Despre magie, vrajitorie, farmece si ocultism

5:22 am Diac. Roberto-Cristian Vişan

Roberto-Cristian Vişan

Omul contemporan pare prins în capcana propriei ignoranţe. Căutările sale găsesc mereu alte căi către lumea spirituală decât cele trasate de învăţăturile sfinţilor părinţi. Aplecarea spre un misticism greşit înţeles, dorinţa de a obţine imediat avantaje materiale sau de altă natură, chiar cu ajutor demonic, pare să devină o caracteristică a unora dintre semenii noştri. O parte din mass-media sprijină acest efort de îndepărtare a omului de adevăratele sensuri ale vieţii. Emisiunile televizate te îmbie să îţi laşi viitorul în mâinile calculatorului astral care îţi planifică activităţile, îţi stabilesc compatibilitatea sentimentală cu persoana dragă, stabilind procentual cât de bine te vei înţelege cu ea, horoscopul zilnic este mai lecturat decât rugăciunea înainte de masă, participarea la şedinţe de spiritism, chiar şi nereale, tinde să devină o practică obişnuită. Fără îndoială însă că nu acestea sunt cele mai periculoase forme ale practicilor oculte, însă ele sunt începutul alunecării pe o pantă ce trimite sufletele direct în braţele morţii.

Magia şi practicanţii ei sunt menţionaţi pentru prima dată în Geneză la capitolul 41, versetul 24. Spre deosebire de vrăjitori magii erau asociaţi cu oamenii învăţaţi, cu înţelepţii însă cu vremea au fost umbriţi de magii falşi, de şarlatani şi înşelători. Se vorbeşte adesea despre magie albă şi magie neagră. În realitate este aceeaşi lucrare demonică prin care diavolul se pune în slujba omului vândut lui, pentru ca prin acest mimetism al efectelor benefice să atragă cât mai mulţi la pierzare. Magia nu trebuie confundată cu iluzionismul.

Prima menţiune despre vrăjitorie în Sfânta Scriptură o găsim în cartea Ieşirea, capitolul VII, versetul 11, însă lecturarea versetului menţionat ne permite să înţelegem că era o practică răspândită şi mult mai veche. În cartea profetului Ieremia cap XXXIX, versetul 3 se vorbeşte chiar de o căpetenie a vrăjitorilor din Babilon anume Nergal-Sareţer.

Pravila bisericească defineşte vrăjitoria ca fiind lucrarea ascunsă a diavolului sub forme mai mult sau mai puţin simple. Numeroase versete din Vechiul Testament vorbesc despre pedeapsa acestei practici, anume pedeapsa capitală. Acest lucru înseamnă că şi unii dintre evrei o practicau. Acest lucru e dovedit de vrăjitoarea din Endor la care apelează regele Saul. Vrăjitoria îmbracă o multitudine de faţete, care nu sunt decât forme ale aceluiaşi fel de slujire demonică. Chiromanţia, cartomanţia, craniologia şi altele asemenea sunt căutate de creştini, mai mult sau mai puţin informaţi, despre pericolul sufletesc la care se expun recurgând la astfel de servicii. Interesul pentru vrăjitorie chiar şi la nivel teoretic este confirmat şi de isteria creată de lansarea ultimei părţi a seriei Harry Potter, care pare să nu fie decât o altă formă de a sădi în sufletul copiilor ideea că vrăjitoria nu mai este un pericol, este ceva caduc sau perimat. Biserica condamnă nu numai practicarea vrăjitoriei dar şi recurgerea la orice formă de vrăjitorie. Canoanele opresc şase ani de la împărtăşanie pe unii ca aceştia.

Descântecul şi fermecătoria sunt practici adiacente vrăjitoriei prin intermediul cărora cel care recurge la ele urmăreşte slăbirea sau chiar distrugerea semenului său. De cele mai multe ori farmecele se realizează prin obiecte purtătoare de energii demonice. În acest sens sfântul Ciprian în rugăciunea sa de păzire de farmece preciza : ,, Aşa, Doamne, Stăpâne a toate, auzi-mă pe mine nevrednicul slujitorul Tău si dezleagă pe robul Tău (numele) de toate legăturile satanei si daca este legat in cer, sau pe pământ, sau cu piele de animale necuvântătoare, sau cu fier, sau cu piatra, sau cu lemn, sau cu scriere, sau cu sânge de om, sau cu al păsărilor, sau cu al peştilor, sau prin necurăţie, sau in alt chip s-au abătut asupra lui, sau daca din alta parte au venit, din mare, din fântâni, din morminte, sau din orice alt loc, sau daca a venit prin unghii de om, de animal, sau gheare de pasare, sau prin şerpi (vii sau morţi), sau prin pământul morţilor, sau daca a venit prin străpungere de ace, dezleagă-le pentru totdeauna, in ceasul acesta, Doamne, cu puterea Ta cea mare.’’

