Proiectul “Schimb de Carte Ortodoxa”

5:47 am Schimb de Carte Ortodoxă

Inspiraţie. De când am aflat de schimbul de carti, iniţiat de inimoşii de la bookblog.ro, m-am tot gandit ca ar fi bine-venit si un… “schimb de carte ortodoxă”.

Mai concret… E vorba, mai precis, de organizarea propriu-zisă a unor Întâlniri, la un ceai, care să ofere posibilitatea tinerilor cititori de carte ortodoxă să se cunoască între ei, să schimbe impresii despre cărţile citite, să împrumute din cărţile lor, la schimb sau nu, şi altora.

Argumente. Se pot înşirui nenumărate motive pentru care un astfel de demers are un real folos sufletesc.

 •  Puţini îşi pot permite să cumpere toate cărţile dorite care apar pe la librării, tarabe sau pangare. Prezentarea unor titluri de carte în cadrul Întâlnirii, împărtăşirea bucuriei lecturii cu ceilalţi, schimbul de carte, nu poate fi decât benefic şi întăritor pe cale.

 • Tinerii noştri ortodocsi nu se prea cunosc între ei. În lumea noastră aflată în derivă socotesc că ortodocşii ar trebui să strângă rândurile, să formeze mici enclave pentru a se întări unii pe alţii, întru dragostea lui Hristos. Mai ales cei aflaţi la început de drum pe “calea Bisericii”, fiind înconjuraţi de prieteni “lumeşti”, se simt deseori atraşi înapoi, spre vechile obiceiuri. Demersul acesta îi poate ajuta să cunoască tineri ca şi ei, iubitori de Dumnezeu, să împărtăşească din propriile trăiri, să lege prietenii.

 • Nu peste tot există, din păcate, viaţă parohială animată sau organizaţii ASCOR foarte active (iar unii au şi depăşit vârsta studenţiei şi, din discreţie, nu se mai implică în activiţăţile acestora); aşa că, în lipsa acestora, astfel de Întâlniri pot deveni mici oaze de bucurie duhovnicească.

Cine poate organiza Întâlnirile “Schimb de carte ortodoxă” în oraşul lui? Orice tânăr energic, trăitor în Biserică, iubitor de Ortodoxie şi de carte ortodoxă care crede din tot sufletul în folosul unui astfel de proiect. Nu e necesar să fie teolog (cu diplomă), deşi n-ar fi rău; spun asta pentru că nu-mi pot asuma răspunderea pentru eventualele duhuri eterodoxe care-i bântuie pe unii, măcar că au râvnă. Dacă astfel de ocazii se vor ivi şi voi afla de ele, voi numi un alt organizator sau, în lipsa unei alternative, nu voi mai posta Întâlnirile din acel oraş (nădăjduiesc însă să nu fie cazuri de acest fel)… O altă condiţie – organizatorul ar fi bine să fie utilizator de net, să putem ţine lesne legătura.

Cine poate veni la Întâlnirile “Schimb de Carte Ortodoxă”? Toţi cei interesaţi de cartea ortodoxă, dornici de a schimba impresii şi a împrumuta cărţi. Organizatorul poate invita preoţi, profesori de religie, editori sau autori de carte, când se iveşte ocazia.

Locaţii. Organizatorul se va ocupa să aleagă un spaţiu cât mai decent, cât mai cu gust – o ceainărie, o cafenea liniştită. Rezervarea meselor se va face din timp, estimându-se, să zicem, o prezenţă de 10-12 persoane/Întâlnire (e doar o estimare!). În oraşele în care există librării/ceainării/prăvălii ortodoxe care au un spaţiu adecvat pentru lansări, vizionări, expoziţii, conferinţe, ar fi potrivit să găzduiască ele Întâlnirile “schimbului de carte ortodoxă”. Pot fi luate în vedere şi spaţiile anexe ale unor biserici, acolo unde există îngăduinţă şi interes.

