Au batut clopotele toata dimineata?

3:04 pm LD. Insomnii, Sfinţi Români

laur1.jpg

Laurenţiu Dumitru

Am visat sau, oare, o fost adevărat?

Se făcea că în toată ţara, încă de la prima oră a dimineţii au început să bată clopotele. Toate clopotele, la toate bisericile drept-slăvitoare din ţară. Un cor nemaiauzit, uluitor, gigantic acoperea întreg plaiul mioritic, de la Rohia la Dervent, de la Golia la Nera. Ore în şir au bătut, fără încetare. Aşa ceva nu s-a mai auzit vreodată. Tot românul, de la pruncii din pătuţ, până la bătrânii ce-şi fac veacul prin bodegi, auzea clopotele bătând. Oamenii se închinau cutremuraţi, întrebând în dreapta şi-n stânga ce se întâmplă… „De ce bat clopotele fără încetare?”. La ştiri nu se spune nimic, mai mult decât ce văzuseră şi auziseră deja cu toţii: „De la prima oră a dimineţii clopotele celor peste 14.000 de biserici ortodoxe din ţară au început să bată singure!!! Chiar şi acum, la ora prânzului, ele se aud peste tot, formând un imens cor de clopote care răsună în întreaga ţară. Nu există o explicaţie pentru acest fenomen. Biroul de Presă al Patriarhiei nu a dat încă un comunicat pe acest subiect. Revenim cu amănunte, imediat ce le vom avea”.

Un jurnalist sprinten la minte îşi aminteşte că a luat oarecând interviu unui pustnic cu viaţă sfântă. Îşi ia camera video, se urcă în maşină şi goneşte spre munți, către schitul bătrânului. În 3 ore a fost la dânsul…. Se ruga în genunchi în faţa altarului din paraclis şi vărsa lacrimi fără încetare. Şi micul clopot de aici bătea fără întrerupere…

– Blagosloviţi, preacuvioase! Părinte drag, nimeni nu ştie ce se întâmplă! Am dat zeci de telefoane, toţi suntem stupefiaţi, nimeni nu are o explicaţie… Spuneti-mi, vă rog, ce se întâmplă? Trebuie să știți…

– Domnul să te binecuvânteze, fiule. Mă bucur să te revăd, parcă te-ai mai împlinit oleacă. De dimineaţă tot plâng şi, uite, Domnul s-a milostivit de mine şi a descoperit inimii mele ce se întâmplă. Dragul meu, azi, 16 august, sunt prăznuiţi Sfinţii Martiri Brâncoveni. În urmă cu aproape 300 de ani, un domnitor român şi creştin, Constantin, împreună cu fiii săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei, şi-a vărsat sângele pentru neam şi credinţă, ucis fiind de păgânii turci. Iaca ce scrie aici, la Sinaxar: „Erau prezenţi sultanul Ahmed al III-lea, marele vizir Gin Ali, reprezentanţii „creştinătăţii apusene – Franţa, Anglia, Imperiul Habsburgic, Rusiei – care nu refuzaseră invitaţia chiar în ziua de Sf. Maria” (Nicolae Iorga), alături de numeroşi privitori. Li s-a îngăduit să-şi facă o ultimă rugăciune, după care sultanul le-a oferit viata dacă trec la mahomedanism. Del Chiaro notează răspunsul demn al Voievodului „Împărate! Averea mea, cât a fost, tu ai luat-o, dar de legea mea creştină nu mă las! În ea m-am născut şi am trăit, în ea vreau sa mor. Pământul ţării mele l-am umplut cu biserici creştineşti şi, acum, la bătrâneţe, sa mă închin în geamiile voastre turceşti? Nu, Împărate! Moşia mi-am aparat, credinţa mi-am păzit. În credinţa mea vreau sa închid ochii, eu şi feciorii mei”. Apoi si-a încurajat fiii astfel: „Fiilor, aveţi curaj! Am pierdut tot ce aveam pe lumea aceasta pământească. Nu ne-au mai rămas decât sufletele, să nu le pierdem şi pe ele, ci să le aducem curate în faţa Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Să spălăm păcatele noastre cu sângele nostru!” Sultanul a dat semnalul execuţiei. Primul fu decapitat vistiernicul Ianache Văcărescu, apoi cei patru fii ai Domnului : Constantin, Ştefan, Radu si micuţul Matei (11 ani). Înmărmurit de durere, Domnul murmura: „Doamne, fie voia Ta”, după care i s-a tăiat şi lui capul…”.

