
  nu vad la el si alt soi de activitate…
  niste fapte concrete ceva

  din vorbe prea multe se naste mandrie
  din fapte prea multe se naste smerenie

  o fapta concreta ar fi cum zice cineva mai sus
  sa treaca dom’le pe stil vechi
  si sa ne spuna ca el a tinut Craciunul 2010 pe stil vechi

  putea de exemplu, inainte sa inceapa toata tirada cu calendarul,
  sa ne zica:
  Domnilor, fratii mei intru Hristos, eu si familia mea, de azi ma impartasesc si tin Sarbatorile pe stil vechi.

  e ceva putred la Danion.
  poate ca nici el nu-si da bine seama…

 40. ivlach :

  Date: April 14, 2010 @ 12:38 pm

  adica, vreau sa spun ca, in general, pe un om cu darul marturisirii dela Dumnezeu, il recomanda faptele…

  de ex:
  pe Par.Tanase dela V.Plopului il recomanda faptele, si vorbele sale au greutate

  pe Par.Arsenie Boca il recomanda faptele, si vorbele sale au greutate

  pe Par.Staniloaie il recomanda faptele, si vorbele sale au greutate

  etc

  Eu daca m-as imagina in pielea lui Danion, as fi mai temperat, si as lua mai multe pauze, pauze in care as incerca sa acumulez pe langa cunoastere teologica, si una de natura duhovniceasca, astfel ca vorbele mele sa aibe greutate…

  Stiu ca una dintre obsesiile lui Danion era intr-un timp sa moara mucenic marturisitor, si la momentul acela gandul meu a fost ca nu trebuie sa fortezi mana lui Dumnezeu ca sa se intample cand vrei tu un lucru care tine direct de El.

  Mie mi se pare ca asta face Danion acum, forteaza lucrurile.

  Poate ca Dumnezeu a ingaduit (si asa cred ca au inteles lucrurile si Par.Cleopa si Par.Arsenie) ca sa se intample acel lucru gresit, care a fost Schimbarea Calendarului, pentru ca sa nu se intample ceva mai rau…
  Dumnezeu are si el planurile Lui…pe care noi nu le intelegem intotdeauna…

 41. Filosss :

  Date: April 16, 2010 @ 9:02 am

  ivlach esti tare!

 42. Livkurgos :

  Date: April 16, 2010 @ 1:42 pm

  Fratilor, daca suntem ortodocsi… haideti sa mai si muncim si sa ne mai si rugam… Cred ca incepem sa ne umplem de penibil pe zi ce trece… Oare toti sunt apostoli??? Daca si parintele Rafail Noica a inteles ca tacerea e mai buna, de ce ne ambalam asa tare in conferintele astea?? Avem duhovnici, deci avem ascultare – mare taina!!! Avem tipariturile cu scrierile sfintilor parinti. TOTI stim ce avem de facut ca sa ne mantuim. Probabil ca sunt unii care nu vor sa se mantuiasca discret, in smerenie, ca niste muritori de rand. Vor sa ramana in istoria BOR?? Iertati-ma, dar prea ne inflacaram. Si sunt convins ca fiecare dintre noi are fapte pentru care sa se pocaiasca. Parca prea multa filosofie si prea putina traire in simplitate curata …
  Dumnezeu sa ne ierte si sa ne ajute pe toti si tot neamul omenesc sa cunoastem pacea Lui!!!

 43. MariuS :

  Date: April 20, 2010 @ 6:28 pm

  ivlach, ai dreptate
  sunt de acord cu conferentiarii tineri care apar mai rar pe la televiziuni locale si la seri duhovnicesti ca invitati
  acum trebuie sa acumuleze
  cei ce au o baza solida pot vorbi, faptele ii crediteaza

 44. uca :

