Seria “Anomalii”: A-T-E-U-L-P-R-A-C-T-I-C-A-N-T

11:08 am Octavian Dărmănescu, Seria "Anomalii"

feelsafe1

Octavian Dărmănescu

Ateul practicant este gardianul bisericii, stâlpul ei, mai precis cel de la intrare. Nu lasă lumea să intre fără basma pe cap, îi caută la contribuţii, dacă şi le-au plătit. Un taliban care a încurcat destinaţiile, se laudă că merge pe drumul Damascului, dar o tot ţine spre Kabul.

Ateul practicant este un bun exponat al instinctului de conservare: se închină numai pentru el, îşi desfiinţează duşmanii prin acatiste, i-e frică de moarte, cutremur şi Biroul de Credite. Ia la pupat toată biserica, o ronţăie tacticos cu mobile, mileuri, covoraşe, se răstigneşte pe jos, îl calcă popa pe minte la ieşirea cu Darurile. Are barbă, e şi el un preot laic, deh, se îmbracă în negru, iar igiena personală a aruncat-o pe ultimul loc, ca să se smerească. Calculul e simplu, reducţionist şi deloc exagerat: n-ai simţul umorului, deci nu îl poţi avea nici pe cel al divinului, din care derivă. Nu urmezi comandamentele religiei, eşti doar un fariseu, adică un ateu superstiţios, fricos că într-o zi cerul va cădea peste treburile tale, peste viaţa ta importantă, peste trupul tău valoros. Dacă l-ai lua la bani mărunţi, ai vedea că, de fapt, ateul practicant se teme, nu de Dumnezeu, cu Care nu are nicio tangenţă, ci de ghinion, Apocalipsă şi fulgere.

Care-aţi avut carnet de partid, un pas în faţă, să vă mai facem o dată mirungerea! Interesant numărul celor care, înainte activişti aprigi, atei declaraţi, s-au înrolat în rândurile Bisericii şi au militarizat-o cu deprinderile lor politruce. Pentru ei Biserica e o cazarmă mai largă, unde nu mai mănânci fasole râncedă, ci bei vin şi îmbuci prescură. Acum ei sunt atei practicanţi, adică vin mereu la biserică, că acasă nu-i bagă nimeni în seamă. Ateul practicant crede că e virtuos, că nu încalcă legea. Dacă i-ar sta în putinţă, ar curăţi el lumea de păcat, lichidând sursa, pe păcătos. Vede conspiraţii peste tot, iar în fundul grădinii, la ţară, şi-a săpat un buncăr de supravieţuire. El trebuie să trăiască cu orice preţ, ca să populeze lumea cea nouă, de după Marea Judecată. La coadă la moaşte, el se bagă în faţă, că e de-al casei, cu toate că vine de departe.

Dacă am fi să ne luăm după Drăghicescu, am fi cel mai ateu european. Că până la alfabetizarea masivă de sub comunişti, zic alţii, nu exista credinţă, ci superstiţie, pentru că oamenii nu aveau acces personal la Scriptură. Oricum, se aude tot mai tare corul care boceşte cum că ortodoxia e falimentară în această ţară de mitocani. Dar cum gura păcătosului mănâncă multe, nu ne rămâne decât să vedem dacă digeră tot. Ateul practicant e intolerant pentru că are carenţe în instrucţie, a crescut cum a putut. A citit, s-a documentat adicătelea, e iritat că mulţi zic că suntem maimuţoi. L-ar micşora pe Darwin, l-ar arunca pe culoarele lungi ale celulei, să vadă şi el că viaţa nu un moft albuminos al carbonului.

Ateul practicant are şi el slăbiciuni, ca tot omul: se eternizează cu toate porţile de mănăstire, ca un mire care se pozează cu aperitivul, ca să nu uite ce-a mâncat, dă dovadă de o intransigenţă puritană în ce priveşte tehnica, dar se bucură în secret de beneficiile ei, dispreţuieşte pe cei rămaşi cu scara spirituală în două cuie, dacă ar fi după el, le-ar ridica dreptul la îngrijire medicală, să îi chinuie şi pe ei măselele.

