Veverita Scrat (“Ice Age”) sau un altfel de a fi in lume

1:14 am LD. Hollywood - oglinda lumii, LD. Publicistică

scrat

Veveriţa Scrat sau un altfel de a fi în lume

Laurenţiu Dumitru

Seria „Ice Age” (Epoca de gheaţă) este una din cele mai vizionate producţii animate din ultimii ani. Mai devreme sau mai târziu fiecare s-a familiarizat cu personajele desenului: Diego, Sid, Menny, Ellie şi simpaticii Crash & Eddie. Pontos şi adorabil, Sid este sufletul găştii, însă preferatul fanilor este veveriţa Scrat (the most popular character of the franchise), după cum titrează imdb.com .

Aş vrea să mă opresc asupra acestui personaj cu totul aparte: Scrat. Numele lui nici măcar nu este pomenit în filme, ci doar în synopsis-urile seriei, aşadar dacă nu am citi sau nu ne-ar spune cineva, vizionând „Ice Age” n-am şti cum îl cheamă. Scrat nu spune glume, nu e vorbăreţ defel. De fapt o singură dată în cele trei episoade bâiguie ceva indescifrabil, în rest nimic, absolut nimic. Îndeobşte nici un personaj nu comentează vreuna din puţinele şi întâmplătoarele interacţiuni cu Scrat. Veveriţa Scrat are practic filmul său în film, independent de acţiunile în care sunt prinse celelalte personaje din „Ice Age”. Scrat n-are treabă cu universul celorlalte personaje, el are lumea lui. Trăieşte împreună cu ei, în plină „epocă de gheaţă”, dar nu în stilul lor.

Veveriţa Scrat are o singură preocupare, o singură grijă: o ghindă! Congelat într-un cub de gheaţă, prins sub copaci, strivit sub dărâmături, căzut în prăpăstii, lovit de fulger, înzăpezit, surprins de dezlănţuirea avalanşelor şi erupţiilor vulcanice pe care deseori el însuşi le provoacă, Scrat ştie doar un lucru – ghinda! Nici măcar iubirea pentru oacheşa şi ispititoarea Scratte nu-i distrage decât temporar atenţia de la ghindă…

Scrat e „nebun după ghindă”. În alergarea lui după ghindă, tremură, adulmecă, se zbate din toate puterile şi se aruncă în situaţii limită. Gesturile lui au efecte vădite asupra naturii înconjurătoare (într-un scurt metraj, separat de serie, Scrat este responsabil chiar de împărţirea pământului în continente). În partea a II-a a seriei are o viziune a paradisului şi e pe cale a pune mâna pe o ghindă gigantică.

Regizorul, probabil fără să bage de seamă, a creat un personaj după modelul vieţuirii creştine. A creat un personaj tăcut şi tenace care n-are treabă cu pustia lumii, dar are un ţel, o ţintă. Ghinda. Alegerea părţii celei bune, a lucrului esenţial. Fanii seriei „Ice Age” îl adoră pe Scrat. E un semn bun dacă ne atrage într-un chip aparte.

Când îmi amintesc de „Ice Age” şi, implicit de Scrat, îmi amintesc şi de viziunea evanghelică asupra vieţii. Atunci mă întreb pe unde am rătăcit „ghinda” şi mă frământ, căci s-ar putea ca acest „odor” ce mi s-a dat oarecând în grijă şi pe care-l pierd deseori, să se ceară de la mine cândva.

11 Responses
 1. Anomis :

  Date: October 7, 2009 @ 3:40 am

  …deci asa sa fim dupa Dumnezeu ca veve dupã “ghindã” – treji… mereu atenti…tãcuti iubitori tenace, frenetici, fierbinti… care produc chiar cutremure duhovnicesti… si nu se tem de “lumea” glaciar-vulcanicã -, nice… nu m-as fi gandit sa abordez vreodata asa pe Scrat… abordarea personajului, dpdv crestinesc, e uimitoare…

  …si multumesc pt Ghindã, este extrem de bunã, Cea mai bunã, nu-i nimic mai bun ca Domnul…

 2. filida :

  Date: October 7, 2009 @ 7:58 am

  Iata motivul pentru care Dumnezeu ingaduie in lume lucruri care unora le par neortodoxe. Spre exemplu, mie imi displace acest film de desene animate, pentru ca ma zgirie pe creier propaganda care se face erelor geologice stiintifico-inexistente.
  Un alt om a vazut, insa, o latura care pe el l-a inaltat spre Dumnezeu, care l-a adus pentru o clipa mai aproape de El.
  Ei, uite tot astfel pe unii ii inalta muzica moderna. Prin ea gasesc o cale spre ceea ce sint ei cu adevarat, in relatie cu Cel Care i-a facut, pe cind altii vad in aceasta muzica numai gunoiaie. De aceea, gindul meu ar fi sa ingaduim, cu limite, gusturile celorlalti, chiar daca ne par nerafinate din punct de vedere duhovnicesc. Ba s-ar putea chiar sa fie, iar cei care ii judeca sa fie adevaratii grosolani duhovnicesti.