– Extraordinar, murmură jurnalistul, ştergându-şi lacrimile, impresionat de tremurul vocii bătrânului…

– Înţelegi, dragul meu? Clopotele azi plâng după Domnitor şi strigă la noi, cei indiferenţi, că ne uităm sfinţii, că ne uităm înaintaşii şi nu-i cinstim după cuviinţă. De n-am fi avut Domnitori sfinţi ca Brâncoveanu, ori ca Ştefan, azi am fi învăţat Coranul pe genunchi. Acesta e adevărul, nu te îndoi de asta. Fii pe pace, clopotele se vor opri curând, dar ţărişoara aceasta nu va mai uita nicicând că pe 16 august, după praznicul Născătoarei, e ziua cinstirii Sfinţilor Mucenici Brâncoveni!

Cred că a fost doar vis. Nimeni nu a auzit clopotele bătând toată dimineaţa. Sfinţii stau cuminţi în icoane şi-n sinaxare, ce Dumnezeu,… iar oamenii… oamenii îşi văd liniştiţi de ale lor, că-i vacanță.

***

Acatistul Sfintilor Martiri Brancoveni (Marian Moise).

constantin_brancoveanu.jpg

 

40 Responses
 1. vasarnufie :

  Date: August 16, 2008 @ 4:04 pm

  foarte frumos…. macar a fost un vis frumos, chiar daca nu a fost adevarat, astept si eu ziua in care visul tau se va implini, deoarece merita acesti sfinti sa fie pomeniti si dati pilda celor ce au averi si bogatii.

 2. alexandra :

  Date: August 16, 2008 @ 4:34 pm

  chiar ca ne uitam sfintii…ne uitam istoria…bine ca se mai gaseste cineva sa ne mai traga de maneca…Dumnezeu sa te lumineze sa intorci cat mai multa lume la credinta!!

 3. viatalatara :

  Date: August 16, 2008 @ 4:47 pm

  La noi chiar au batut azi clopotele… a fost hram 🙂

 4. Ralu :

  Date: August 16, 2008 @ 5:00 pm

  Dumnezeule mare! Desi cred cu tarie ca nu mai e loc de cuvinte, ca ai cuprins totul cu o adevarata maiestrie, ma voi chinui sa storc un cuvant acolo unde, poate, nu e nevoie de el… Avem o tara ca o coroana, cu munti, cu vai, lacuri, plaiuri, mare… Insa diamantul de pe coroana e format din Sfintii nostri, din cei care au murit pentru neam, tara si credinta. Din pacate, mult prea des uitam de ei, la fel cum suntem obisnuiti sa uitam de tot ce avem valoros. Ne-am obisnuit sa consideram tot ce vine din import ca fiind valoare, iar tot ce este “mioritic” e luat in derandere. Povestea e o revelatie si un puternic semn de alarma. Noi uitam de ei. Ce ne-am face, insa, daca ar uita si ei de noi? Ar fi vai si-amar… Sfintii Brancoveni sa-ti rasplateasca inmiit dragostea si prietenia. Bucura-te, ca ai reusit sa mai castigi niste prieteni printre sfinti…

 5. Ana :

  Date: August 16, 2008 @ 5:17 pm

  Superba poveste! Varsanufie, oare ce putem face noi pentru ca ziua implinirii visului sa vina mai repede? Oare chiar e nevoie sa bata toate clopotele din tara singure pentru ca noi sa ne amintim ca astazi se praznuiesc sfintii neamului nostru?

