Seria “Anomalii”: A-T-E-U-L-D-E-C-L-A-R-A-T

1:20 am Octavian Dărmănescu, Seria "Anomalii"

atheist

Octavian Dărmănescu

Pe copiii orfani şi-i dispută Dumnezeu şi primăria. Mai este însă şi o altă ceată de orfani, pe care nimeni nu şi-i ia în cârcă, ateii declaraţi. Ateul e un ipocrit. De ce? Pentru că el crede totuşi în ceva, el crede în Marx. Ateul, adică omul fără Dumnezeu. Din moment ce simţul divin, credem noi, este înnăscut, rezultă că ateul este cea mai mare anomalie, o ratare ontologică de proporţii, un monument penibil al încăpăţânării. Nu există ateism. Ateul declarat ar trebui să se întoarcă la copilărie, când era cu mintea întreagă, să-şi amintească cum bătea cruci să nu fie prins la furat de zarzăre. Copil imposibil, crescut de bone, care nu ştie să piardă, ateul a rămas un infantil care nu-şi găseşte locul. Dacă stă în fund, face hemoroizi, dacă se ridică, produce varice. Singurul lui amor este el însuşi, cariera lui este fructul acestui amor. E firav din fire, îi dă sângele pe nas la promovări şi prime de Crăciun. Stă cu destinul pe spate ca taximetriştii cu prosopul pe ceafă. E rigid, n-are ureche muzicală, se refugiază în rutina de la serviciu şi în iubirea fizică. Iubirea sentimentală implică un for emoţional pe care ateul nu şi-l poate permite, la el totul e materie şi instinct, deci legea junglei. La el, lumea este un balon imens, umflat în fiecare clipă cu gâfâieli de rut şi flatulaţii pretenţioase.

Tipul exemplar al ateului este politicianul, republican prin statut, adică adept al republicii, forma atee de stat, statul fiind, de ceva vreme, laic. În costum la guvernare, cu salopetă în opoziţie, acest oportunist bate cruci pe podiumuri, să se legitimeze întrucâtva, ştie boborul ce poamă e. Şi cum scopul scuză mijloacele, el violează din principiu liberul arbitru, iar conştiinţa morală şi-o extirpă în fiecare lună cu tratamente costisitoare în Dubai şi pe Coasta de Azur. Ateul are diferite specializări. El poate fi un cinic şofer de ambulanţă care-şi plimbă intenţionat prin gropi bolnavii, un poştaş care fuge zâmbind cu pensiile tribului, un normator care nu lasă gravidele să plece acasă mai devreme. Poate fi un redactor şef care prostituează mulţimea, apoi râde de ea, o celebritate înconjurată benevol de critici ca un client fidel de către chelneri, o ceată de pensionari care şi-au făcut cenaclu ca să-şi simuleze gloria literară, să se laude neruşinat unul pe altul.

Mergem înainte, că-nainte era mai bine! Ateul, produs al ediţiilor de masă ale propagandei comuniste, este nostalgic la origine. Predicile melodramatice ale nevestei nu l-au catehizat nicidecum, mai rău, l-au întărit în convingerile sale că popii sunt nişte hoţi, iar religia, vorba aia, opiumul poporului. În lipsă de zei, ateul îşi face din trup templu, chiar dacă e precar, oficiind în faţa pişoarului cu capul dat pe spate, stoic.

Ateul subminează toate construcţiile populare, e sceptic chiar şi de persoana lui, pune clor în fântâna lui Manole şi, la meciurile mari, e înclinat să ţină cu ai lor. Ateul are un dinte împotriva religiei organizate. El proclamă că depindem de meteo, de întâmplare, religiosul, determinist, îl contrazice şi vede în toate mâna lui Dumnezeu. Amândoi se întâlnesc în disperare, pe care o rezolvă însă, diferit. Ateul îşi face vânt de pe balcon, religiosul devine nepăsător, lasă ghidoanele vieţii în mâna îngerului. La boală, religiosul se roagă la icoane, ateul la asistentele generoase de pe sticlele de spirt. Ateul tratează moartea cu iodleruri, religiosul cu parastase. În faţa evidenţei minunii, ateul se simte stânjenit, îl trece un soi de varicelă burgheză. El nu înţelege de ce Dumnezeu, dacă ar exista, nu-Şi face propagandă cu suprarealul Lui firesc. Domnul însă, boier mare, e discret, nu te cotropeşte cu minuni, căci asta te-ar militariza, iar El vrea fii, nu talibani. Ateii, de fapt sunt anti-biotici, ei au o problemă cu viaţa, în genere, cu a lor în special, de aceea, mulţi dintre ei fug de neamuri şi se spânzură în baie. Oricum, soacrele i-au învins, pentru că ele merg la biserică şi pupă icoanele. Soacrele sunt nemuritoare!

