“Rugăciunea de nouă zile”

2:08 am Pr. Lucian Grigore

Rugăciunea de nouă zile (!??)
– un farafastâc al „ortodoxiei” zvonistice –

Pr. Lucian Grigore

Între obişnuinţele noastre de toată ziua ne întâlnim cu exigenţe pe care ni le impune relaţia cu Dumnezeu şi cărora uneori cu greu le facem faţă. Cineva îmi împărtăşea cu mâhnire neîmplinirea ce o simte totdeauna atunci când, grăbindu-se dimineaţa să meargă la serviciu, nu ajunge să spună nici măcar rugăciunea Tatăl nostru înainte de a ieşi pe uşă.
Este aceasta într-adevăr o lipsă. Cred că nu-i foarte elaborat să poţi spune măcar o aşa scurtă rugăciune la ieşirea din casă, atunci când pleci la lucru sau la piaţă. Nu mi se pare că ar fi prea mult să dedici rugăciunii câteva minute dimineaţa ori seara, ori la vremea mesei, sau mai ştiu când, în timpul zilei. Dumnezeu nu doreşte să ne epuizăm în rugăciune, dar nici nepăsarea ori nebăgarea de seamă nu Îl bucură foarte mult. Ceea ce mi se pare cu adevărat complicat este însă un pseudo-ritual cerut unora dintre credincioşi de o zvonistică particulară care impune repetarea la nesfârşit a unor rugăciuni în urma cărora s-ar putea împlini dorinţele solicitantului. Îmi amintesc de un bileţel scris în numele Sfântului Anton (un sfânt care, de altfel, ţine de tradiţia romano-catolică) pe care trebuia să îl transcrii de nu mai ştiu câte ori şi apoi să îl distribui pentru că, altminteri, o mare nenorocire s-ar fi abătut peste cel care ar fi nesocotit îndemnul cu pricina.
De câtva timp încoace, pe la mai toate bisericile din oraş, întâlnim aruncate pe mesele din pridvor sau de prin pronaos, teancuri de „rugăciuni” scrise la calculator ori la maşina de scris, xeroxate, multiplicate pe diverse coli de diverse culori ori pe coli albe, conţinând diverse reţete împlinitoare de dorinţe şi izbăvitoare de neîmpliniri. Nu pot să nu-mi aduc aminte, cu această ocazie, despre reţeta cu „tămâia” bună pentru alungarea descântecelor, ori despre cea pentru „dezlegare de cununii”, sau despre tămâia vindecătoare de impotenţă, ori mai ştiu eu pentru ce alte nevoi omeneşti, în legătură cu care nu veţi găsi niciodată vreun temei sau vreo corespondenţă în molitfelnicul Bisericii. Desigur, toate aceste făcături cu iz bisericesc nu au nicio legătură cu dreapta credinţă, ci mai degrabă cu obscuritatea unor practici magice, care au pretenţia că „rezolvă” prin sine situaţii diverse.
Pentru a nu aluneca obştea credincioşilor în înşelări de acest fel, am gândit că e potrivit lucru să luăm atitudine mai întâi noi, preoţii, împotriva batjocoririi rânduielilor bisericeşti cu diverse lucrări pseudo-bisericeşti menite să deruteze definitiv chiar şi pe unii dintre credincioşii ortodocşi mai încercaţi. Să vedem, aşadar, despre ce rugăciune este vorba:
„Inima sfântă a lui Isus fie adorată şi iubită în toate zilele, în toate timpurile până la sfârşitul veacurilor. Amin. Inima sfântă a lui Isus să fie lăudată şi slăvită acum şi pururi. Amin. Binecuvântată fie inima lui Isus. Amin”.
urmează Tatăl nostru şi apoi:
„Bucură-te Marie … binecuvântat este rodul trupului Tău, Isus! Sfântă Marie, Maica lui D-zeu (reproduc din text), roagă-te pentru noi păcătoşii acum şi în ceasul morţii noastre. Amin”.
La final se precizează următoarele: „SE SPUNE DORINŢA. Doamne ajută!” În capătul de sus al paginii veţi găsi textul: Rugăciunea de 9 zile (Schitul Darvari) – trebuie spusă de 6 ori pe zi, timp de 9 zile consecutiv. 9 exemplare din această rugăciune se depun zilnic la o biserică; rugăciunea se va împlini la sfârşitul zilei a 9-a sau înainte. Nu a dat greş niciodată” (!!!).
