Campania “Din temniţe spre Sinaxare”

6:42 pm Anunţuri, Sfinţi Români

coperta-400339.gif

Campania “Din Temnite spre Sinaxare”

Deviza campaniei: “Să ne cunoaştem trecutul!”

Acest secol a dat noian de sfinţi şi de martiri, numai că nu-i cunoaştem. Hristos este prezent în lumea de azi prin sfinţi, martiri, mărturisitori şi eroi. Dar lumea de azi nu e solidară cu sfinţii ei, căci nu le poate urma exemplul. Dacă sfinţii de acum ar fi fost la începuturile creştinismului, toată suflarea creştină ar fi trăit cu ei, prin ei, către ei. Noi nu suntem creştini şi de aceea nu ne cunoaştem sfinţii. (Noul mucenic Valeriu Gafencu)

Campania “Din temniţe spre Sinaxare” a fost iniţiată, cu binecuvântarea părintelui Iustin Pârvu, de un grup de intelectuali creştini. Ea îşi propune să prezinte vieţile şi învăţăturile sfinţilor închisorilor din timpul prigoanei comuniste. Campania se va desfăşura începând cu data de 1 decembrie 2008 până pe 24 decembrie 2009, dată reprezentativă pentru trecerea a douăzeci de ani de la căderea regimului comunist condus de dictatorul Nicolae Ceauşescu.

În zilele noastre, atitudinea creştinilor faţă de sfinţii închisorilor este foarte diferită, de la o indiferenţă totală până la cinstirea lor ca mărturisitori ai lui Hristos. Prea Sfinţitul Iustinian Chira mărturisea: „Am fost întrebat şi eu, de oameni care lucrează în presă: «Câţi dintre cei ce au făcut puşcărie merită să fie trecuţi în antologia aceasta a sfinţilor?». Ce credeţi că am răspuns? «Toţi.» Şi spun şi acum, în auzul universului şi al lui Dumnezeu. Toţi.”

Învăţătura Bisericii Ortodoxe este că un mucenic este sfânt din clipa morţii. Singura condiţie pentru canonizare este ca acesta să fi mărturisit dreapta credinţă a Bisericii. Sinodul nu face altceva decât să constate că mucenicul a dat mărturia cea bună. Pentru canonizarea sfinţilor mucenici nu e nevoie de minuni – deşi s-au săvârşit deja unele minuni prin rugăciunile acestor mărturisitori.

Credem că Sfântul Sinod ar putea alege o zi de prăznuire a întregului sobor de noi mărturisitori, în care să fie cinstiţi şi cei despre ale căror pătimiri muceniceşti nu s-au păstrat mărturii scrise sau orale. Pătimirea lor o ştie doar Dumnezeu, Cel care i-a primit în Împărăţia Sa.

Campania îl are ca patron pe Noul Mucenic Valeriu Gafencu, cunoscut ca „sfântul închisorilor”. El, părintele Ilarion Felea şi Ieroschimonahul Daniil de la Rarău (Sandu Tudor) vor fi propuşi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române spre canonizare. Iniţiativa canonizării Noului Mucenic Valeriu Gafencu (care s-a arătat plin de harisme dumnezeieşti încă din timpul vieţii) aparţine unui grup de foşti deţinuţi politici, mireni şi preoţi. Iniţiativa canonizării părintelui Ilarion, marele teolog şi mărturisitor mort în închisoarea de la Aiud, a avut-o un grup de credincioşi de la parohia Şega 1 din Arad, de la biserica ctitorită de părintele Ilarion. Iniţiativa canonizării Cuviosului ieroschimonah Daniil i-a aparţinut Mitropolitului Antonie Plămădeală, care a declarat următoarele: „Unii din oamenii aceştia s-au întors din închisori, Sandu Tudor nu s-a mai întors niciodată… A murit la Aiud. El poate fi canonizat! Eu aş face o propunere, un Sinod de canonizare, pentru că el a murit în închisoare la Aiud, unde a fost închis pentru Rugul Aprins, pentru credinţa lui”.