Ocultismul sau esoterismul este falsa ştiinţa prin care ocultiştii afirmă că posedă un simţ superior celor obişnuite prin care ei ajung să cunoască rădăcinile adevărului. Ocultismul se manifestă parţial şi sub alte nume, sau forme de manifestare, condamnate de Biserică deoarece adesea amestecă adevărul cu minciuna pentru a rătăci de la credinţă pe practicanţii lui.

Cel ce slujeşte pe Dumnezeu, nu poate sluji şi demonilor în acelaşi timp, ci se ţine departe de orice viclenie care poate dăuna sufletului său, sau aproapelui său ţinând neabătută cărarea către Împărăţia cea Cerească.

7 Responses
 1. Simi :

  Date: September 22, 2007 @ 1:12 am

  E trist ca in fiecare saptamana se difuzezaza pe posturile tv romanesti cel putin o e emisiune care promoveaza ocultismul, prin toate modalitatile posibile. Un exemplu concret este emisiunea “Codul lui Oreste”. Sa speram ca nu ne vom pierde credinta, orice s-ar intampla! Doamne ajuta!

 2. E-nigma :

  Date: September 30, 2007 @ 7:53 pm

  ce naiba mah! dc au succes (rating crescut), normal ca se difuzeaza! pai sa va spun ca am ascultat fara sa vreau 2 colege de la alta fac (stiinte, nu vrajeli!) care discutau despre cum s-a dus una la vrajitoare, cum i-a ghicit aia, cum a sfatuit-o.. pe un blog al unei fete de liceu, la fel, a fost la Sighisoara si a trecut si pe la o ghicitoare.. mai bine arunca banii! cat de slab poti sa fii sa mai crezi in baliverne de soiul asta in sec XXI?! faptul ca o tipa de la TV e smechera si are un programel cu 3 planete care se rotesc iar pe baza lor cica iti spune tot ce-ai mancat aseara.. numai cine nu stie despre ce e vorba mai poate sa dea atentie!

 3. satanista666 :

  Date: May 1, 2008 @ 2:36 am

  Intr-adevar, omul din zilele noastre este prins în capcana propriei ignorante. Prefera sa ignore, sau in cel mai rau caz sa creada ceea ce i se pare mai credibil, decat sa cerceteze. Omul are prostul obicei de-a judeca un obiect, un lucru, sau o stiinta (caci in fond, vrăjitoria ca si chiromanţia, cartomanţia, craniologia etc. sunt stiinte)dupa nume in “lucrari diavolesti” si “lucrari divine”, iar daca un conducator al unei institutii spune ca acel lucru nu e bun (spre exemplu Biserica Crestina) toti ceilalti adopta imediat aceasta idee, aparand instantaneu acea “mentalitate de turma”. Felicitarile mele d-nului Vişan.

 4. Razvan :

  Date: August 10, 2009 @ 1:03 pm

  De ce exista tot felul de energii, daca nu sa le cercetam sa le intelegem corect si sa le folosim cum trebuie? Eu consider ca Dumnezeu a creeat si binele si raul, iar noi suntem creati cu posibilitatea de a alege, pana la urma din greseli invata omul. Am ajuns sa ma simt singur intr-o lume in care 90% vor bani, putere, sex si toate astea cat mai repede…apoi vad tot felul de discutii pe langa subiecte dureroase dar nici un fel de schimbare in bine. Am ajuns sa consider ca singura metoda de rezolvare ar fi chiar un reset total si un nou inceput. Doamne ajuta si TREZIREA!!! daca vrea cineva sa vorbim ii ofer id-ul meu: youthebest_1@yahoo.com

 5. ioana tomuta :

  Date: November 21, 2009 @ 3:19 pm

  imi place foarte multi articolul si pe mine ma pasioneaza ocultismul nu il practic dar imi place sa citesc foarte mult cart legate de aceasta tema.

 6. tavy :

  Date: June 29, 2010 @ 2:39 pm

  In ultimile 2 decenii in Romania s-au dezvoltat foarte mult practicile oculte. In zona de sud a tarii la tot pasul intalnesti firme care te anunta: „aici locuieste vrajitoarea X” La nivel european aceasta practica a cunoscut o dezvoltare pe masura, pentru ca in Hamburg sunt inregistrati 6.000 de vrajitori cu legitimatie, care pot fi consultati pentru o taxa de aproximativ 800 de euro[1].