„Rugăciuni” de felul acesta sosesc râuri-râuri de la credincioşii care confundă credulitatea cu dreapta cinstire a lui Dumnezeu, care pun mai presus de rânduiala Bisericii băbismele şi obscuritatea unor reţete aducătoare de fericire. Iată, înşelarea – cumplita înşelare – nu-i iartă pe mulţi dintre noi şi, chinuiţi de grijă, vedem cum sub ochi preoţeşti se vehiculează astfel de volante, fără putinţa de a stăvili nebunia.
Să fie oare Dumnezeu surd la rugăminţile noastre într-atât încât să trebuiască a-L plictisi cu astfel de producte de şase (de ce şase?!) ori pe zi, timp de nouă zile (şi de ce nouă?!), ca să ne dea în schimb „graţia” vreunei biete bunătăţi de toată trebuinţa?! Dacă ar fi funcţionat principiul enunţat mai sus, imaginaţi-vă, nici tâlharul de pe cruce, dar nici măcar Petru, n-ar fi avut cu niciun chip şansa izbăvirii. Le-ar fi trebuit de bună seamă nouă zile să strige fiecare, unul adică să zică de şase ori – timp de nouă zile – „pomeneşte-mă, Doamne, în Împărăţia Ta!”, iar celălalt de tot atâtea ori „Doamne, scapă-mă, că pier…!” De şase ori câte nouă zile zicând, s-ar fi trezit tâlharul abia pe la Duminica Tomei mântuit, iar Petru mult s-ar fi afundat în valurile unei furtuni ce de mai bine de nouă zile ar fi avut să-l ivească trecut în moarte…
Întâi de toate voiesc a vă mărturisi că cineva, mai şugubăţ cred, a dorit a-şi bate joc de buna credinţă a noastră strecurând în biserici ortodoxe – sub titlul de apartenenţă la Schitul Darvari, dar şi la alte aşezăminte mănăstireşti din ţară, cum ar fi Mănăstirea Nicula şi altele – texte de sorginte romano-catolică despre „inima lui Isus” şi despre „rodul trupului Mariei”, cuvinte pe care nicidecum nu le folosim în slujbele noastre şi nici în rosturile şi aşezămintele ortodoxe. Defecţiunea nu ar fi doar la capitolul acesta, anume că lucrarea mântuitoare a Domnului şi Mântuitorului nostru ar fi fost miniaturizată – adică restrânsă – la nivelul unei pietăţi cvasi-dogmatice (a se urmări cultul inimii lui Isus la romano-catolici), ci prin aceea că se introduce în Biserica Ortodoxă un reţetar având pretenţia să regleze relaţia cu Dumnezeu, o formulă magică în urma însuşirii căreia dorinţele oricui s-ar împlini fortuit, indiferent dacă dorinţa ar fi bună sau rea, de folos ori de pricină.
Anume, dacă eu de şase ori pe zi, timp de nouă zile, în finalul acestor ziceri despre „inima lui Isus” îmi mărturisesc tare dorinţa să moară capra vecinului, e limpede… peste nouă zile ar trebui capra cu pricina să aibă cel puţin o tuse acolo, dacă nu chiar mai mult! Păi, nu?! Zice că algoritmul nu a dat greş niciodată… (!!!)
Fraţilor, cu prostii de-astea credeţi că se ţine Dumnezeu?! Cu dintr-astea ar trebui să ne ocupăm noi ca să izbândim în vreo privinţă?! Doamne! Nu Dumnezeu să fii, ci biet creştin cuminte, ca să-ţi dai seama că o prostie mai mare ca asta nici că există! Aduceţi-vă aminte cum se ruga Mântuitorul nostru în grădina Ghetsimani: „Părinte, nu voia Mea, ci voia Ta să se împlinească!”. Iată, Însuşi Hristos Mântuitorul se supune voii Tatălui şi este credincios până la moarte acestei încredinţări. Dar noi ce vom face?!
Apoi, dacă eu, ca om, îmi reglez singur problemele doar pentru că citesc nişte ziceri zile în şir, ce nevoie mai am de Dumnezeu…?! Bunăoară să zic de-acum: „Doamne, fie voia mea şi nu voia Ta!” Ar fi mai simplu decât atâtea citanii şi gata! Dorinţa se împlineşte cât ai clipi!
Credeţi că Dumnezeu se lasă amăgit în vreun fel?!
Să fim responsabili şi sinceri în rugăciune! Dumnezeu nu poate fi amăgit cu farafastâcuri dintr-astea. De aceea nici noi să nu voim a ne amăgi că vom putea cumva primi binecuvântare într-un chip magic. Să strigăm, însă, din inimă, către milostivul Dumnezeu şi ne va răspunde îndată! Să căutăm fraţilor, înainte de toate, Împărăţia cerurilor şi toate celelalte ni se vor adăuga nouă! Amin.

