Despre duhovnic (răspunsurile părintelui Savatie)

5:53 am Pr. Savatie Baştovoi

Daca ni se pare ca duhovnicul nu ne iubeste destul…

Ma tulbura foarte si-mi fac complexe de inferioritate cind vad ca unii dintre noi (fii ai aceluiasi duhovnic) se bucura de mai multa simpatie/atentie din partea acestuia. Si asa de ar fi, de ce, parinte drag, nu ma pot smeri? De ce nu ma pot limita la a-mi marturisi pacatele (destul de numeroase de altfel) si “am ochi” pentru altele… Va marturisesc sincer ca-mi iubesc duhovnicul foarte mult si sufar uneori, parca de gelozie.
Sfatuiti-ma ! (ELENA).

Raspuns: Noi oameni sintem si ne mai mihnim uneori. Incearca sa nu te mai compari niciodata cu nimeni. Inceputul caderii este sa te compari cu altii. Unii fac mai rau si ii desconsideram, altii fac mai bine si ii invidiem. Dar fiecare are masura lui la Dumnezeu. Daca tu iti iubesti duhovnicul, ce grija iti mai faci? Am vazut multi care nu isi iubesc duhovnicul si asa merg la el.

Imi este greu sa-mi gasesc un duhovnic pe plac…

Parinte, imi este greu sa-mi gasesc un duhovnic pe plac. Cred ca duhovnicul trebuie sa-mi cistige increderea, admiratia, sa-mi fie chiar un prieten de nadejde. Ar exista o astfel de persoana, dar nu este in localitate. Cit de pretentioasa trebuie sa fiu in alegerea duhovnicului? (EUGENIA).

Raspuns: Duhovnicul nu trebuie sa-l cauti si nici nu poti sa-l alegi. Va da Domnul si intr-o zi il vei recunoaste. Duhovnicul nu poate fi confundat. El este cel care iti rupe dintr-odata viata in doua si intelegi ca pina atunci n-ai inteles nimic si nici n-ai trait nimic, decit numai infringeri si intuneric. Roaga-te, spovedeste-te oricui, fara alegere, spovedeste-te Domnului. Nu cauta om. Omul pe care il cauti tu nu exista. Dar cred ca Dumnezeu ti-l poate da pe cel de care ai nevoie. Sa multumesti Domnului pentru toate cite a facut pentru tine. Incepe cu aceasta.

Sint fata si duhovnicul meu este calugar…

Am 25 de ani, iar duhovnicul meu este calugar si ma simt incomodata de faptul ca nu ma pot bucura prea mult de compania lui, asa cum se bucura baietii. Tragedia mea este ca arat bine si ma tem sa nu devin o ispita pentru un calugar, asa cum am auzit ca se poate intimpla. Ce sa fac, pentru ca eu nu am incredere in preotii mireni, mi se pare ca sint oameni ca si mine? Oare si aici femeile sa fie nedreptatite, sa nu poata avea parte de un duhovnic mai incercat numai pentru ca duhovnicul e calugar, iar ele femei? (MADALINA).

Raspuns: Nici baietilor nu le este de folos sa se intinda la prea multa vorba cu duhovnicul. La duhovnic mergi sa ceri un sfat, nu sa te intretii. Daca vei rasfoi Patericul Egiptean vei vedea ca parintii vedeau un pericol in “imprietenirea” ucenicului cu duhovnicul. “Sa nu calce piciorul tau prea des in chilia batrinului, iar cind te duci dupa raspuns, de indata ce l-ai primit, pleaca”. In multe cazuri descrise in Pateric, atunci cind duhovnicul convietuia cu vreun ucenic, ei aproape ca nu vorbeau, ca sa nu se strecoare printre vorbele duhovnicesti si vorbe desarte. Asa ca, din acest punct de vedere, si baietii sint la fel de “nedreptatiti” ca si fetele. Explicatia este aceea ca la duhovnic nu te duci ca la psiholog, sa-i povestesti amintirile din copilarie si prima dragoste, la duhovnic te duci cu o intrebare concreta. Incearca sa reduci problemele tale la una singura, cea mai grava, cea cu adevarat grava, si cu aceea du-te la duhovnic, rugindu-te mai inainte Domnului ca Domnul sa puna cuvint in gura duhovnicului. Asa vei propasi duhovniceste si vei ajunge foarte degraba sa intelegi taina acestei iubiri ciudate, pe cit de profunde pe atit de discrete, dintre duhovnic si fiii duhovnicesti.

