Un raspuns ortodox la Codul lui Da Vinci

6:31 pm Cristian Şerban

Un răspuns ortodox la Codul lui Da Vinci a lui Dan Brown, o carte de care aveam nevoie!

Robiti de fenomenul Da Vinci

Robiti de “fenomenul” Da Vinci. O descifrare ortodoxă a Codului, Cristian Şerban, Editura Egumeniţa, 2007; ediţie îngrijită de Laurenţiu Dumitru

———–

Orice supoziţie, orice speculaţie privind derularea evenimentelor biblice plecând de la tablou reprezintă o blasfemie, o impietate prin faptul că nu Sfânta Scriptură este inspirată din tablou, ci invers – tabloul este inspirat din Sfânta Scriptură. Nu tabloul a dat Scriptura, ci Scriptura a dat tabloul! Nu tabloul descrie Scriptura, ci Scriptura descrie tabloul! Obiectele nu au forţa să scrie un alt adevăr în afara adevărului biblic consemnat, de aceea este lesne de concluzionat că Scriptura naşte obiectele de artă. Nu invers!

Dacă Maria Magdalena a fost divină ca însoţitoare a Apostolilor în activitatea misionară a lui Hristos, cum oare Iisus a fost un simplu om? De unde şi-a luat sfânta porţia de divinitate despre care tot scrie Brown? Cine slujea cui? Iisus Mariei sau Maria din Magdala Mântuitorului?

Brown se contrazice pe sine oferindu-i Mariei Magdalena statutul de „regină” şi „mamă divină” cu toate prerogativele care derivă din însoţirea cu Mântuitorul Iisus, dar mai încolo micşorează fiinţa lui Hristos până la omul cel mai simplu, reuşind astfel o dezgustătoare antiteză.

Cristian Şerban

Am crezut că ecourile Codului lui Da Vinci se vor stinge repede. N-a fost sa fie aşa. După carte, a venit filmul şi, împreună, dublându-se, au ţinut flacăra aprinsă şi au creat o adevărată codmanie… Se cerea, aşadar, un răspuns ortodox documentat, articulat, pertinent, ancorat în învăţătura Scripturii şi a Părinţilor. Primul şi deocamdată singurul care s-a încumetat să ia taurul codmaniei de coarne este Cristian Şerban. Creştinii noştri aveau nevoie de această carte! Domnul să-i răsplătească râvna mărturisitoare!

Laurenţiu Dumitru

Speculaţia conspiraţionistă prezentată în cartea lui Dan Brown nu este una nouă, dar are puterea să fascineze mereu noile generaţii necunoscătoare într-ale istoriei Bisericii. Deşi ideea unui „alt Iisus”, diferit de cel din Evanghelii şi implicit din Biserică, a incendiat imaginaţia multora, la o analiză mai atentă întregul eşafodaj construit în jurul acestei năstruşnicii cade asemenea unui castel de cărţi de joc.

Bogdan Mateciuc

———-

Cartea Robiti de “fenomenul” Da Vinci. O descifrare ortodoxă a Codului a fost lansată în cadrul “Târgului Naţional de Carte şi Revistă Religioasă”, Ediţia a VIII-a, Sibiu, sâmbătă 20 oct., ora 16,30.

Lansarea de la Targul de Carte Religioasa

———

Recenzie
Cristian Şerban, Robiţi de ,,fenomenul” Da Vinci. O descifrare ortodoxă a Codului, Editura Egumeniţa, 2007

Oana Băzăvan

Pornind de la premisa că tinerii sunt astăzi pe un drum fără semne de circulaţie, autorul se oferă – sub protecţia lecturilor solide din Evanghelii şi din Sfinţii Părinţi – să îşi ajute colegii de generaţie, agresaţi de flash-urile unei lumi a iluziei şi a formelor fără fond, să redescopere Calea. Tinerii din zilele noastre ar trebui să înveţe să discearnă, în tonele de maculatură inutilă care se publică, gen „Codul lui Da Vinci”, ce este folositor pentru suflet şi ce nu, cum să primească astfel de atacuri şi cum să ştie să le respingă, cum să înţeleagă că, în ciuda poleielii atrăgătoare în care se înfăţişează filosofia (ieftină) a lumii de astăzi, adevărata împlinire este oferită numai de propria credinţă, pe care din păcate nu o cunosc suficient. La fel de adevărat este că dacă ar cunoaşte Evanghelia mai bine, nu s-ar mai lăsa cuceriţi de „senzaţiile tari” ale unor aşa zise decriptări de coduri care mânjesc cu noroi faţa Dumnezeului nostru.

