Acatistul Mucenicului Valeriu Gafencu (psalt Marian Moise)

2:31 am Sfinţi Români

Marian Moise - Acatistul Sf Mucenic Valeriu Gafencu
Asculta mai multe audio Diverse »

muc-valeriu.jpg

34 Responses
 1. Doar Ortodox :

  Date: December 30, 2008 @ 8:29 am

  Tropare si stihiri (troparul Botezului Domnului nostru Iisus Hristos si multe altele) pe http://doarortodox.wordpress.com/about/
  Cine are Troparul Sf. Vasile Cel Mare, il rog sa ma contacteze pe mailul afisat pe site, multumesc.

 2. Pr Teofil :

  Date: December 30, 2008 @ 12:10 pm

  Sfantul Sinod al BOR nu a luat inca decizia trecerii in randul sfintilor a lui Valeriu Gafencu! Nu e folositor ca fiecare sa lanseze cate o varianta de slujba…daca Sfantul Sinod va propune o alta slujba???

  R: Din cate stiu IPS Iustinian al Maramuresului a binecuvantat toata lucrarea si implicit roadele Campaniei “Din temnite spre sinaxare”. Intotdeauna au existat acatiste inainte de proslavirea propriu-zisa, cu sau fara o binecuvantare locala (iar daca e sa ne referim in prezent, avem acatiste ale Cuv. Paisie Aghioritul, Porfirie Kavsokalivitul, Serafim Rose etc.). Existenta mai multor acatiste scrise curat, din evlavie, nu e o impietate, in plus, ele, la acest moment, pot face parte doar din cultul particular. Nu se fortzeaza nota. Slujba (care e altceva decat acatistul) va fi, desigur, intocmita cu binecuvantarea Sf. Sinod, dupa cum e randuiala. LD.

 3. doina ciobanu :

  Date: December 30, 2008 @ 11:32 pm

  Sfintele Moaste aflate la Rapa Robilor, marturisite astfel prin mireasma si infatisare (dupa toate cerintele Canoanele Ortodoxe), dovedesc cu prisosinta ca cei ucisi la Aiud, Gherla, Sighet, Cavnic, Canal si Dumnezeu Sfantul stie in cate alte locuri, sunt seminte vii ale trainiciei noastre ortodoxe.
  “Si fire de filocalie”, frumos spus! Si tot frumos si sfant cuvantul -fapta al Parintelui Iustin Parvu! Parintele Iachint al Putnei nu a fost -inca- trecut oficial in randul sfintilor, dar evlavia si dragostea Bucovinei i-au facut acatist rostit cu multa dragoste.
  Si cred ca, aflati sufleteste in genunchi in fata celor haruiti si trecuti la Domnul, fiecare scriem acatiste cu soapta rugaciunii. Daca ele se aud ici si colo si prin viu grai, cu atat mai bine si mai adevarat recunostintei noastre de popor ortodox.

 4. Lonelyshepherd :

  Date: December 31, 2008 @ 2:11 am

  Parinte Teofil,sper ca sfintia Ta nu esti vreun staret de Bucuresti cu radacini prin jud. Bacau, care doreste sa se evidentieze printre zavozii vajnici ai Palatului Patriarhal.Oricum,Prea(ne)fericitul Daniel nu va face asta niciodata din pricini lesne de intuit…Oricum,Sinodul nu a putut si nu va putea niciodata sa ia “decizia trecerii in randul sfintilor” a nimanui,din simplul motiv ca asta decide doar Dumnezeu,iar Sinoadele doar recunosc,iau act de,constata lucrarea lui Dumnezeu in/prin cei de El,numai de el sfintiti.Nu hotarasc sinodalii LASITATII SALE,cine este prieten al lui Hristos si cine nu;nu hotaraste “Daniel cel trist si mic” in CASA LUI DUMNEZEU cine Îi va fi casnic si cine nu!Sau ramanem in caragialesc:”Nu-i rivulutie finca nu scrie la gazeta…”?!Frate,iarta-ma,dar asta-i limbaj de… “toaca” de pe la Administratia Patriarhala…