(Opinii & Credinţe, Moldova)

20 Responses
 1. Cristina :

  Date: December 6, 2007 @ 7:22 pm

  Ce sa fac daca m-am indragostit de duhovnicul meu care este tanar si frumos si el s-a indragostit de mine? Iubirea este un pacat?

  R: Daca e duhovnic e ori casatorit, ori calugar, asa ca-i delicata problema… Astept mail, daca nu cumva mi-ati scris deja in urma cu ceva vreme…
  L.D.

 2. Corina :

  Date: January 3, 2008 @ 1:14 am

  Parinte, am o problema cu participarea la liturghie, duminica.Locuiesc intr-o comunitate mica, iar biserica de care apartin, este plina de cunoscuti si imi este greu sa ma interiorizez si sa particip la rugaciune, cum ar trebui.Totodata, sunt atrasa de aceasta biserica si de preotii cate slujesc in ea. Am fost in alte biserici unde am reusit sa ma interiorizez usor, dar biserica de care apartin ma cheama. In ultimul timp am evitat sa merg la biserica amagindu-ma ca sunt obosita dupa o saptamana de servici.Cum ar trebui sa procedez?

 3. Mihai :

  Date: August 7, 2009 @ 9:30 am

  Cat de des intalnita este problema indragostirii femeii ucenice de duhovnicul ei? Cat este de la diavolu si cat este incercare data de Dumnezeu? Cum sa alfi limita de la care incepe fapta rea, prin gandul cel rau, iar pana acolo este numai partea buna si deci permisa?

 4. Mariana :

  Date: August 20, 2009 @ 9:26 pm

  Intrebare:
  Cand duhovnicul moare esti dezlegat de canonul de ascultare?
  Cand esti ispitit de duhul desfranarii in taina spovedaniei prin gand si simturi trupesti fata de duhovnic,ce ar trebui facut?

 5. alina :

  Date: December 24, 2009 @ 4:30 pm

  sunt indragostita de duhovnicul meu. ce sa fak sa mi treaca dragostea asta necurata pe care o am fata de duhovnicul meu? dati mi un sfat va rog mult

 6. pr. VASILE :

  Date: January 12, 2010 @ 1:31 am

  Diavolul îşi aruncă mrejele în tot locul şi în tot timpul , chiar şi în timpul Sfintei Spovedanii . Important este ca noi , stând la spovedanie să fim conştienţi că stăm în faţa lui Hristos , iar preotul este doar un martor . Măcar în acel moment al mărturisirii să lepădăm twndinţa nostră materială şi păcătoasă , să fim cu gândul doar la semnificaţia deosebită a Tainei . Iar cât despre “a te îndrăgosti trupeşte” de duhovnic , acesta e un imens păcat . Vai de cel prin care vine ispita . Şi răul cel mai mare este acela că , mergând la spovedanie să ne vindecăm sufletul de păcate , îl aducem mai îngreunat , cu un păcat mai grav . Bine ar fi , ca în timpul Sfintei Liturghii ,al Sfintelor Taine şi al tuturor slujbelor bisericeşti să nu mai vedem în preot omul-preot ( în sensul comparaţiei cu alţi păcătoşi , desigur e păcătos şi el ) ci să vedem slujitorul voii lui Dumnezeu . Vii la Sfânta Biserică nu pt a te îndrăgosti carnal de preot , ci pentru a fi mai aproape de Dumnezeu , în casa Lui . SĂ FIM TARI SĂ NU CĂDEM PRADĂ ISPITELOR ŞI DOAMNE FEREŞTE SĂ FIM ISPITĂ PENTRU ALŢII ! Fiţi binecuvântaţi !

 7. MARIANA :

  Date: May 3, 2010 @ 10:51 pm

  PARINTE EU AM DUHOVNIC DAR NU POT SA-I SPUN LUI PACATUL MEU,MIE FRICA SA NU MA INDEPARTEZE; ACUM UN AN M-AM CERTAT CU O COLEGA(IMI FACEA ZILE NEGRE) SI AM AJUNS S-O PARASC SI PE EA SI PE ALTA COLEGA CARE NU FACEA TREABA SI EU ERAM CEA MUNSTRATA DE CATRE PATRON. IMI PARE RAU DAR NU POT SA UIT.NU STIU CUM SA FAC DAR INCA MA DOARE DE CE SA INTAMPLAT ATUNCI. DUMNEZEU SPER SA MA IERTE.