  Date: April 22, 2010 @ 8:43 am

  http://www.mitropoliaslatioara.ro/stire.php?id=88
  Arhiereul Galaction Cordun a anunţat revenirea sa la vechiul calendar, făcându-şi publică intenţia printr-un act legalizat la Notariatul de stat din Bucureşti la 5 aprilie 1955, document ce a fost trimis atât Patriarhiei Române, cât şi foştilor colegi de la Academia Teologică, Patriarhii Alexei al Moscovei şi Kiril al Bulgariei. El a fost proclamat, la 5 aprilie 1955, conducătorul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, cu titlul de „Arhiepiscop şi Mitropolit al Bisericii dreptslăvitoare de stil vechi din R.P.R.”, cu sediul la Mănăstirea Slătioara din Moldova. Preasfinţitul Galaction a acceptat să devină conducătorul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi şi, la 13 aprilie 1955, a făcut o mărturisire de credinţă publică, anunţând întoarcerea sa la calendarul iulian. Mărturisirea sa a fost adusă la cunoştinţa Patriarhiilor Rusiei şi Bulgariei şi, prin reprezentant legal, remisă Bisericii oficiale din România. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române avea să-l declare ca „neascultător şi nesupus”, apoi să-l caterisească şi să-l depună din treaptă pe P.S. Galaction în cadrul şedinţei din 14 aprilie 1955, în Joia Mare, iar numele său a fost şters din istoriografia bisericească.

  Canonul I al Sfântului Vasilie cel Mare spune aşa: „… dacă cei ce în vreo oarecare treaptă aflându-se (arhiereu preot, diacon etc n.ed.) s-au dus împreună cu cei nesupuşi (schismatici), când se vor pocăi (întoarce) să se primească în aceeaşi rânduială (treaptă) în care au fost”. Şi pe bună dreptate şi chiar fără a încălca disciplina canonică, episcopul Galaction Cordun s-a lepădat de Sinodul Bisericii de stil nou din 1955, când s-a întors la adevărata Biserică, pe temeiul canonului 15 de la Întâiul şi al Doilea Sinod din Constantinopol, la anul 861, ce zice: „… iar cei care se despart de împărtăşirea cu mai marii şezători ai lor din motive de erezie (sau schismă n.ed.) propovăduită de aceştia, şi care (schismă) sau erezie sunt oprite şi certate de Sfintele Sinoade şi de Sfinţii Părinţi, aceştia, care se despart, nu numai că nu se osândesc, dar şi de cinste se învrednicesc pentru că au păzit Biserica de schismă, erezie sau învăţături greşite ale acelor minciuno-episcopi. Aceştia se pot despărţi chiar şi mai înainte de hotărârea Sinodului, căci nu greşesc”.

  Caterisirea (care oricum e invalidă şi nelucrătoare, de vreme ce ea a fost rostită de nişte episcopi căzuţi sub anateme, deci caterisiţi de către Sfinţii Părinţi), a fost promulgată după ce preasfinţitului Galaction, îşi mărturisise revenirea la Biserica adevărată prin declaraţia oficială trimisă Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române şi mai multor patriarhii de peste hotare.

 45. uca :

  Date: April 22, 2010 @ 5:58 pm

 46. ioana :

  Date: April 24, 2010 @ 1:14 pm

  Vreau sa fac si eu o dedicatie.
  E chiar induiosator cum Danion Vasile conferentiaza ca un mucenic prin toata tara, si cum multi il privesc ca pe unica lor sansa sa mai afle Adevarul.
  De aceea vreau sa fac si eu o dedicatie:

  TU ESTI ULTIMUL TREN PENTRU MINE
  TU ESTI ULTIMA GARA DIN DRUM
  TU ESTI ULTIMA SANSA DE BINE
  TU ESTI ULTIMUL STROP DE PARFUM

  N-AM IUBIT NICI UN VIS CA PE TINE
  N-AM GANDIT NICI UN GAND MAI FRUMOS
  SI IN GARA CU FIRME STRAINE
  TU ESTI LICARUL MEU LUMINOS

  Cui ii este adresata aceasta dedicatie?
  Lui Danion Vasile? NU
  Lui Laurentiu? NU
  vreunui oarecare parinte duhovnicesc notoriu? NU
  Atunci cui?
  LUI IISUS HRISTOS CARE TOCMAI A INVIAT SI CARE URMEAZA SA SE INALTE CU PIROANE CU TOT

