Schimbarea absoluta, cuvant arhieresc

10:54 pm PS Calinic Argatu

schimbarea321360.jpg

† Calinic , Episcop al Argeşului şi Muscelului

Cioran a scris în tinereţe o carte intitulată răsunător şi cu mare impact la public: Schimbarea la faţă a României!

Tânărul Cioran a fost genial la tinereţe. Cine citeşte cartea, pe care a revăzut-o spre bătrâneţe şi a găsit-o sănătoasă, îşi va da seama cum stau lucrurile şi cum ar trebui să stea!

Cioran cerea, nu schimbare de suprafaţă, de ochii lumii doar. Faţa de care vorbea el nu era o metaforă pasageră. Schimbarea se dorea absolută.

Ceea ce au văzut cei trei apostoli pe Muntele Taborului, Petru, Iacov şi Ioan era o schimbare venită la vedere din adâncul fiinţei lui Iisus. O clipă, uşa Împărăţiei Cerurilor s-a deschis. Moise şi Ilie în lumina neînserată însoţeau pe Iisus, iar apostolii cuprinşi de străluminare, au putut să zică doar câteva cuvinte: Doamne, Iisuse, bine este să fim noi aici! să facem trei colibe: una Ţie, una lui Moise şi una lui Ilie! Despre ei nu au suflat nici o vorbă şi nici nu puteau, Lumina lui Hristos învăluindu-i. Ei n-aveau nevoie de nici o colibă. Lumina ce i-a cuprins era mai mult decât orice palat de smarald. S-au gândit săracii, din plinul inimii, să facă trei colibe şi să rămână pururea în Lumina Bucuriei!

Aşa a dorit Iisus să scoată din inima lor întristarea care se cuibărise cu câtva timp în urmă când le-a vestit Pătimirile ce vor veni. Îi poftea delicat la o schimbare absolută a gândirii şi a înfăptuirii. Nu-i putea lăsa să rămână cu jumătăţi de măsură.

Aşadar, schimbarea absolută, radicală, nu se cerea doar unui singur om, sau la un grup oarecare, ci se cere fiecăruia dintre noi, naţiunii întregi. Cu cât va întârzia această schimbare a mentalităţii, a mersului pe verticală, a înţelesului adânc de prefacere şi refacere, totul va fi zgâlţâit din ţâţâni.

Nu ne pierde, Doamne!

Luminează-ne!

6 Responses
 1. Alexandrina :

  Date: August 6, 2008 @ 11:36 pm

  Schimbarea oa asteptam fiecare.Fiecare asteapta sa se schimbe ceilalti.Dar oare cat ne gandim in primul rand ce avem de schimbat in noi?Cati isi pun aceasta intrebare?Sunt sigura ca sunt care si-o pun.Problema este ca nu ne intrebam la timpul potrivi cand sa ne schimba si ce sa schimbam.
  Imi pare rau. acum vorbesc in nume personal. Ma aflu in fata unui mare examen de viata 😮 operatie cu riscuri. Ma intreb poate prea tarziu de ce trebuie sa trec prin aceasta incercare.
  Doamne, oare va descoperi vreodata omenirea care este calea cea adevarata? Ma interb:oare am descoperit calea Domnului prea tarziu? Imi cer iertare daca gandurile mele sunt prea indraznete.
  Doamne, iarta-ma si ma ajuta!

 2. Diana Tutuianu :

  Date: August 6, 2008 @ 11:56 pm

  Alexandrina, cred ca in momentul de fata nu trebuie sa te preocupi daca e prea taarziu sau prea devreme, ci sa te gandesti sa fie cu folos. Adica, sa te spovedesti si eventual sa te impartasesti inainte de operatie. Caci niciodata nu e prea tarziu. Talharul de pe cruce s-a pocait in ultimul ceas si a fost primul om care a intrat in Rai. Primul om! Nu dreptii Vechiului Testament, ci talharul de pe cruce!

 3. Silvia :

  Date: August 7, 2008 @ 12:16 am

  Aceasta Schimbare la Fata a fost crezul unei generatii de tineri inflacarati,al carei ideal de credinta era Mantuirea Neamului,ca coordonata esentiala a existentei lor.

  Mai tarziu,in temnitele comuniste,trecand prin chinuri de neimaginat pentru noi,multi dintre ei,au aflat Calea in asumarea Golgotei lor personale.

  A urca Golgota si a fi si in Bucuria Domnului,iata o provocare ce ne sta in fata!

 4. lonelyshepherd :

  Date: August 7, 2008 @ 4:07 am

  Multumim P.S.-ei Sale Calinic pt. aceste cuvinte,dar il rugam ex toto cordi sa ne explice (atat cat poate,dar sa si-ntelegem) ce s-a intamplat la recentul sinod local,neo-latronianum,cand cele 2 coarne ale Rasaritului(si cu votul P.S.-ei Sale) au devenit ramuri…din teoria ramurilor?!Altfel…

 5. lonelyshepherd :

  Date: August 7, 2008 @ 4:11 am

  […]Altfel:”Teapa sa fie fina,/sa satisfaca clientul,/sa se potriveasca/ cu clima si ambientul…”Sau cu te(a)ma zilei?!

 6. blogul lui laurentiu dumitru » Blog Archive » Taborul, muntele Schimbarii la Fata :

  Date: August 6, 2009 @ 6:03 pm

  […] si Schimbarea absoluta, cuvant arhieresc Leave a […]

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.