Respectul – haina luminoasa!, cuvant arhieresc

8:58 pm PS Calinic Argatu

PS Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului

† Calinic Argatu, Episcop al Argeşului şi Muscelului

Cât de mângâietor este atunci când vezi în jurul tău oameni asemenea ţie, care-şi manifestă respectul şi nobila bunăcuviinţă! Ai o mare bucurie în inimă şi sufletul îţi tresaltă de veselie.

Oricât ar fi de amar greul zilei, respectul ce-l primeşti şi starea de bunăvoinţă te fac să-ţi uiţi vârsta pe care o încerci de la o vreme oarecare. Din vremi îndepărtate, românii cei cuminţi şi isteţi ca un proverb au adunat în cămara sufletului proverbele de aur, de altfel, ca şi celelalte popoare ale lumii. Cât de temeinică rămâne de-a pururi chemarea: „Cinsteşte-i pe bătrâni, dacă vrei să te respecte cei tineri”!

Îmi aduc aminte că-ntr-o zi, unul dintre părinţi săpa cu tesla un lemn în bătătură. Copilul îl întreabă: Ce faci, tată, acolo? Ce să fac, zice tatăl, sap o strachină (o troacă) de lemn, pentru bunicul tău, ca să-i dau de mâncare. Doar avem farfurii, tată, de ce să mănânce din troaca aia de lemn? Îi tremură mâna şi varsă mâncarea, şi strică şi farfuria, îi zise tatăl. Într-una din zile, tatăl îşi vede pruncul săpând şi el cu tesla într-o bucată de lemn. Îl întreabă nedumerit: Ce faci acolo, fiule? Sap o troacă şi pentru tine. Când vei fi bătrân ca bunicul, am să-ţi dau să mănânci!

Acum ar fi învăţat săpătorul de troace că este bine: „Să cinsteşti pe cei bătrâni şi de sfat să le mulţumeşti!” Pentru că cine nu ascultă de mamă şi de tată, ascultă de călăul care-i va zbura capul, cum ni se arată în proverbele chinezilor. Şi că este bine să nu se uite niciodată: „Cum îţi cinsteşti părinţii, aşa te vor cinsti copiii!”

Tot la neamul chinezesc merge vorba că: „Există trei iubiri fireşti faţă de părinţi: cea mai înaltă este de a-i ajuta, a doua de a nu-i supăra şi ultima de a-i suporta!”, iar japonezii ar zice că: „La porumbei există omagiul celor trei ramuri, adică, puii de porumbei stau cu trei ramuri mai jos decât porumbeii bătrâni, pentru a le dovedi respectul lor.”

În modul nepotrivit şi cu iz barbar, uneori, de a ne trata unii pe alţii, s-ar crede că ni se face mare cinste atunci când avem bucuria (din ce în ce mai rar) să primim respectul sincer al celor din jurul nostru. Se uită, de obicei, un lucru foarte simplu, şi anume, că: „Meritul este al celui care cinsteşte, nu al celui onorat!”, şi dacă te respecţi pe tine însuţi, primeşti şi tu la rândul tău cinstea cuvenită, sau mai popular, cum dai bună ziua, aşa o primeşti.

Un proverb al portughezilor spune: „Onorează pe cel bun pentru ca să te onoreze, iar pe cel rău de teamă să nu te dezonoreze!” şi că: „Nu moare sărac cel care e bogat în stimă şi o dăruieşte cu veselia inimii!”, cum ar zice cei din Ţările Nordice.

Şi ca să rămânem tot acasă la noi, în grădina proverbelor, aş mai aduce aminte: „Pe plugar să-l cinsteşti, / Că de la el hrană dobândeşti!”

Ei, şi acum un proverb mai crâncen, pe care să nu-l uităm niciodată: „Şi fiara cea mai crudă cinsteşte neamul său!”

S-a auzit pe la noi şi a rămas să ne îmbrăcăm în haina luminoasă a respectului de oameni!

Sursă: Observator Argeşean

4 Responses
 1. apasul :

  Date: August 4, 2008 @ 12:57 am

  PS Calinic nu cumva a colaborat cu Securitatea?
  Si acum mai are curajul sa ne dea lectii de morala!

  R: Este Arhiereu al Bisericii celei dreptmaritoare, valid in functie, ales canonic… Nu stiu cu cine a colaborat, insa imi place cum scrie. E ceva nepotrivit in ce a scris? Fratia ta esti fara de pacat? LD.

 2. Diana Tutuianu :

  Date: August 5, 2008 @ 1:54 pm

  Scrie frumos vladica noastra si restul nu ne intereseaza. Nu ne intereseaza pacatele lui, nu ne intereseaza cu cine si cum a colaborat, ci ne bucura ca macar e un ierarh erudit. Pentru asta am avut mereu tot respectul. Mi-au picat in mana si vreo trei dintre cartile scrise de Sfintia Sa si mi-am dat seama ca e un om foarte citit. Plus ca ii place foarte mult poezia si foarte mare parte din timpul liber si-o petrece citind. Asa ca, ar fi bine sa ne debarasam de obiceiul de a judeca opera unui om dupa faptele sale (unele nefiind nici macar confirmate), pentru ca nu suntem noi fara pacat si nici preotii si episcopii nu sunt ingeri. Asa a randuit Dumnezeu, ca cei care ne pastoresc sa fie oameni, supusi pacatului la fel ca orice om. Doamne ajuta!

 3. Cristina :

  Date: August 5, 2008 @ 10:37 pm

  Eu ma bucur sa citesc ceea ce scrie Parintele.Ii multumesc.

 4. andreea :

  Date: March 12, 2009 @ 10:04 am

  dede

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.