Rolul meu. La prima vedere toată acestă poveste nu e o mare ispravă, însă lucrurile nu se pot organiza prea uşor dacă nu ai un instrument media care să-ţi permită o popularizare adecvată în spaţiul ortodox. Blogul meu are o medie de 1.100 vizitatori/zilnic (5.700 vizitatori unici RO/săptămânal), aşa că pot să coordonez online Întâlnirile “Schimb de carte ortodoxă” găsind organizatori în diverse oraşe şi postând anunţurile cu Întâlnirile din ţară (şi din diaspora, dacă e cazul) precizând exact ziua, ora şi locul (socotesc potrivit să se organizeze lunar, nu de alta, dar să ai vreme să citeşti cartea împrumutată…), preferabil vinerea, sâmbăta sau duminica. Mai apoi voi posta şi impresii/poze de la Întâlniri, dacă voi primi de la organizatori. Am iniţiat o categorie aparte pe blog “Schimb de carte ortodoxă”, locaţie în care se vor regăsi toate postările legate de prezentul proiect. Voi posta probabil şi pe blogul CarteaOrtodoxa.ro, o altă pagină, specializată pe recenzii, de care mă ocup ocazional (căci au o tematică comună).

Rugăminte. Rog pe cei ce vor să organizeze sau să participe la Întâlnirile de “Schimb de carte ortodoxă” să lase comment la această postare. Voi încerca, în măsura timpului pe care-l am, să discut cu fiecare şi să lămurim detalii. Nadăjduiesc ca din luna ianuarie 2009 să începem treaba.

Cum poţi promova acest Proiect? În primul rând vorbind şi altora despre el, iar când se va cunoaşte exact locaţia, ziua şi ora, anunţând pe cei interesaţi (personal sau pe net). Cei care deţin bloguri, pot prelua bannerul de mai jos cu link direct către această postare!

http://laurentiudumitru.ro/blog/2008/12/21/proiectul-schimb-de-carte-ortodoxa/

banner1.jpg

Laurenţiu Dumitru
Coordonator “Schimb de Carte Ortodoxă”
mail: orthograffiti at yahoo dot com
Proiect susţinut de Revista OrthoGraffiti, Cartea.Ortodoxa.ro şi Librarie.net

78 Responses
 1. Eliza :

  Date: March 26, 2009 @ 11:34 am

  Amy, si eu sunt din Ploiesti. Andrada, la fel. O sa-ti dau add pe mess. Este o idee foarte buna, extraordinara, de a organiza intalniri intre crestini, avand in vedere vremurile de apostazie pe care le traim. Acum mai mult ca niciodata trebuie sa fim uniti, sa ne incurajam reciproc, nu numai pe internet, unde nu ne vedem si ne imaginam doar cine sau cum este interlocutorul nostru. Vorbirea pe “viu” nu poate fi egalata de nimic. De fapt acest gen de comunicare a fost cel lasat de Dumnezeu intre oameni.
  Schimbul de carti este o idee extraordinar de buna, mai ales pentru cei care, dupa cum spunea cineva si mai inainte, se afla la inceputul drumului spre Dumnezeu, spre credinta vie, sau pentru cei cu mijloace materiale reduse, care sunt multi. Felicitari pentru idee!
  Nu stiu daca in Ploiesti s-a organizat deja ceva sau nu. Vom vorbi intre noi.

 2. Maria :

  Date: March 27, 2009 @ 10:34 am

  Doamne-ajuta!
  va felicit penbtru aceasta initiativa, si sper din suflet ca ea sa se fi concretizat deja, cel putin partial!
  Am rugamintea ca atunci cand se vor organiza astfel de intalniri in zona Hunedoara-Deva sa ma anuntati!
  Multumesc mult!

 3. Ioan Ionescu :

  Date: April 19, 2009 @ 9:13 pm

  Pentru ADRIANA. referitor ca la Schitul Darvari se gasesc particele din sfintele moaste ale Sf. Antonie dela Iezer ma cam indoiesc,deoarece cunosc f. bine Manastirea dela Iezer unde merg de peste 40 ani si am scris si despre viata sfantului Antonie,iar in Bucuresti la nici-o biserica sau manastire nu se gasesc particele din sfintele moaste ale Cuviosului Antonie. Se gasesc particele din sfintele vesminte in bucuresti. Chiar voi merge la schitul Darvari sa ma conving. Doamne Ajuta!

 4. George :

  Date: April 26, 2009 @ 1:44 pm

  Salutare tutoror,
  Propun si crearea unei liste de prieteni pe facebook.
  Imi puteti da friend request pe numele: George Haralambiade.

