Ucenicul Parintelui Staniloae, cuvant arhieresc

8:40 pm PS Calinic Argatu

PS Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului

† Calinic Argatu, Episcop al Argeşului şi Muscelului

Mare bucurie cred că ne-a cuprins pe fiecare atunci când eram elevi, fie la şcoala elementară, fie mai târziu, la liceu, seminar teologic sau altă formă şi profil de învăţământ! Pentru noi, cei mai zburdalnici – ş-apoi cine n-a fost zburdalnic înseamnă că n-a fost sănătos! -, începutul anului era o bucurie şi un entuziasm de nedescris, iar plecarea, la sfârşitul anului, un nou puhoi de bucurie.

Prima noastră grijă era să învăţăm strună, să fim la ore, fără nici o absenţă, şi să nu supărăm profesorii pe care-i aveam orânduiţi la clase. Orele în clasă erau ca slujba la biserică: sacre din capul locului!

Aveam în vedere – de altfel şi acum am auzit că ar fi la fel… – să devenim aşa de cuminţi şi stăruitori la carte, încât să fim învăluiţi de simpatia profesorilor. Aşa mi-aduc aminte de colegul nostru Mircea Goreţki, un fel de gentleman, care, în fiecare an, la început de martie, împodobea cu mărţişoare pe toţi profesorii noştri. Era un gest pe care nu mi-a plăcut să mi-l îngădui, mai ales că uneori colegii îl taxau drept un gest de linguşeală. Personal, n-am îndrăznit să etichetez asemenea gest, iar Mircea Goreţki primea note nu după podoaba mărţişoarelor, ci după calitatea răspunsului. Noi îl preţuiam pentru că era un tenor admirabil şi cânta nepereche: Iubite-voi, Doamne!

Cel dintâi profesor de la Seminarul Mănăstirii Neamţ care m-a apropiat a fost Părintele Vasile Ignătescu. Un om de o rară delicateţe şi un profesor la care învăţai de ruşine, să nu-l superi cumva. El m-a încurajat că aş avea talent la scris, şi eu l-am crezut. El mi-a adus de acasă, din biblioteca sa, cele patru volume din Filocalie, pe rând, pe care le-am copiat în zeci de caiete. Era prin 1960 şi aveam doar 16 ani. Când am terminat studiile semi-narului, mă consideram tobă de filocalie şi mă uitam cu oarecare milă la cei ce povesteau din Sfinţii Părinţi. Dar asta era pe atunci, când nasul se nărăveşte în vânt, şi prăjina este prea scurtă să ajungă întru plesnire…

Văzându-mi osteneala, surprinzătoare la un elev cu puţini ani de viaţă, mi-a povestit de Părintele Stăniloae ca de un uriaş din poveste. Atunci am aflat că a fost ucenicul său la doctorat şi că a ajuns preot pentru prima oară la Vlădeni-Braşov, tocmai în satul de naştere al Părintelui Stăniloae. Acolo a trebăluit pastoral şi administrativ, singur, lucrând cu mânuţele sale la toate cele, şi chiar legat cu funiile de turla bisericii, pe care a văruit-o şi i-a îndreptat crucea. De câte ori am trecut prin Vlădeni, înaintea ochilor îmi apărea păstorul cel bun: Vasilică Ignătescu!

Acest om deosebit, cu un scris specific doar sieşi, a avut o viaţă de mucenic. Zelul pastoral l-a dus în California Americii, unde a zidit biserici, ca şi în România, mai pe urmă. Acolo a spălat treptele blocurilor, şi mai apoi, ca meşter la o fabrică de fibre optice, pentru a strânge banii necesari ctitoriilor de biserici şi case parohiale.

Ucenicul lui Stăniloae, Vasile Ignătescu, a învăţat nu numai ştiinţa dogmatică, ci şi întruparea ei în viaţa de zi cu zi.

Aşa am cunoscut acum 45 de ani pe Părintele Stăniloae şi ucenicul său, Vasile Ignătescu!

Sursă: Observator Argeşean

6 Responses
 1. daniela r. :

  Date: April 11, 2011 @ 1:03 am

  dragul, scumpul, mult iubitul meu parinte Vasilica. un inger intre oameni.

 2. Pr Timotei :

  Date: April 11, 2011 @ 1:08 am

  http://www.petitieonline.ro/petitie/semnaturi/papa_nu_are_ce_cauta_in_romania_-p66477055-pg14.html

  Papa Nu are ce cauta in Romania !

  29/01/2011
  categorie: Religie, spiritualitate.

  De ce spunem NU venirii papei in Romania!
  Marturisirea este mantuitoare, ca fii ai Bisericii, clerici si laici putem sa marturisim Adevarul, care este Hristos! Orice diplomatie cade in fata Adevarului!

