Seria “Anomalii”: S-M-E-C-H-E-R-U-L

4:12 pm Octavian Dărmănescu, Seria "Anomalii"

dsc091341

Octavian Dărmănescu

Cine sare garduri multe tot îi intr-o ţeapă-n fund! Scuzându-ne lipsa de interes pentru o morgă mai academică, vom deconspira cel mai nesuferit tip posibil, şmecherul. Acel biped arogant, cu ceafa la frunte, care visează numai cataplasme cu gagici, maşini fără capotă şi expediţii în Dubai. Acesta este primul soi, cel mai vizibil, şmecherul urban, cavaler de Ferentari, care-şi face cruce numai la vamă şi la meciurile din ligă. Şmecherul este întruparea interesului personal, mijlocul încarnat în scop. Chiar şi atunci când oferă flori, mintea lui irigată calculează beneficiile virtuale ale acestui gest. El duce o viaţă haotică, fără număr, fără număr, să trăiască! Cu o reală sensibilitate la razii, gazete de perete şi Monitorul Oficial, şmecherul, pronunţat mai mereu cu „j”, vibrează numai la ocazii, moşteniri sau bani pierduţi pe stradă. Pe şmecher îl găseşti sigur la restanţier, prea rar în cartea de imobil, căci e flotant prin structură, îşi mută domiciliul ca sondorii barăcile, ignoră principial scadenţele, iar pe debitori îi duce cu vorba până i se pierde urma.

Şmecherul nu are încredere în nimeni, nici măcar în retrovizoare. De aceea el întoarce mereu capul, chiar dacă nu la participanţii la trafic. Şmecherul impune din principiu o relaţie cinegetică între el şi indivizi. El este vânătorul, iar ceilalţi sunt iepurii. Pe şmecher îl prinzi cel mai bine în trafic. Se scarpină la neamuri, îşi scoate la vedere burta din tricou, expectorează constant, ca un tebecist în ultimul stadiu, gesticulează când emite sunetele guturale, ciclopice, se întinde şi cască fără mână la gură. Aceste animale rutiere sunt cele mai frustrate trăitoare urbane. Cu decapotabila printre morminte, ca să-l aplaude şi morţii cât e el de viu, cum nu-şi iroseşte el viaţa. Cultul şmecherului în Europa de Est este răspândit. Toţi puberii vor să facă bani uşor şi să-i prăpădească exotic. Snobismul valah şi uşurătatea noilor modele se complac într-un soi de melting-pot balcanic periculos, la limita penalului. Românul se bucură când un şmecher cu gura mare (pleonasm) a fentat justiţia. La noi gargara şi papagalul aduc o legitimitate nesperată, de altfel, în Vest. La noi, minus şi cu minus fac, la şto, plus.

Pe şmecher îl găseşti în toate sectoarele de activitate. Şmecherul de la catedră a ajuns acolo cu coatele jupuite şi fără portofel, dar a ajuns, şi-acum vrea să-şi scoată pârleala. Numai vreun accident rutier sau vreo pandemie l-ar mai da jos de-acolo. Şmecherul de la birou clămpăne amabil din pleoape numai când vine vreo televiziune, în particular îşi călăreşte angajaţii, nu-i plăteşte, le suspendă bomboanele din cadoul de Crăciun. Şmecherul de la altar, poreclit şi „popa hoţ”, şi-ar pune şi două patrafire, numai să primească liturghii mai multe, pe toate uşile bisericii, iar dacă i s-ar oferta un preţ bun pe una bucată moş sau babă, şi-ar îngropa tot satul, apoi ar emigra într-altul, mai ortoman.

Nu lăsa pe mâine ce poţi prosti astăzi! Cel mai sinistru şmecher este redactorul-şef, diriguitorul de opinie, care minte poporul la comandă, îl perverteşte, ca apoi să aibă ce critica. El are mereu de lucru, căci face toată treaba în teren: el centrează, el dă cu capul, el urlă, tot el aplaudă. Ziaristul ipocrit este o pagubă socială, o hienă în piele de măgar, un zilier tocmit la gâtuirea lentă a neamului său…

La fel ca alesul consacrat, politicianul, şmecherul prin excelenţă, despre care toţi ştim tot, nu şi în ziua alegerii. Care este!