 6. Vasile :

  Date: August 16, 2008 @ 5:28 pm

  Poate imbucura pe cineva sa stie ca astazi la noi (la noua biserica din cartierul Subcetate din ARAD) a fost hramul, de Sfintii Martiri Brancoveni. A fost foarte frumos, cu Liturghie frumoasa, cu lume multa, cu oameni imbracati in port popular, cu… Bucurie!

 7. Dana :

  Date: August 16, 2008 @ 5:34 pm

  Si la manastirea Sf. Ioan Casian au batut clopotele!!!Incet, incet, cate unul pe ici pe colo, ne mai trezim din cand in cand! Superba insomnie, frate Laurentiu! Sfintii Martiri Brancoveni sa ne trezeasca pe cat mai multi dintre noi! Dooamne ajuta!

 8. Război întru Cuvânt » Sfintii Mucenici Brancoveni sau pretul Ortodoxiei :

  Date: August 16, 2008 @ 5:48 pm

  […] Au batut clopotele toata dimineata? – Laurentiu Dumitru […]

 9. proortodoxia :

  Date: August 16, 2008 @ 5:48 pm

  AMIN! Sa ne bucuram in aceasta Sfanta zi!

 10. catalin :

  Date: August 16, 2008 @ 6:22 pm

  la 7 dimineata s-a citit acatistul Sfintilor Brancoveni,apoi s-a facut Sfanta Slujba,la un paraclis facut in corpul unui liceu.parintele a inceput sa planga la predica,nu se mai putea abtine,a fugit repede in altar.si la slujba au fost tineri cu varste intre 19-23 de ani,care au fost ieri la un Sfant Botez,proscomidie si utrenie pana la 11 jumate aseara.
  aici e adevarata frumusete.Dumnezeu sa primeasca lacrimile unor tineri…in timp ce unii dintre cei in varsta dorm.
  mai fratilor,vorba parintelui Paisie Aghioritul:”Dumnezeu mai pastreaza putin aluat.”
  Doamne Ajuta! si la multi ani celor sarbatoriti astazi 🙂

 11. Anda :

  Date: August 16, 2008 @ 6:50 pm

  Tare frumos, frate! Sa te bucure Domnul, iar Sfintii Martiri Brancoveni sa iti fie calzi mijlocitori

 12. Andi :

  Date: August 16, 2008 @ 7:01 pm

  News Alert:

  Preotii si clopotarii tuturor bisericilor din tara vor fi anchetati penal pentru tulburarea linistii publice, iar purtatorul de cuvant al Patriarhiei a declarat ca BOR va lua masuri care pot merge pana la caterisirea si afurisirea celor gasiti vinovati…

 13. Marcela :

  Date: August 16, 2008 @ 7:17 pm

  Foarte frumos!Chiar ar fi fost minunat sa se intample asta in realitate.Sa te ajute Dumnezeu sa scrii in continuare astfel de articole, sunt cu mare folos.

 14. vasarnufie :

  Date: August 16, 2008 @ 8:23 pm

  PENTRU ANA: draga Ana, ceea ce putem face noi cei ,,mici” este sa traim o viata cat mai crestineste posibil, fiecare dupa putiinta sa, si sa dam dovada in toate locurile in care mergem ca viata petrecuta cu Hristos si sfintii sai e cea mai frumoasa. si sa fim si noi mici apostoli ai lui Hristos care in tot locul in care mergem sa lasam o bucatica din gandurile noastre bune si din invatatura lui Hristos.

  R: Incerca sa scrii mai ingrijit si mai atent, sa nu fie nevoie sa corectez textul. Scrie, te rog, Hristos cu majuscula… si, daca nu cer prea mult, corecteaza si la “name” pe viitor; banuiesc ca ai vrut sa scrii “varsanufie”, nu “vasarnufie”. Doamne, ajuta! LD.