 5. Lonelyshepherd :

  Date: December 31, 2008 @ 2:13 am

  ERRATA:”[…]numai de El sfintiti[…]”

 6. Pr Teofil :

  Date: December 31, 2008 @ 1:52 pm

  Iubite frate…cu nume ascuns. Parintele duhovnicesc al Sf Simeon Noul Teolog, numit Simeon Evlaviosul, a refuzat din smerenie sa alcatuiasca un acastist sfantului sau ucenic, dupa trecerea acestuia la Domnul, motivand ca nu doreste sa stirbeasca ceva din vrednicia si faptele minunate ale placutului lui Dumnezeu. Asa intelegeau oamenii sfinti de odinioara sa se smereasca si sa pastreze bunacuviinta, lasand pe Dumnezeu sa lucreze prin ei si nu punand ambitiile lor omenesti la loc fruntas!

 7. doina ciobanu :

  Date: December 31, 2008 @ 2:50 pm

  Nu cred ca se inghesuie nimeni sa fie pus la GAZETA DE PERETE cand e vorba de un acatist…(asta a-propos de loc fruntas..)N-a fost, oare,Valeriu Gafencu, MULT patimitor? Nu i s-a aratat in adevar Maica Domnului? Nu L-a marturisit nesmintit pe Hristos? N-a fost lucrator tainic al Rugaciunii Inimii?
  Unde este greseala si neadevar in aceasta cantare?
  Valeriu Gafencu si cei aidoma lui au platit demnitatea de crestin ortodox ca mucenicii; scrijeliti de lacrimi, in tortura fizica si morala greu de imaginat.Dar L-au aparat pe Hristos cu propria viata! Ce au facut ei,descoperim acum, putin cate putin.Ce le-am daruit noi? Din rea vointa celor care i-au ucis si apoi ne-au diriguit,Nepasare,Tacere, Nerecunostinta, intr-un cuvant UITARE ABSOLUTA.
  Nu e pacat ca ne sumetim cu litera in mana si asprim vajnic aceasta marturisire de credinta?
  Toti cei care au avut gandul curat de a tipari marturii,de a zugravi icoane,de a vorbi si a lauda in glas aceste candele ale iubirii, au ascultat -fara tagada- indemnul care cutremura pana la lacrimi: VINO! SI VEZI!

 8. vasarnufie :

  Date: December 31, 2008 @ 2:54 pm

  imi pare rau ca spun asta , dar in loc sa ne ocupam sa facem acatiste tuturor celor care au murit sub comunism (chiar daca nu au lepadat dreapta credinta), cred ca ar fi de mai mare folos pt noi sa-i invatam pe oameni cum sa se roage lui Dumnezeu si sa-i dedice timp lui Dumnezeu. nu ma indoiesc de credinta lor, care trebuie sa fi fost foarte puternica, insa cred ca mai bine am starui in rugaciuni in fata lui Dumnezeu.

 9. Efthimie :

  Date: December 31, 2008 @ 3:56 pm

  Părinte Teofil, mă ierţi, dar le cam zici după ureche şi nu prea le nimereşti. E ca în bancurile acelea cu Radio Erevan: Nu e vorba de Cuviosul Simeon Evlaviosul să-i alcătuiască acatist ucenicului său, Sfântul Simeon Noul Teolog, ci invers; nu e vorba de acatist, ci de icoană şi de tropare; şi nu e vorba că n-a vrut să-i alcătuiască, ci că i-a alcătuit şi cu asta l-a smintit pe Ştefan, mitropolitul Nicomidiei, de unde şi procesul care a urmat.