  Iisus Hristos care respecta calendarul de prin gari.
  Iisus Hristos care respecta calendarul fiecarui om in parte. Bate la usa inimii pana staileste omul ca a venit ziua sa Ii deschida. De ce? Pentru ca El poate si pentru ca El vrea. El poate pentru ca El e vesnicia, are tot timpul, pentru ca tocmai El a creat timpul, dandu-l ca mijloc oamenilor sa se urce in trenul vesniciei. Pentru ca El a coborat in trenul timpului intrupandu-se, tot dupa calendarul oamenilor, asteptand pana ce oamenii au fost pregatiti. Si s-a facut tren al vesniciei, care inca functioneaza dupa calendarul oamenilor, atata e de smerit si iubitor si dornic sa-i adune pe toti.
  Daca vei zice ca El e cel de la care purcede Duhul Sfant, ai gresit trenul frate.
  Daca vei zice ca El e cel nascut dintr-o feciora fara de pacatul stramosesc, ai gresit trenul frate.
  Daca vei zice ca El e cel care te mantuie doar prin har si fara de fapte, ai gresit trenul frate.

  Dar daca El e trenul despre care, intr-o gara (cum e BOR, cu calendarul ei cu tot), se zic toate lucrurile pe care le zic si Sfitii Parinti, si tu nu te-ai urcat ca ti s-a parut ca nu corespunde ORARUL, atunci faci cea mai mare greseala a vietii tale, pierzi singurul tren care e pe calea adevarului si vietii, pentru ca ORARUL lui functioneaza dupa garile omenesti.

  In gara BOR, Iisus Hristos Insusi functioneaza dupa orarul BOR. Si in alte gari la fel.

 47. ioana :

  Date: April 24, 2010 @ 1:24 pm

  Si sa nu uitam ca crestinul il marturiseste pe Iisus Hristos, cel viu, cu care trebuie sa avem o relatie vie, prin care in orice secunda pamanteasca avem acces la vesnicie. El e acelasi atunci si acum. Chiar rastignirea e aceeasi, atunci si acum, Iisus retraieste in permanenta fapta rastignirii Sale de atunci si acum, pentru ca a luat-o cu sine in vesnicie, de unde o daruieste tot timpul pe masa altarului sub forma de Sf Impartasanie, dupa orarul fiecarei biserici. Crestinul marturiseste faptele lui Iisus la fel in orice clipa a vietii ca si cand s-ar petrece in acea clipa, crestinul nu marturiseste un calendar, crestinul marturiseste VESNICIA, NEMURIREA.

 48. MariuS :

  Date: May 16, 2010 @ 6:42 pm

  acum trei ani\aveam cateva\dileme
  DV mi-a raspuns categoric, scurt, trezviu:
  “mai ia o pauza”
  alt teolog mi-a\ spus: reseteaza-te
  ar trebui sa fiu cenzurat, sa nu mai fiu lasat sa tastez, LD.

 49. BLOG – DANION VASILE » Blog Archive » Din nou pe blog :

  Date: June 2, 2010 @ 11:17 am

  […] răstălmăcindu-le după bunul lor plac. După ce am publicat un prim răspuns (se poate citi pe http://laurentiudumitru.ro/blog/2010/03/30/raspunsul-lui-danion-vasile-la-atacurile-legate-de-asa-zi…), acuzaţiile nu s-au domolit, ci s-au înteţit. Atunci câţiva duhovnici m-au sfătuit să nu […]

 50. core :

  Date: June 7, 2010 @ 8:44 am

  @mircea
  Mircea, ai spus ca de Schimbarea la fata si Intoarcerea apelor Iordanului, Dumnezeu face minuni potrivit calendarului de stil vechi. Atunci va rog pe tine si pe Danion sa ne spuneti de ce Sfanta Lumina vine de Paste dupa calendarul nou?
  Va las sa trageti concluziile.
  Doamne ajuta!

 51. VELA GHEORGHE :

  Date: June 7, 2010 @ 11:50 am

  @ Core esti intr-o mica eroare si confuzie…!

  PASTELE, INVIEREA DOMNULUI, se sarbatoreste si de catre crestinii ortodocsi pe stil nou si de catre cei pe stil vechi IN ACELASI TIMP!