  Felicitari!

 3. Razvan :

  Date: October 7, 2009 @ 3:05 pm

  ciudat e ca eu ma gandisem exact la opusul semnificatiei acestui personaj…am vazut o prefigurare a omului modern, subjugat de consumism, sclav avutiei materiale…adica in fuga lui dupa ghinda dl. Scrat a divizat lumi (cum au facut si oamenii toata istoria, pentru bani si putere), si nici macar iubirea nu a fost ceva care sa il indeparteze de la gandul avutiei lui, ghinda. chiar si visul lui e tot lacomie.

  ramane oricum, un personaj extrem de simpatic.

  asta e doar o alta viziune asupra simbolului. ca de aia e simbol. si nu vom stii ce a vrut de fapt sa spuna autorul. e bine ca oamenii sa vada ceea ce le e lor propiu

  numai bine

  Razvan

 4. Traian Metaxa :

  Date: October 8, 2009 @ 11:21 am

  Exact la aceleasi semnificatii m-am gandit si eu vizionand cele 3 episoade. Este memorabila secventa in care Scrat paseste pe cale de Lumina sapre idealul sau suprem. Este la un pas de a-l atinge, numai ca nu era pregatit de Marea Intalnire.
  Sa nu trecem usor cu vederea peste secventa in care veverita, in cadere libera, cand isi pierduse orice speranta de a mai avea vreo ghinda, se arunca in gol si cu osardie aduna in jurul sau ghida cu ghida, recosntruindu-si universul.
  Astept o a 4 serie sa vad daca Scrat va avea intelepciunea sa imparta ginda cu cineva.

 5. Pr. Mihai-Andrei Aldea :

  Date: October 9, 2009 @ 11:30 am

  Din câte îmi amintesc, nu că nu era pregătit, dar a fost “trezit la realitate” de un “prieten”…

 6. Traian Metaxa :

  Date: October 9, 2009 @ 7:51 pm

  Asa este. Un “prieten” il trezeste la realitate. Fara voia lui:))

 7. Veverita Scrat, de la “dreapta la stanga” » Alex Rădescu :

  Date: October 10, 2009 @ 4:06 pm

  […] Chiar si personaje de desene animate. Iata, de pilda, cum este vazuta veverita Scrat din Ice Age: altfel de a fi in lume sau omul […]

 8. Eustake :

  Date: October 11, 2009 @ 7:14 pm

  Ma rog, asta poate fi un lucru bun de luat din Ice Age, dar ganditi-va ce ii invata pe (unii) copii: faptul ca a aexistat o epoca de gheata si ca acum cateva zeci de milioane de ani au trait niste „dinozauri”. Subliminal, se transmit si niste idei evolutioniste, parerea mea.

 9. Dan :

  Date: October 23, 2009 @ 1:09 am

  Eustake stai linistit(a) ca mai multe idei evolutioniste se transmit la Facultatile de Teologie decat in desenul animat. Mai ales de cand o buna parte din teologi au imbratisat Teoria Big Bang si am auzit enormitati gen “Dumnezeu a creat molecula si din ea a iesit ulterior omul dupa un lung proces evolutiv” din gura lor.
  Atata timp cat nu-ti trimiti copiii la Teologie nu e nici o problema, caci ca acolo nici un film nu-i poate sminti. Nici macar sexul nu ii va sminti ca popii si teologia.

 10. kalinikos :

  Date: October 31, 2009 @ 10:12 am

  cam tarziu postul meu, dar…
  Laurentiu nu cred ca ai dreptate, ba din contra, sunt convins ca interpretarea este diametral opusa a ceea ce inseamna de fapt Scrat (apropos, Scrat vine de la Squirrel + rat – jumatate veverita, jumatate sobolan).
  As putea sa-ti dau argumente, dar lista lor ar fi foarte lunga.
  Pe de alta parte e frumos sa vezi in tot si in toate un model de vietuire in Dumnezeu (in felul asta s-a intors la Dumnezeu Sfanta Pelaghia auzind pe Sfantul Non, de exemplu), insa trebuie sa fim cu mare bagare de seama: nu tot ce zboara se mananca 🙂

 11. Maria :

  Date: January 23, 2010 @ 5:46 pm

  Din pacate, mie mai degraba mi se pare ca Scrat este un exemplu al oamenilor de azi – in goana dupa material. Ghinda fiind reprezentarea banului. Nimic nu’i poate stavili obsesia, nici macar puterea lui Dumnezeu care ii pune tot timpul in cale fortele naturii. Si in goana dupa ghinda, uita de ceilalti si nu’i pasa daca provoaca vreun dezechilibru planetei…
  Mi’a placut abordarea dumneavoastra – sufletele luminate, nu pot vedea decat partile bune ale oricarei situatii si ale oricui

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.