Naşterea Domnului scandalizează lumea

3:13 am LD. Publicistică

Laurenţiu Dumitru

Duminica trecută, după Sfânta Liturghie, un prieten aflat în SUA – fost protestant, acum ortodox – îmi vorbeşte despre un articol pe care l-a citit într-un ziar local. După câte se pare casele de rugăciune ale celor mai multe culte creştine din oraşul lor vor fi închise de Crăciun. Motivul? Pentru a da celor care le frecventează posibilitatea unui Crăciun cu familia, acasă. Doritorii de spiritualitate îşi pot procura un CD cu o predică (!!!).
Pare îngrozitor? Mie nu-mi pare, pentru că mai mari decât acestea am auzit.

Anul trecut parcă a fost începutul unei noi ere anti-creştine. Din raţiuni de „political corectness” Crăciunul s-a transformat în Occident într-o sărbătoare realmente fără Hristos. Încă îmi amintesc câteva ştiri macabre, ştiri care au fost minuţios adunate de un coleg şi publicate pe site-ul AlterMedia într-un articol Sărbători incorecte politic (Dan Ghiţă). Materialul, care m-a pus pe gânduri şi care m-a lămurit definitiv că lumea în care trăim a luat-o pe mirişte, l-am printat şi păstrat. Iată câteva realităţi ale vremurilor noastre.
Educatorii de la o grădiniţă din Coudekerque-Branche, aproape de Dunkerque (Franţa), au interzis tradiţionala împărţire de ciocolată cu ocazia Sfântului Nicolae, pe motiv că figurinele de ciocolată, ornate cu simboluri creştine, contravin legii asupra laicităţii. Educatorii au considerat că personajul reprezentându-l pe Sfântul Nicolae împodobit cu o cârjă episcopală, o mitră ornată cu o cruce aurită şi ţinând în mână o carte de rugăciuni reprezintă o încălcare a legii franceze care interzice semnele religioase ostentative în mediul şcolar.
Primarul oraşului Sydney a redus la maximum decoraţiunile specifice Crăciunului, pentru a nu-i „indispune” pe cei de alte religii la vederea simbolurilor Crăciunului. Întrucât a dat dispoziţie ca anul trecut primăria să marcheze Crăciunul doar cu un mic brad, amenajat la etajul Primăriei, primarul Clover Moore a fost atacat dur de australieni. „Unde este Crăciunul nostru?” s-au plâns localnicii când au văzut că Primăria nu le-a oferit decât un brad „prăpădit” şi a interzis orice decoraţii de Crăciun în metropolă.
Nici Italia catolică nu a ştiut cum să facă faţă presiunilor. Suprimarea ieslelor alegorice, înlocuirea cuvântului „Iisus” cu cuvântul „virtute”, şi a istorisirii Naşterii Domnului cu… povestea Scufiţei Roşii (!!!). Acestea sunt ideile propuse de unii profesori in provinciile Como şi Treviso, pentru a „laiciza” sărbătoarea Crăciunului, din cauza creşterii numărului de elevi necreştini, în special musulmani.
În Anglia tonul a fost dat de premierul Tony Blair. El a decis anul trecut imprimarea a doua tipuri de felicitări pentru a fi trimise concetăţenilor săi: unele cu textul „cele mai bune urări pentru noul an” pentru a fi adresate necreştinilor, altele cu „cele mai bune urări de Crăciun şi de Anul nou” pentru creştini. Conducerea bibliotecii High Wycombe din Londra a refuzat postarea unor afişe care anunţau un concert de colinde. Explicaţia? Ar putea să-i deranjeze pe cei de alte confesiuni religioase. Unele scoli britanice au renunţat să mai organizeze tradiţionalele „Nativity Plays”, scenete în care copiii interpretează scena Naşterii Domnului în ieslea din Betleem, de teamă, desigur, să nu îi jignească pe copiii de alte confesiuni religioase. Foarte interesant e că purtătorul de cuvânt al Consiliului musulmanilor din Marea Britanie a spus: „Nu am întâlnit vreun musulman jignit de sărbătorirea Crăciunului”. De altfel ei nu au fost consultaţi de nimeni în această problemă, de altfel contrafăcută.
Epicentrul luptei împotriva Crăciunului este, cum altfel, America. Acolo a apărut un nou sport naţional, practicat de cetăţenii anti-creştini care protestează de zor împotriva fiecărei ghirlande de beteală atârnată de vreo instituţie publică, pe motiv că se încalcă „separarea dintre stat şi biserică”. Unei eleve de şcoală primară din Masachussets i s-a interzis să citească în timpul orei un pasaj din „Povestea Crăciunului” pe motiv că textul face referire la Naşterea lui Iisus. Un copil de grădiniţă din Oregon a fost împiedicat să împartă colegilor felicitări de Crăciun pentru acelaşi motiv că imaginea de pe felicitare se referea la Naşterea Domnului.
Nu sunt adeptul festivismului de Crăciun, dar atitudinea aceasta care a cuprins lumea întreagă e greu de catalogat. După cum merg lucrurile prin lume, nu peste multă vreme, colindele şi mersul la biserică s-ar putea să cadă din nou sub incidenţa legii ca-n primele veacuri creştine.
Să-L întâmpinăm cu bucurie, să nu-L lăsăm şi noi singur pe Pruncul Sfant!…