  Am o groaza de carti ortodoxe si iubesc trairea crestina si cred ca ar fi util sa mentinem legaturi cat mai vaste si mai stranse intre toti ortodocsii.
  Daca considerati util nu ezitati sa imi scrieti si sa luam contactul.
  Adresa mea este : george.haralambiade@echa.europa.eu

  va multumesc si Doamne Ajuta.
  George

 5. Ioana Stefanescu :

  Date: May 25, 2009 @ 9:27 am

  Buna, tuturor,

  Ma intereseaza acest proiect mai ales in ceea ce priveste noi prietenii. Sa ne lasam adresele de e-mail caci prieteni ortodocsi se gasesc mai greu. Eu am 35 de ani, sunt din Bucuresti si mi-as dori sa cunosc tineri si tinere iubitoare de ortodoxie cu care sa pot imparti impresii si schimba carti. Adresa mea de e-mail e ioanastef05@yahoo.com

 6. marcel malanca pr. :

  Date: June 11, 2009 @ 10:48 pm

  da, si eu sunt interesat si mi se pare un proiect extrem de interesant. noi ne cunoastem oarecum. sunt din negresti oas. sper sa punem si noi im aplicare acest demers.

 7. Oana :

  Date: July 14, 2009 @ 11:48 am

  S-a mai auzit ceva de acest proiect? Si eu sunt o doritoare in acest sens… dar nu stiu daca s-a concretizat in vreun fel…

 8. laurentiu :

  Date: July 14, 2009 @ 2:24 pm

  @ Oana

  Curand, cu ajutorul lui Dumnezeu, proiectul SdCO se va materializa in Bucuresti si, probabil, in Negresti Oas.

 9. blogul lui laurentiu dumitru » Blog Archive » [Bucuresti] Schimb de Carte Ortodoxa, Cap. 1 :

  Date: July 21, 2009 @ 9:45 pm

  […] organizarea “Schimbului de Carte Ortodoxa” (detalii despre ce inseamna Proiectul SdCO gasiti AICI). Va asteptam la un ceai si o poveste despre bucuria lecturii, despre carti in general si despre […]

 10. Religo :

  Date: July 27, 2009 @ 2:53 pm

  […] fi bine-venit si un… schimb de carte ortodoxa “, asa descrie domnul Laurentiu Dumitru – pe blogul sau – inspiratia ce a stat la baza dezvoltarii ideii si proiectului “Schimb de carte […]

 11. blogul lui laurentiu dumitru » Blog Archive » [Baia Mare] Schimb de Carte Ortodoxa, Cap. 1 :

  Date: August 22, 2009 @ 11:26 am

  […] Detalii despre ce inseamna Proiectul SdCO gasiti AICI“ […]

 12. Camelia :

  Date: August 24, 2009 @ 9:05 am

  Am lipsit la prima intalnire pe tema asta din baia Mare, dar promit ca la urmatoarele sa fac tot posibilul sa ajung, pentru ca ideea este una interesanta. E nevoie de mai multa unitate intre ortodocsi, e nevoie sa ne cunoastem, sa tinem legatura, pentru ca doar asa vom putea sa ne luptam pentru ortodoxism. In plus, imi place enorm sa citesc si sa imi cumpar carti ortodoxe, de aceea nu prea scap ocazia de a-mi cumpara carti, mai ales cand dau de preturi foarte bune. De asemenea ador sa ofer carti, pentru ca imi doresc ca si altii sa cunoasca aceasta bucurie. E important sa nu traim in nestiinta, iar intr-o lume in care reperele morale sunt tot mai putine, e important sa punem mana macar pe o carte buna sa citim.

 13. Ramona :

  Date: August 24, 2009 @ 2:29 pm

  Camelia, te asteptam cu bucurie la a doua intalnire:)
  Acum s-au imprumutat carti, dar s-a si daruit. Voi scrie in curand, sper, despre prima intalnire.
  Doamne, ajuta!

 14. Acţiuni viitoare « :

  Date: September 10, 2009 @ 9:51 am

  […] pentru mai multe informaţii despre “schimb de carte ortodoxă”, vedeţi link-ul: http://laurentiudumitru.ro/blog/2008/12/21/proiectul-schimb-de-carte-ortodoxa/ […]

 15. Schimb de carte Ortodoxă « :

  Date: September 18, 2009 @ 9:14 am

  […] Text preluat de la initiatorul proiectului, http://laurentiudumitru.ro/blog/2008/12/21/proiectul-schimb-de-carte-ortodoxa/ […]

 16. blogul lui laurentiu dumitru » Blog Archive » [Baia Mare] Schimb de Carte Ortodoxa, Cap. 3 :

  Date: November 28, 2009 @ 12:43 am

  […] despre ce inseamna Proiectul SdCO gasiti AICI Leave a […]

 17. [Baia Mare] Schimb de Carte Ortodoxa, Cap. 4 « Blogul lui Ionuţ Trandafirescu :

