Explicarea Icoanei Nasterii Domnului

5:42 pm Uncategorized

icoana-nasterii_explicatii.jpg

Explicarea Icoanei Naşterii Domnului

Care este semnificaţia icoanei Naşterii Domnului?

În această icoană, întregul mesaj din Evanghelie despre întruparea Mântuitorului din Sfânta Fecioară Maria este surprins împreună cu alte detalii adăugate din Sfânta Tradiţie a Bisericii. În multe icoane cu reprezentări ale Naşterii Domnului sunt o multitudine de detalii, în altele sunt mai puţine. în diagrama arătată aici, luată dintr-un desen al icoanei, putem identifica cel puţin 8 elemente.
(1) Icoana se concentrează, desigur, pe naşterea Domnului nostru Iisus Hristos din Maica Sa, Preacurata Fecioară Maria; ea este reprezentată mai mare decât celelalte personaje, întinsă pe un covoraş şi uitându-se nu la nou-născutul său Fiu, ci mai degrabă cu iubire şi înduioşare către logodnicul ei, Bătrânul Iosif (7), văzându-i uluirea faţă de această deosebit de minunată şi divină naştere. El este arătat în colţul din jos stânga, stând de vorbă cu un bătrân păstor care i-a văzut pe îngeri slavoslovind. Iosif priveşte calm şi meditativ gândindu-se la minunile lui Dumnezeu pe care le vede şi le aude acum. Domnul nostru este arătat în scutece şi culcat în iesle, „căci nu mai era loc de găzduire pentru ei” (Luca 2, 7). În spatele ieslei se află o peşteră întunecoasă (3), care ne aminteşte imediat de peştera în care Domnul a fost înmormântat 33 de ani mai târziu înfăşurat în giulgiu. În peşteră sunt un bou şi un asin, detalii nemenţionate în Evanghelie, dar trăsături invariabile în fiecare icoană a Naşterii; scena e inclusă pentru a arăta îndeplinirea cuvintelor profetului Isaia, „Boul îşi cunoaşte stăpânul şi asinul ieslea Domnului său, dar Israel nu Mă cunoaşte; poporul Meu nu Mă pricepe” (Isaia 1, 3).
(2) Deasupra compoziţiei centrale, in chiar centrul icoanei este steaua minunată venită din rai, care i-a condus pe magi (6) către locul în care se află Mântuitorul nostru; ne aminteşte de semnul raiului pe care-l vedem în icoana Botezului sau Cincizecimii, oriunde e indicată intervenţia divină.
Sfinţii îngeri (4) sunt reprezentaţi mărindu-L pe Dumnezeu şi aducând vestea cea bună a Naşterii Domnului păstorilor (5). Faptul că păstorii evrei şi magii păgâni au fost printre primii să îl slăvească pe Domnul nostru ne arată universalitatea acestui mare eveniment, rânduit pentru mântuirea întregii omeniri.
Ultimul detaliu al acestei icoane, scena spălării Domnului (8) este un element care a provocat multe controverse de-a lungul timpului. În unele biserici din mănăstirile Muntelui Athos, scena a fost intenţionat evitată în fresce şi înlocuită cu tufişuri sau păstori; a existat o părere dominantă că acea scenă era degradantă pentru Hristos, care nu avea nevoie să fie spălat, fiind născut într-un mod miraculos dintr-o fecioara curată. Dar reţinem această imagine în icoana noastră, ca un element din Sfânta Tradiţie transmisă nouă; într-adevăr nu îl degradează pe Domnul, ci îl măreşte pe El, aşa cum este evident în rugăciunea desemnată a fi citită în timpul Botezului pentru moaşa unui copil (Din Trebnicul de rit vechi, a doua rugăciune pentru moaşă: „O Stăpâne, Domnul Dumnezeul nostru … Care a fost culcat în iesle şi a binecuvântat pe moaşa Salomeea care a ajuns să creadă în adevărul de netăgăduit al fecioriei…”. Cine, mai eficient decât o moaşă, poate mărturisi despre o naştere divină şi feciorelnică? De aceea noi înţelegem bine importanţa acestei scene binecuvântate.
În sfârşit, dacă ne uităm la icoană ca la o compoziţie unită, putem doar să fim umpluţi de bucurie, nu doar datorită frumuseţii culorilor şi a atmosferei festive pe care o descrie, dar şi datorită veştii fericite a mântuirii noastre atât de clar proclamată de ea. În icoană, toată creaţia se bucură la Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos: cerul (o stea şi îngerii), pământul (munţii, plantele şi animalele) şi în special omenirea reprezentată cel mai desăvârşit în persoana noii Eve, Preacurata Fecioară Maria, Maica Domnului nostru.

Hristos se naşte! Slăviţi-l!

(Traducere după un material în limba engleză: Andra Aldea-Partanen)

9 Responses
 1. Ultima răzvrătire adevarată. Blogul lui Bogdan I. Stanciu » Blog Archive » La Multi Ani! :

  Date: December 24, 2007 @ 4:25 am

  […] Explicarea icoanei Nasterii Domnului addthis_url = ‘http%3A%2F%2Fwww.bogdanstanciu.eu%2F2007%2F12%2F24%2Fla-multi-ani%2F’; addthis_title = ‘La+Multi+Ani%21’; addthis_pub = ”; […]

 2. TUDOR :

  Date: December 25, 2007 @ 9:29 pm

  sarbatori cu bucurii si felicitari pentru varietatea de informatii. hristos s-a nascut! Bucurati-va!

 3. solomon cosmin :

  Date: December 17, 2008 @ 11:57 am

  aceasta explicare a icoanei nasterii domnului este foarte buna si interesanta dar si buna de citit il felicit mult pe cel care a scris-o si ii doresc craciun fericit si nu an nou plin de bucurie.

  R: Ma bucur ca-ti e de folos. Te rog nu mai schimba numele si adresa de mail, e de ajuns sa scrii cu un nume, pt ca intri automat in “awaiting moderation”. Ori Solomon, ori lulu, ori saxo, ori Boariu Kosmyn, hotareste-te!:) Doamne, ajuta!LD.

 4. Icoana Nasterii Domnului « Theologhia | amin. :

  Date: December 25, 2008 @ 12:53 am

 5. Explicarea Icoanei Nasterii Domnului « Cidade de Deus :

  Date: December 30, 2009 @ 3:46 pm

  […] sursa: laurentiudumitru.ro […]

 6. Semnificatia icoanei Nasterii Domnului | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam si tara :

  Date: December 25, 2011 @ 4:53 am

  […] dupa un material in limba engleza: Andra Aldea-Partanen Sursa: laurentiudumitru.ro Trimite mai departe:Like this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in […]

 7. Dumitru :

  Date: December 14, 2013 @ 12:48 pm

  Imi permiteti sa public acest articol si pe blogul meu (icoane cu suflet wordpress ro) mentionand sursa? Multumesc.

 8. Semnificatia icoanei Nasterii Domnului | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam şi ţară :

  Date: March 12, 2014 @ 9:50 am

  […] Traducere dupa un material in limba engleza: Andra Aldea-Partanen Sursa: laurentiudumitru.ro […]

 9. Icoana Naşterii Domnului explicata  | Rezistența Creștină :

  Date: December 23, 2016 @ 7:13 pm

  […] Sursa: laurentiudumitru.ro […]

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.