  1. SE CREAZA CONFUZIE SI MULTI DINTRE ORTODOCSI VOR CREDE CA BISERICA ORTODOXA SI PAPISTASII AR FI O BISERICA, IN TIMP CE
  BISERICA ESTE UNA SI ANUME CEA ORTODOXA.
  CEI CARE AU AFIRMAT TEORIA RAMURILOR SUNT ANATEMATIZATI DE SINODUL BISERICII RUSE DIN EXIL ANATEMA PRELUATA SI DE BISERICA RUSIEI SI PRIN URMARE DE BISERICA ORTODOXA IN PLENITUDINEA EI.

  2. PAPA ESTE ERETIC SI ACEASTA O SPUN TOTI SFINTII SI SINOADELE ECUMENICE SI LOCALE: SINODUL 2 ECUMENIC (vezi Filioque), SINODUL PATRIARHULUI FOTIE,SINODUL ANTIUNIONIST AL SF MARCU EUGENICUL, SINOADELE ISIHASTE ALE SF GRIGORIE PALAMA-NUMITE IMPREUNA SINODUL AL 8 LEA ECUMENIC DUPA CUM SPUNE ROMANIDIS, PR GHEORGHIOS METALLINOS, PR THEODOROS ZISIS, TELENGHIDIS SI ALTI TEOLOGI CONTEMPORANI.

  3 NU SE CUVINE CA ORTODOCSII SI ERETICII PAPISTASI SA SE ADUNE IN LACASURI DE CULT IMPREUNA, CONFORM TUTUROR CANOANELOR BISERICII

  4 PAPA VINE CA SEF AL EREZIEI CATOLICE SI E PRIMIT CA EPISCOP CANONIC AL ROMEI CU SUCCESIUNE APOSTOLICA DE CATRE PATRIARHIA ROMANA, CEEA CE ESTE BLASFEMIE, PENTRU CA PAPISTASII ODATA CE AU INTRAT IN EREZIE AU PIERDUT SI SUCCESIUNEA APOSTOLICA SI EPISCOPIA ROMEI!

  5. SUNTEM DE ACORD CA PAPA SA VINA CA SIMPLU VIZITATOR SAU CA SEF DE STAT DAR SA NU FIE PRIMIT LA SFINTELE SLUJBE IN BISERICILE ORTODOXE SI NICI VREUN IERARH AL B.O.R. SA PARTICIPE LA MESA PAPISTASA !

  6. PARINTELE DUMITRU STANILOAIE AFIRMA IN DOGMATICA CUM CA PAPISTASII SE INCHINA LA ALT DUMNEZEU DECAT CRESTINII ORTODOCSI, SI ANUME UN DUMNEZEU IN SENS BUDIST, DUMNEZEUL NIRVANIC IMPERSONAL.
  PRIN EREZIA FILIOQUE DESFIINTAND PERSOANELE SFINTEI SI DE VIATA FACATOAREI TREIMI!

  RESPECTAM PE CREDINCIOSII PAPISTASI SI PE PAPA SI LE DORIM INTOARCERE GRABNICA LA BISERICA CEA UNA, ADICA CEA ORTODOXA PRIN BOTEZ, MIRUNGERE , SFANTA IMPARTASANIE SI CELOR NUMITI CLERICI DINTRE EI HIROTONIE ORTODOXA. ASA SA LE AJUTE DUMNEZEU!

 3. David :

  Date: November 26, 2011 @ 3:44 pm

  Parintele Vasilica Ignatescu este, intr-adevar, un ingeras pentru toti pe care il cunoastem! Fiecare seara il vad mergand incet, incet, din parohia Adormirea Maicii Domnului (Tg. Neamt), spre locul unde este cazat. Si fiecare data cand vorbesc cu Sf. Sa, ma simt intorc foarte recunoscator pentru ca am devenit ortodox si pot sa cunosc sfintii lui Dumnezeu!
  Doamne ajuta!

 4. David :

  Date: November 26, 2012 @ 6:28 pm

  Vesnica pomenire pentru Parintele Vasilica Ignatescu! Ieri a trecut la cele vesnice. Dumnezeu sa il ierte!

 5. Iustina :

  Date: November 28, 2012 @ 12:36 pm

  Parca nu-mi gasesc cuvintele pentru a descrie un om deosebit si cu un suflet asa de mare. Il rugam pe bunul Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca acolo unde este viata vesnica.

 6. speranta-mihaela :

  Date: January 15, 2015 @ 1:43 pm

  Sunt nepoata pr Vasile Ignatescu si pot sa marturisesc ca influenta pe care a avut-o asupra mea a fost fantastica.A fost si este un model pentru mine.

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.