  „Ocultismul (de la ocultum = ascuns, secret) sau esoterismul (de la ezotheros = intern, ascuns) este stiinta care pretinde ca ar cunoaste ceea ce este mai presus de experienta obisnuita, adica ceea ce este necunoscut in natura si in sufletul omului. Putinta atingerii acestei tinte este dat, dupa ocultisti, in simturile noastre hiperfizice sau in al saselea simt”[2]. Adeptii ocultismului sustin ca ceea ce ni s-a pastrat pana astazi din ocultismul vechi de datoreaza lui Hermes Trismeghistos, adica „cel de trei ori prea mare”[3] A primit acest nume datorita faptului ca , el ar fi intemeietorul religiei, al filosofiei si al stiinţei egiptene. De la el au ramas trei carţi ocultiste. Trebuie insa stiut ca un Hermes Trismeghistos n-a existat in realitate, ci acest nume se refera la zeul grecesc Hermes, corespunzator lui „Tot” al egiptenilor. Conţinutul carţilor este de origine greceasca, nu egipteana si sunt datate relativ recent, din secolul III-lea d.Hr.[4]

  Ocultismul este, de altfel, un nume generic pentru o intreaga serie de asa zise stiinte. In el se cuprind – pe langa teosofie[5] şi spiritism[6], mai cunoastem astrologia (pretinde a prezice viitorul dupa pozitia si miscarea astrelor), fiziognomonia (tendinta de a determina caracterul unui om dupa fizionomie), chiromantie (pretinde ca poate determina caracterul si prezice viitorul unei persoane prin interpretarea liniilor din palma) cartomantia (cititul in carti), si magia. Apoi, aproape fiecare din acestea are mai multe ramificatii. Altii considera ca de ocultism apartine pre-cunoasterea (ghicitul), telepatia, clarviziunea, scrisul automat (ghicire pe baza scrisului), placa ouija si alte jocuri care au o orientare magica sau demonica, horoscopul, cititul in cafea si frunze de ceai, ghicitul in palma, tehnici de extindere a mintii, droguri, hipnotism, control mintal, meditatii transcedentale, yoga, farmece si vrajitorie, fenomene fizice, telekinezie, levitatii, proiectii astrale, satanism, sacrificii animale si umane, animism.[7]

  Ocultismul nu ii o practica recenta, despre practicile oculte gasim si in Biblie. Nicodim Aghioritul clasifica practicile oculte pe baza Bibliei si Traditiei Ortodoxe in felul urmator:

  Magia este ansamblu de procedee oculte prin care se crede ca se pot produce fenomene miraculoase[8]. Ea este universala si se clasifica in magie „neagra” si magie „alba”. Magia neagra incearca sa produca efecte nefaste prin metode cum ar fi blestem, vraji, distrugerea unor fiinte. Deseori magia neagra ia forma vrajitoriei. Magia alba cauta sa anuleze efectul blestemelor si al vrajilor si sa foloseasca forte oculte pentru binele personal si al altora. Magicianul cauta sa determine un zeu, un demon sau un spirit sa actioneze in favorul lui; sau urmeaza un tipar de practici oculte ca sa supuna vointei sale fortele psihice. Fara indoiala ca magia si vrajitoria nu sunt intotdeauna numai niste superstitii, ci au in spatele lor ceva real.[9] Prin magie sunt chemati demonii care dezvaluie „fie comori ascunse, fie dezlegarea viselor, fie aratarea altor lucruri ascunse”[10] Persoana care se foloseste de aceste practici se numeste magician. Acest termen provine din cuvantul de origine egipteana hry-tp, „mare preot, preot-lector”, titlu purtat de cei mai renumiti magicieni ai Egiptului, despre care Biblia aminteste in Geneza 41:8 „Dimineata, Faraon s-a tulburat si a trimis sa-i cheme pe toti magii si pe toti inteleptii Egiptului …” si Exod 7:11 „Dar Faraon a chemat pe niste intelepti si pe niste vrajitori, si vrajitorii Egiptului au facut si ei la fel prin vrajitoriile lor”[11] Magicienii clasifica demonii in trei categorii: in cei de sus, adica cei din aer, ei sunt facatori de bine, in cei de pe pamant care sunt unii buni si altii rai si cei de jos care toti sunt rai. Nicodim Aghioritul este de parere ca din aceasta categorie de magicieni fac parte Iane si Iambre despre care spune Apostolul Pavel ca s-au impotrivit lui Moise (2Tim 3.8) [12] Bibilia prezinta si alte zone in care gasim practica magiei. Profetul Naum (3.4) aminteste despre asemenea practici ce existau in Asiria. Daniel care a fost in captivitate in Babilonia afirma ca: „imparatul a poruncit sa cheme pe vrajitori pe cititori in stele si pe Haldei ca sa-i spuna visurile unde experti erau haldeii” Daniel 2.2 in Canaan si in alte tari pagane au existat magicieni. (Deutronom 18.10) 13]

  Preluat de pe
  http://www.afladespre.ro/ocultism-in-vechiul-testament-728.htm

 7. Eugeniu :

  Date: November 28, 2010 @ 10:40 pm

  E adevarat, paganismul in formele lui cele mai intunecate da asalturi peste tot. O relatare cu iz de anecdota: “Un preot dezamagit de prezenta saraca a enoriasilor la biserica unde slujea, dupa terminarea slujbei face un anunt babelor cate erau, anume ca duminica urmatoare va veni dracul in persoana in curtea bisericii, cine vrea sa-l vada….In duminica aceea curtea bisericii s-a umplut.

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.