În plus, cartea autorului Cristian Şerban are o formă dinamică, de dialog, în stilul lui Platon, una care implică cititorul într-o experienţă activă de descoperire a răspunsurilor pe care le căuta. Interesantă este de pildă explicaţia oferită la tabloul care înfăţişează Cina cea de taină. Se arată că Da Vinci s-a inspirat pentru tablou din Evanghelie, ba chiar a fost punctual în a respecta un verset biblic. Pe de altă parte, Brown doreşte să ne convingă că tabloul arată femei unde nu sunt femei, conspiraţii unde nu sunt conspiraţii, simboluri, unde nu sunt simboluri…

Deoarece am auzit că unii […] venind, v-au tulburat cu vorbele lor şi au răvăşit sufletele voastre (Faptele 15, 24), ne-am gândit să vă recomandăm această carte, încredinţaţi fiind că rândurile ei vă vor suscita curiozitatea şi vă vor schimba setea de senzaţional în sete de Adevăr.

5 Responses
 1. Gabriel :

  Date: October 24, 2007 @ 10:18 pm

  Felicitari ! Astept sa o cumpar si sa o citesc !
  Actiunile tip ” Codul lui Da Vinci” sunt organizate de forte oculte, care ii platesc bine pe cei care le realizeaza.
  Insa Mantuitorul Hristos ne-a spus ca nici portile iadului nu vor putea birui Biserica Sa ( Biserica Ortodoxa, evident ).
  Sa ne rugam lui Dumnezeu pentru ca sa-i intoarca de la calea lor cea rea pe toti vrajmasii Bisericii cea Una !

 2. E-nigma :

  Date: October 24, 2007 @ 10:33 pm

  salut aparitia acestei carti, desi titlul nu mi se pare ales prea fericit, si sper ca mesajul ei va ajunge la cine trebuie!

 3. Luminita Pop :

  Date: October 29, 2007 @ 12:34 am

  Cartea ar trebui tradusa si publicata acolo unde s-a nascut monstruosul Cod.
  Doamne ajuta!

 4. Dan :

  Date: September 19, 2008 @ 7:21 pm

  Domnilor, iertati-ma… setea de senzational a tinerilor nu poate fi stinsa prin cuvinte. Argumentele domnului Cristian Serban (pe care il admir si respect) pot fi usor demontate prin replici de genul: “Da, domnule, dar de unde stim ca Scriptura nu a fost scrisa de oameni?” Vorbesc in cunostinta de cauza, fiind tanar si trecand intr-o perioada a intrebarilor. Judec subiectiv, din perspectiva publicului-tinta (iertati-mi pretentiile, dar ele sunt intemeiate), deci cred ca aceasta carte nu va ajunge in mainile tinerilor si chiar daca va ajunge, nu va demonta crezul acestora.

  R: Cristi aduce multe argumente, nu doar Scriptura. Discuta logic, in parte, multe idei ale cartii lui Brown. In calitate de editor al cartii lui C. Serban, deci ca unul care a staruit mult asupra continutului, zic ca e o cartea foarte izbutita:). LD

 5. Catalin :

  Date: July 22, 2010 @ 3:35 pm

  Am incercat si eu sa citesc faimoasa carte Codul lui Da Vinci, dar pur si simplu nu puteam sa o fac, cred ca ingerul meu ma oprea, am mai avut o astfel de experienta si cnad am citit si alte carti, poate nu ma lasa sa imi intoxic sufletul cu tot felul de porcarii, sa il rasplateasca Dumnezeu pentru felul in care isi face treaba.
  Codul lui Da Vinci este scris la ordinul masoneriei mondiale (erau niste documente pe internet care demonstrau asta), la care din nefericire sau aliat si unii inalti ierarhi ce fac parte din BOR.
  E un atac inteligent importriva crestinismului cu demonstratii pe dovezi false sau inexistente

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.