  Date: January 20, 2010 @ 12:41 am

  […] Sâmbăta, 23 ianuarie, ora 17.00, va așteptam cu drag la Schimbul de carte ortodoxa, capitolul 4. Ne întâlnim în același loc, în sala de mese a Așezământului social din curtea Bisericii”Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare. Va invitam sa veniți, sa aduceți o carte, doua, trei despre care doriți sa vorbiți. Ne întâlnim intre prieteni, la un ceai cu biscuiti. Detalii despre ce inseamna Proiectul SdCO gasiti AICI […]

 18. pridvorul lui laurentiu dumitru » Blog Archive » [Bucuresti] Schimb de Carte Ortodoxa, Cap. 2 :

  Date: April 20, 2010 @ 12:22 pm

  […] asteptam cu drag la Schimbul de Carte Ortodoxa, Cap. 2, Bucuresti! Leave a […]

 19. Cristian :

  Date: July 23, 2010 @ 8:47 am

  Si uite cum, dupa mai bine de un an, datorita unor persoane ca Amy, Andrada, Eliza, (care initial nu se stiau decat de aici) etc., la Ploiesti a luat fiinta o filiala ASCOR. Sper ca pe viitor sa organizam si noi schimburi de carte Ortodoxa. Dupa mai bine de un an de la citirea acestei postari, am regasit-o si este frumos sa vezi cum lucreaza EL ! Doamne ajuta!

 20. stefan :

  Date: August 5, 2010 @ 12:46 pm

  Sunt din Galati si ma intereseaza acest proiect de schimb de carte ortodoxa.

 21. stefan :

  Date: August 5, 2010 @ 12:50 pm

  adresa mea de messenger este fanysoro80, cu rugamintea : doar persoane serioase cu care poti discuta lucruri serioase si folositoare. multumesc !

 22. Cristina Marica :

  Date: August 31, 2010 @ 10:59 am

  Sunt din Bucuresti si astept cu nerabdare o intalnire “schimb de carte ortodoxa”!! Nu am mai participat pana acum dar initiativa mi se pare minunata! Pt stiri in acest sens va rog sa ma contactati la mail arcs_en_ciels@yahoo.com. Multumesc

 23. marilena :

  Date: January 8, 2011 @ 10:15 pm

  Astept cu interes adresa unde ne putem intalni in Bucuresti.Multumesc!

 24. daniel :

  Date: March 27, 2011 @ 5:47 pm

  schimb volume din colectia PSB. contact 0733 504022

 25. Cosmin :

  Date: November 8, 2011 @ 12:25 am

  Sunt din Bacau si as dori sa particip si eu la aceasta ,,actiune”.
  id: co5mjn@yahoo.com
  Rog pe initiator sa ma anunte daca sunt doritori in regiunea mea.

 26. Delia :

  Date: February 25, 2012 @ 12:41 pm

  Buna..si eu as vrea sa particip la asa ceva.Daca sunt in Timisoara doritori as putea organiza asa ceva.Trebuie doar sa ne strangem cativa.cine e interesat sa ma anunte pe mail deia_115@yahoo.com. Daca sunt alti organizatori in Timisoara ii rog sa imi trimita informatiile despre urmatoarea intalnire.

 27. cineva :

  Date: April 28, 2012 @ 5:21 pm

  Are dreptate scepticul ,iubirea este la orice pas si e inteleasa gresit mai ales femeile precum binedispusa Diana deschisa la orice ( dialog ,cunoastere ).Citeste viata lui Arsenie Boca .A citi o carte religioasa este de apreciat dar conteza locul,unde si cine o citeste .Degeaba citesti o carte religioasa daca nu esti un om corect cu tine si gandu-l nu iti e la Dumnezeu ci la numarul de cunostinte pe care ti-l vei face ,aburul de cafea ce-ti trece pe la nas.Dragostea trebuie sa fie firesca si dezinteresata ,sa vorbesti cu toata lumea la fel si sa fi tu insuti in fiecare moment dar implica multa intelepciune .

 28. cornel :

  Date: June 11, 2012 @ 12:40 pm

  foarte interesanta ideea.
  sunt elev la seminarul teologic din giurgiu si sunt sigur ca impreuna cu cativa colegi si bineinteles si persoane din judet (si nu numai) putem sa facem schimb de carti, dar cu intalnirile o sa fie mai greu dar cu ajutor de sus reusim!
  dinicacornel@yahoo.com

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.