 15. Sfintii Martiri Brancoveni (16 august) « Raza de soare prin crengile copacului :

  Date: August 16, 2008 @ 9:18 pm

  […] pe Blogul lui Laurentiu Dumitru […]

 16. sanducha :

  Date: August 16, 2008 @ 10:38 pm

  Mi-ai bucurat sufletul! Am si eu un baiet pe nume Radu si m-am straduit sa-i trezesc un pic dragostea de neam si tara povestindu-i ca pe 16 august e ziua lui gratie acestor minunati sfinti care se sarbatorresc azi! E un exemplu maret despre ce inseamna sa fii crestin ortodox. Eu ma cutremur si ma intreb daca as fi in stare de o asemenea jertfa.
  Multumesc inca o data pentru bucuria pe carei-ai facut-o citind “visul tau”.

 17. Georgescu Doina :

  Date: August 17, 2008 @ 12:55 am

  Sigur au sunat clopotele trase de ingeri,dar noi nu le-am auzit.Ce pacat!
  Ce fericit esti Laurentiu Dumitru,ca tu n-ai avut urechile astupate.

 18. Lonelyshepherd :

  Date: August 17, 2008 @ 2:55 am

  Au fost momente in istoria crestinismului cand clopotele s-au tras singure aievea.Bunaoara,la moartea parintelui Cleopa,clopotele de la Patriarhie!!!Cu vreo doua veri in urma,de praznicul Taierii Capului Sfantului Ioan (Prodromos),o “pagana intru Hristos” a venit la usa Altarului imbracata intr-un neglijeu,cu parul “tavalit”(nu cred ca doar parul),cu ochii iritati,intrebandu-ne suparata daca “mai tragem mult de chestiile alea”(=clopote n.n.),ca nu se poate odihni,si ea a venit in concediu la mare sa se odihneasca.Am ramas “bouche be”!Ea o “praznuise” pe Salomeea pana in zori(adica se “odihnise”,deh),iar acum o deranjau chemarile crestinesti la sarbatoare.Trebuia legata limba marturisitoare a clopotului care-i tulbura constiinta amortita de dezmatul “eliberator” caruia se dedase!

 19. Lonelyshepherd :

  Date: August 17, 2008 @ 3:16 am

  In anticul oras Sybaris (un fel de Las Vegas sau Riviera fr. ori Monaco de azi),locuitorii care petreceau noapte de noapte in lux,desfrau si trandavie dormeau ziua.Deranjati de ciocanitul mestesugarilor si de cantatul cocosilor,au interzis munca acestora,alungandu-i si desfiintandu-le atelierele,iar cocosii au fost decapitati.Dumnezeu n-a rabdat aceste faradelegi,iar Sybarisul a disparut in mai putin de 1-2 secole de la infiintare.(va urma)

 20. Today’s 10 Blogosphere Quickies : INconstantIN.ro :

  Date: August 17, 2008 @ 4:42 am

  […] Au batut clopotele toata dimineata? […]

 21. o pacatoasa :

  Date: August 17, 2008 @ 5:01 am

  Atat de frumos scris, ca uite, chiar mi-am imaginat ca aud aievea!
  Multumesc!Mult!

  🙂 m-am trezit citind replica lui Andi.

 22. Sfinţii Martiri Brîncoveni » Alex Rădescu :

  Date: August 18, 2008 @ 1:54 am

  […] toate astea, ieri au bătut clopotele în casele creştinilor. Cu lacrimi pentru sfinţii martiri şi de mulţumire că nu stăm cu Coranul pe genunchi. De […]

 23. DA :

  Date: August 18, 2008 @ 12:53 pm

  Foarte frumos si adevarat: De n-am fi avut Domnitori sfinţi ca Brâncoveanu, ori ca Ştefan, azi am fi învăţat coranul pe genunchi.