Ca orice taliban, ateul practicant este perfecţionist, ar vrea din prima o lume perfectă. El o urăşte pentru că lumea nu vede ce vede şi el. Ar vrea linii drepte, oameni serioşi, care nu râd prea mult, şi ploaie la timp, dacă se poate, numai pe roşiile lui. El nu înţelege de ce vaca se balegă independent şi nu în lopata văcarului, de ce se dă ora înapoi, de ce statul-deavol îi închide Transfăgărăşanul, ca să nu mai ajungă el de-a dreptul la Sâmbăta de Sus! De mână, ca nişte pionieri rătăciţi la Năvodari, care au uitat parola, ateii practicanţi se regăsesc în extremismul pe care şi-l laudă cum că ar fi mucenicie. Ei uită de milă, prelata lui Dumnezeu aruncată peste lume, ei văd în antenele televizorului coarnele diavoleşti.

Ateul practicant poate avea şi barbă, reverendă şi papuci de vară. Dar, despre asta, cu altă ocazie. Şi nu uitaţi: hrăniţi porumbeii, ca să simţiţi cum vi se iartă păcatele.

20 Responses
 1. Diana :

  Date: July 30, 2009 @ 12:02 pm

  Wow! :)) cu articolul asta vei face furori. Ma astept la tot felul de reactii, de la cele de apreciere, la cele specifice talibanului crestin. :))

 2. corina :

  Date: July 30, 2009 @ 12:11 pm

  ” văd în antenele televizorului coarnele diavoleşti” si totusi asa este. Parintele Nicodim Mandita, Cleopa, si altii asa vad.
  Mie mi se pare impertinent acest articol. E modul lui de a judeca ceea ce vede el la niste oameni care incearca sa fie ( e adevarat fiecare cu patimile lui ) langa Dumnezeu. Dumnezeu vede pe fiecare si ii va indrepta daca vede vointa.

 3. creangadeaur :

  Date: July 30, 2009 @ 1:05 pm

  whoa!!..o critica foooarte subtila a conservatorismului si o apologie la fel a noilor”tendinte”:P..asociatia umanista romana si ateii bloggeri isi dau pumni in cap de invidie si”talibanii” ortodocsi fac galbinare. rulz rulz!! yea..

 4. Liana :

  Date: July 30, 2009 @ 4:14 pm

  Na, de astia-i plina lumea, si Biserica;
  -pe bune ca asa-i !
  -si-au iesit in fata, adica ajutor de baiat de mingi, pardon, ajutor de ajutor de preot, voluntar desigur, dar…cine stie? Dar poate ca se caiesc sincer, si suntem noi clevetitori ! Iata pacatul pe capul nostru, fir-ar sa fie, cum te imping unii la pacat, Doamne iarta-ne !
  Da’ tot citesc mai departe !
  -sigur ca nu incalca legea, ca o incaleca, si tot in picioare sare;
  – NU E FALIMENTARA ORTODOXIA IN TARA NOASTRA, nu, in aceasta tara…
  -ei, e buni si astia la ceva, daca il micsoreaza pe Darwin, macar de-ar face-o pan’la anulare, ca si-a trait traiul….
  -da’ voi nu sunteti perfectionisti?da’ macar perfectibili sunteti? ce, ma rog frumos, e rau in asta?
  -asta cu vaca care se… independent, e prea de tot ! :)) :))
  -asta cu televizorul, chiar ca e diavolul in casa omului, si sunt practicanta, dar nu atee; voi mai aveti ce vedea la TV? care sa nu va minta, desigur; si de Animal Planet ma indoesc, ca de celelalte cu descoperirile ma indiesc demult !
  -din pacate si asta cu reverenda e dreapta, si e drept ca si fiecare dintre noi pe ici pe clo, ne mai incadram. SA NU FIE !