15 Responses
 1. Andrei Baciu :

  Date: July 29, 2009 @ 2:28 am

  Superb text! Multumesc.

 2. |t|r|a|n|d|a|_|a|r|t| :

  Date: July 29, 2009 @ 7:51 am

  at TaviDarmanescu
  Domn’le io promit solemn ca atunci cand o sa public o sa citez din dumneavoastra, sunteti minunat.

  nu le mai scrieti asa bine, noi asti’lalti o sa avem complexe de inferioritate in preajma dumneavostra, nu ie corect.

  imi place pamfletu’. va multumesc. e primu’ in care nu ati scris despre mine.
  “mergem inainte, ca-nainte era mai bine!” ca mare dreptate aveti…

 3. carmen elena ivan :

  Date: July 29, 2009 @ 9:17 am

  Superb. Inca o dimineata frumoasa. Fiti binecuvantat dle Darmanescu. Cu stima, Carmen Ivan

 4. ioana :

  Date: July 29, 2009 @ 10:31 am

  Da Da Da, super text, ati reusit sa prindeti, prin introspectii de-o acuratete uimitoare si sa exprimati prin plasticizari in care cu adevarat putem sa simtim cum ratiunea devine palpabila, concepte destul de abstracte pentru mintea noastra neeexersata (cel putin nu la nivelul unui artist si stapan al cuvantului cuvantului cum sunteti dumneavoastra)

  OOOH, inca o dimineata de un misticism palpabil dom’le, care te-nvaluie ducandu-te spre o stare estatica, dar in acelasi timp iti trage si un pumn in fata, sa nu cumva sa te pierzi de adevar, nuuu filozofii teoretice, ci exemplificate si demonstrate prin puterea exemplificarilor concrete.

  Bra vo, sunt totusi foarte trista domnule Octavian ca ati uitat un singur lucru: sa faceti o legatura intre ateu, religios si motoarele de Pegeot; nu de alta dar cel putin in Arges sunt multi ingineri d-astia de automobile, chiar printre tinerii cititori ai blogului sunt probabil studenti si absolventi d-astia din domeniul ingineriei motoarelor (io’ nu ma incadrez, da’ chiar gasesc ca-s fascinante motoarele de performanta, e multa inteligenta si munca de creiere agere incapsulata in ele). Poate le dati sansa astfel, prin exemplificarile si plasticizarile artistice de care dati dovada sa inteleaga si mai bine legatura religiei, a naturii umane, cu viata si cu domeniul lor de activitate. Poate astfel, unii dintre proaspetii absolventi de studii tehnice, care se simt foarte atrasi de zona religioasa si mai ales de mentori ca dumneavoastra si domnul Laurentiu Dumitru, si care au impresia ca domeniul tehnic de studiu pe care si l-au ales nu-i reprezinta de fapt, prin harul dumneavoastra deosebit de a face legatura dintre spiritual si toate celelalte domenii artistice sau tehnice, isi vor da seama ca totusi toate domeniile sunt deosebite, si nu vor mai arunca la gunoi cativa ani de studiu in care au cheltuit banii parintilor si propria energie.

 5. ioana :

  Date: July 29, 2009 @ 10:37 am

  Ah, si ar fi interesant si educativ sa dati cateva si din STANDARDELE (ca e tot pa genul tehnic) din care v-ati documentat pentru seria A N O A L I I (sau nu cumva acestea se bazeaza pe doi atei, 3 soacre, 10 religiosi pe care ati avut ocazia sa-i studiati mai atent in timpul in care va ramane liber cand nu creati texte si arta?)

 6. Dan :

  Date: July 29, 2009 @ 10:38 am

  Multumim pentru portia de ras. Domnul sa va binecuvinteze…si sa-i aduca la credinta pe atei.

 7. ioana :

  Date: July 29, 2009 @ 10:58 am

  Da da da, Chiar asa Dan, Dumnezeu sa-i aduca la credinta pe atei caci chiar asa, ce alta treaba o fi avand?, ca noi astialalti, care nu ne consideram nici atei, nici religiosi fanatici ci practicanti, ne ocupam diminetile cu muritul de ras pe rugaciunile Anomalii, scrise cu cucvine “sfintite” de mentorii nostri in ale spiritualului, pe site-uri cu STANDARDUL care trebuie (cum bine zicea un comentariu la postul ortodoxia pe internet).