 10. ramona :

  Date: December 31, 2008 @ 4:00 pm

  Varsanufie, cred si eu ca-ti pare rau, dar oare prin parerea asta de rau, nu cumva ti-a vorbit chiar glasul lui Dumnezeu, glasul constiintei tale?
  Stii oare ce sunt sfintii? Stii oare cata putere si ajutor de la Dumnezeu primesc cei care li se roaga lor?
  Sfantul Dimitrie al Rostovului, care a scris Psaltirea Maicii Domnului ar fi putut oare sa spuna ca si tine? NU.
  Iar eu, rugandu-ma Maicii Domnului, citind Psaltirea Maicii Domnului, m-am intors de la moarte la viata!
  Sfintii si alti oameni cu viata curata, care au scris Acatistul Sf. Nicolae sau Acatistul Sf. Nectarie sau Acatistul Sf. Parascheva ar fi putut spune ca si tine? NU.
  Din ce sunt formate acatistele? Din versete ale Sfintei Scripturi si din intamplari din viata acestor sfinti, din fragmente din psalmi si din minuni petrecute in viata acestor sfinti in care a lucrat Dumnezeu.
  Mult aduce vorba ta cu cuvintele sectarilor care stiu un refren si il tot repeta: “numai rugaciunea “Tatal nostru” trebuie sa o spuneam, ca numai pe aceasta o avem in Biblie.”
  Varsanufie e un nume cu mare raspundere pentru ca aduce a nume de calugar. Sper sa nu fie un calugar in spatele sau! Si cred ca nu e, totusi!
  Poate nu stii ce fac sfintii pentru noi si cine sunt! Ei se roaga pentru noi inaintea lui Dumnezeu, si, iata, tot lui Dumnezeu ne rugam si noi, prin intermendiul lor!Sunt un model pentru noi! Cu cat se cunoastem mai multe despre viata sfintilor din inchisori, cu atat vom avea mai multe modele in viata noastra! Lupta impotriva lor este lupta impotriva credintei, impotriva curajului de a fi urmasi ai lui Hristos!
  Pana azi nu credeam sa fie chiar asa de mare impotrivirea in privinta sfintilor din inchisori, dar, vai!
  Stii tu cati oameni s-au intors la Dumnezeu citind un acatist al sfintilor?…
  Ei, bine, eu cunosc astfel de oameni.
  Cati oameni nu se vor intoarce la Dumnezeu rugandu-se Sf. Mucenic Valeriu Gafencu sau altor sfinti din inchisori!!! Multi se vor intoarce! Si vor fi proclamati sfinti!
  Sa ai un an nou fericit si o inima curata!

 11. camelia n. :

  Date: December 31, 2008 @ 5:06 pm

  Nu credeti ca este pacat sa ne ingreunam sufletele cu dispute teologice si cuvinte grele care nu-si gasesc locul intr-un blog ortodox? Acum cand mai sunt doar cateva ore pana la inceperea slujbelor de multumire inchinate Domnului…

  “Doamne Sfinte,Cel ce intru cele de sus locuiesti si spre cele smerite privesti si cu ochiul Tau cel a toate vazator cauti spre toata zidirea,inaintea Ta am plecat grumazul sufletului si al trupului si Tie ne rugam,Sfinte al Sfintilor,tinde mana Ta cea nevazuta din sfant locasul Tau si ne binecuvanteaza pe noi toti!
  Iarta-ne greseala cea de voie si cea fara de voie,cea cu cuvantul sau cu fapta.
  Daruieste-ne noua,Doamne,umilinta,daruieste-ne lacrimi duhovnicesti din tot sufletul,pentru spalarea pacatelor noastre cele multe!
  Daruieste mila Ta cea mare peste toata lumea Ta si peste noi,nevrednicii robii Tai!
  Ca binecuvantat si preaslavit este numele Tau:al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh,acum si pururea si in vecii vecilor.Amin.

  LA MULTI ANI TUTUROR !

 12. vasarnufie :

  Date: December 31, 2008 @ 5:50 pm

  PT RAMONA. Admit ca am compus gresit mesajul. cea ce voiam sa subliniez este ca se face prea multa valva in jurul canonizarii sfintilor din inchisori, iar credinciosii nostrii ortodocsi sunt luati cu japca de catre ,, fratii nostri sectanti”. de ce? pt ca nu cunosc suficient de bine Biblia si pt ca nu cunosc foarte bine invatatura ortodoxa. chiar ieri am vb cu cineva care doreste sa se duca la penticostali si am fost foarte mirat de faptul ca omul deja a inceput sa nu mai injure pt ca altfel nul primesc. eu as propune sa se faca campanii pe baza catehizarii credinciosilor. din nou sa nu se inteleaga gresit ca nu vreau sa fie canonizati si cinstiti cum se cuvine acesti sfinti ai inchisorilor. dar atata timp cat inca masele mari de credinciosi nu cunosc exact invatatura ortodoxa e o problema mare.

