Seria “Anomalii”: T-I-P-U-L-S-I-N-C-E-R

11:50 pm Octavian Dărmănescu, Seria "Anomalii"

hypocrisy

Octavian Dărmănescu

Sinceritatea este cea mai mare afacere. O organizaţie tip Triunghiul Bermudelor, în care dacă ai intrat, nu mai poţi ieşi. Oamenii se vor uita mereu în gura ta şi te vor gira, căci odată ai avut curajul să le mărturiseşti că n-ai chiloţi pe tine. Vei fi un guru al adevărului, un războinic al luminii şi, cu puţin noroc, vei avea apartament în centru. Te mustri când îţi scapă nişte adevăruri? Nu-i nimic, învaţă de la tipul sincer, fă bani din ele! Vrei băi de mulţime? Bagă câteva parade de sinceritate, apoi aşteaptă stoic telefonul impresarului! Vrei credit? Cheamă câteva televiziuni, plăteşte câţiva spectatori, apoi fă un monolog cu pistolul pe masă. După ce îţi vei fi dobândit, prin amare despuieri publice, dezlegarea de a nu fi principial, vei da un tun, vei regreta puţin, apoi vei da altul.

Sufletele decapotabile ale tipilor sinceri au fost întotdeauna un miracol extraterestru. Un sincer mincinos e un nonsens, ca un „defect” pe autobuzele care merg. Tipul sincer îşi poartă-n gură viaţa, cum îşi ţine cerbul arborele genealogic la vedere, în cap. Tipul sincer este pâinea lui Dumnezeu, ce mai, un lanţ de brutării, să dai pâine la tot circul! Misiunea lui este să fie ţapul sau, în funcţie de sex, capra ispăşitoare. Toate necazurile pune-le pe umerii lui, le va purta cu bucurie, căci le va recicla în biruinţe, prin propagandă, prin publicitate. Are şi toane, căci e şi el om. Îţi spune ca într-o glumă că statul în comun sapă amiciţia, apoi te dă afară din garsonieră pentru nişte crampe lirice, boală divină care se tratează cu singurătate. Râgâie, adică esenţializează. Vorbeşte la telefon până i se încing plombele, are mâncărimea domnească de a bate câmpii.

Dacă ţii în tine, eşti o bombă cu ceas. Tipul sincer detestă prudenţa pentru că e staţionară, nu riscă, deci nu câştigă. Degeaba i s-a spus că sinceritatea până la piele tot exhibiţionism se cheamă, un fel de gorilă onanistă a inimii. El va continua să-şi stoarcă ciorapii în capul publicului pentru că îi place să-l vadă cum strâmbă din nas. El nu poate şi nici nu este dispus să fie ireproşabil. Tipul sincer se dă drept liberal, un spirit înalt. În plan menajer însă, este o catastrofă, mulţi dintre ei fiind dăscăliţi de neveste discrete, care le dictează ce să spună şi ce nu. Tipul sincer nu menajează pe nimeni, sinceritatea îi este consemnată în fişa postului, deci nu are de întors. Apariţia lui solară printre oamenii josnici (adică de jos) este sanitară. El nu emană numai tainele sale, sortate, ci şi pe ale celorlalţi, brute, căci nu e deloc tentat să le fardeze. Tipul sincer îşi deconspiră sexul din care face parte. Dacă l-ar prinde bărbaţii, ar organiza pe loc un pluton de scobare şi l-ar executa.

Tipul sincer e un bufon. Că şi-a dat gaură la curea pe nemâncate, că nu se complică decât în proză, că a întârziat pentru că a ajutat un orb pe zebră, tipul sincer îţi inundă memoria cu etapele diurne ale vieţii lui. O logoree inutilă, o colecţie lila de sentimente şi păreri, un fel de striptis demonstrativ, o impostură glazurată cu francheţe. Tipul sincer îşi scoate masca pentru că, înainte de a trage uşa şi de a ieşi din scară, şi-a pus două. El respiră natural, în zig-zagul vieţii, are o circulaţie bună şi o digestie perfectă, însă, cu ochii obosiţi ca nişte gerbere ofilite, se vaită că are o conştiinţă perforată ca un bilet de tren.