  Vaaai ce-am rans! Dooaaaamne ajuuta ca mi-ai dat si azi rasul cewl de toate zilele!

 8. |t|r|a|n|d|a|_|a|r|t| :

  Date: July 29, 2009 @ 12:18 pm

  at Ioana (banuiesc ca esti aceeasi persoana la toate postarile de mai sus)
  ma simt nevoit sa dau o explicatie. ca ai avut in vedere legatura dintre domeniul tehnic, ingineria in ansamblu si spatiul religios… de patru ani incerc sa gasesc raspuns la aceasta provocare… nu am gasit si nu voi gasi. exista intr-adevar asemanari, dar lipsesc cu desavarsire. sau poate doar reprofilarea, cat mai grabnica… 😉

  so…

  cat despre suportul tehnic si inspirativ ce a dus la constituirea acestei serii… ma simt dator sa punctez faptul ca am reprezentat studiul de caz perfect (chiar daca autorul nu a recunoscut sau poate nici macar si-a dat seama), m-am incadrat de minune la toate categoriile (mai putin la cea de fata) 😀 😀 😀

  eu: om mic, birou mare. 😀

 9. Diana :

  Date: July 29, 2009 @ 3:42 pm

  Na, darmanimea voastra, va trezirati numit si mentor. 😀

 10. Liana :

  Date: July 29, 2009 @ 8:18 pm

  Chiar cea mai mare A-N-O-M-A-L-I-E !
  Buna, cu soacrele sunt nemuritoare, dar sper ca doar cele credincioase, nu toate, ca altfel nu mai scapam de rautatile lor nici pe cea lume !
  F – R – U – M – O – S !

 11. Liana :

  Date: July 29, 2009 @ 8:24 pm

  WOW ! ce mishto scrie si t_r_a_n_d_a….s.a.m.d. N-am bare pe tastatura, sau nu stiu de ele !
  Nici despre mine n-ai scris !
  S-U-P-E-R !

 12. Liana :

  Date: July 29, 2009 @ 8:34 pm

  Ma tem ca ioana se …simte la acest capitol, dar…nu recunoaste ! Se ascunde printre si dupa…vorbe pretentioase ! Si am sesizat o critica mascata. In acest caz, eu ma bag in aparare !
  :)) :)) :)) :)) :)) :)) :))…….

 13. |t|r|a|n|d|a|_|a|r|t| :

  Date: July 30, 2009 @ 8:49 am

  at fanii domnului darmanescu
  si mai mari decat acestea veti vedea 😀

  at Liana
  wow! ce mishto scriu, stiam asta, asta pt ca is tipu cu antreu la nume, mi se spune Ing. de la scolile mele (vorba Ioanei), carierist de meserie.
  Io’, acelasi pentru cei care ma stiu: om mic, biro’ mare 😀 😀

 14. Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” – Coslada (Madrid) » Blog Archive » Seria “Anomalii”: A-T-E-U-L-D-E-C-L-A-R-A-T :

  Date: August 1, 2009 @ 2:21 pm

  […] Sursa: Laurenţiu Dumitru […]

 15. ioana :

  Date: August 13, 2009 @ 4:44 pm

  Dragul meu Ionut, asemanarile intre domeniile pe care le enumeri le-a gasit cumva domnul Darmanescu, incat domnia sa face cu mare precizie comparatii ca de exemplu creierul si modul de a scrie al prea sfintitului Calinic si motoarele de Pejeut (ori ca sa faci asemenea comparatii banuiesc ca trebuie sa cunosti cat de cat structura interna a ambelor obiecte de care vorbim, probabil ca domnia sa sufera de multiple specializari la care faca apel cand scrie -sau poate sufera de stie de toate si nimic…)

  Iar tu, draga Ionut, daca continui asa, cu genul de filosofie religioasa pe care o afisezi in cele ce zici (nu stiu daca esti realmente si patruns de ea) nu ai sa gasesti niciodata legatura intre religie si vreun alt domeniu.

  Orice domeniu poate fi un spatiu de slujire a lui Dumnezeu si a semenilor pentru un crestin adevarat. Deci unul adevarat, autentic. Ceilalti se vbor reprofila la infinit si de fapt nu vor intelege ce inseamna jertfa adevarata si slujirea lui Dumnezeu nicaundea.

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.