 5. Adriana :

  Date: July 30, 2009 @ 4:34 pm

  Da, bine zis, bine scris…Dincolo de exhibiţionismul nostru în ale credinţei, Dumnezeu ne va judeca după inimă şi după gandul cu care ne etalăm spre lume faptele de zi cu zi…

 6. |t|r|a|n|d|a|_|a|r|t| :

  Date: July 31, 2009 @ 8:12 am

  at Octavian Tavi Tavianovici Darmanescu

  domn’le aici cred ca putea fi mai potrivita o postare kilometrica, in EN parti… cate nu se puteau spune. mai ales ca dumneavostra, domn’le, aveti experiente vaste privind domeniul, vi s-a dat sa vedeti muuulte… 😀
  Gura pacatosului mananca multe… decat sa moara de foame saracu’, ce sa faca si el.

  P.S. bine ca n-ati spun nimic de cantatul pe 5 voci din coltul bisericii mai din spate… acelea cu multi de ăăăă, îîîîî, dar si cu tonalitati dintre cele mai ridicate. prietenii stiu de ce 😉

  va muuuultumim!
  sa ne traiti, ca ne trebuiti, sunteti preferatul meu… ce mai…

 7. carmen elena ivan :

  Date: July 31, 2009 @ 8:41 am

  Super ca si celelalte. Deja, este rasfat pentru mine ca am privilegiul sa ma delectez doua zile la rand. Poate le tipariti intr-o carte. Mi-ar placea sa le am pe toate la un loc. Toate cele bune.

 8. viorel :

  Date: July 31, 2009 @ 2:19 pm

  Bestial articolul!!! Exact asa este! O mana de habotnici care n-au inteles nimic nici din Scriptura si nici din Sf. Parinti au invadat netul cu tot felul de idei ciudate despre sfarsitul lumii, Antihrist, geocentrism si alte minunatii din astea… si daca nu zici si crezi ca ei, nu esti ortodox, domn’e!

 9. Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” – Coslada (Madrid) » Blog Archive » Seria “Anomalii”: A-T-E-U-L-P-R-A-C-T-I-C-A-N-T :

  Date: August 1, 2009 @ 2:23 pm

  […] Sursa: Laurenţiu Dumitru […]

 10. Dan :

  Date: August 3, 2009 @ 1:43 pm

  Asa dati in credinciosii astia putini care-i mai aveti ca si-asa sunteti o specie pe cale de disparitie. Aghiuta ar fi mandru de voi. Nu-i de-ajuns ca lumea ii baliga pe crestini mai o faceti si voi. In primul rand un crestin e net superior unui libercugetator, ateu, umanist, etc. chiar daca voi il numiti taliban, ateu practicant s.a. Asta pt ca unui crestin ii pasa de Dumnezeu nu de om sau de sine insusi si iubeste dreptatea nu nedreptatea egalitarista, umanista, ateista. Dar lasati ca nu va mai trebui sa va straduiti mult si in cativa ani veti reusi ceea ce comunistii nu au reusit: veti goli toate bisericile ca in Occidentul jidano-ateist-umanist-masonic. Sper doar pana atunci sa va reprofilati ca nu veti mai avea de la cine mulge bani, poate cu ecumenismul va vor accepta scientistii, ca in “biserica” lor sunt numai actori bogati de la care puteti mulge linistiti. Trebuie doar modificate putin predicile :).
  O si sa nu uit… Sper ca sunteti mandri de societatea ateista, umanista, egalitarista, demo(no)crata, toleranta si libertariana pe care o construiti. Daca exista un Dumnezeu drept sunt sigur ca va va baga in iad pt aceasta constructie odioasa dar ma rog… Amagiti-va in continuare cu imaginea unui dumnezeu jegos, umanist si ecumenist :). Poate ca el va face referendum in rai cine vrea sa intre si cine nu si nu va tine cont de randuielile lasate de Adevaratul Dumnezeu :).