18 Responses
 1. Preot Ghinea,Tr.Severin :

  Date: November 19, 2007 @ 4:43 pm

  Multumim parinte Lucian ca faci o asa munca de sfatuire a credinciosilor,mai ales ca pe net. te asculta mai ales cei tineri,care pot usor cadea in practici pietiste si false.Trimite-mi te rog si mie adresa de e.mail a fratiei tale.Domnul sa te aiba in paza!

 2. L-D Stefan :

  Date: June 15, 2008 @ 10:21 pm

  Parinte, tare m-as bucura sa se repete acest mesaj al dvs., nu ad-literam ci fondul lui, cat mai des , credinciosilor din toate parohiile. Departe suntem noi cei care am facut aceste prostii candva , de credinta adevarata! Chiar nimic nu stiam atunci despre Dumnezeu si crestinism, desi suntem botezati.Si nici nu ne trecea prin minte ca faceam ceva absolut absurd, fara legatura cu duhul ortodoxiei, ci mai degraba cu mirosul sulfuros al vrajmasului !

 3. adriana albo :

  Date: December 3, 2008 @ 10:01 pm

  buna poate gresesc dar unde este scrisa rugaciunea ca eu am vazut doar acele versuri la care zice spune rugaciunea de 9 zile dar care este sus nu gasesc ,imi cer scuze
  as dori si eu rugaciunea mai detailat
  va multumesc
  eu cred in minunile dumnezeiesti si chiar am nevoie de o rugaciune .
  cu stima adriana ,astept rasp

  R: Pai se pare ca n-ati citit cu atentie. Articolul era impotriva unei practici superstitioase, a unei asa zise magii a rugaciunii. Dumnezeu ne asculta ruga facuta din inima si ne ajuta in toate si, mai devreme sau mai tarziu, dupa intelepciunea Sa, lamureste intampinarile noastre pe drumul vietii. Asadar nu e nevoie de un act magic de 9 zile, e nevoie de o randuiala de rugaciune pe care o puteti cere de la duhovnic. E nevoie de spovedanie, de Liturghie, nu de hocus-pocus. LD.

 4. ognean ovidiu :

  Date: August 20, 2009 @ 12:50 pm

  Buna. Chiar ieri am gasit o astfel de rugaciune de 9 zile in Catedrala Mare din Targu-Mures si am luat un exemplar, am crezut ca este adevarat deoarece am gasit`o intr`o biserica. Acum imi dau seama ca nu e adevarat. Mai bine spun 2-3 rugaciuni dimineatsa si seara,si imi sunt de mai mare ajutor. Multsumesc. Doamne Ajuta!

 5. Lonelyshepherd :

  Date: August 20, 2009 @ 11:20 pm

  Toate bune si frumoase…Numai ca “fortuit” inseamna “intamplator” (din lat. fortuna=noroc,hazard), nu “fortat”!(For)tunarea lui de fortuit forfetar care isi forteaza infortunarea!

 6. Igalis :

  Date: May 25, 2010 @ 9:27 am

  Parinte, multumesc ca mi-ati vizitat blogul! De mare folos ne-ar fi invataturile domniei voastre, de aceea cer permisiunea de a adauga site-ul dumneavoastra la blogroll-ul blogului meu.