 13. vasarnufie :

  Date: December 31, 2008 @ 6:05 pm

  ai crezut bine nu sunt calugar si dupa cum ai observat nu folosesc numele Sf. VaRSanufie ci vaSARnufie, tocmai pt a nu imi lua nume de sfant. si eu am o problema legata de catehizarea ortodocsilor si de accea pt mine cea mai importanta problema inainte de toate este cunoasterea invatzaturii ortodoxe… pt ca prin aceasta pierdem teren in fata sectantilor. si degeaba ii dai unui sectant sa citeasca acatistul oricarui sfant pt ca la el in inima nu exista sfinti…dar daca il inveti despre sfinti va accepta si acatistul… intelegi?? sper ca da.. 🙂 La multi ani si tie si multe bucurii in anul ce vine.

 14. Florin :

  Date: January 1, 2009 @ 7:11 am

  La multi ani! Dumnezeu sa ne ajute si sa nu uitam postul in care se afla inima ortodoxiei noastre pe care inaintasii nostri au vrut sa o ignore fara sa o cerceteze cu de-a amanuntul. La multi ani cu chibzuinta, istovire de sine si smerenie!

 15. camelia n. :

  Date: January 1, 2009 @ 5:25 pm

 16. Silvia :

  Date: January 4, 2009 @ 10:27 am

  Referitor la mesajul postat de Claudia N.

  Am ascultat pe youtube si mi-am dat seama ca nu poate fi ortodoxa Sfanta Scriptura din care este citat Ioan Cap 17 întrucat numele Mantuitorului este IISUS HRISTOS.Iar sectarii spun gresit Isus Hristos.Totodata sunt rastalmacite multe versete ca de exemplu acela in care in Biblia ortodoxa se spune in versetul 23 “Eu întru ei si Tu intru Mine,ca ei sa fie desavarsiti intru unime si sa cunoasca lumea…”

  Ca sa ma lamuresc si mai bine referitor la cine posteaza pe youtube si anume clau4css,am dat un alt search cu numele respectiv si iata ce am gasit(o cantare veritabil sectara)

 17. camelia n. :

  Date: January 4, 2009 @ 4:20 pm

  Este adevarat ceea ce spui,Silvia.
  Cand am vazut prima oara videoclipul,dupa ce l-am ascultat cam pana la jumatate,l-am lasat deoparte cu aceeasi eticheta:sectanti.
  Insa a avut acel “ceva” care m-a facut sa ma intorc la el si sa il ascult in timp ce parcurg textul bibliei ortodoxe. Dincolo de imaginile folosite,de persoana celui care a postat (de preferintele acelui clau4css) si automat convingerile lui,dincolo de micile diferente de exprimare-consider eu-Parinte/Tata,preaslaveste/proslaveste- ramane mesajul pe care il transmite.Acela de “desavarsire intru unime” pentru noi ortodocsii si “in chip desavarsit una’ – pentru cei care l-au realizat.
  Ramane emotia pe care o simt reascultand rugaciunea spusa cu smerenie de insusi Iisus Hristos, prin care se roaga Parintelui ca toti sa fim paziti de cel rau,ca toti sa fim uniti in adevar.
  Pentru ca adevarul gol-golut doare,sau poate tocmai de aceea,multi dintre noi prefera sa-l “imbrace”in functie de propriile interese.
  “De Ma iubiti,paziti poruncile Mele” spune Mantuitorul.Cate din ele pazim si cate nesocotim,oare?

 18. Silvia :

  Date: January 4, 2009 @ 9:04 pm

  Bătrânul Amfilohie zicea: “Rugăciunea lui Iisus a umplut Raiul cu mulţi sfinţi! Singură Rugăciunea inimii curăţeşte şi sfinţeşte.”

  Sa ne marturisim curat la duhovnic si sa nu ne mai incredem in
  tot felul de impresii,emotii.Asta daca dorim sa ne eliberam de psihismul nostru.Daca nu…

 19. Adrian :

  Date: January 4, 2009 @ 11:15 pm

  Răspuns pentru camelia n.