 8. ramona :

  Date: October 1, 2010 @ 9:36 pm

  sarut mana parinte.este normala dragostea pentru duhovnic daca este curata,plina de admiratie,de respect adica o dragoste care iti umple inima de bucurie si pace?imi iubesc duhovnicul dar nu stiu daca este normala aceasta dragoste si nu vreau sa se transforme in patima.cred ca este totusi normal sa iti iubesti duhovnicul care te cunoaste mai bine decat oricine.multumesc.sarut mana.

 9. iulia :

  Date: October 1, 2010 @ 9:38 pm

  sarut mana parinte.este normala dragostea pentru duhovnic daca este curata,plina de admiratie,de respect adica o dragoste care iti umple inima de bucurie si pace?imi iubesc duhovnicul dar nu stiu daca este normala aceasta dragoste si nu vreau sa se transforme in patima.

 10. Paula :

  Date: October 8, 2010 @ 10:00 pm

  Sărut mâna Părinte.Îmi vine greu să vă spun că sunt îndrăgostită de duhornicul meu,de fapt nu i-am mai spus nimănui asta doar prietenei mele și cred că am făcut o greșală.Îmi e teamă ca nu cumva să-mi dezvăluie secretul…..Cel mai grav este că sunt doar o copilă de 15 anișori,n-am știut ce înseamnă dragostea până acum.Am învățat ce este iubirea și ea înseamnă suferință și o luptă interioară,o parte din mine ar vrea să pot fi cu el iar celaltă spune că dragostea mea este un păcat imens chiar dacă vine din inimă.Eu nu știu ce înseamnă să vorbești cu un băiat,mereu am fost mai sălbatică și retrasă.Dar când l-am întâlnit pe EL inima nu mă mai ascultă.Simt că viața mea nu are rost și că nu aș putea iubi a doua oară,tot ce știu este că-l voi iubi toată viața.Mă rog în fiecare seară Bunului Dumnezeu să nu mă lase să cad în fundul întunericului și să mă scoată la lumină.Vreau ca dragostea mea să rămână pură și adevărată .În inima mea se dă o adevărată luptă între dragostea față de Dumnezeu și dragostea față de duhornicul meu.VĂ ROG SFĂTUIȚI-MĂ CUM POT SCĂPA DE POVARA CARE S-A ABĂTUT PE UMERII MEI….VĂ MULȚUMESC

 11. Laura :

  Date: March 13, 2011 @ 4:52 pm

  Buna ziua
  Am nevoie sa vorbesc cu un duhovnic/preot.
  Sunt din Bucuresti(sector 2), iar programul meu este aproape full-time.
  V-as fi recunoscatoare daca m-ati putea indruma spre un preot/spre o biserica unde as putea gasi pe cineva cu care sa vorbesc.
  Va multumesc anticipat

 12. Maria :

  Date: May 24, 2011 @ 8:56 pm

  si eu m/am indragostit de duhovnic…se zice ca m/am indragostit pt ca este de fapt o ispita imensa de la diavol,si i/am spus duhovnicului care m/a linisit si m/a facut sa inteleg armele vrajmasului .Ideea este ca gandurie si sentimentele trebuie spuse indiferent de rusine,si vei vedea ca sufletul se linisteste.Doamne ajuta.

 13. denisa :

  Date: June 15, 2011 @ 7:28 pm

  Nu stiu cum sa incep…am ajuns sa nu ma mai inteleg cu nimeni…parintii mei ma indeparteaza de ei…m-am despartit despartit de prietenul meu si acum sunt singura…ma gandeam sa ma sinucid,dar e un pacat foarte mare..nu ma mai pot intelege cu nimeni nici macar cu mine…am ajuns sa cred ca nu mai am nici o sansa…la nimic,povestea mea e mult mai dificila si chiar am nevoie de ajutor.