  Asa s-a convenit (dupa schimbarea calendarului de catre unii crestinii ortodocsi, printre care suntem si noi crestinii din BOR), ca toata lumea crestina ortodoxa sa sarbatoareasca cea mai mare sarbatoarea a ei, IMPREUNA si in acelasi timp!

  Prin urmare Sfanta Lumina se pogoara la fel cum s-a pgorat de veacuri si milenii, si tot la fel cum s-a pogorat si inainte de “schimbarea calendarului”…!

  Domnul sa aiba mila de noi toti!

 52. ionut :

  Date: July 10, 2010 @ 6:27 pm

  http://www.mitropoliaslatioara.ro pentru cei care vrea sa stie adevarul… si pentru sei care nu vrea sa accepte adevarul

 53. A Ionut :

  Date: July 12, 2010 @ 6:42 pm

  Draga Core, uite cum stau lucrurile… Sa o luam ii ordine cronologica. Biserica Ortodoxa, se bazeaza si se ocarmueste dupa Canoanele Sf. Parinti, de la Niceea din anul 325 primul sinod, condus de Sf.Imparat Constantin, la care au participat mari Sf. Precum Sf. Ierarh Nicolae, Sf.Ioan Gura de Aur, Sf. Ierarh Vasile…MARI SFINTI ai nostri. Aceste canoane sau intemeeat pe caledarul Iulian (Sosigene astrolog Egiptean,cel care a facur calendarul) cu toate sarbatorile, posturile cele 4 de peste an, si cu tot ce exista in biserica ortodoxa. Dar a venit marea schisma din 16 iulie 1054 dintre bisericile “crestine” occidentale, si bisericile crestine bizantine. De aici a inceput erezia catoloca… Au cazut din canoanele Sf. Parinti. Ce scriu, Sf. Parinti adunati la cel de-al treilea Sinod Ecumenic prin cel de-al saptelea canon anatematizeaza pe cei cara stirbesc Simbolul Credintei… ALTA CREDINTA NIMANUI NU ¡Œ∞ ESTE SLOBOD SA ADUCA SAU SA SCRIE SAU SA ALCATUIASCA, FARA NUMAI CE-A HOTARAT SF. PARINTI CEI ADUNATI IN CETATEA NICEII IMPREUNA CU SFANTUL DUH, IAR PE CEI CARE INDRAZNESC ORI A ALCATUI ALTA CREDINTA, ORI A PROPUNE ORI A PRODUCE CELOR CE VOIESC SA SE INTOARCA LA CREDINTA ADEVARULUI, ACESTIA DE AR FI EPISCOPI SAU CLERICI SA FIE STRAINI (DESTITUITI) EPISCOPII DE EPISCOPIE SI CLERICI DE CLERICAT IAR DE A FI MIREAN SA SE ANATEMATISEASCA. Deci papa Grigorie al treisprezecilea era eretic si nu avea nici un drept sa schimbe calendarul… . Unde sant cele treisprezece zile care au esit, cand anul a ramas de 365 de zile…? De ce nu le-a adaugat la calendar sal faca de 378??? In anul 1924 a fost adoptat si in Romania, dupa mai multe incercari esuate, dar in acel an sa gasit omul potrivit la locul potrivit Prefericitul Miron Criste. Si de aici a plecat marea dezbinare BOR. Sau decalat sarbatorile, posturile, si aici am ajuns la intrebarea pusa de tine ( de ce sarbatorim Sf. Inviere odata cu voi) Noi nu sarbatorim Sf. Inviere odata cu voi, ci voi cu noi, ca noi nu ne-am schimbat calendarul, ci mergem pe aceeasi Pascalie care orandueste Sf. Sarbatori. Voi sa sarbatoriti Sf. Inviere odata cu noi desfiintati un post… Postul Sf. Apostolo Petru Si Pavel, il faceti de doua zile in unii ani, ceea ce nu este canonic, un post trebue sa aiba cel putin opt zile ( Canoanele Sf. Parinti). Postul Sf. Apostoli este cu data decalata, si zilele de post sant de 41 de zile durata cea mai lunga a postului si de 8 zile durata cea mai scurta, dar in unii ani cand noi il avem de 8 zile voi il aveti de doua… Ca sa puteti serba Sf. Inviere odata cu noi. Deci cele trei minuni: Sf. Lumina la Invierea Domnului, Norul de pe muntele Tabor, de Schimbarea la Fata, si Intoarcerea Iordanului de Botezul Domnului sant cele mai mari minuni care se petrec pe pamant pe calendarul Iulian. Daca BOR ar praznui si celelalte doua mari sarbatori, minuni vazute de ochii nostri, pe care Bunul Dumnezeu inca ni le mai arata, nu stiu ce ar trebui sa mai ciunteasca. Deci calendarul Gregorian este o mare erezie… Introbus in sanul Ortodoxiei. Fie ca Bunul Dumnezeu, sa ne intelepteasca, si sa ne lumineze mintea pentru mantuirea sufletului. ionutianton@yahoo.com