Foto: Autorul

***

8 Responses
 1. elena iliescu :

  Date: June 13, 2009 @ 4:46 pm

  Cat adevar……..si cat de dureros!!!!!!!!!

 2. Korina :

  Date: June 13, 2009 @ 9:09 pm

  Cat m-am distrat! Aceasta anomalie ar trebui scrisa si pe intelesul lor, ca sa vada cum se vede din afara. Cu siguranta acest text prin tenta sa voit ironica, depaseste limitele gandirii acestei “specii”!

 3. Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” - Coslada (Madrid) » Blog Archive » Seria “Anomalii”: S-M-E-C-H-E-R-U-L :

  Date: June 14, 2009 @ 3:04 am

  […] Sursa: Laurentiu Dumitru […]

 4. Remus-Emilian :

  Date: June 14, 2009 @ 12:19 pm

  44. Iar Eu zic vouă: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc,
  45. Ca să fiţi fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele şi peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi.
  46. Căci dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veţi avea? Au nu fac şi vameşii acelaşi lucru? Matei 5.
  34. Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul. Ioan 13.
  15. De Mă iubiţi, păziţi poruncile Mele. Ioan 14
  12. Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unul pe altul, precum v-am iubit Eu. Ioan 15
  Hristos s-a inaltat.

 5. Liana :

  Date: June 14, 2009 @ 12:54 pm

  Nici nu poate sa aiba morga academica respectivul, daca tot sta la panda sa prinda ceva de ….shmecherit.
  Da, cred ca e adevarata chestia cu neincrederea, si cu vanatorul si iepurii, dar el nu este constient de asta, ci se crede cel mai “pe bune”.
  Orice neam are snobii lui, nu numai neamul valah, si nu te mai lua de neamul meu, ca mi-l apar!
  Si unde te lovesti de atatia smecheri? Nu poti sa faci un pic de slalom printre ei? Sau ii ai obligatoriu in program, de ti-au creat atatea resentimente?
  Si crezi ca la americani, de ex, gargara si papagalul le aduc mai putina legitimitate? Pai de la occidentali am luat exemplu ! Nu i-ai vazut cum se zbat sa minta in campanii electorale, pe viata si pe moarte, nu ca la noi, pui mici inca !
  Astia s-au raspandit ca gandacii de bucatarie, ptiu !
  Nu te lega de preoti, ca pe astia ii apar eu ! Sunt umblatoare in biserica, si n-am auzit de asa ceva in viata mea, destul de indelungata…,treaba mea cat de !
  Cred ca e vorba de redactorul-sef de televiziune !
  ….el inscrie, el sta-n poarta !!!!!!
  Am fost sigura ca e fotografia autorului ! M-I-N-U-N-A-T !
  Sper ca asta a fost de lasata secului, ca eu nu ma pot abtine sa nu rad cu lacrimi, si apoi iar ma duc cu acelasi pacat, ca am ras pe rupte, pana…nu mai spun ce !
  Domnul sa te aiba in paza lui, dar daca mai bagi ceva in post, eu nu citesc, ci numai dupa !

 6. axxa :

  Date: June 15, 2009 @ 3:25 pm

  Na, ca io am citit taman in post! Chiar ca te duce-n ispita! :))

 7. paula :

  Date: June 24, 2009 @ 11:02 pm

  direct si adevarat:)

  pacat de fetele care ii baga in seama..k altfel nu ar mai exista

 8. E-nigma :

  Date: June 27, 2009 @ 1:25 pm

  jmecherul e o constanta, indiferent de sistem sau perioada. cea mai buna arma impotriva lui e ignorarea totala, specia asta are nevoie de atentie ca plantele de apa. cat despre Liana, care n-a auzit, depinde de ce vrea sa auda fiecare. daca vrei sa vezi totul in roz, sau curatia ta sufleteasca te fereste sa vezi ce e rau in jur, poti sa traiesti mai departe fericit(a). dar, din pacate, realitatea nu e asa cum ne-am dori.. ce fac unii preoti de la tara cu acatistele, s-a vazut pe net in poze, nu mai repet. si nu e un caz singular..

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.