4 Responses
 1. elena :

  Date: December 5, 2007 @ 2:01 am

  Da, intr-adevar sa nu-L lasam singur pe Pruncul Sfant! Sa ramanem crestini ortodocsi pana la capat!

 2. Ingrid :

  Date: December 12, 2007 @ 4:27 am

  Sînt de-a dreptul şocată de aberaţiile ce pot să se petreacă în lumea asta largă. Şi, ca de fiecare dată cînd constat că prostia, ticăloşia şi reaua-credinţă reuşesc să preia controlul, chiar dacă pe zone restrînse, mă cuprinde panica. Nu am nimic împotriva nici unei credinţe, iar orice manifestare culturală consider că poate fi foarte interesantă. Cunoscînd obiceiurile unei alte credinţe, poţi să-i înţelegi mai bine pe cei cu care vii în contact care au acea credinţă, devii mai tolerant şi, ce este mai important, înţelegi că acei oameni prin credinţa lor sînt îndemnaţi să fie mai buni, să-i iubească pe semenii lor, să fie cinstiţi şi curaţi, să trăiască firesc şi în armonie cu Dumnezeu, cu ei înşişi, cu semenii şi cu natura, să acorde prioritate înălţării sufleteşti în detrimentul burţii şi egoului propriu. Toate aberaţiile ce am aflat că se stîrnesc în jurul sărbătorii Crăciunului sînt generatoare artificiale (bănui eu!) de conflicte grave care provoacă scindarea la nivel de comunitate, un cancer în metastază.

 3. nasterea :

  Date: April 5, 2008 @ 2:09 pm

  Sunt multi cretini in conducerea bisericilor care nua au ce cauta acolo, Nasterea Domnului este momentul cel mai potrivit sa stai langa dumnezeu alaturi de familia ta

 4. lia :

  Date: June 9, 2008 @ 12:17 pm

  acest articol imi aduce aminte de povestea copilului nou nascut care a fost botezat si a carui sarbatoare de botez s-a transformat intr-o inmormantare
  poate multi o stiti poate nu
  dar totusi am s-o transmit
  s-a nascut un copil si parintii lui erau asa de bucurosi atat de mandri
  de el
  au organizat o petrecere in cinstea lui la care au invitat o multime de oameni
  au venit oamenii s-au bucurat impreuna de nasterea copilului
  la un moment dat unul dintre oaspeti a intrebat unde este sarbatoritul
  l-au cautat peste tot si intr-un tarziu l-au gasit sub mormanul de haine care zaceau in patutul lui
  copilul murise sufocat de mormanul acela de haine pe care mama lui le aruncase acolo
  uitand ca in patut se afla propriul sau copil
  asa facem si noi
  uitam se Isus, cel atat de sarbatorit de Craciun
  il ingropam sub mormanul de traditii care le au oamenii de Craciun
  iar cand sa ne uitam cine este sarbatoritul nu-l mai gasim
  pentru ca gramada de traditii este prea mare sa mai scormonim in el pentru a gasi adevarata motivatie a Craciunului
  iar cand o gasim este prea tarziu
  nu ne putem dezbara de traditii

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.