Unde pleaca rautatea din noi cand dormim?, cuvant arhieresc

8:42 pm PS Calinic Argatu

PS Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului

† Calinic Argatu, Episcop al Argeşului şi Muscelului

Când vedem cei doi luminători – ziua, soarele, şi noaptea, luna – ne-am întreba: cu ce scop le-a zidit Dumnezeu aşa de frumos? Psalmistul David ne spune: „El a făcut luna ca să arate vremile, iar soarele ştie când trebuie să apună (…) iar omul iese la lucrul său şi la munca sa până seara!” (Psalmul 103, 19, 22-23).

Fără să fim cu îndoială, ziua cu soarele a fost făcută pentru muncă de dimineaţa până seara, iar noaptea cu lună a fost lăsată pentru a ne arăta vremea de odihnă. Aşa a fost de-a pururi, până a apărut această lumină electrică, semn civilizator, cum proclamă orice minte şi limbă cuvântătoare. Cum au ajuns oamenii, adică noi, omenirea, până în secolul al XIX-lea, când s-a descoperit electricitatea, este cazul să ne mai întrebăm?

Cum adică, dacă n-a fost frigiderul îndopat cu electricitate, noi am murit în decursul timpului? Dacă n-au fost televiziune, radio, avioane, elicoptere, bombe atomice şi cu neutroni, noi nu am trăit? Veţi spune, oare, că rachetele cosmice şi alţi sateliţi ameţiţi prin univers ne aduc chiar pe tavă fericirea? Sau computerul şi alte ustensile de bucătărie savantă ne-au adus până acum fericirea? S-a uşurat cu ceva viaţa oamenilor, venind în orice lucrare cu abuzul de tehnică actuală?

Să nu fim absurzi, se înţelege de la sine. Fiecare vede cu propriii ochi cele bune şi mai puţin bune. Noi vom rămâne doar la acea stare când omul, sătul de greul zilei, va încerca şi noaptea, ca zi prelungită, să lucreze în neştire, cum ni se întâmplă nouă, tuturor, din păcate.

Sigur că atunci când un om împlineşte, să zicem, 90 de ani, noi ne repezim să-l hiritisim cu bună inimă. Numai că eu (ca să spun!), făcând un calcul sumar, din 24 de ore, omul ar dormi cam 8 ore, cum ar recomanda medicul cel altruist. Se zice că aşa este sănătos. Aşadar, din 90 de ani de viaţă, 30 de ani ar fi numai de somn! Ar rămâne vreo 60 de ani reali, scoţând somnul din calcul.

Trebuie să subliniem faptul că este bine să ştim că, de la ora 10 seara, unii spun 11 seara, este necesar să fim la odihnă, cu capul pe pernă, de la acea oră, magnetismul manifestându-se cu mai mare putere asupra mersului pământului şi ar dăuna sănătăţii. Iar scularea să fie mai dimineaţă, potrivit proverbului românesc: Cine se scoală dimineaţă departe ajunge!

Şi pentru că vorbim de somn, pe care vi-l doresc liniştit şi profund, mi-am pus mereu întrebarea, ca mulţi alţii: unde pleacă răutatea din noi când dormim?

Când omul doarme, se spune, şi este adevărat, că nu mai este plin de răutate. S-ar părea că stihiile care-l zbuciumă ziua, o dată cu cotropirea somnului, se împrăştie ca fumul de faţa focului.

Ce-ar însemna oare ca omul să nu doarmă? Şi este bine că o parte a lumii doarme, iar cealaltă lucrează. Cu cât ar fi răutatea mai mare? Bine că lumea doarme pe rând, că dacă ar fi mereu trează, ar fi mare pericol pentru căsuţa asta a noastră, numită aşa cum ştiţi toţi: Pământ!

Să dormim, oare, mai mult, ca răutatea noastră să fie mai puţină? N-aş crede! Omul, când se trezeşte, o ia de la capăt! Răutatea este în om mereu. S-o stârpim degrabă!

Sursă: Observator Argeşean

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.