 54. Monoranu Nicolae :

  Date: January 3, 2011 @ 1:38 pm

  Fratele Danion…nu ,,are dreptate”. Are nedreptate. Din pacate, a cazut in ratacire, mergand pe calea stilistilor si a ereticilor care ocolesc adevarul si speculeaza orice greseala pentru a-i pacali pe cei mai prosti decat ei. La fiecare conferinta, da ca exemplu marea minciuna a parintelui Cleopa, care a ar fi spus ca Serbia a primit calendarul nou. Daca ar fi fost de buna credinta, ar fi inteles ca parintele Cleopa a spus Serbia din greseala..de fapt, se referea la Cipru. Iata contextul: ,,Astfel, in anul 1924, la 10 martie, a indreptat calendarul Patriarhia ecumenica de Constantinopol si Biserica Greciei. Apoi, pe rand, Patriarhia Alexandriei, Biserica Serbiei, Patriarhia Antiohiei ….” E clar ca e o neatentie, mai ales ca spune ,,Biserica Serbiei”, cand ar fi trebuit sa spuna ,, Patriarhia Serbiei”. Dar parintele Cleopa se gandea la Biserica Ciprului…caci Cipru nu are patriarhie.

  Dar rautatea pe care a imprumutat-o de la stilisti, il impinge sa se foloseasca de o neatentie a parintelui Cleopa, pentru a-l numi mincinos. Adevarul despre parintele Cleopa, il aflam de la Sf Iustin Popovici (un arhimandrit sarb):,,Sfantul Munte este asemenea unei gradini pline cu flori inmiresmate. Daca te duci acolo nu faci decat sa mai adaugi o floare la acel buchet frumos mirositor. Dar in tara ce lasi? Ramai in Romania si continua sa indrumi pe cei fara speranta, ridica pe cei cazuti, fii aproape de copiii neamului in care te-ai nascut. Si eu am avut gandul plecarii in Athos, dar mi-am dat seama ca paraseam tara care poate avea nevoie de mine.” Acesta a fost parintele Cleopa..nu un mincinos, asa cum il numeste ratacitul Danion.

  Noi stim ca schimbarea calendarului a fost o greseala…dovada e rezultatul schimbarii: biserica s-a rupt. Dar aceeasi greseala o face si Danion, lovind in stalpul ortodoxiei romanesti…ba chiar, pot spune, rautatea savarsita de Danion este cu mult mai mare decat a celor care au schimbat calendarul.

  Sarbii ne dadeau noua lectii de ortodoxie, in momentul in care ei ii prigoneau pe ortodocsii romani din Serbia ( si inca ii prigonesc). Asta inseamna ca trebuie sa-i numim prigonitori pe fratii sarbi si sa ne rupem de ei? Exista greseli impotriva dragostei si a unitatii…greseli mici sau mari. Dar exista si ,,Danioni” schizmatici care, folosindu-se de aceste greseli, lupta la ruperea ortodoxiei, crezand ca apara un adevar…un drept. Se inseala amarnic:,,drumul spre iad este pavat cu intentii bune”