  Doamne ajuta!

 7. Gabriela :

  Date: May 30, 2010 @ 8:35 pm

  Un sfat minunat! Si eu m-am lasat de multe ori indusa in eroare de asemenea “rugaciuni”. Acum am inteles intr-adevar ca altundeva salasluieste credinta adevarata.
  Dumnezeu sa va binecuvanteze pentru sfatul intelept si plin de invataminte!

 8. Teo :

  Date: October 14, 2010 @ 12:31 pm

  Buna!

  Parerea mea este,ca om de rand,ca preotii sa “condamne” aceste rugaciuni “de 9 zile”,”de 9 saptamani” e putin gresit!
  Deoarece,zic eu,asa il “obliga” pe credincios la continuitate si speranta!Un om de rand simplu,spune rugaciune simpla cateva zile,si daca vede ca nu i se indeplineste ceea ce cere,lasa balta totul!
  Daca aceste rugi sunt gresite,ce inseamna un canon?Ce dau preotii la spovedanie?
  Un exemplu,sa spui in fiecare zi paraclisul maicii domnului!De ce in fiecare zi?Nu e acelasi lucru?Se putea spune simplu,in zilele de miercuri si vineri,dar si astea,nu e tot o data stabilita,nu un termen,ci doar o data?
  Exista MULTE rugaciuni care intradevar,facute dupa aceste “retete”,zile anume si rugaciuni anume spre un anume sfant,care intradevar AJUTA!Aceste rugaciuni nu sunt adresate Domnului,ci unor sfinti,care ne mijlocesc spre EL,deoarece,noi suntem foarte pacatosi!
  Deci,ca preot,sincer e o rusine sa spui asa ceva,ca o anumita rugaciune nu e buna asa si asa…SUNT RUGACIUNI,SPRE UN SFANT SAU DIRECT MANTUITORULUI,MAICII DOMNULUI SAU LUI DUMNEZEU!
  va multumesc,o zi buna!

 9. Teo :

  Date: October 14, 2010 @ 12:35 pm

  Si uitasem: e gresit sa ceri ceva anume unui sfant sau Domnului,nu modul in care te rogi!RUGACIUNEA ESTE RUGACIUNE,atat timp cat il are in continut pe un sfant,pe Dumnezeu sau pe Maica Domnului!

 10. Igalis :

  Date: January 2, 2011 @ 11:47 am

  Pentru Teo:

  Ai dreptate in ceea ce priveste lenevirea in rugaciune a crestinului de rand, un numar de repetari ale unei rugaciuni poate fi un stimulent, dar sa crezi mai mult in rugaciune decat in insusi Hristos, Maiaca Domnului sau alti sfinti e ca si cum te-ai inchina zidirii si nu Ziditorului.

  Parintele Lucian Grigore are dreptate, insa, cu privire la formularile acelor rugaciuni. Sunt intr-adevar de sorginte catolica. Daca suntem ortodocsi, la ce ne trebuiesc rugaciunile catolice? La ce bun sa imprastiem asemenea manifeste in biserici ortodoxe?

  Pentru cei care vor cu adevarat sa se mantuiasca este suficient de bogata lectura Noului Testament sau a scrierilor marilor nostri Parinti. Daca am citi mai mult am afla din toate cartile adevarul:

  1. Nu conteaza culoarea lumanarilor pe care le aprindem pentru ca in acest act (al aprinderii lumanarii) intereseaza LUMINA si nu ceara. Nu conteaza nici numarul lor sau forma in care le dispunem ca sa le aprindem… nu conteaza nici daca rugaciunea o faci in genunchi langa pat sau in pragul usi…

  Nu conteaza de cate ori spui o rugaciune, nu ne rugam CANTITATIV decat in conditiile in care rugaciunea noastra e seaca si e golita de calitate, ci conteaza sa te rogi din toata inima cu formula “Faca-se voia Ta”, pentru ca acolo unde pune Dumnezeu mila nicio minte omeneasca nu poate gandi mai perfect la o dorinta. Stie Domnul de ce avem nevoie, ca doar ne cunoaste din pantecele maicilor nostre!