  Are dreptate sora Silvia spunând: “să nu ne mai încredem în tot felul de impresii,emoţii”.

  “Creştinul nu este omul a ceea ce vede sau ceea ce simte ci a ceea ce crede.”

  Trebuie sa luăm aminte că simţurile pot să ne înşele.
  Problema majoră a ortodocşilor este NECUNOAŞTEREA ÎNVĂŢĂTURII DE CREDINŢĂ, din lipsa catehezei (cum spunea mai sus şi fratele vasarnufie). Ca urmare nu se face distincţia între DREAPTA CREDINŢĂ şi EREZIE (părere proprie).

  Iată pe scurt care sunt în Biserica Ortodoxă criteriile pentru canonizare(pr. Liviu Stan-text preluat din lucrarea “Din temniţe spre Sinaxare”, p.20):

  1.Ortodoxia neîndoielnică a credinţei celui despre care se tratează, Ortodoxie păstrată până la moarte, fie în timpul vieţii, fie de când a îmbrăţişat credinţa ortodoxă. Adică principalul criteriu este mărturi­sirea dreptei credinţe. Dacă a fost amestecată Ortodoxia cu erezia, persoana nu poate fi canonizată. Sfinţii există doar în Biserică. Cei din afara Bisericii Ortodoxe nu sunt sfinţi.

  2.Proslăvirea lui de către Domnul cel puţin cu unul din următoarele daruri sau puteri: puterea de a suferi moartea martirică pentru dreapta credinţă; puterea de a înfrunta orice primejdii sau suplicii pentru mărturisirea dreptei credinţe până la moarte; puterea de a-şi închina viaţa celei mai desăvârşite trăiri morale şi religioase; puterea de a săvârşi minuni în viaţă sau după moarte; puterea de a apăra şi sluji cu devotament eroic Biserica şi credinţa ortodoxă.

  3.Răspândirea miresmei de sfinţenie, spune părintele Liviu S, după moartea lui – a celui care trebuie cano­ni­zat – şi confirmarea acesteia prin cultul spontan pe care i‑l acordă poporul credincios, numărându-l în rând cu sfinţii, este ultimul criteriu.

  Dumnezeu sa ne lumineze şi să ne înţelepţească!

 20. camelia n. :

  Date: January 5, 2009 @ 1:47 pm

  Intr-adevar,avem nevoie de multa rugaciune si cateheza.
  Si daca vasarnufie are dreptate in ceea ce spune,atunci la ce bun sa pierdem timpul aruncand cu pietre unii in altii ?
  Daca vizionarea acelui videoclip va aduce in suflete altceva in loc de nevoia de rugaciune si smerenie,nevoia de a ne revizui gandurile si faptele,atunci ar trebui serios sa ne gandim daca nu cumva dintr-un exces de zel,crestinesc,prin litera omoram duhul…

  “(…) Undeva,Staretul spune in felul sau caracteristic:”Cand arunci egoismul din tine,atunci Se arunca Hristos inlauntrul tau”,singurul lucru care trebuie cautat si dorit in toata viata duhovniceasca.Astfel,daca nu cultiva duhul jertfirii de sine,crestinul este pandit de primejdia de a nu se putea face partas vietii lui Hristos si de a ramane astfel doar omul formei,fara a avea viata launtrica.”
  (fragment din Prologul volumului II – Trezire Duhovniceasca – seria Cuvinte duhovnicesti ale Cuviosului Paisie Aghioritul)
  “Bunul Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne daruiasca o pocainta sincera,ca astfel sa ne invrednicim cu totii de Raiul pe care ni l-a pregatit,ca un Parinte iubitor de fii”.Amin.
  (binecuvantarea Staretului Paisie Aghioritul)

 21. fratele :

  Date: January 5, 2009 @ 3:50 pm

  Cultul Sfintilor?
  Este adevarat, sunt crestini care pot fi bune exemple pentru noi.