 24. yulya :

  Date: August 19, 2008 @ 1:59 am

  la aceste cuvinte nu ar mai fi nimic de adaugat… foarte frumos si realist as putea spune.Datorita unor sfinti ca acesti martiri putem astazi auzi clopotul fiecare dintre noi, cel care ne indeamna sa intram in casa Domnului. Tot ce putem face in fata jertfei aduse de ei este sa ii cinstim, sa ne amintim de ei. Cred ca Sfintii Martiri Brancoveni sunt cel mai bun exemplu de urmat in zilele noastre, sa ne rugam la Dumnezeu sa ne ajute asemenea lor.

 25. adrian :

  Date: August 19, 2008 @ 1:32 pm

  Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa ne putem mantui si sa nu ne batem joc de Sangele Martirilor nostrii, care ne-au oferit totul pe tava si noi…

 26. Iulian-Vincentiu :

  Date: August 20, 2008 @ 11:53 pm

  Eu cred ca a fost adevarat, nu a fost numai un vis, da, au batut clopotele dar noi nu le-am auzit.Sangele Martirilor nostri ne cheama sa iesim din starea aceasta de indiferenta, de rautate de necredinta, sa avem curajul marturisirii asemenea Sfintilor Brancoveni.

 27. Robert Sorin :

  Date: August 22, 2008 @ 2:57 am

  Cu siguranta au batut clopotele, dar spre rusinea mea eu abia acum le-am auzit si asta datorita dumeavoastra domnule Laurentiu.
  Ma simt nevrednic,rusinat si incurcat ca la mine peste multe sa cam asezat praful…
  Acum stau si ma intreb oare cate clopote si de cate ori ar trebui ele sa mai bata pentru a-mi aminti cine sunt si cine suntem noi ROMANII ORTODOCSI!
  Mult respect domnule Laurentiu si sa ne rugam Bunului Dumnezeu sa ne ierte de pacate si sa ne dea putere si tarie la toate lucrurile bune si adevarate

 28. E-nigma :

  Date: August 26, 2008 @ 7:18 pm

  Bat clopote, cantand Reintregirea / Si sufletul ia foc in clopotari / 1 Decembrie ne Unirea / Si stralucirea Romaniei Mari.. mda, “chestiile” astea pot fi deranjante pe specia pitzi, dar cate o trezire din asta matinala ar fi chiar recomandata, la modul practic, poate veni o dispozitie de la Patriarhie.. pur stiintific, povestea domnului e mai putin romantica (ca toate intamplarile din istorie, de altfel), dar va las sa-l studiati pe Xenopol.
  PS cand am citit prima parte, o luasem in serios si imi parea rau ca n-am fost si eu in tzara..

 29. cornelia :

  Date: January 14, 2009 @ 1:32 pm

  Bine te-am gasit !
  Ador oamenii care stiu visa frumos !
  Sa ai o zi binecuvantata !

 30. Elena :

  Date: January 14, 2009 @ 9:54 pm

  Urmasii drepti ai Brancovenilor sunt cei morti in temnitele comuniste! Ca si acestia, au murit cu demnitate, aparandu-si credinta. Ei sunt cei care au pastrat vie fiinta sufleteasca a neamului.

 31. E-nigma :

  Date: August 16, 2009 @ 5:27 pm

  La un an, revenit in .ro, ma intreb alaturi de Hemingway: pentru cine bat clopotele? Priviti, marete umbre.. pentru martirii Brancoveni, pentru Stefan cel Mare si Sfant, pentru Mihai cel Mare, pentru Mircea, voievod si domn, pentru Iancu de Hunedoara si cei ce-au cazut pe campurile de bataie intru apararea patriei, dupa cum spune statuia. Din pacate, clopote bat si pentru cei ce-au dus faclia muzicii de calitate, Tatiana Stepa si Florin Bogardo, plecati dintre noi saptamana asta.. Dumnezeu sa-i primeasca!