 11. viorel :

  Date: August 3, 2009 @ 9:17 pm

  @Dan

  Sa inteleg ca si tu esti unul dintre crestinii aia talibani care se mantuiesc a priori, doar pentru ca se bat cu pumnul in piept si striga Doamne, Doamne, uite ce bun sunt eu si ce societate demo(no)cratica e in jurul meu? Cu ce drept trimiti tu in iad pe altii? Te crezi Dumnezeu? Dimpotriva, e satula lumea de un dumnezeu tiranic asa cum il propovaduiti unii ca voi si care la cele mai mici pacate da cu bata, fulgerul sau cu bombele talibanilor!

 12. Dan :

  Date: August 3, 2009 @ 10:03 pm

  Viorele nu te lua de mine ca nu mai merg la Biserica si nici in Dumnezeu nu mai cred datorita jegosilor ca tine. Cat despre lume… Stii ce a zis Hristos ca larga e calea pierzarii si multi merg pe ea :). Acum gandeste si tu, ecumenisti si oameni ca tine sunt majoritari pe Pamant. Puritani ca mine care iubesc dreptatea ii numeri pe degete (eu nu am mai intalnit altii ca mine decat rar). Intrebare de baraj: crezi ca aveti sa va mantuiti voi (majoritatea) stricand cuvintele lui Dumnezeu?
  P.S.: Eu nu am pretentia sa ma mantuiesc deci nu aplica intrebarea la mine :).

 13. viorel :

  Date: August 4, 2009 @ 8:36 am

  @Dan
  Te contrazici de unul singur. “Nici in Dumnezeu nu mai cred”… “iubesc dreptatea”… cum poti sa iubesti dreptatea si sa nu crezi in Dumnezeu, care este Dreptatea si Adevarul? Iti dai seama ca ai probleme grave la mansarda, puisor? In primul rand cine ti-a spus ca sunt ecumenist? Nu sunt, sa-ti fie clar! Sunt doar tolerant, asta e altceva… Incerc sa ma preocup de propria credinta (in limitele Ortodoxiei si Traditiei si in legatura cu Biserica) si de propria relatie cu Dumnezeu, nu de relatiile altora cu Dumnezeu, asa cum o faci tu in mod gresit, judecand pe altii si numindu-i ticalosi. Acuma spune drept: te cred ca iubesti dreptatea, dar tu personal esti PERFECT? Sau te crezi perfect? Iti amintesti faza ca Hristos a zis in cazul desfranatei “Cine este fara de pacat, sa arunce primul cu piatra in ea!”. Tu ai fi aruncat, nu-i asa?

 14. Dan :

  Date: August 4, 2009 @ 10:24 am

  1. Nu mai imi zice puisor bai jigodie.
  2. Nu am nici o problema la cap, nu existenta lui Dumnezeu o tagaduiesc ci nu mai cred in Dreptatea Lui, ceea ce e aproximativ egal. Deci nu ma contrazic.
  3. Nu as ucide pe nimeni decat daca nu m-ar lasa in pace si ar incerca asemenea-ti sa interactioneze cu mine ca “stie el mai bine”. Si asta daca nu gasesc alta metoda sa scap de el.
  4. Ecumenist si tolerant sunt cam aceleasi lucruri, ca si umanist. Adica il pui pe om in centru in locul lui Dumnezeu (un pacat capital).
  5. Nu sunt perfect dar am pretentia de la Dumnezeu sa fie daca imi cere sa-mi ratez viata pt El (ca asta inseamna “mantuirea”, ratarea vietii). Si am pretentia sa-mi arate macar ce fel de oameni sunt dincolo sa stiu daca vreau sa depun efort pt a ajunge alaturi de ei. Din moment ce tu probabil te vei mantui eu nu vreau sa fiu partas la un asemenea loc. Deci renunt la “mantuire”.
  6. Nu am nimic cu pacatosii (curve, ucigasi, violatori, homosexuali, etc) atata timp cat cred drept in Dumnezeu – nu credinta in varianta ecumenista, toleranta, modernista, etc. Dimpotriva ma scarbesc de non-pacatosi ca tine ce nu cred in Dumnezeu.
  7. Tu ai serioase probleme la cap daca nu intelegi ca credinta prin definitie e intoleranta altfel nu e. Credinta iti creeaza un set de valori peste care nu iti ingaduie sa treci. Daca vrei sa fii tolerant si sa nu tii cont de acestea fa-te ateu, ups pardon esti deja :). Poate iti vei lasa si copiii sa se drogheze, sa bea alcool sau sa faca lucruri mai minore ca sa treaca la budisti, hindusi sau chiar sa fie atei in numele tolerantei pt. ca tie nu-ti pasa de Dumnezeu ci de propria persoana (tu sa te simti bine si propria familie, cei dragi, etc, cam asta e mentalitatea ta, chiar daca ei incalca voia lui Dumnezeu).