  Clement Romanul, Către corinteni

  Cap. V: Sfinţii sunt pilde, exemple de vieţuire creştină:

  Să luăm pildă de vitejie din generaţia noastră… pe Petru… îndurând mucenicia… Pavel a primit premiul răbdarii… fiind propovăduitor… învăţând dreptatea… a suferit mucenicia… Şi aşa s-a despărţit de lumea aceasta… fiind cea mai mare pildă de răbdare.
  (Scrierile Părinţilor Apostolici, traducere, note şi indicii Pr. Dr. Dumitru Fecioru, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al BOR, Bucureşti, 1995, pag. 53)

  Cap. XVII – Cap. XIX : Îndemn de a urma exemplul sfinţilor:

  Să imităm pe aceia care au umblat în piei de oaie… Smerenia şi modestia unor atât de mulţi şi unor astfel de bărbaţi… ne-a făcut mai buni…
  (Ibidem, pag. 61-63)

  Valeriu Gafencu e un excelent exemplu. Un crestin demn de acest responsabilizator nume, demn de Hristos. Dar, un cult inchinat unui om?
  Clement Romanul da o marturie echilibrata, lucida, rezonabila despre marii apostoli. Dar atat…
  Sarmanul domn Valeriu Gafencu! Intrebati-l si va va raspunde ca si-a facut doar datoria, ca o sluga. Nu ar primi acest act… incalificabil.

 22. Diana :

  Date: January 5, 2009 @ 8:50 pm

  Pentru Adrian: Ca tot vorbeai de cunoasterea invataturii de credinta, afla ca mucenicii nu au nevoie de astfel de criterii pentru canonizare. Un mucenic poate fi canonizat in clipa mortii, cu o singura conditie: sa-L fi marturisit pe Hristos. Daca se poate dovedi ca L-a marturisit pe Hristos, ca a murit pentru El, e mucenic, e sfant din acea clipa. Or daca te informezi mai bine despre cat a fost scaldat pamantul asta cu sange de mucenici in urma inchisorilor comuniste, te-ai cutremura. Valeriu Gafencu e unul dintre ei.

 23. Diana :

  Date: January 5, 2009 @ 8:52 pm

  * iertare pentru nepotrivirea timpurilor verbelor intr-o fraza, dar scriu in graba…

 24. gingis han :

  Date: January 6, 2009 @ 2:21 pm

  ooare putem canoniza un lgionar ca Gafencucare a mrit pentru capitan si legiune. Zic unii ca pentru Hristos, dar sunteti, oare siguri? daca a fost legionar, a luat parte si , spiritual, moral si la odioasele lor crime. Legionarismul este o erezie, o idologie nazista , anticrestina

 25. gingis han :

  Date: January 6, 2009 @ 2:23 pm

  si in Evanghelie ii raspunde diavolul lui Isus: legiune este numele meu. sigur, sper sa aveti simtul umorului, desi nu e chiar gluma

 26. fratele :

  Date: January 6, 2009 @ 6:12 pm

  Omule,

  vad ca nu ti-a raspuns inca nimeni. Iarta-ma ca indraznesc tocmai eu. Pui problema istet, iata o dilema importanta pentru morala de zi cu zi, dar chestia asta se rezolva in cu totul alta logica.

  1. Il bagi pe Valeriu Gafencu in aceeasi oala cu toti legionari. E cam nedrept, aceasta au facut comunistii.
  2. Gafencu nu a murit nici pentru capitan, nici pentru Iisus, ci pentru colegul sau de celula. Pot spune cel mult, incercand sa nu te supar, ca a murit datorita lui Iisus, urmand exemplu lui.
  3. Putea fi el cel mai odios criminal, dupa ce s-a jertfit pentru altul, Iisus ii ofera sansa de a se mantui. Ar fi fost situatia talharului pocait pe Cruce.

  Alta logica.

  In legatura cu canonizarea nu ma exprim. E o actiune pe care nu o inteleg. Recunosc. Insa nu pot sa nu remarc consecintele grave pe care aceasta practica o are asupra dezvoltarii credinciosilor de rand.

  Alta logica, deci.