  Bine ar fi sa intelegem cu totii ca nu conteaza FORMA, ci CONTINUTUL, dar sa nu ne lenevim. Pentru asta mergem in fiecare duminica la Liturghie, ca sa primim putere de la Dumnezeu sa luptam cu ispitele. Mai mare decat rugaciunea (ma refer aici la acele novene…) este SPOVEDANIA si mai ales IMPARTASIREA curata!

  Poate ca ar fi bine ca aceste lucruri sa ni le repete mai des preotii la predici.

  Dincolo de orice indemn preotesc sau scriere, ramane alegerea proprie. Fiecare se informeaza si se roaga dupa cat poate. Lupta pentru mantuire e o chestiune personala, nici macar Dumnezeu nu ne poate obliga sa alegem ceva anume. Trebuie doar sa facem o alegere neta: Lupt in oastea lui Dumnezeu sau a celuilalt? Cu certitudine, pe ambele nu le poti avea.

  Eu am decis cu 20 de ani in urma sa Il slujesc pe Dumnezeu si credeti-ma, chiar stiu de fiecare data cand gresesc, cand ma las ispitita de rau. E tot o alegere personala, dar am si constienta faptului ca ma indepartez de adevarata fericire. “Ingusta-i poarta”, dar ferice de cel care o gaseste!

  Doamne ajuta!
  Igalis

 11. teologie :

  Date: July 23, 2011 @ 1:12 pm

  super tare blogu

 12. Laura G :

  Date: November 5, 2011 @ 8:20 pm

  A spune o rugaciune, dupa parerea mea, nu inseamna a crede mai degraba in rugaciune decat in Isus Hristos, Maica Domnului sau alti sfinti, deoarece prin rugaciune tocmai Lui Isus, Maicii Domnului sau altor sfinti te adresezi. Nu spui “rugaciune ajuta-ma” ci “Mantuitorule/Maica Domnului ajuta-ma”. Apoi nu vad nimic rau in a spune o rugaciune de 3, 7, 9 ori sau de cate ori vrei sau simti sa o spui. Daca pe Dumnezeu l-ar plictisi rugaciunile noastre, pana acum, scuzati-mi gluma, si-ar fi luat concediu demult! Eu una prin spunerea unor rugaciuni in fiecare zi sau de mai multe ori pe zi vad un canon, un ritual de pocainta si credinta, nu un ritual magic. Si in slujbele din biserica, in acatiste se repeta pasaje din rugaciuni. Eu sunt convinsa ca atunci cand te rogi din suflet, cu sinceritate si umilinta, pentru un lucru drept si care este pe placul Lui Dumnezeu, te ajuta indiferent ca te rogi o data sau de n ori, acasa sau pe strada sau in biserica. Eu m-am rugat acasa in fata icoanei Maicii Domnului sau in gand la Mantuitorul Isus Hristos si s-au intamplat minuni. Dar in acelasi timp, ca prinos de umilinta si pocainta e necesar sa facem mai mult si prin acest mai mult inteleg: sa mergem la biserica, sa ne spovedim, sa ne rugam din suflet, cu intentii bune si sinceritate, sa citim acatiste si rugaciuni. Cel care a scris despre aceasta rugaciune de 9 zile ca “nu a dat gres niciodata” s-a gandit, probabil, ca nimeni nu este atat de nebun sa faca o astfel de rugaciune pt. a muri capra vecinului sau a-i lua nevasta, ci pentru a i se implini un bine necesar, cu voia Lui Dumnezeu. Apoi sa nu uitam de puterea gandului. Ce este rau in faptul ca o persoana CREDE ca facand aceasta rugaciune va fi ajutata? Doar se roaga la Isus si la Maica Domnului si merge la biserica, nimic altceva. Oare nu tocmai asta inseamna credinta, sa fii convins ca rugandu-l pe Dumnezeu te va auzi si te va ajuta?