 32. Dana :

  Date: August 16, 2009 @ 5:43 pm

  Am preluat si eu acum frumusetea asta de postare, aici: http://fiifericit.blogspot.com/2009/08/au-batut-clopotele-toata-dimineata.html
  Nu m-am putut abtine. Multumesc.

 33. Anonim :

  Date: August 20, 2009 @ 1:55 pm

 34. Psalm :

  Date: August 20, 2009 @ 7:40 pm

  “ Tine-ti inima langa inima Maicii Domnului si nu deznadajdui.” asa a scris candva preacuviosul arhimandrit Arsenie Papacioc, unei credincioase… si ea a tinut-o pe cat a putut… dar de-acum inima ei a inceput sa bata , inca de la vecernie, intai usor ca un zefir, apoi ca o zbatere de aripa de inger, apoi din ce in ce mai tare pana cand a inceput sa bata puternic, ca un clopot de catedrala, reverberand spre celelalte inimi ce bateau la unison cu a ei… in timpul Sfintei Liturghii… cantau coruri de heruvimi si timpul s-a dilatat intr-o singura clipa eterna…
  Am stiut ca se vor amplifica acele batai rosii, acele zvacniri in timple, in vene, acele vibratii ritmice si pline de tanguire, ca un bocet, ce izvorau din inimile noastre, de praznicul Adormirii Maicii Domnului,,, Pe noi cui ne lasi Maica Preacurata? Si de atunci, a luat foc duhovnicesc poporul lui Dumnezeu…
  Iar a doua zi, inca din zori, cand sufletele asteapta in rugaciune pe Domnul, ca strajerii zorile, “…încă de la prima oră a dimineţii au început să bată clopotele. Toate clopotele, la toate bisericile drept-slăvitoare din ţară. Un cor nemaiauzit, uluitor, gigantic acoperea întreg plaiul mioritic, de la Rohia la Dervent, de la Golia la Nera. Ore în şir au bătut, fără încetare…”

 35. Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” – Coslada (Madrid) » Blog Archive » Sfintii Martiri Brancoveni :

  Date: August 16, 2010 @ 8:01 am

  […] Au batut clopotele toata dimineata? […]

 36. Diana :

  Date: August 16, 2010 @ 9:57 pm

  M-am bucurat sa recitesc articolul. A fost incununarea unei zi frumoase. Azi a fost hram in ora la noi, la biserica parintelui Marius si asa de frumoasa a fost slujba, incat toata ziua am avut o stare de bine. Multumesc ca ma ajuti sa o inchei asa frumos!

 37. Vasilica :

  Date: August 17, 2010 @ 7:09 am

  Foarte frumos scris despre Sfintii Martiri Brancoveni.Un parinte spunea ca noi nu ne cinstim cum se cuvine sfintii nostrii romani ,daca Sfintii Brancoveni ar fi fost in Rusia sau Grecia cred ca erau cinstiti de toata tara cu mare evlavie si drag.Doamne ajuta sa deschidem si noi sufletele spre sfintii nostrii romani,si in toata tara sa fie cinstiti cum se cuvine prin slujbe si rugaciuni. Trebuie sa le multumim sfintilor romani ca astazi mai suntem ortodocsi.

 38. ionut :

  Date: August 18, 2010 @ 10:27 pm

  Foarte frumos .Ma emotionat extrem de mult amintirea unor evenimente marete.Ai fost foarte miscator.Pacat ,pacat de tara asta ,uita tot ce-i maret .Jertfa adevarata nu filme.Inca odata “bravo”.

 39. SFINTII MARTIRI BRÂNCOVENI « Corbii de Piatra :

  Date: August 15, 2011 @ 11:39 pm

  […] SURSA: pridvorul lui laurentiu dumitru Share this: http://corbiidepiatra.wordpress.com/EmailLike this:LikeBe the first to like this post. […]

 40. oana :

  Date: August 17, 2011 @ 9:20 am

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.