Apropo, nu vă încredeţi în tipii sinceri, au microfoane în măsele! Întotdeauna pe unde trec, ei fac microfonie.

***

5 Responses
 1. Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” - Coslada (Madrid) » Blog Archive » Seria “Anomalii”: T-I-P-U-L-S-I-N-C-E-R :

  Date: June 2, 2009 @ 10:42 pm

  […] Sursa: Laurenţiu Dumitru […]

 2. Stefan :

  Date: June 3, 2009 @ 9:08 am

  :))) Savuros ca de obicei !

 3. Ionut Trandafirescu :

  Date: June 3, 2009 @ 3:37 pm

  eu doar ma intrebam daca acel notbuc face parte din ideea initiala a autorului? ca daca da, inseamna ca are gusturi bune Tavianovici acesta 😀 oke, we keep walking 🙂

 4. Liana :

  Date: June 3, 2009 @ 8:12 pm

  O iau cu inceputul, si comentez pe parcurs ce citesc, ca sa nu imi scape nimic : stiu ca este un pamflet, ca si celelalte, dar de cand T-I-P-U-L-S-I-N-C-E-R este un personaj negativ? Daca nu cumva va referiti la o persoana anume, care de fapt este pseudosincera, nu sincera, si din asta trage foloase, spre deosebire de t-i-p-u-l-c-u-a-d-e-v-a-r-a-t-s-i-n-c-e-r, care este o calamitate si pentru el, si pentru cei din jur, pe putin un Idiotul lui Dostoievski; si merg mai departe: de ce sa tii in tine ca sa devii o bomba cu ceas, cand esti inconjurat de multimi ce au urechi cu care nu aud, si ochi cu care nu vad, care vra sa zica urli in pustie, asa ca oricat si oriunde vei vorbi pana ti se incing plombele, tot nu te aude nimeni, caci iubitii nostri semeni, sunt duhovnicii ideali, ca ce le spui la ureachea dreapta le iese prin stanga si invers, fara ca la creier sa le ajunga ceva. Ei, daca cineva, candva, si undeva s-ar mai putea opri din viteza sa, si s-ar putea si concentra, poate cine stie ce-ar afla, vreo comoara, mai stii, in aceasta bataie a campilor ! Nu se stie niciodata ! Si iata ca si t-i-p-u-l-s-i-n-c-e-r si naiv precum Idiotul s-a adaptat vremurilor, si mai lupta si cu arma celuilalt, ca daca alalalt ti-o zice verde in fata, tu de ce sa te faci rosu, si sa nu-i raspunzi cu aceeasi moneda, ramanand la randul tau verde? Si iaca, tu, naivul, sincerul, esti eshbitionistul, si restul toti sunt sfinti ! Doamne inmulteste-ne sfintii, dar nu de-aia care aduna in ei, otrava desigur, ci de aceia care nu tin nimic in ei, ca nu au ce tine, sau mai bine zis ce retine de la purtatorii de masca, adica cei n-e-s-i-n-c-e-r-i.
  Si, nu se supere autorul, ca am aparat T-I-P-U-L-S-I-N-C-E-R, dar si asta are dreptul la avocat, iar eu celui de care ati scris i-as fi zis mai degraba p-s-e-u-d-o-s-i-n-c-e-r, si nu vreau sa cred ca preferati mai degraba semenii mincinosi. Iertati, si binecuvantati !

 5. AUREL PARV :

  Date: June 4, 2009 @ 1:59 pm

  Daca aveam 2-3 ani l-as fi suspectat pe O.D. ca si-a propus sa vorbeasca depre mine…..acum, e tot pentru mine …..sa-l listez si sa merg la spovedanie

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.