  In alta parte, Danion spune: ,,BOR se afla sub anatema Sfintilor parinti” Frate…deci aghiasma noastra e din lucrarea diavolului? Anatema este despartirea de Dumnezeu si impreunarea mostenire cu satana. Deci, ori in BOR lucreaza satana, atunci toti suntem pieduti,( iar Sfintii Inchisorilor, parintele Arsenie Boca, parintele Paisie Olaru..etc, sunt toti in iad), ori lucreaza Duhul Sfant, atunci Danion huleste lucrarea Duhului Sfant, facand pacat impotriva Duhului Sfant….,,care nu i se va ierta lui, nici in veacul de acum, nici in cel ce va sa vie”

 55. Constantin_ox :

  Date: April 17, 2011 @ 4:34 pm

  @ către commentul lui MariuS :
  Date: March 30, 2010; 7:52 pm…

  Cred că îndrumarea apostolească menţionată de tine este exactă doar în următorii termeni: “Nimeni SĂ NU CEARĂ bani pentru propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu…” (vezi chiar opera menţionată de dta). Ceea ce nu înseamnă că nu se poate accepta cele necesare demersurilor ce le presupune o conferinţă, de pildă.
  Oare Sf. Apostol Pavel îşi cumpăra fânul pentru cai, atunci când călătorea, doar din banii de pe lucrarea corturilor? Atunci când poposea în casele celor ce-l primeau cu dragoste şi cu recunoştinţă pentru cinstea ce li se făcea (că e mare lucru să fii învredincit de Dumnezeu a găzdui pe trimisul Său…)crezi că-şi plătea găzduirea? Nici măcar nu se punea o astfel de problemă, şi nici nu se poate pune, din bun simţ.
  Dumneata dacă ai invita pe cineva să ţină o cuvântare sunt sigur că ai găsi de cuviinţă să te ocupi de toate – de găzduirea, de hrana şi de transportul celui pe care-l chemi, nu-i aşa?

 56. Constantin_ox :

  Date: April 17, 2011 @ 4:51 pm

  @Ioana (relativ la dedicaţie)…

  Subscriu.
  Doamne, ajută!

 57. cRiSTINA :

  Date: November 22, 2011 @ 6:26 pm

  pr.Ciprian se inseala enorm in ceea ce zice.Danion Vasile are mare dreptate in legatura cu schimbarea calendarului si cu Sf.Glicherie de la Slatioara.Dar am totusi o intrebare pentru Danion.Daca totusi stie care este adevarul in legatura cu dreapta credinta si il susine cu probe adevarate,reale,de ce nu renunta la stilul nou si isi face mirungerea in dreapta credinta?
  stii foarte bine ca tot ceea ce zici este adevarat,dar de ce nu renunti la o religie pierzatoare si nu revii la dreapta credinta pentru ca mantuirea ta sa fie ca cea a Ps.Tihon din Rusia?si sa stii ca oricat ai incerca sa ii lamuresti pe cei de pe stilul nou in legatura cu aceasta problema,ei vor prefera sa isi pastreze functiile si nu vor veni j nu vor accepta adevarul.Doar sa faca Dumnezeu vreo minune.
  Cum pot lua legatura cu Danion Vasile?astept un raspuns tot aici.multumesc !!!!!!!!

 58. cRiSTINA :

  Date: November 22, 2011 @ 6:31 pm

  Monoranu Nicolae……documenteaza-te mai bine in privinta canoanelor si a celor 7 sinoade ecumenice si vei vedea cat de mult te inseli!!!!!
  Sa ii fereasca Dumnezeu pe cei care stiu dar tac, pe cei care vad dar tac.

 59. TomaFramantatu :

  Date: March 14, 2013 @ 7:06 pm

  Fratilor eu nu inteleg de exemplu cum o sa fie data Pastelui sa zicem peste o 12800 de ani daca la 128 de ani echinoctiul solar ramane in urma cu o zi fata de cel iulian?
  In acest caz o sa fie diferenta de 100 zile fata de cel solar.

  Dupa cel iulian echinotiul n-o sa cada in toamna?? nu o sa fie ratacirea cea de pe urma?

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.