În paralel cu aceste trei propuneri de canonizare – pentru care se va face un Memoriu către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, se vor cerceta şi vieţile celorlalţi mucenici – preoţi, călugări sau mireni (cum sunt stareţul Gherasim Iscu, Mircea Vulcănescu, maica Mihaela Iordache, Costache Oprişan şi mulţi alţii). În acelaşi timp se vor cerceta şi vieţile celor care, ieşind din închisorile comuniste, au dus o viaţă de sfinţenie – cum sunt părintele Ilie Lăcătuşu, părintele Benedict Ghiuş sau alţii (un amănunt din Vieţile Sfinţilor merită menţionat aici: Sfânta Mare Muceniţă Tecla a murit la bătrâneţe, la zeci de ani după ce fusese chinuită pentru credinţa în Hristos…)

Campania nu se ocupă de studierea vieţii tuturor ortodocşilor care au trecut prin închisorile comuniste, ci se ocupă doar de cercetarea vieţilor celor care au dat acolo mărturia jertfelnică a credinţei în Hristos şi în adevărul Bisericii Sale.

Campania va consta în organizarea de conferinţe, dezbateri, tipăriri de cărţi, broşuri şi pliante de popularizare, în proiecţii de filme documentare, în organizarea de întâlniri cu cei care au supravieţuit închisorilor comuniste dar şi de pelerinaje la locurile în care au fost îngropaţi sfinţii mărturisitori.

Prima acţiune este editarea volumului “Din temniţe spre sinaxare”, la Editura Areopag, şi sprijinirea editării numărului 3 din Revista Atitudini – cu materiale despre canonizarea sfinţilor închisorilor. Ultima acţiune va avea loc în postul Crăciunului anului 2009 – când se va organiza un pelerinaj la Aiud, la mormintele şi moaştele mărturisitorilor.

Pe site-ul oficial al campaniei, www.sfintii-inchisorilor.ro , se va face o bibliotecă digitală care va pune gratuit la dispoziţie cărţi esenţiale din literatura închisorilor. Blogg-er-ii şi web-master-ii pot susţine această campanie prin promovarea logo-ului campaniei.

Campania are un caracter apolitic.

Este foarte important ca această campanie să coaguleze cât mai bine persoanele, grupările şi asociaţiile care conştientizează nevoia recunoaşterii valorii jertfei noilor mărturisitori.

Pe data de 1 decembrie 2008 va fi făcută publică lista principalilor susţinători ai acestei campanii (asociaţii, personalităţi, publicaţii, edituri, clerici, mănăstiri, schituri).

Iniţiatori: Danion Vasile (director Editura Areopag), Gigel Chiazna (Web-master sfintii-inchisorilor.ro), Laurenţiu Dumitru, Răzvan Codrescu (reprezentant Editura Christiana şi Revista Puncte cardinale), Romeo Petraşciuc (director Editura Agnos), Florin Bulică (Web-master ortodoxradio.ro), Mircea Platon, Claudiu Târziu (director Revista Rost).

afiscampanie404603.gif

16 Responses
 1. Petru :

  Date: October 28, 2008 @ 7:29 pm

  Multumim initiatorilor pentru aceasta fapta cu adevarat Ortodoxa! Cu siguranta ca multi credinciosi se vor alatura prin rugaciune si prin invatatura catre cei necunoscatori. Dumnezeu sa va rasplateasca pentru curajul care va creste, in noi si in timpul ce ne-a mai ramas…
  Doamne ajuta!

 2. Vasilica :

  Date: October 28, 2008 @ 7:38 pm

  Doamne ajuta ca aceasta initiativa sa dea rod.Bine ar fi daca s-ar implica si parohiile in frunte cu preotii lor,dar din pacate nu mai avem nici preoti,nici credinciosi cu demnitatea si credinta acelor martiri care au murit in inchisori.