 13. Ana Maria Popescu :

  Date: December 4, 2011 @ 7:45 pm

  La biserica de care apartin, pe o masuta aflata in incaperea unde se aprind lumanari, sunt foi tiparite cu mai multe asemenea rugaciuni ( de 9 zile, de 10 zile, catre Iisus Hristos, catre Maica Domnului etc). Exista si rugaciunea la care se face referire in cele de fata si care are cel mai mare succes. Mi s-a explicat si de ce: rugaciunea, o fi ea catolica, dar este singura rugaciune in care nu se cere nimic de la credincios decat sa se roage. In toate celelalte rugaciuni se cere de la credincios sa si dea ceva: flori paine, faina, ulei, bani in cutia milei etc. Precizez ca sunt ortodoxa si merg la biserica cel putin o data pe saptamana deci nu pot fi suspectata de procatolicism.

 14. Violeta :

  Date: May 22, 2012 @ 11:29 pm

  Binecuvantati sunt toti cei care cred cu adevarat in Dumnezeu. Cred ca toti oamenii care se roaga cu inima si suflet curat, sunt ocrotiti. Dumnezeu ne iubeste pe toti in egala masura si pe cel ce a pacatuit ca si pe cel ce nu a pacatuit. Si pe cel care a postit si pe cel care nu a facut-o.Noi avem datoria suprema de a-L bucura pe Dumnezeu. Cum putem face asta? Sa intelegem atunci cand gresim, sa ne caim si sa nu repetam greseala. Atunci cand ne rugam, fiecare asa cum simtim, este bine sa cerem iertare si sa multumim pentru tot ce avem.
  Doamne, mu ma judeca dupa slabiciunea si rautatile mele, ci dupa bunatatea ta. Ca un om am gresit, ca un Dumnezeu iarta-ma.

  Trebuie sa fim constienti ca numai El este fara de pacat si numai El ne poate ierta greselile cele de voie sau cele fara de voie. Iubiti-L pe Dumnezeu si bucurati-L, fiind demni, cinstiti, buni si recunoasteti-va greselile. Iubiti-l pe aproapele vostru ca pe voi insiva,Asa il putem bucura pe Domnul Dumnezeul nostru.

  Doamne ajuta!

 15. alice :

  Date: July 13, 2012 @ 5:35 pm

  Si pe net primim zilnic rugaciuni de acest fel,cu dorinta expresà de a le reexpedia pentru a avea noroc.Eu le sterg din capul locului.Nu asta-i credinta adevarata.

 16. Barani Ileana :

  Date: April 4, 2013 @ 2:17 pm

  Parinte nu am inteles un lucru si va rog sa ma ajutati am mai vazut rugaciunea asta dar scria ca trebuie spusa de 9 ori pe zi,deci de 9 ori sau de 6 ori si nu am inteles si asta cu exemplarere cum se dupun exemplarere,cum as putea sa iau legatura cu dumneavoastra va rog!?

 17. laurentiu :

  Date: April 16, 2013 @ 3:05 pm

  Eu cred că e scris destul de clar că rugăciunea asta NU ARE LEGĂTURĂ cu viața în Hristos, e o inovație dubioasă, care sporește credulitatea, nu credința.

 18. RODICA-SHTEFANIA :

  Date: July 10, 2015 @ 2:33 pm

  este rugaciune romano-catholica
  este buna , dar cu cele 6 ori pe zi …nu prea ma ,,impac ,,eu
  cer iertare ,dar asta este .
  nu tot omul are timp ,trebuie tzinut anumite ore …
  in sfarshit
  si ,,DOAMNE IISUSE HRISTOASE ,FIUL LUI DUMNEZEU ,MILUESHTE-MA PE MINE PACATOSUL\PACATOASA,,!
  ,,PREASFANTA NASCATOARE DE DUMNEZEU ,MILUESTE-NE PRE NOI!,,.SPUSE DE 100 ORI .
  SAU ,,PRAVILA CELOR 500 DE LA OPTINA,,SAU PRAVILA BOGORODISNAIA ,,
  ,,PRAVILA PARINTELUI PAISIE OLARU ,DUHOVNICUL,,CARE O ZICEA TOATA ZIUA …
  PRAVILA SF DIMITRIE AL ROSTOVULUI …
  DOAMNE IISUSE HRISTOASE,MILUESHTE-MA
  RODICA-SHTEFANIA,RE,ITALIA

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.