 15. viorel :

  Date: August 4, 2009 @ 10:39 am

  @Dan
  Ok, sa admitem ca eu personal nu cred corect in Dumnezeu.
  Imi explici tu cum trebuie crezut corect? Ca sa nu mor prost si “jigodie”.

 16. Dan :

  Date: August 4, 2009 @ 11:06 am

  Viorel nu iti pot explica modul cum trebuie sa crezi. Pur si simplu recunosc credinciosul autentic cand il vad. Ceea ce e defect la tine e aerul modernist care nu se impaca deloc cu Dumnezeu. Urmeaza Psaltirea si mergi la sursa credintei nu la conferinte si interpretari moderniste poate vei intelege mai bine :). Modern = superficial, prost facut, ineficient. De la mobila, la tehnica, mancare si chiar la religie. Oamenii vechi faceau lucrurile mai bine si de calitate, nu se grabeau ca cei de azi sa faca totul superficial pt profit. Asa si cu credinta.

 17. creangadeaur :

  Date: August 4, 2009 @ 4:15 pm

  in aceasta lume plina de stralucire, post-modernista a libertatilor si a drepturilor omului, sa nu fim habotnici si inapoiati, sa fim cu totii umanisti si toleranti, pana si casele noastre sa fie ca niste case de toleranta , ce este asa greu de priceput ?? si daca talibanii geocentrici nu inteleg conceptele astea , date de bunul Dumnezeu(democratic) prin intermediul revolutiei franceze si a tot ce a urmat, pesterile din muntii patriei ii asteapta e clar!!! lol.

 18. jamesbond :

  Date: August 25, 2009 @ 2:48 pm

  Viorel,

  tu o sa mori PROST oricum,…
  cum la fel de prost si traiesti!

  Problema ta fundamentala se afla la mansarda, asimptotic la unicul neuron pe care-l folosesti.

 19. Dorian :

  Date: September 1, 2009 @ 10:26 am

  Stiinta este de la Dumnezeu. Cand sfintii ziceau chestia cu coarnele se refereau la pacatul omului nu ca tehnologia ar avea vreo vina. Vremurile dinainte nu cunosteau “net” sau “web” ca noi sa stam confortabil pe scaun si sa comunicam astfel. Solomon spunea ca atunci cand un om zice “vremurile de dinainte au fost mai bune” NU vorbeste din intelepciune. Fiecare “timp” are avantajele si dezavantajele sale. E de vina tehnologia ca omul filmeaza scene porno? Sau omul ?! Vreti sa faceti o lume mai buna? Pai faceti CEVA! Nu va legati de tehnologie ci puneti-o in scopul Lui Dumnezeu.

 20. Dea :

  Date: July 10, 2012 @ 4:08 pm

  ateul practicant=fariseul, a fost, este si va fi…in veci. Partea proasta e ca lumea arata cu degetul inspre biserica din cauza unor astfel de specimene pe cand cei cu adevarat traitori ai evangheliei stau in banca lor, smeriti si umili.

  oricat as vrea sa ma sustrag, cred ca si eu ma incadrez pe ici colo in descrierea de mai sus…e loc de mai bine in ce ma priveste

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.