 27. Orthologia :

  Date: January 8, 2009 @ 3:05 pm

  Cred ca sunt destui care nu cunosc fenomenul legionar decat prin perspectiva comunistilor vechi si noi si de aici usuratatea cu care fac afirmatii care pleaca de la o ignoranta moderata la una care frizeaza penibilul si ridicolul chiar si atunci cand incearca sa treaca drept gluma.

  In orice caz, fenomenul legionar este un aspect iar canonizarea lui Gafencu este un altul, dar din pacate conexiunile cu conotatii negative care se pot face ori din ignoranta ori cu rauvointa intre aceste doua aspecte mai ales in conditiile in care nu exista si nu se vrea sa existe o intelegere corecta a fenomenului legionar vor sta in calea canonizarii lui.

  Pentru ca este clar ca la ora actuala Biserica Ortodoxa Romana nu-si poate permite oficial sa innoate impotriva curentului.

  Asta din cauza slabiciunilor noastre si poate pentru binele fiecaruia dintre noi – dar nu ca sa ne lenevim ci ca sa folosim cat mai bine timpul care il mai avem la dispozitie pentru a strange ulei pentru candele.

  Timp care s-ar putea sa fie mai scurt decat credem.

 28. Nicolae Marian :

  Date: January 19, 2009 @ 9:36 pm

  Aveti adresa mea de e/mail. Poate organizam si noi la Puscaria Pitesti un priveghi.
  Doamne ajuta!

 29. mihaela badescu :

  Date: March 1, 2009 @ 8:54 pm

  gingis han, DOAMNE AJUTA! ma intrebam ca daca se poate ignora o persoana ca tine cu probleme tan grave de ortografie… pentru cultura ta generala:bunicul meu a fost legionar dar toata viata lui nu i-a lipsit psaltirea.vrei sa sti cum a murit? a murit in timp ce isi facea rugaciunile .vrei sa spui ca nu s-a mantuit pentru faptul ca era legionar??

 30. elisabeta :

  Date: March 20, 2009 @ 8:08 pm

  Pr Teofil daca puteti sa-mi raspundeti si mie la o intrebare?Va intreb ca sa ma lamuresc ca eu personal nu cred ca e ceva rau sa citesti acatistul unui sfant inainte de canonizare ,dar am auzit anumite lucruri ca acatistul treb aprobat de un Ierarh ca sa se poata citi .E rau sa citesti acatistul Sf Valeriu Gafencu sau a Sf din inchisorile comuniste?Va rog daca mai intrati raspundeti-mi si mie
  Va multumesc

 31. Vasilică :

  Date: April 19, 2009 @ 8:52 am

  Daca sfintii socheaza prin faptele lor inca din timpul vietii nu-i de mirare ca ei smintesc si dupa moarte.

  “Fericti cei ce nu se vor sminti intru Mine” zicea Domnul.

  Daca Hristos mai are urmasi ce rascoleste lumea si “desparte” pe oameni inseamna ca suntem pe calea cea buna.

 32. mihaela badescu :

  Date: May 9, 2009 @ 8:41 pm

  Cel ce are dragoste nu se sminteste .Doar cei smintiti se smintesc.

 33. Doina :

  Date: May 12, 2009 @ 10:54 am

  Gingis Han, nu prea esti in acelasi duh cu Fericitul Agatanghel 1327. DUMNEZEU, MAICA DOMNULUI si Sfantul evanghelist Ioan ii privesc altfel pe legionari decat tine.Te contrazic si sfintele moaste gasite pana in prezent la Aiud, caci de cele de la Pitesti s-au debarasat aruncandu-le impreuna cu molozul, la groapa de gunoi, blasfemie ordinara. Vai de cei care au comis-o. Se vede foarte clar cat de anti-comunisti sunt cei care detin puterea de 20 de ani in Romania. Dar cum lumina nu poate fi inghitita de intuneric, vor avea mari surprize.

 34. http://mandriadeafiroman.blogspot.com/ :

  Date: April 25, 2011 @ 7:36 pm

  AM GASIT O POEZIE SUPERBA DE VALERIU GAFENCU PE UN BLOG POATE CINEVA SA O CITEASCA :
  http://mandriadeafiroman.blogspot.com/

  HRISTOS A INVIAT!

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.