 3. Marius Ştefan :

  Date: October 29, 2008 @ 7:03 pm

  Acesta este începutul salvării neamului, a naţiunii române; chiar dacă rămăşiţa poate salva şi poate duce mai departe destinul neamului românesc, de aici apar adevărate semnale ale întoarcerii noastre cu faţa către Sens.
  Faceţi astfel încât poporul român însetat de Dumnezeu şi iubitor al vitejilor, să lăcrimeze pocăit şi smerit strângându-şi la piept odoarele sfinte ale Mucenicilor săi!

 4. andra :

  Date: October 31, 2008 @ 4:19 pm

  Maica Domnului sa va ajute si sa va ocroteasca, ca sa duceti acest proiect la bun sfarsit.

 5. blogul lui laurentiu dumitru » Blog Archive » Cand oasele vorbesc. Minuni ale sfintilor martiri din Aiud :

  Date: November 4, 2008 @ 4:54 am

 6. mihaela :

  Date: November 4, 2008 @ 10:36 am

  Sustin din toata inima mea campania “Din temnite spre sinaxare”

 7. Pr. Alexandru :

  Date: November 4, 2008 @ 4:03 pm

  Cu mare evlavie fata de acesti Fericiti Patimitori pentru Hristos sustin aceasta campanie, oricum ii pomenesc de multa vreme la Vohodul Mare (“Eroii Martiri din inchisorile comuniste”), nu numai eu, ci si alti preoti.
  Asa ca, atentie la declaratii, Vasilica.

 8. antonie popescu :

  Date: November 5, 2008 @ 1:24 am

  Doamne-ajuta-ne!
  Sustin Campania!

 9. doina ciobanu :

  Date: November 5, 2008 @ 2:06 am

  Prin bunavointa dnei Catalina Simion si marimea de suflet a Domnului Profesor Mihai Radulescu, am primit mapa cu cele cateva marturisiri despre Parintele Arhimandrit Vartolomeu Dolhan, victima a regimului comunist, fost detinut politic la Canal, arestat in ultimul grup din “Rugul Aprins”.
  Dupa ce Domnul Profesor va superviza corectura, as vrea sa va trimit tot materialul spre stiinta si neuitare.

 10. Liana :

  Date: November 5, 2008 @ 10:25 am

  Fratilor, si eu sunt alaturi de cei care vad dragostea lui Dumnezeu in acesti martiri din temnitele romanesti. Daca pot sa semnez si eu undeva pentru aceasta cauza, anuntati-ma, va rog!
  Sa aveti multa lumina in suflet!

 11. blogul lui laurentiu dumitru » Blog Archive » Foto inedite cu Valeriu Gafencu, Sfantul inchisorilor :

  Date: November 16, 2008 @ 11:17 pm

 12. liliana :

  Date: November 17, 2008 @ 10:45 am

  Si eu sustin campania “Din temnite spre sinaxare” din inima si cu toata dragostea pentru acesti SFINTI marturisitori ai Dreptei Credinte . Fie ca sa se implineasca si sa se finalizeze campania pentru JERTA LOR si pentru rugaciunile tuturor ! Aceeasi intrebare : UNDE SEMNEZ SI EU ?

 13. elena dragomir :

  Date: November 17, 2008 @ 11:08 am

  Am copilarit in preajma lagarelor din Balta Brailei! Sustin campania. Poate ar trebui un pic extinsa si aici au murit extrem de multi preoti, studenti, medici, tarani etc. AICI A FOST GENOCID! Vedeti Memorialul Durerii.

 14. Daniela Dragnea :

  Date: November 17, 2008 @ 12:59 pm

  Doamne ajuta!
  Sustin campania.

 15. brindusa :

  Date: August 18, 2009 @ 9:15 am

  Sustin campania.

  Doamne ajuta!

 16. andreea :

  Date: November 18, 2009 @ 12:19 pm

  Si eu voi sustine campania “Din temnite spre sinaxare”, avem multi sfinti.

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.