 14. Maria :

  Date: October 13, 2011 @ 3:34 pm

  Vroiam sa mai completez ceva:atunci cand merg sa ma spovedesc nu ma uit deloc la duhovnicul meu ,nici nu ridic privirea catre dansul.Este o arma perfecta contra gandurilor de judecata si desfranare care ar putea sa apara si sincer nu m/ar ajuta cu nimic.Va sfatuiesc sa incercati lucrul acesta si sa ii cereti parerea si duhovnicului dvs.Doamne ajuta

 15. Anonima :

  Date: June 19, 2012 @ 2:25 pm

  Ma tulbura foarte si-mi fac complexe de inferioritate cind vad ca unii dintre noi se bucura de mai multa simpatie/atentie din partea acestuia. Si asa de ar fi, de ce, parinte drag, nu ma pot smeri? Va marturisesc sincer ca-mi iubesc duhovnicul foarte mult si sufar uneori, parca de gelozie mai ales cand se termina slujba si atunci apare alte persoane care vorbeste cu el si devin putin geloasa..Isi iubeste duhovnicul ucenicii in aceasi masura?multumesc mult.

 16. elena :

  Date: June 27, 2013 @ 4:11 pm

  As vrea sa imi schimb duhovnicul.Eu ma spovedesc de mica la parintele din parohia mea.Problema e ca am prietene care se spovedesc la m-re sau la alti preotisi este o cu totul alta relatie. La mine parca e o spovedanie mecanica. Merg citesc pacatele de pe lista si gata. Nu da canon si nici sfaturi. Nu am o relatie apropiata asa cum au prietenele mele cu duhovnicii lor.De obicei la spovedanie la parintele meu lumea sta cel mult 5 minute si atat dureaza spovedania celor ce citesc de pe foaie. Cei fara lista in 2 minute is gata. Spovedeste extrem de repede, spune ca sa spunem ce e mai important si sa nu-i cerem canon ca nu ne da. Ce sa fac? Mi-as dori sa merg la un preot la care sa pot cere un sfat, sa ma consult intr-o problema si sa am acea usurare pt iertarea pacateor nu cum simt eu parac totul este mecanic. Ce ma sfatuiti?

 17. laurentiu :

  Date: June 29, 2013 @ 1:28 pm

  Părintele Savatie nu o să răspundă aici. Eventual scrieți-i un email. Dar pentru că ați ridicat subiectul și ați și detaliat, eu socotesc că dacă doriți mai mult și nu primiți, puteți să mergeți la alt duhovnic, dar cereți dezlegare să mergeți la alt preot. Nu cred că ar avea de ce să se supere.

 18. Andreea :

  Date: October 2, 2013 @ 8:18 pm

  Sarut dreapta, parinte! Cum sa fac sa scap de dragostea pe care o port unui monah? .. nu stiu cum s-a intamplat .. dar problema este ca si el imi impartaseste sentimentele. simt ca nu imi mai revin .. rupe rau patima,cand intra in suflet. Cum sa procedez? Astept indrumari. Doamne ajuta!

 19. Alina :

  Date: November 28, 2013 @ 7:50 pm

  Cu cateva zile in urma, cand eram foarte ispitita de diavol si nu mai stiam ce sa mai fac , ma simteam asa derutata si m-am rugat lui Dumnezeu sa-mi dea o solutie, sa imi arate care e apsul urmator, cum sa sca de nebunia asta si mi-a venit in gand pentru prima data :un duhovnic( lucru la care nu ma gandisem inainte) Apare asa vag inaintea mea, intodeauna cu sfaturi bune, care ma cunoaste foarte bine si care ma indreapta cu pasi drepti spre Iisus Hristos, spre adevar. Simt in adancul inimii cumva o sete, o caldura dupa un duhovnic si ma rog ca Dumnezeu sa mi-l scoata in cale la momentul potrivit si sam apot spovedi fiindca pacatele cad greu peste mine si toata ziua ma omoara si fara niciun sfat, ma simt pur si simplu, batuta de vant, cand incoace, cand incolo si nu mai pot suporta.

 20. mariea radu :

  Date: June 20, 2016 @ 11:36 pm

  Doresc sa aflu daca este pacat sa fac baie(sa ma spal pe cap)in zilele de sarbatoare. De mic copil am fost crescuta cu frica de Dumnezeu si a fost sfinta ziua de sarbatoare. In ultimul timp , din cauza menopauzei, parul mi se ingrasa foarte repede, devine uleios, trebuie sa ma spam aproape zilnic . Cum sunt doua sau trei sarbatori la rind sunt nevoita fie sa nu ies din casa, fie as ma spal in zi de sarbatoare.

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.